Last news in Fakti

28 Юли, 2020 13:07 2 875 3

За 5 месеца Украйна е закупила ядрено гориво за $33 милиона

  • украйна-
  • русия-
  • атомна енергетика-
  • гориво-
  • ядрено гориво

През май е закупено само гориво руско производство

За 5 месеца Украйна е закупила ядрено гориво за $33 милиона - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В периода януари-май 2020 г. Украйна е закупила ядрено гориво на обща стойност 33 милиона долара, което е 2,1 пъти по-малко, отколкото за аналогичния период през миналата година.

По данни на Държавната статистическа служба (Госстат), през май е закупено само гориво руско производство. По-рано вицепрезидентът на НАЕК „Енергоатом“ Герман Галущенко отбеляза, че периодичността на доставките на гориво е определена в договорите с руската ТВЕЛ и „Уестингхаус“.

През 2019 г. Украйна е закупила ядрено гориво от Русия на стойност близо 241 милиона долара и от Швеция за 156 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    16 3 Отговор
    Ми да си купят и от САЩ, а също и втечнен газ. С кораби ще им го доставят.
  • 2 плевен

    4 2 Отговор
    Забравете за "Уестингхаус". В ядрената индустрия, това е само вибрация на въздуха. А манометъра на снимката е от съветско време. Тогава налягането се мереше с kgf/mm (атмосфера). Поне от 40 години са го променили на МегаПаскали.
    Помня, когато го обяснявах на един работник как мигаше неразбираще. Накрая го побългари: "Ааа-Паскалски атмосфери!"
  • 3 Георги

    5 2 Отговор
    А имаше време когато България добиваше и изнасяше 2 процента от добива на уран в света.Ама все ще се намери някой да рече за какъв ти е тоя уран бе идиот да мрем ли,за какъв наистина им е на франция,сащ,русия,китай и т.н.
Новини по държави: