Last news in Fakti

25 Юни, 2020 15:23 1 378 5

Албания: Обвиненията срещу Тачи и Весели са политически мотивирани

  • косово-
  • хага-
  • хашим тачи-
  • кадри весели-
  • армия за освобождение на косово

Специалната прокуратура за военните престъпления на АОК повдигна обвинения срещу президента на Косово и още няколко души в престъпления срещу човечеството

Албания: Обвиненията срещу Тачи и Весели са политически мотивирани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели заяви днес, че оповестяването на обвинителния акт срещу него и президента Хашим Тачи за военни престъпления от страна на Специализираната прокуратура в Хага преди съдът да го е потвърдил, е политически мотивирано, а изнесените факти не са верни, съобщава прищинският вестник "Коха".

Весели заяви на пресконференция в Прищина, че действията на прокурора, който оповести обвинението преди то да бъде потвърдено от съда, са безпрецедентни. "Представените твърдения са напълно неверни. Нямат основания и твърденията за обструкция /от страна на Весели и Тачи/ на работата на трибунала. Оповестяването на неверни твърдения буди тревога", каза Весели.

"С оглед на времето и обстоятелствата, при които бе оповестено обвинението, няколко дни преди срещата в Белия дом, с право се появява съмнението, че това не е случайност. Нито един прокурор никога не бива да допуска решенията му да се взимат по политически мотиви. Предупреждавам гражданите на Косово, че този процес не може да бъде истински и безпристрастен, защото на него влияят политически обстоятелства", заяви Весели.

Президентът на Албания Илир Мета оцени в Тирана, че водената от Армията за освобождение на Косово (АОК) война е била честна и Хашим Тачи и Кадри Весели ще докажат невинността си, предаде Танюг.

"Вярваме в невинността на президента Тачи и бившия председател на косовския парламент Кадри Весели и всичките им другари по оръжие. Вече бяха повдигани обвинения против бивши командири от АОК, но невинността им и справедливостта на войната бе потвърдена. Вярваме, че така ще стане и този път", написа Мета във фейсбук.

Премиерът на Албания Еди Рама изрази възмущението си от повдигането на обвиненията против Тачи и Весели. "Откакто научих новината и прочетох имената на така наречените престъпници от освободителната война в Косово, се опитвам, но не успявам да формулирам истински думите, с които да изразя възмущението си", каза Рама.

Той обяви, че днес ще излезе с послание към всички албанци, но остава "докрай с всички, които се бориха с оръжие" за Косово, "заточено в ада на Слободан Милошевич", съобщава прищинският "Газета експрес".

Специалната прокуратура за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово повдигна обвинения срещу президента на Косово Хашим Тачи и още няколко души във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително за близо 100 убийства. Обвинението бе повдигнато на 24 април, но бе оповестено вчера.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гфдс

    3 3 Отговор
    от Хага ще вкарат боко и мафията в затвора
  • 2 Н стоименов

    8 2 Отговор
    Нашият се хвалеше че този му е приятел
  • 3 Прохор

    5 4 Отговор
    Тачи е голям престъпник
  • 4 Ххх

    6 3 Отговор
    И хагския трибунал, и специализираната прокуратура в Хага работят под диктовката на САЩ. От край време. Не че имам нещо напротив да бъде съден Тачи и другия. Напротив. Много се радвам. Но защо чак сега ? Кога беше войната в Югославия ? 1999 г. И след войната в така наречения Хагски трибунал съдеха само сърби. Защо ? Нима те единствени са вършили престъпления ? Не, и албанците са вършили, по мое мнение доста повече. А сега решиха да съдят Тачи. За какво ? И за това, която ще го съдят, от кога е известно на господа магистратите, съответно на САЩ - ами предполагам - още от 1999 г. Ами защо още тогава не ги съдихте ? Или тогава политическата конюнктура беше такава, че трябваше да мачкате само сърбите ?
  • 5 Опитите да привлекат

    1 0 Отговор
    Кърбия на тяхна страна доведоха до предстоящото очиствани на един от най-верните им съюзници - Тачи и Албания като цяло. Хайде сега някой да каже, че "съдиите в Хага" работят по закони и вътрешно убеждение. Ако по време на измислената и проведена под диктовката на САЩ война в Югославия е имало престъпления, то трябва да се започне от подбудителите - НАТО и САЩ. Но... и ЕДНО СЛЕДСТВИЕ - за американците НЯМА СЪЮЗНИЦИ - има неамериканци, които могат да бъдат жертвани по всяко време, щом интересите на ДАЩ изискват. Би било добре нашите съвременни политици да се замислят дали са /сме/ съюзници или само средство.
Новини по държави: