Last news in Fakti

3 Юли, 2020 14:17 2 188 12

Франция привика турския посланик да дава обяснения

  • франция-
  • турция-
  • посланик-
  • либия-
  • привикан-
  • париж-
  • исмаил хаки муса-
  • нато

На посланика е напомнено за "неприемливия характер на поведението на Турция"

Франция привика турския посланик да дава обяснения - 1
Снимка: Shutterstock

Посланикът на Турция в Париж Исмаил Хаки Муса е извикан във френското външно министерство - след "неточни и предубедени" изказвания по време на изслушване с френски сенатори, предаде БНТ.

По време на изслушването посланик Муса е заявил, че Франция подкрепя либийския генерал Халифа Хафтар и че френски военни кораби са били агресивни по време на инцидент миналия месец с турски военни кораби в Средиземноморието. "Искахме да чуем от него необходимите обяснения за пропуските, грешките и предубедената информация, които даде", се казва в изявление на френското външно министерство.

В изявлението се добавя, че на посланик Муса е напомнено за "неприемливия характер на поведението на Турция". Отношенията между двете членки на НАТО са обтегнати, след като Франция обвини Турция, че нейни бойни кораби са се отнесли агресивно с френски, опитали се да проверят турски военен кораб през юни по подозрение, че нарушава ембаргото на ООН за оръжие в Либия. Анкара отрече да доставя оръжие на Либия.

Франция обяви по-рано, че временно се оттегля от операцията на НАТО "Морски страж" след седмици разногласия с Турция. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция очаква Франция да се извини за инцидента между турски и френски военни кораби в Средиземноморието.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макрон

    6 3 Отговор
    Ще чакаме турския флот при Лепанто.

    Коментиран от #8

  • 2 Хасан

    21 14 Отговор
    Край на френския колониализъм ..за една свободна Африка ..100 г насилие ,ограбване, хаос,насилие и войни
  • 3 Ай стига бе

    7 0 Отговор
    Ще му набие един чембер и това е. Друго няма какво да го прави. Абе има...ама ако го напиша ще ме изтрият.
  • 4 Леле

    14 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Анкара отрече да доставя оръжие на Либия."....То на тях Мохамед им е разрешил да лъжат неверниците....тоест всички останали, че и своите, ха-ха-хаааа. Ако бяха Буратино носът им щеше да е към 2 метра дълъг, че и отгоре....

    Коментиран от #10, #11

  • 5 Ислям

    14 6 Отговор
    И защо намесваш религията тука? Невежец! Защо? Не ти изнася истината ли? Истината е че Запада колонизира слабите и необразовани нации и ограбва тяхното богатство. Не е ли истина това? България също е потърпевша! Защо да не живеем в свят, в който всеки да е равен, да няма глад, да се обичаме, да не гледаме материалното, да се развиваме заедно в технологиите за добро. Ще отречеш ли това невежец? Бъди човек. Не забравяй от къде идваш и накъде отиваш. Запада следва Сатана и се управлява от неговите служители. Много ясно се вижда това. Бъди добър до всеки и уважавай различните религии.

    Коментиран от #7

  • 6 прока

    10 4 Отговор
    Нали Франция се обърна към НАТО с обвинения срещо Турция и какво стана. оказа се че Франция лъжи за инцидента в Средизамно море,това ясно се изясни в съвещание на НАТО.
  • 7 Еректус махимус

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ислям":

    Много си наивен.

    Коментиран от #9

  • 8 TRoskOt

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Макрон":

    Очаква Лапанто а може да се окаже Превеза 1538 нали?
  • 9 Ислям

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Еректус махимус":

    От прякора ти личи колко си умен. Бъди готов всеки момент след последния си дъх, защото никой няма да те спаси на този свят освен Онзи горе пред Когото ще се изправиш!
  • 10 луд

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Леле":

    Незнам кой лъже, но петлите първи незаконо удариха Либия, подкрепят всячески Хафтар и не на последно Турците са там по искане на действащото законо правителство, това са реалните факти. Колкото до носа от лъжи и слугуване на Макрон му изсъхна семето , ати говориш за носове, времето на петлите ис„зтича и не могат да се премирят че губят територии, тъй че ти си в заблуда .
  • 11 Тъп калпак

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Леле":

    Заради това ново правителство във франция а ти невежа, колко пъти съм ти го набивъл. Франция купува оръжие от Русия франко Сирия и от там на ислямиста хафтар и реве за ембарго по море а по суша и въздух, има разследване за тази зделка и последствията са оставката на френското правителство а и изборите доста добре показа какво става с ученика на макронката.
  • 12 злобар

    0 0 Отговор
    Трябва по изтънчени обноски , все пак това е Франция страна на френските ласки.
Новини по държави: