Last news in Fakti

18 Август, 2020 12:06 8 149 39

България може да загуби милиони европейски пари

  • пари-
  • протести-
  • върховенство на закона-
  • ек-
  • ес-
  • европари-
  • субсидии

ЕК настоява европейски помощи да получават само онези страни, в които има върховенство на закона

България може да загуби милиони европейски пари - 1
Снимка: БГНЕС

Още преди години Еврокомисията предложи отпускането на европейски пари да е обвързано със спазване на правните принципи на ЕС. И още тогава България беше категорично против. Годината беше 2018, България по това време беше ротационен председател на ЕС, а тогавашният финансов министър Владислав Горанов заяви, че подобен принцип нарушавал европейското право, тъй като можел да бъде използван като инструмент за политическо вмешателство. Според него, не било нормално върховенството на закона да е критерий за отпускането на пари от кохезионните фондове. Тогавашното предложение на ЕК така и не бе реализирано.

"Да се сложи край на злоупотребите"

Само че корупцията и нарушенията на правото са в ЕС много по-силно разпространени, отколкото е известно на широката публика. Затова Брюксел отново бие тревога: Европейската комисия за пореден път настоя изплащането на европейски помощи да бъде обвързано с изискването за върховенство на закона. Германският вестник „Ди Велт" изчислява, че в такъв случай поне седем страни от ЕС биха били застрашени да загубят стотици милиони евро. Наред с Полша, Румъния, Унгария, Чехия, Хърватия и Словения, изданието изрично споменава и България. Ето какво още четем в публикацията на "Ди Велт": „Стотици хиляди българи демонстрират това лято в множество градове срещу консервативно-националистическото правителство. (...) Най-вече градската средна класа и добре образованите млади българи искат да се сложи край на злоупотребите в страната".

По-нататък вестникът припомня, че в индекса за корупцията, съставян от „Трансперънси интернешънъл", България е последна сред всички страни-членки на ЕС. Коментарът на изданието завършва така: „Правителственият ръководител Бойко Борисов, който по време на срещите на върха в Брюксел винаги се представя като примерен европеец, сега бе принуден под натиска на протестите да обяви, че е готов да подаде оставка. ЕС редовно критикува липсата на независимост на съдебната власт в България, а един нов доклад говори и за „сериозни рискове за медийния плурализъм" в страната", пише "Ди Велт".

"Реалността в България е друга"

Както е известно, последният доклад на Еврокомисията за напредъка на България съдържаше по-скоро положителни оценки и дори показа готовност за отменяне на механизма за контрол и проверка. По този повод журналистът Кено Ферсек, известен като добър познавач на региона, написа в своя статия за „Шпигел" следното: „Напълно неясно е обаче по какъв начин Еврокомисията стига до тази положителна оценка. Защото реалността в България изглежда другояче. От десетилетие насам силният човек в тази страна е Бойко Борисов. Формално погледнато, той е умерен и проевропейски настроен консерватор. Но вътре в страната „Бате Бойко" - бивш полицай, каратист и бодигард, управлява с по-твърди методи. Законът е това, което казва и разпорежда Борисов - често пъти чрез телефонни обаждания или есемеси. Той обича да се показва като добрия шеф, говори свойски, използвайки простонародни изрази, стреми се всячески да не изглежда като автократ. Но неговата система на управление няма нищо общо с истинско върховенство на закона, а по отношение на корупцията и медийната свобода България от години неизменно е на последно място в ЕС", пише германският журналист. 

А редица други издания, сред които и авторитетният „Ди Цайт", пишат, че сегашните протести в България са породени включително и от опасенията на много хора в страната, че европейските пари биха могли да потънат в тъмни канали.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    66 12 Отговор
    Олеле!Ще ми остане празно шкафчето.

    Коментиран от #5

  • 2 Така така

    35 5 Отговор
    За бантустанците празна чиния с огризан кокал.

    Коментиран от #21

  • 3 Де Факто

    66 11 Отговор
    Каквото и да стане, ТИКВАТА е "НЕВИНЕН".Виновни са Орешарски, Путин, БСП и международното положение.

    Коментиран от #16, #38

  • 4 Бой Кокич

    62 9 Отговор
    И по-добре.Те и без това тези европейски помощи не отиват при народа,а при тиквата и тайфата.България ще е най-добре вън от ЕС и НАТО и изгонване на крадливата сган !
  • 5 добро решение

    57 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Правилно, никакви пари докато не дойде правителство, което ги харчи по предназначение, а не ги тъпче в шкафовете.
  • 6 Премиер-милиардер от държавна заплата

    47 7 Отговор
    В България има върховенство на закона. Кво аз кажа, така се отсъжда. Това не е ли пак вид върховенство? Аз съм на върхът.
  • 7 ДОКО

    33 6 Отговор
    ВИЕ ГЛЕДАЙТЕ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ЗАГУБИ ЕРЕКЦИЯ..А ЗА ПАРАТА НЕ СЕ БЕЗПОКОЙТЕ ПАРАТА Е В ЧЕКМЕДЖЕТО НА ГЕНЕРАЛА БОКО ТЪПОКО..
  • 8 бекет

    43 6 Отговор
    Заради крадливата върхушка целият народ трябва да страда! Изедниците вън!
  • 9 България или

    33 3 Отговор
    ГЕРБ и олигарсите . 🧐👁️
  • 10 Така

    28 3 Отговор
    и трябва !
  • 11 asd

    31 3 Отговор
    Хахахахахахахахахахахаха! "Милиони" каза...ХАХАХАХАХАХА!
    Бантустан е усвоил около 41% от средствата по европейски програми за 2014-2020 бе бантускотчетата!
    Те затова и така си харесват бантустанската Тиква Имбецилукус... Остатъкът си остава при "тях" в крайна сметка.
    Каквото могла да раздаде Тиквата на приятелчетата и да прибере по чекмеджетата ...
  • 12 габровец от варна

    32 2 Отговор
    Тука 30 години само и единствено се краде! Нищо друго. Поканиха робовладелците да си построят фабриките тука и да гърбят хората да работят без пари,като същевременно се хвалят че осигурили работни места.Пък всеки знае къде са тия субсидии.
  • 13 Чепатия чеп

    10 0 Отговор
    Щото досега доста е спечелила🤔🤔🤔
  • 14 123

    15 15 Отговор
    Проблема с корупцията, независими институции и свободна преса не е от вчера нито е феномен на управлението на Бойко.България реално не е излезнала от комунизма, демокртичната част е че хората могат да гласуват, за други партии не само БКП, че могат да пътуват извън странта, че могат да кажат политическите си възгледи без да бъдат убити или затворени ,че могат да живеет в други градове и да отворят собствен бизнес.По принцип всичко друго си е по старо комунистическо управление с изключение че нито полиция нито прокуратура работи и все трябва някой (борисов ) да ги накара да си вършат работата.Закони има, никой не ги спазва нито има кой да ги прилага, за това е и България на последно място, 20 години преди Борисов е било по беззаконно а кражбите до 2009 надвишават кражбите през времето на Борисов многократно, но всички други партии и играчи са се спотаили сега докато отмине бурята и Борисов и хората му да понесът удара.Иска се разследване на целия преход, а Гешев нищо не прави, освен ако това кеото е направил не накарало задкулисните играчи да спонсорират и контролират протестите сега.
  • 15 к5х9

    23 4 Отговор
    Аз и още няколко милиона българи нищо няма да загубя. И без това тия пари не ми носят нищо, а отиват по чекмеджета и нощни шкафчета.
  • 16 сектант

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "Де Факто":

    то досега понеже тия пари са стигали до народа
  • 17 Много Бързоо

    30 3 Отговор
    Трябва да изгоним мафията ГЕРБ иначе ще загубим всичките милиарди..
  • 18 Перо

    23 3 Отговор
    По-добре да няма никакви помощи за БГ,защото те отиват директно по чекмеджетата на тиквения режим.
  • 19 Петър

    25 1 Отговор
    Не България, а ГЕРБ. Народа никога не е получавал нищо.
  • 20 въпросче

    17 1 Отговор
    "Oщe прeди гoдини Eврoкoмиcиятa прeдлoжи oтпуcкaнeтo нa eврoпeйcки пaри дa e oбвързaнo cъc cпaзвaнe нa прaвнитe принципи нa EC. И oщe тoгaвa Бългaрия бeшe кaтeгoричнo прoтив." ПАК ПИТАМ,ЗАЩО ОЩЕ ТОГАВА НЕ СЕ ПРИЛОЖИ В БЪЛГЕРИЯТА ИЗОСТАНАЛА И ОГРАБЕНА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРАВИЛА И ЗАКОНОДАТЕЛСТВО? И ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ СЕ ВЪРЗВА КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ?
  • 21 аврамъ бакалинъ

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Така така":

    Прав си ! Каквото търсят това ще намерят , демек хаос,глад и мизерия за което ще е виновен президента им любим но той едва ли ще ги нахрани и когато го разберат консерви копърка ще им се види банкет.!
  • 22 ами сега

    15 1 Отговор
    Калинките ще умрат от глад.
  • 23 Иван

    18 4 Отговор
    Герб са паразити , а не политици :(((((
  • 24 123

    15 5 Отговор
    ЕС плаща пари ако изпълняваме извратените му планове. Вън от ЕС. ЕС не е това което беше.
  • 25 3333

    15 4 Отговор
    Така и трябва да бъде! Нека България да загуби Европейските пари защото се управлява от диктатора и мафиот Борисов! България е корумпирана държава заради управлението на Борисов! С цялата си наглост тръгнал да прави нова конституция! Отвратителен човек!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 тиквата плаче за власт

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "3333":

    Моля , моля Бойко Борисов не е отвратителен човек! