7 Юли, 2020 22:00 1 658 5

Има планове за енергиен хъб и нова АЕЦ във Великобритания

  • атомна енергетика-
  • великобритания-
  • аец-
  • енергиен хъб-
  • планове-
  • компании-
  • въглеродни емисии

Великобритания си постави за цел да постигне нулеви въглеродни емисии

Има планове за енергиен хъб и нова АЕЦ във Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Петнадесет компании и синдикални организации, включително френският атомен гигант EDF, направиха предложения за изграждане на енергиен хъб в район Камбрия, северозападна Англия, като в плановете влиза и изграждане на нова атомна централа, предаде "Ройтерс".

Първоначално се очакваше японската компания Toshiba да построи АЕЦ на площадката „Мурсайд“, но намеренията се провалиха през 2018 г., след като партньорът ѝ в проекта - американската „Уестингхаус“, фалира. Преди година Великобритания си постави за цел да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 година.

За тази цел обаче е нужно значително увеличение на енергийните източници с ниски парникови емисии като вятърна, слънчева и атомна енергия. Предложенията на групата е за нова АЕЦ с мощност от 3,2 гигавата с реактори ЕPR, по сходна технология на АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, която се изгражда от EDF и китайската CGN. Очаква се централата да осигурява около 7% от електричеството на Острова.

За хъба се разглеждат и други атомни технологии като малки модулни реактори, както и възможностите атомните централи да бъдат свързани с възобновяеми енергийни източници, съоръжения за съхранение и за производство на водород.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    4 3 Отговор
    Няма нужда малките модулни реактори 4'то поколение да бъдат свързвани с каквито и да било възобновяеми източници. Преди тези реактори, единствения смисъл на веитата беше производството на водород, но с малките модулни реактори 4'то поколение няма никакъв смисъл. И какво означава възобновяем източник с живот от 20г, като още на 8'мата КПД'то мупада наполовина не знам.
  • 2 Сух

    7 0 Отговор
    И кво стана, на всякъде се строят АЕЦ, но в Бг това е голяма грешка..

    Коментиран от #5

  • 3 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Ами тази новина показва докъде и достигнало развититето на т.н.възобновяеми източници-до кривата круша!Вече и на бездомните кучета е ясно ,че за възобновяемите източници има определен сегмент в снабдяването с електлоенергия ,но те по никакъв начин не могат да изместят или да заместят атомните и газовите!
  • 4 Гаранция

    0 0 Отговор
    Повечето соларни панели се предлагат с гаранции, обезпечаващи 80% или повече системна производителност за 20 до 25 години - доста по-дълъг период от гаранциите на много от електрическите уреди, автомобилите или дизеловите генератори. Често производителите сегментират гаранциите си, като гарантират 90% системна производителност за първите 10 до 12 години например. Важно е да се отбележи, че експлоатационният живот на една фотоволтаична инсталация може да достигне и 30-40 години, като много от изградените дори преди 50 години системи все още генерират чиста енергия.
  • 5 Въпрос на сметки

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сух":

    Великобритания може да си позволи такива грандомански проекти, които да осигуряват 20% от енергията на висока цена. Всяка система има нужда от 20-30% сигурни базови източници. АЕЦ Козлодуй в момента осигурява 40 до 50% от мощността. Ако се изгради Белене, ще има моменти когато произвежданата мощностите с 20-30 процента повече отколкото потребяваната. Какво ще правим тогава излишната скъпа енергия, като няма да има кой да я купи? А като пекне слънце, какво ще правим с два пъти повече енергия отколкото ни е нужна?
Новини по държави: