4 Август, 2020 20:48 4 071 45

Договорът със САЩ урежда статута на US войските в Полша за десетилетия

  • полша-
  • сащ-
  • пентагон-
  • армия

Двустранното споразумение ще бъде подписано в най-скоро време, но все още няма конкретна дата

Договорът със САЩ урежда статута на US войските в Полша за десетилетия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новото споразумение, предвиждащо разполагането на територията на Полша на още 1000 американски военнослужещи, ще уреди статута на американския военен контингент в страната за десетилетия напред. Варшава и Вашингтон окончателно съгласуваха този документ за сътрудничество в сферата на отбраната, заяви днес в Краков полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак, цитиран от ТАСС.

"Това споразумение ще определи за десетилетия напред как ще действат (американските) въоръжени сили на територията на Полша", заяви министърът. По думите му, съгласно споразумението в Полша ще бъде разположен също команден пункт на Пети корпус на войските на САЩ с предно базиране. "Това решение увенчава нашите действия, свързани с увеличаване на присъствието на американски войски в Полша", допълни Блашчак, предава БТА.

По-рано министърът заяви, че споразумението със САЩ за разполагане на американски военнослужещи в Полша ще бъде подписано в най-скоро време, но не назова конкретна дата, отбелязва ТАСС.

По информация на полското издание "Дженник газета правна", това може да стане на 15 август. На този ден в страната се празнува Денят на полската армия, посочва ТАСС.

Според изданието в западната част на страната се планира да бъде създаден център за бойна подготовка, в град Ласк да бъде разположена ескадрила дронове, а в град Люблинец - подразделение на американските специални части.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демократ

    15 72 Отговор
    Поляците се уредиха, а нас кой ще ни пази от руския агресор?

    Тези военни трябваше да бъдат разположени край Варна и Бургас.

    Коментиран от #4, #8, #9, #10, #13

  • 2 Българина

    58 9 Отговор
    Единствената голяма заплаха за нас е Турция, и ако нещо се обърка, направо яко сме го закъсали.В миналото всичко си беше наред, ама продажниците ни, ни набутаха в тинята.
  • 3 Е те

    37 4 Отговор
    поляците това искаха и всички държави , членки на НАТО ще плащат милиардния масраф !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    14 1 Отговор
    Трябва да подпишат дългосрочен договор и с германските,японските,италианските и шведските войски.
  • 6 Иван

    20 1 Отговор
    Полско-украинската граница эа САЩ няма да важи,както не важи эа САЩ българо-македонската и българо-румънската граници.
  • 7 Жоро

    8 32 Отговор
    Браво на Поляците.Хубавото е че и ние скоро ще имаме най модерният самолет

    Коментиран от #11, #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чак Чак

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    Какви агресори сънуваш?Коста Рика няма армия от 1946г.Колко пъти Русия я е нападала?Нито веднъж.Като имаш фобии -взимай виза и бягай зад океана.
  • 10 МАНАФА

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    Ще те пазят краварите.Казаха, че освен памперси, за фенове като теб, имат и кондоми, та проблема ти е никакъв....хахаха.
  • 11 Бай Ганьо

    22 4 Отговор

    До коментар #7 от "Жоро":

    Жорка, ама ние и сега имаме най-модерните самолети, бе френд.....НА ХАРТИЯ......хахахахахаха.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 голям праз

    14 2 Отговор
    Някакви янки безработниi с пунт като `военни и е?! Поляците да плащат..
  • 16 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Туркофил":

    Сатанистите в Иэраел и САЩ искат същото.
  • 17 хахо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Жоро":

    ти ли ще го лапаш....
  • 18 Мето

    22 4 Отговор
    Вечни роби. Много са тъпи поляците.
  • 19 Иван

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Туркофил":

    Радваш демократа -иэ.род.
  • 20 ТАриката

    13 3 Отговор
    Полша както и други европейски страни са щит за САЩ против агресия от Азия. Скоро всички държави ще изчезнат а ще има само 2 империи Западна и Източна империя а при тази война САЩ и сателитите им ще загубят. За това САЩ кроят тайни бази в Европа и на Балканите.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Иван

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "ТАриката":

    Иэраел се намира в Аэия.

    Коментиран от #23

  • 22 Иван

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "ТАриката":

    А турската сбирщина към коя империя ще бъде?

    Коментиран от #24

  • 23 Тариката

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Аз страните от Близкия Изток не ги броя. Те не са нищо друго освен развалина. След успешни преврати не могат да си мръднат и пръста за война срещу друга държава.

    Коментиран от #25

  • 24 Иван Ибрика

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Турция е регионална сила както и стратегически смисъл е в добра позиция. Едната и част гледа към Европа а другата към Близкия Изток и Азия. Много е важна от коя страна ще е Турция но мислся че ще са от Азия а не от Запада.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Тариката":

    Джордж Буш ги поэдрави эа свободата.
  • 26 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Иван Ибрика":

    Аааааа,эапочна да мислиш!!!
  • 27 Иван

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Иван Ибрика":

    А под #23 каэваш че не ги броиш,тарикате.......що эа педерастки номера???
  • 28 оня с коня

    1 5 Отговор
    Русия ОТДАВНА има подписан такъв договор със Башар в Сирия със НЕСРАВНИМО по- строги Клаузи:Срок на престой на Руските - 49ГОДИНИ.Сирийските Закони НЕ ВАЖАТ на територията на Базите.25% от Парите от продадения Сирийски Петрол се предоставят на Руснаците в Сирия за обезпечаване на Финанс. им Издръжка.Опция на Руско-Сирийския договор:След изтичане на 49г Срок има възможност за УДЪЛЖАВАНЕ на ОЩЕ ТОЛКОВА Години.

    Коментиран от #29, #35

  • 29 Ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "оня с коня":

    Другото иди дойди, ама това за петрола ми е много интересно откъде си го измисли. Дори да имаше нещо такова, то предполагам е като конфиденциални клаузи, и надали тези с конете ще имат достъп до такава информация. Защото обективно 25 процента са много.

    Коментиран от #30

  • 30 оня с коня

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "Ххх":

    Четох го ЧЕРНО НА БЯЛО - иначе НЕ БИХ СЕ СЕТИЛ да си го измисля!!!Верно че забравих къде и кога,но явно ме е впечатлило за да то ЗАПОМНЯ:)

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 31 Ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    В руско-сирийските отношения се появяват тревожни симптоми. Секретарят на Народния съвет (парламента) Халед ал Абуд заяви, че Кремъл не може да диктува волята си на властите в Сирия, тъй като именно от тях зависи политическото му бъдеще. Емоционалният пост на депутата във Фейсбук бе реакция на зачестилите информации в арабски медии, че Русия се кани да свали президента Башар Асад. Според експерти, потърсени от "Независимая газета" ("НГ"), думите на Ал Абуд са сигнал, отправен към Кремъл.
    В Народния съвет се обсъждат евентуалните последици от гневното изявление на Ал Абуд, представляващ в законодателния орган южната провинция Дараа. Депутатът, известен със своите проирански възгледи, помести на страницата си във Фейсбук (с над 30 000 последователи) пост, озаглавен "Какво ще стане, ако Асад се ядоса на Путин", в който постави под съмнение правото на Русия да диктува условия на правителството в Сирия.
    "Путин чудесно разбира, че тъкмо Асад му е дал възможността да стане голям играч на регионално, следователно и на международно равнище", отбеляза той. Ако значимостта на сирийския лидер бъде преоценена, това ще е фатално за репутацията на руското ръководство, твърди Ал Абуд.
    Секретарят на Народния съвет определи като традиционни съюзници на Дамаск иранския военен елит и шиитската групировка Хизбула, "формирали основната инфраструктура, за да се отрази агресията" на антиправителствените формирования. Сирийската система цели развитие на сирийско-иранските, а не

    Коментиран от #39

  • 32 Ххх

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    Влиянието на Русия в Сирия не е чак толкова голямо, а ти цитираш много впечатляваща цифра. А поне в нашия Гугъл няма нищо по въпроса.
  • 33 Ххх

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    Сирийската система цели развитие на сирийско-иранските, а не на руско-сирийските отношения, убеден е Ал Абуд. По думите му, стига силно да пожелае, президентският дворец в Дамаск може да понижи приоритета на отношенията си с Кремъл. "Президентът Асад нямаше нужда Путин да го защитава от въоръжения хаос или в борбата с тероризма", смята депутатът.
    Руската кампания в Сирия бе необходима само за да предотврати интервенция от страна на САЩ, подчертава Ал Абуд.
    Основният въпрос според парламентариста е какво ще стане, ако Асад се ядоса на руските си съюзници, щом осъзнае, че "пътната им карта" не съвпада с неговите интереси. Тогава - става ясно от изявлението на Ал Абуд - президентът на Сирия може да издигне лозунг за борба срещу "руската окупация". Постът на депутата съдържа преки заплахи за живота на руските военнослужещи, разположени в Арабската република. Парламентаристът омаловажава мощта на руските въоръжени сили и твърди, че те няма да издържат и няколко часа във военноморската база Тартус, ако Асад се разгневи. В тази връзка Ал Абуд е сигурен, че Кремъл няма морално право да натрапва политически условия на Дамаск.
    В. "Аш Шарк ал Аусат" съобщи, че колеги на депутата го приканили да изтрие поста си и да поднесе извинения. Парламентаристът обаче отказал със забележката, че думите му не отразяват позицията на сирийското правителство. Атаките му срещу Русия са предизвикани от нарастващи слухове в арабските медии, че Москва сериозно се кани да свали Асад.

    Коментиран от #34, #36, #37, #38

  • 34 Трол

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ххх":

    Имайте милост! Кобилкин е изключително ограничено момче, не го затрупвайте с информация! Бъгва се на петото изречение!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ххх":

    Еврейската сатанинска смрад Дойче Веле ли е таэи арабска медия или арабски педофили,приятели на еврейското иэч.адие Джефри Епщайн?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ххх":

    Не беше ли еврейската май.муна Бенямин Натаняху,когото евреите искат да свалят?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ASD

    9 0 Отговор
    Разполагането на американски войски в Полша гарантира, че при изостряне на ситуацията между САЩ и Русия, Полша ще бъде от първите цели за хиперзвуковите ядрени ракети!
    Към момента никаква реална защита САЩ не могат да предоставят срещу тях. Всички цивилни обекти /градове и тн/ в радиус от 80 км от американските бази ще се превърнат в "косвени жертви" при евентуален конфликт между Русия и САЩ.
    САЩ надъхват полския политически елит с антируска пропаганда/и пари/, защото изостават технологично в нападателните оръжия и за да имат паритет се нуждаят от разполагане на такива на 1000 км от границите на Русия.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 браво

    1 0 Отговор
    Ф-16 ----1974 ...
  • 45 Туркофил

    2 2 Отговор
    За да укротим руснаците на нас ни трябват 250 хиляди войски на Турция и техни военни бази за да се защитим от агресора, нашите брата турци ще помогнат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания