Last news in Fakti

2 Август, 2020 10:47 7 529 60

Губи ли Русия и малкото си съюзници в Европа?

  • сърбия-
  • русия-
  • австрия-
  • шпионаж-
  • гру-
  • разузнаване

Разкриха истинското отношение на Руската федерация към демократичните правителства

Губи ли Русия и малкото си съюзници в Европа? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съдът в Залцбург постанови присъда по-рано през тази година на пенсионирания полковник, изнасял в продължение на 25 години секретна военна информация  в полза на Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ). Случаят се превърна нещо много смущаващо за канцлера Себастиан Курц, защото Австрия е един от най-близките съюзници на Русия в Европейския съюз, стремейки се да бъде мост между Изтока и Запада. Въпреки че продължителността на присъдата е само 3 години и обвиняемият е освободен, защото вече е излежал половината по време на предварителния си арест, австрийската държава демонстрира готовност за решителни действия срещу руската агресия. За управляващите в Австрия казусът е особено деликатен, тъй като разкрива истинското отношение на Руската федерация към демократичните правителства, дори когато става въпрос за съюзник. Събитията идват сякаш прекалено скоро след скандалните с хакването на компютърните системи на партията на канцлера Себастиан Курц и тази на Министерството на външните работи на Австрия.

Говорейки за близки до Русия държави, тук е мястото да споменем и избухналия през ноември 2019 г. скандал в Сърбия — най-близкия съюзник на Федерацията на Балканите. В YouTube беше публикувано видео, на което руският заместник-военен аташе Георги Клебан предава пари на сръбски агент. След изявление на президента Вучич стана ясно, че записът е заснет още през декември 2018 г. (вероятно от сръбската Агенция за разузнаване и сигурност), което е показателно за първоначалното нежелание на сръбската страна случаят да придобие публичност. Очевидно активните действия на руските спецслужби на сръбска територия са покачили нивото на нетърпимост в управляващите до крайна степен, в резултат на което е планиран и осъществен контролиран теч на информация, като линкът в YouTube е изпратен до различни медии. Също така, според публикациите Клебан отпътувал от Сърбия още през май или юни 2019 г., много преди да изтече срокът на мандата му в Белград. Това най-вероятно се случва след предварително осъществен разговор между сръбските и руските власти. По този начин заявената от Сърбия позиция е категорична - повече няма да се примиряваме с факта, че територията ни се използва като плацдарм за подготовка на руски спецоперации.

Освен Австрия и Сърбия, която вероятно руските служби никога не са предполагали, че ще добавят в списъка с отпратилите техни служители, още две държави, които се намират в сферата на влияние на Русия, предприеха решителни стъпки срещу агресивните действия на разузнаването на Кремъл. Това са България и Словакия. В края на януари 2020 г. с нота на Министерството на външните работи в София двама руски дипломати бяха обявени „персона нон грата“. Същата съдба имаше и още един официален представител, изгонен от София в края на октомври 2019 г. Според изнесените от прокуратурата данни, руските дипломати са действали като шпиони в България – противозаконна дейност, а също така и несъвместима със статута им на дипломатически представители. В края на 2018 г. министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини обяви, че от страната е изгонен руски дипломат, след като е обявен за „персона нон грата“. Същият е участвал в разузнавателни действия, насочени срещу интересите на Словакия и НАТО.

Нито една от споменатите четири държави (три от които членове на ЕС) - Австрия, Словакия, България и Сърбия, не изгони руски дипломати през март 2018 г. след опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри, осъществен от ГРУ. Дали действията им в последната една година и половина са показателни, че тези държави имат намерението решително да се противопоставят на руската агресия? Опитите за разузнавателните операции на руските специални служби на територията им означават ли, че Русия губи или ще загуби и малкото си поддръжници в Европа? Отговори на тези въпроси вероятно ще получим в близко бъдеще. Важното сега е, че честотата на подобни събития явно показва широкообхватността, високия интензитет и агресия, с които руските служби за сигурност действат на континента. Поведение, което изисква постоянна, своевременна и координирана работа от страна на засегнатите държави.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    85 8 Отговор
    Всяка независима страна има разузнаване.Ние като колония разбира се нямаме.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хаха

    5 15 Отговор
    То тя има ли такива
  • 4 ЛесноЕДаСиПростЕООД

    55 3 Отговор
    Ако навсякъде по света се осветлят всички шпиони, доносници и предатели, то няма да има достатъчно мастило в клавиатурата да изпишеш само имената им. Шпионски игри играят всички държави, а на могъщите е политика от най- високо ниво. Няма ГРУ, ЦРУ, МОСАД, МИ 6 и прочие. Така че не правете скандал все едно " ма как е възможн, неверотное е да има шпиони в нашата страна". Вие също имате шпиони навсякъде. Та САЩ подслушваха Меркел и то много дълго време. Като се разбра какво?
  • 5 Сандо

    25 1 Отговор
    По това доколко една държава е сериозна може да се съди и по състоянието на тайните й служби,вкл. и контраразузнаването.За нашата все още държава са по-важни партньорските служби.
  • 6 Аааъъъ

    35 0 Отговор
    Нашите политици са издигнали нещата на по-високо ниво - направо докладват в посолствата и от там им се задават насоки...

    Коментиран от #17

  • 7 до Последния софиянец

    10 27 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Имаме си разузнаване, та нали единия президентски съветник е обвинен за издаване на държавна тайна на чужда държава. Коя ли е тази чужда държава?

    Коментиран от #32

  • 8 Азиатци

    10 30 Отговор
    Хубавото на руската пропаганда е, че винаги може да те накара да изпиташ гордост, от това че си невеж, беден и прост !

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Костова

    31 3 Отговор
    Полит технология на ниво за третокласници. И древният и днешният свят са така устроени, че всички държави, разчитат на информацията, добита от шпионска дейност. Особено във военните дела. Да ни се разказва тук приказка, че само руснаците имат шпиони е наивно и смешно.
  • 12 Гост

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Азиатци":

    Ха, статията е пропита с пропаганда, но съвсем не руска.
  • 13 ПЕНКО

    2 4 Отговор
    .... ЕХ МЕРАК МЕРАК - НА ХИБРИД "ЮНАК" ... !!!!!!!!!
  • 14 В.В.П.

    26 3 Отговор
    ВСИЧКИ ШПИОНИРАТ....ДАЖЕ И Б.Б. ГО ХВАНАХА ДА КРАДЕ пари и злато..и оръжие..АМА НИЩО...НУЛА... ВСИЧКО МЪЛЧИ...
  • 15 Аксиома

    6 28 Отговор
    Няма страна, приятел на Русия , която да е богата, демократична и просперираща. Всички са бедни, потънали е корупция и тоталитарни !

    Коментиран от #18, #39

  • 16 Бесен Язовец

    16 6 Отговор
    Руската Федерация има малко съюзници в Европа само според сороснята. Прибалтийските, Полша и някои балкански колонии на краварите не са Европа!
  • 17 Кой68

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аааъъъ":

    Посланика идва директно в МС да дава указания.........
  • 18 КОНТРАТА

    8 8 Отговор

    До коментар #15 от "Аксиома":

    Толкова са богати, че са се продали на ротшлдските банки!
  • 19 мечо

    1 3 Отговор
    я томи джери на снимката
  • 20 ATBG

    25 7 Отговор
    Живея в Австрия от 31 години.Няма по приятелски настроена страна в Европа от Австрия спрямо Русия.Независимо че руските войски присъстваха в Австрия до 1955,австрийците уважават руснаците повече от неблагодарните българи.Да имаше такъв случай преди години, но като всяка суверена държава,шпионажа се наказва.Същото щеше да се случи и ако информацията беше предавана на САЩ.Така че в тази статия която използва данни от минало време виждам само опит за пропаганда срещу Русия,които в Австрия няма да има никакъв ефект а ще породи въпроса:Защо сега се повдига този въпрос и то в чужди медии,след катов Австрия отдавна е приключил.Австрийците не гласуват за санкции срещу Русия,а точно обратното.Русия има много инвестиции в Австрия и Австрия в Русия. А аз досега за 31 година не съм чул лоша дума за руснаците,както е в България и помията която се излива срещу Русия.Иначе недоволство спрямо България,българския премиер и умишленото бавене на Балкански поток има,защото Австрия е готова с връзката си с Унгария,да приеме руска газ и от Балкански поток.

