Last news in Fakti

3 Юли, 2020 08:50 2 571 8

Над 800 арестувани в Европа след разбиване на мрежа за мокри поръчки и наркосделки

  • наемен убиец-
  • дрога-
  • наркотици

Полицаи заявиха, че са проникнали в мрежата на EncroChat, за да могат да четат милиони съобщения на заподозрени, които комуникират с устройства, изработени по поръчка

Над 800 арестувани в Европа след разбиване на мрежа за мокри поръчки и наркосделки - 1
Снимка: shutterstock

Арести на повече от 800 души в цяла Европа, след като органите на реда разбиха криптирана телефонна система, използвана от организирани престъпни групи за мокри поръчки и сделки с наркотици, предава АФП.

Френската и нидерландската полиция заявиха, че са проникнали в мрежата на EncroChat, за да могат да четат милиони съобщения на заподозрени, които комуникират с устройства, изработени по поръчка.

Великобритания заяви, че е арестувала 746 души в резултат на операцията, определена като „масов пробив“ срещу организираната престъпност, докато Нидерландия е задържала над 100 души. Арести е имало и в Норвегия, Испания и Швеция.

EncroChat изпрати съобщение до приблизително 60 000 потребители през юни, като ги предупреди да изхвърлят своите устройства за 1000 евро, тъй като сървърите му са били „превзети незаконно от правителствени структури“.

Мрежата вече е затворена.

"Сякаш сядахме на масата, където престъпниците си бъбриха помежду си", каза Джанин ван ден Берг, главен полицай на централното звено на нидерландската полиция.

Някои от шифрованите съобщения "бяха толкова притеснителни, че надхвърлиха въображението ни", каза Ван ден Берг на пресконференция в централата на съдебната агенция на ЕС в Хага.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГешеФ

    15 1 Отговор
    Ето това е добра новина хихи :)
  • 2 Бурканбанк

    32 1 Отговор
    А кога ще арестувате държавните лидери, които за 4 месеца унищожиха икономиките на държавите си? Или можете да ловите само терористи и педофили на дребно?

    Коментиран от #6

  • 3 Факт

    16 2 Отговор
    А у нас са на власт!
  • 4 Алоо!

    9 1 Отговор
    До Банкя кога дойдат, ако може по скоро 💶💶💶🤣🤣🤣 докато цървула скъсан не е избягал. Чува се че търсил стая под наем във Бирж Халифа 🤣🤣🤣😂
  • 5 СДС...СДС...ПОБЕДАААА...

    5 7 Отговор
    Ама как така?Та нали само в България имало поръчкови убийства и престъници?На запад било РАЙ,рози и маргаритки.
  • 6 Ddg

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бурканбанк":

    Ганьо за какво да ги арестуват като ги подпомогнаха не като вашият вожд от банкя да дава безлихвени кредити и отделно пари на колекторски фирми.във фейсбук беше станало модерно народа да си показва празните хладилници по време на пандемията.
  • 7 Алеко КАН

    5 0 Отговор
    Според броя на арестуваните , явно във Великобритания мачкат здраво , докато в ЕС много слабо! Защо ли е толкоз голяма разликата в броя арестувани? Това ли е една от причините да има Брекзит? Само се питам!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Ево

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Алеко КАН":

    Англия е пълно със всякакви колко пъти вече ги блъскаха със коли колиха ги.