Last news in Fakti

25 Юни, 2020 15:44 1 311 7

Повдигнаха още обвинения на Асандж

  • джулиан асандж-
  • сащ-
  • уикилийкс-
  • обвинения-
  • съд

Ако бъде екстрадиран в САЩ, той ще бъде изправен пред затвор до 175 години

Повдигнаха още обвинения на Асандж - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Голямото федерално жури в САЩ повдигна второ обвинение срещу Джулиан Асандж за предполагаемата му конспирация с хакери, свързани с Anonymous. Това се казва в изявление на уебсайта на Министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от БГНЕС.

"Журито го обвинява в престъпления, свързани с предполагаемата му роля в една от най-големите кражби на класифицирана информация в историята на САЩ", се казва в документа. В него се отбелязва, че не се съдържат нови криминални елементи в допълнение към 18-те, изброени в първото обвинение от май 2019 г. "Това обаче разширява мащаба на конспирацията около предполагаемите компютърни хакове, в които преди това е бил обвинен Асандж", се казва още в документа.

„Wikileaks публикува имейлите, получени чрез хак на американска разузнавателна консултантска компания от групата Anonymous и хакер, свързан с LilzSec“, се казва още в документа. Асанж, обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г., се укриваше от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон от страх от екстрадиция в скандинавската страна. На 11 април 2019 г. той беше задържан по искане на САЩ. Съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията на гаранцията и го осъди на 11 месеца затвор.

Изслушванията за екстрадиция започнаха на 2 май миналата година. Скоро след това американските власти обявиха, че повдигат на Асандж 17 обвинения за нарушаване на закона за шпионажа и разкриването на класифицирана информация. Ако бъде екстрадиран в САЩ, Асанж ще бъде изправен пред затвор до 175 години. Ключовите изслушвания за екстрадицията му ще продължат на 7 септември. 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    11 0 Отговор
    Хе-хе явно и у нас се копира същия модел за повдигане на обвивения на час по лъжичка за нещо предполагаемо и така цял живот в пандиза без присъда.

    Коментиран от #5

  • 2 Барчо

    10 1 Отговор
    Откровеното убийство на мирни граждани от американските военни естествено е че ще е класифицирана информация, както и други подобни престълления. В тай "правова" държава изкарват престъпника герой, а герою престъпник.

    Коментиран от #6

  • 3 Джулиан

    5 0 Отговор
    Асанж има много последователи и ще стават все повече ,то се вижда какво става по света и това е началото!

    Коментиран от #7

  • 4 Антимилиционер

    2 0 Отговор
    Още конспиративни теории от режима в САЩ.
  • 5 комар

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Всичкото "хубаво" на дермокрацията си го внесохме от вън. Корпоративния паразит се плоди точно като скакалците и превзема територия след територия оставяйки след себе си пустиня. А като му свърши планетата-си захапа опашката- почна да си спретва цветни революции у дома. И затова сега гледаме американски сеир. Жалко за Асандж и всички други нормални хора като него. Дори да се надигнат хората и да притисна репресивния апарат на американската политическа класа, нищо няма да може да компенсира това, което му причиниха. Да врат в пъкъла во веки веков!
  • 6 комар

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Барчо":

    Цял свят ги мрази. Все по-трудно им е да си развяват наглите муцуни. Ще ми се да доживея сгромолясването им.
  • 7 комар

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Джулиан":

    От твоите уста-в божиите уши. Това ми подслажда скапаното съществувание.