    Коментиран от #21

  • 21 до АТБГ

    11 21 Отговор

    До коментар #20 от "ATBG":

    Като живееш 31 години в Австрия кажи дали има австрииско сдружение на австрииските русофили които да развяват руски знамена и да обясняват на австрииците, че за тяхно добро е да излязат от Европейския съюз и да се присъединят към Евразииския съюз.

    Коментиран от #33

  • 22 Таблетки ли ви дават В Австрия

    2 12 Отговор
    Закона Доска скоро идва и пиздес на чайници те
  • 23 Неадекватен ЕС

    17 6 Отговор
    Русия ще се съхрани докато в Европа във всеки хотел вече има джамия. Фатате ли разликата?

    Коментиран от #27

  • 24 Запознат

    6 19 Отговор
    Както русия така и турция, нападнаха на времето Източна Европа. Грабиха, насилваха и рушиха. Откраднаха генетичния ни код и го замениха с техния. За подобно нещо прошка няма да има никога.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 до Неадекватен ЕС

    5 9 Отговор

    До коментар #23 от "Неадекватен ЕС":

    В Руската федерация всеки пети човек е мюсюлманин. Най-голямата джамия в Европа е в Москва.
  • 28 Кристиян Вигенин

    5 16 Отговор
    Русия няма съюзници в Европа.Има държави като Сърбия,Унгария,Германия,които използват отношенията си с Русия за постигане на някакви свои цели.На всички е ясно,че в дългосрочен план не могат да имат добри отношения с Кремъл,поради подлата,подмолна,коварна и лицемерна природа на "широката руска душа".

    Коментиран от #31

  • 29 Алеко КАН

    4 12 Отговор
    Империята на Злото в която управляват Простите физически силни , НЕ спазвайки закона , А правораздавайки с ЕМОЦИЯТА СИ/доближавайки се по този начин до животинското/ - Е ОБРЕЧЕНА на саморазрушение - ОСОБЕНО на фона на съществуващите Държави на Законността и Демокрацията/управлявани от умните хора/ защитаващи правата на всеки човек/индивид/ в обществата си!!! Руските тролове и хибридни войни , са само до времето до когато кранчето на финансите им от Сибирските природни находища СЕКНЕ !!! Демокрациите на интелекта използват УМА СИ УПРАВЛЯВАЙКИ ПАРИТЕ и по този начин щадящи майката Земя!

    Коментиран от #48

  • 30 синия патлажан

    16 2 Отговор
    Дай едно доказателство че в отравянето на Скрипал са участвали руските специални служби . Някой да е виждал Скрипал освен на болнично легло в някаква клиника . Дори родственицата на Скрипал се усъмни в постановката след като не бе допусната да види близките си !!Ако ме питаш мен и аз не харесвам Путин и за мен не Путин е Русия (олигарх в полза на олигарсите ) но не мога и да се съглася с постоянното "лигавене" срещу Руската Федерация .

    Коментиран от #38, #40

  • 31 накой къде му е мястото

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "Кристиян Вигенин":

    В нафталина , .......!
  • 32 Брейййй

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "до Последния софиянец":

    Желязна логика имаш.
    А службите ни докладват всеки ден на краварите Ко са сътворили в тяхна полза.
    Тйо за туй сме на първо място от зад напред във всяко отношение.
    Бива подлоги и продажни политици на чак толко не бива.
    Но Ко да се прави робско племе лесно се командва
    Около180г.византииско.около 500г.турско.около 50г.комунистическо някакво и около 30г.мафиотско.робство
    Иди помагай на такива роби.

    Коментиран от #41, #42, #43

  • 33 ATBG

    16 3 Отговор

    До коментар #21 от "до АТБГ":

    Ще ти пропусна тъъпите въпроси и опорки на трол на Сорос или Герб.В Австрия е демокрация и всички важни решения минават с допитване до народа.Когато Австрия беше поканена да влезне в НАТО,народа категорично гласува с "НЕ",и Австрия не е член на НАТО и никога няма да стане без народен глас.Това в една държава се нарича суверен и народен вот..Ако решат да излизат от евросъюза,пак ще има допитване до народа .Само в България корумпирани и продажни политици взимат важни решения за страната си без да се допитват до народа.И не ми отговаряй.Не комуникирам с тролове.Аз съм голям размер за малко тролче като теб.Разкарай се !!!

    Коментиран от #36, #37, #49

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 разума

    11 3 Отговор
    Какво стана с американското разузнаване ,което е подслушвало г-жа Меркел и др. министри ????????????????????????????????????? а само те ли ????????????????????????????? мълчете си и не хвърляйте камъни ,защото те се връщат. За България не говоря , защото тук всички са подслушвани и подслушват и снимат компромати.
  • 36 до АТБГ

    3 9 Отговор

    До коментар #33 от "ATBG":

    Не ми отговори има ли австриици русофили развяващи руски знамена в Австрия? И нормално ли е в България българи да развяват чужди знамена.
  • 37 ke da

    1 11 Отговор

    До коментар #33 от "ATBG":

    Да тази твоя СУВЕРЕННА Австрия , навремето стана първата присъединила се доброволно към Хитлеристката коалиция на "чистата раса" , и станала основната причина за възникването на втората световна война!!! Сега пак се пази от мръсната коалиция НАТО за да се присъедини към новата коалиция на "чистта раса" този път от суверенните Русия и Китай !!!
  • 38 един българин

    1 10 Отговор

    До коментар #30 от "синия патлажан":

    Все едно да попитам опозицията и протестиращите - дайте ми едно доказателство , че Бойко Борисов е корумпиран или, че България наистина е на 111 място по свобода на словото ! На късогледият и планина да ме посочиш - няма да я види ! Такива като теб сте в основата на човешките беди , а именно с простотията си!
  • 39 Лема

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аксиома":

    Няма страна, "приятел" на ШАЩ, която да е демократична, богата и просперираща!!! Всичките са бедни, пропити от корупция и тоталитарни като България, Усрайна, Грузия или Афганистан!!!
  • 40 един българин

    3 9 Отговор

    До коментар #30 от "синия патлажан":

    Защо в Русия сигурно допускат роднините на убитите опозиционери и журналисти да се уверят , че са убити от убийци без никакви връзки/поръчители/ с управляващите Путиноиди!
  • 41 Казуар

    4 10 Отговор

    До коментар #32 от "Брейййй":

    Има взаимна връзка между нашите служби и амариканците, защото сме съюзници в НАТО и общата отбрана. Понял.
  • 42 ke da

    3 12 Отговор

    До коментар #32 от "Брейййй":

    За робското племе съм съгласен! Но Русия ли създаде и на своя територия ООН /за първи път в световната история/ ?! Русия ли отхвърли робството в САЩ , Русия ли създаде първо кацналите на Луната и Марс апарати и на най-далеч стигналите в космоса?! Русия ли създаде блуса и рокендрола или диското или регето или парапланетизма или ....?! Русия ли създаде компютъра и софтуера му като масово произвеждан продукт ?! Русия ли създаде Интернета и неограничената възможност за свободна комуникация на всеки индивид?! Нямам време да продължа , защото за разлика от теб/работиш като трол/ аз имам професия с която трябва да изкарвам прехраната си !
  • 43 до БРЕЙЙЙ

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "Брейййй":

    Ако в Русия руската прокуратура арестува съветник на Путин с обвинение, че е издал държавна тайна на чужда държава как ще реагира Путин. Мисля, че този съветник ще го пратят в затвор в Сибир и никой повече няма да чуе за него. Ти да не смяташ, че вместо това Путин ще излезе ще вдигне юмрука и ще поиска оставката на руския главен прокурор.
  • 44 ke da

    2 9 Отговор
    Факти използва машини да слагат плюсове на Величаещите Русия коментари!
  • 45 факт

    3 1 Отговор
    НЕ И ТРЯБВАТ СЪЮЗНИЦИ , А КЛИЕНТИ!
  • 46 Шляхтиц

    6 3 Отговор
    На РОССИЯ не и трябват съюзници! Най-малко и трбва съюзник като България. Достатъчно голяма, силна и почтена си е РОССИЯ сама за себе си и от съюзници не се интересува. Най-малко от съюзници като България. Мое скромно мнение. Шляхтиц.
  • 47 МММ 23

    4 11 Отговор
    Русия няма съюзници в Европа . Тя предизвиква единствено отвращение и презрение с азиатските си прийоми.

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 русофилска подлога

    5 9 Отговор

    До коментар #33 от "ATBG":

    А ти какво правиш в Австрия ,ами не живееш и работиш в твойта русийка бе пoдлoгo ? Русия няма почти никакви съюзници,а тези които ги има са същите изостанали кочини като нея. Никоя от съседните им държави не ги понася.Не случайно Русия е изолирана и отритната от света,защото са една държава вредител и нищо повече.Единствените които им се кланят сте вие русофилските продажни безродници.
  • 50 русофилска подлога

    5 8 Отговор

    До коментар #48 от "Един от многото":

    Изразът "Империята на злото" означава русия.От там тръгва това нещо.Не случайно русия е сама срещу света и никой не ги понася.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 11кк88

    0 2 Отговор
    Гадни кагебисти.
  • 53 Барчо

    6 1 Отговор
    Разузнаването си е разузнаване независимо за коя държава става въпрос. Да не забравяме че американците подслушваха всички правителства на собствените си уж съюзници. Да не говорим че в техните служби има пълните записи на камерите на сума ти посолства на чужди държави не само находящи се в САЩ, но и по света. Така че за разузнаването няма смисъл само да си чешем езиците, как руснаците събирали информация за "приятелски" настроени държави.
  • 54 Барчо

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "МММ 23":

    Моето скромно мнение е, че след като загуби България като съюзник, рано или късно ще загуби и Сърбия. Ние сме единствените чрез които може да ги поддържат без да искат коридори и тем подобни. Що се отнася до това дали на Русия са и необходими или не съюзници, то бъди сигурен, че са и необходими. За съжаление при това мачкане от страна на САЩ, те много, ама много трудно, та да кажа може би и невъзможно ще бъде да дръпнат напред. След като Путин вече не бъде президент, много лесно може да се направи отново промяна в конституцията без референдум и да бъде разчленена на губернии и племена. Видяхме при Загроби е Елфи колко лесно се случваха нещата, а сега ще е още по-лесно.

    Коментиран от #55

  • 55 пророк

    4 3 Отговор

    До коментар #54 от "Барчо":

    България ще бъде с Русия

    Коментиран от #57

  • 56 Манго мангала

    1 1 Отговор
    Дрън дрън дрън ...някой не си пие лекарствата и му се привиждат шпиони ... !
  • 57 барчо

    2 2 Отговор

    До коментар #55 от "пророк":

    Русофил съм, имам много приятели руснаци, но все пак съм и реалист. Русия не се интересува от бившите си сателити, които предадоха с лека ръка. Никой не се извини за това предателство освен Генадий Зюганов. С Русия можем да бъдем единствено след като сме загубили поредната война срещу нея.
  • 58 Бай Манчо

    2 1 Отговор
    Параноята яко ги тресе , а и статията е безсмислена и цели да се развиват само отрицателни емоции към Русия , че ако янките нямаха разузнаване щяха ли да са това което са или израел или тяхното разузнаване е демократично , а на Русия не . Посредствена статия , ако трябва да сме точни най-много шпионират янките , та те невярват и на оная си работа , а камо ли на партньори :))))
  • 59 йокин

    2 0 Отговор
    Виена-РАЯТ,ЗА ДРУГАРИТЕ,ТОВАРИШЧЬЕЙ,И ДРУГИЕ.
  • 60 Италиано сърбин

    2 2 Отговор
    Неслучайно Руссия не дава достъп до нейните исторически архиви, това би било края на тази империя. Неслучайно е наречена империя на злото.
Новини по държави: