Last news in Fakti

20 Септември, 2012 09:54 627 0

Атентатите в Бенгази може да са свързани с Ал Кайда

  • бенгази-
  • терористичен акт-
  • ал кайда
Атентатите в Бенгази може да са свързани с Ал Кайда - 1
Обама и Клинтън на церемонията за посрещане телата на загиналите в Либия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападението над американското консулство в Бенгази миналата седмица, при което загинаха четирима граждани на САЩ, включително и посланикът Кристофър Стивънс, е терористичен акт, който може да има връзка с Ал Кайда. Това е съобщил пред Конгреса на САЩ Матю Олсън – директор на Националния център за борба с тероризма и водещ специалист в тази област, предаде агенция „Ройтерс“.

Според него акцията най-вероятно е планирана умишлено за годишнината от 11 септември 2001 година, когато бе взривен Световният търговски център в Ню Йорк, но тази възможност все още се разследва от ФБР. Тогава консулството бе обстрелвано с противотанкови гранати и минометни снаряди. Атаките са се развили и са ескалирали в рамките на няколко часа.

В района на посолството е имало добре въоръжени бойци, но дали те са се намирали там случайно и са се възползвали от създалата се ситуация, или са били организирани за целта, все още е под въпрос.

Дали нападението е било внимателно планирано предварително или не, стана и тема за диспут между администрацията на президента на САЩ Барак Обама, републиканския сенатор Сюзън Колинс и водещи юристи на Републиканската партия. Според последните то има всички белези на предварително замислен акт. По-рано председателят на Либийския национален конгрес Мохамед ал-Мегариеф заяви, че нападението срещу дипломатическото представителство е било планирано преди демонстрациите, предшествали атаката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА