Last news in Fakti

24 Юли, 2020 17:30 3 768 41

Да ти видя лицето! В една германска провинция забраняват бурките.

  • бурка-
  • бурки-
  • забрана-
  • германия-
  • жени-
  • ислям-
  • лице-
  • религия-
  • пандемия

В различните европейски държави важат различни правила за забулването на публични места

Да ти видя лицето! В една германска провинция забраняват бурките. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Няма да толерираме забулването в нашите училища", заяви министърката на образованието на Баден-Вюртемберг Сузане Айзенман. В югозападната германска провинция планират пълна забрана на носенето на бурка и никаб в учебните заведения. Двете облекла, които са типични за някои части на Близкия изток, скриват голяма част от лицето - бурката покрива цялото тяло, никабът има малък процеп за очите. "В момента сме в процес на създаване на правната уредба, която да ни даде основание най-накрая да наложим забрана на забулването", потвърди пред "Евронюз" говорителката на просветното министерство на Баден-Вюртемберг.

Случаите на момичета, които посещават часове или лекции с покрито лице, са рядкост, отбелязват от "Евронюз". Но казусът на едно 16-годишно момиче в Хамбург показа нуждата от по-точен регламент. Тамошният училищен съвет задължи майката на момичето, появило се с никаб в училище, да не го изпраща в учебното заведение с покрито лице. И я е заплаши с парично наказание. Административният съд в Хамбург обаче заключи, че правно основание за подобна забрана няма.

В Баден-Вюртемберг искат да избегнат подобни случаи. "Училищата са места за сплотяване и среща. Уроците се основават на открита комуникация, която включва и мимика. Учителите и учениците трябва да могат да се погледнат в лицето в най-буквалния смисъл", аргументира се Сузане Айзенман.

Редица държави са забранили бурките 

В различните европейски държави важат различни правила за забулването на публични места. В Нидерландия например то е разрешено навън, но не и на работното място. Франция, Белгия, Австрия и Дания напълно забраниха носенето на бурка или никаб на публични места. В Германия ограничението е за тези, чиито професионални задължения включват директен контакт с клиенти. Във Великобритания носенето на подобно облекло е разрешено, но в последните години някои училища също наложиха ограничения. България забрани покриването на лицето на публични места през 2016-а година. Подобно решение първа взе Франция, още преди 10 години.

Във Франция темата провокира дебати и до днес

Във Франция дебатът по темата е ожесточен и днес, цяло десетилетие след въвеждането на забраната за забулване. Решението на правителството да въведе задължително носене на маски в обществения транспорт в отговор на пандемията повдигна въпроса: Не отменя ли изискването за скриване на лицето забраната на същото?

Все пак в закона, приет през 2010-а година, пише изрично, че покриването на лицето по медицински причини е допустимо. Но според някои юристи забраната е противоречива, тъй като никъде не е упоменато, че се забранява забулването по религиозни причини, а просто, че "никой няма право в публичното пространство да носи дрехи, които служат за покриване на лицето".

Когато през 2011-а година законът влиза в сила, жителките на Франция, които носят бурка или никаб, са по-малко от 2000. Актуални данни няма. Глобата за нарушителите е 150 евро. В първите пет години от приемането на закона тя е била налагана 1500 пъти. Същевременно към закона се отправят критики - от Комитета по правата на човека на ООН заявиха, че той ограничава религиозната свобода. Две жени, глобени заради носене на бурка, подадоха оплакване, в което посочиха, че законът освен, че не им позволява да изразяват свободно религията си, може да доведе до това да не напускат дома си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 2loop

    46 2 Отговор
    В ЕС трябва да са забранени, като не им изнася да си взимат чаршафите и ареее у ирак иран и тнт
  • 3 А стига бе

    36 2 Отговор
    Дали пък на дойчовците няма да им дойде акъла и да спрът с либерално-соросоидните идиотизми?...-а дано-но едва ли....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хаха

    16 7 Отговор
    Искам да ти видя красивото арабско личице кyчкo.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Имало едно време комунизъм

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мюмюн":

    Мюмюне в кой век живееш мюмюне?
  • 8 А бе

    27 2 Отговор
    Ще се сетят че орките са вредители и нямат място в християнска Европа. Само че е малко късно за запада, дано поне ние остискаме да не ни залее тая сган ньедна.
  • 9 Blackthorn

    4 1 Отговор
    Всяко зло за добро. Всяка глоба за неносене на маска ще падне веднага в съда! :)
  • 10 pbdan

    34 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мюмюн":

    Мюсюлманките нарочно носят бурки в християнските държави за да се отличават от другите(не че не им личи по друго) и да казват с поведението си, че другите трябва да станат като тях. А по турските сериали да се нагледаш на хубави, млади и по европейски облечени кадъни.

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Биде

    34 1 Отговор
    Бравоооо! Но защо само в една провинция-това трябва да стане закон за Европа и целия свят! Който иска да са забулва и тем подобни да си се връща там от където са дошли, наглостта и нахалството им няма граници!
  • 12 Златина

    15 2 Отговор
    По-добре да забранят неграмотниците дето управляват тоя ЕС
  • 13 Мюмюн

    4 19 Отговор

    До коментар #10 от "pbdan":

    Всеки има право да ходи както си иска.Нали уж живеем в толерантно време,в което трябва да се приемат различните.Онзи ден видях мъж с пола,гримиран и на токчета да се разхожда по централна столична улица.Е,мама му стара,по-добре да гледам жена с бурка,от колкото тая дърта педеруга.

    Коментиран от #17, #23, #28

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Златина

    3 1 Отговор
    До 14. Бая те е напекло. Мюмюн ти говори нещо различно, а ти си рупаш ли рупаш. Стегни се, чети внимателно и виж, че ръсиш глупости
  • 16 тюфлек

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "pbdan":

    Какво общо има бурката и жените в турските сериали?
  • 17 Ами не

    31 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мюмюн":

    Мюмюне-нито жената с бурката,нито пепинчото са приемливи за едно здраво общество.За бурките си има държави в които традицията им повелява-нека там да си живеят.Но след като са дошли в друга държава и то християнска и светска -да сваля бурката...иначе да се връща обратно.Същото е и с гейовете-да правят каквото си искат в къщите-но на обществени места да не демонстрират извратеноста си.Затова основно и хората са против либералните и мултикулти идеии....

    Коментиран от #19

  • 18 Златина

    3 7 Отговор
    До 17. Логиката Ви не е правилна! Жена с бурка или без си е жена, не обратна.
  • 19 Мюмюн

    4 21 Отговор

    До коментар #17 от "Ами не":

    Ако едно парче плат е проблема на дадено общество,значи всичко друго му е наред,нали?Здраве,образование,заплати,управление,съседски отношения,ако щеш.Да,ама не.Затънали сме като магарета в кал.Всички сме за малко на тая Земя и всеки трябва да е свободен да живее както намери за добре,стига да не причинява вреда на другите.Слагай маската като излизаш и отричай бурките.

    Коментиран от #24, #37

  • 20 Тюрк

    15 2 Отговор
    Арабските ценности са за арабите. Жена ми никога няма да носи бурка или забрадка защото аз не съм мюсюлманин тя ще е съветска Кемалистка като мене. Само напред към бъдещето и знанието!

    Коментиран от #22

  • 21 БАРС

    18 0 Отговор
    На който не му харесва закона да се връща там откъдето е дошъл.И аз искам В турция или някоя арабска страна да ям свиско ама няма.
  • 22 Инстанбулска конвенция

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Тюрк":

    Интересна порода... Това значи ли, че не одобряваш мустака? Ердуган как ти се вижда...?
  • 23 pbdan

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мюмюн":

    Да, в толерантните(по правило немюсюлмански държави) може, но кажи ми какво ще стане с този пезевенк в Турция? Дори в европейски Истанбул най-малкото ще изяде боя и още нещо;). Да не говорим за същия или жена от турски сериал в Саудитска Арабия колко камшика ще изядат. Нашите жени в такива страни си слагат каквото трябва да не обиждат местните и се съобразявт с властите (уважение се нарича).
  • 24 маршодолна

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мюмюн":

    ае марш да пасеш овце в анадола бе, дииба миризливите ислямизирани маймуни
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 no name no face no number

    8 0 Отговор
    Браво едно свестно нещо и вие да приемете
  • 27 pbdan

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Наташа Винокурова":

    Какво се оплакваш Наташа? В най-голямата по площ държава си живяла(тогава СССР), а си дошла в малка и бедна България!?
  • 28 PRO PATRIA NOSTRA

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мюмюн":

    Бегай,бе,коз-оеб

    Коментиран от #35

  • 29 Ха ха ха ха ха ха

    5 0 Отговор
    Рязаните в рязанланд при родопските калмари,а като не им харесва там и искат в ойропата ще се научат да спазват европейските норми и християнски етикет.
  • 30 Инстанбулска конвенция

    8 0 Отговор
    "Психологията и религията си приличат много, защотои двете общо взето целят да дадат на хората желаните отговори. В мрака, където светлината на науката не е успяла да проникне, психологията и религията имат широко поле за свободна изява. Ако се придържат само към безпорни доказателства, голяма част от психолозите и свещениците ще бъдат безработни"!
  • 31 Роза

    7 0 Отговор
    "Жената не притежава нищо друго освен фередже и гроб."-поговорка от Саудитска Арабия.
  • 32 Йозеф

    5 1 Отговор
    Читави скин хедс блиц бригади може да решат много бързо проблема със забулването на обществени места.

    Коментиран от #36

  • 33 Госあ

    12 0 Отговор
    Навсякъде в Европа трябва да бъдат забравени бурките. Като във Франция и Швейцария. И минаретата съборени. джамии - колкото в Япония.
  • 34 Мюсюлманите с бурки а мъжете им Х бански

    11 1 Отговор
    Както се видя😒 вчера НЕ а... вечерта след мача Ливърпул не видях един англичанин, дори се чуваха зурни във далечината на Анфилд това което се случва във Англия е много претеснително за цяла Европа!Хора без мозък и с човали на главите от миналят век бавно си присвояват Европа...
  • 35 Мюмюн

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "PRO PATRIA NOSTRA":

    Никчето Ви е по-дълго от изречението,което сте съставил.
  • 36 габровец от варна

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Йозеф":

    Абсолютно точно!!!
  • 37 Опа

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мюмюн":

    Това с маската ако ти е довода, разговора няма смисъл!!!!!
  • 38 Ясно

    1 2 Отговор
    Господ ни е наказал с тоя коронавирус. Библията не съм я чел, но си спомням от детството, когато питах Господ дали мрази друговерците, един религиозен човек ми бе казал, че въпреки изискването си да не вярваме в други богове, той държи да уважаваме религиите на другите. Поради това аз така съм и възпитан и виждам дори тормоз в тези забрани, може би не толкоз към младите жени, но определено към майките и бабите. С повече време и подход можеше да се потърси по-уважително промяната.
  • 39 hmhmhm

    2 0 Отговор
    нинджи , брат ми! кат гръмнат два-три пъти и ще се освестят да им махнат пердетата ...

    Коментиран от #40

  • 40 Komapak

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "hmhmhm":

    Те постоянно гърмят и не им махат пердетата. Те това е проблема!
  • 41 БПФ

    1 0 Отговор
    Талибаните да си ходят в Талибания !!!
Новини по държави: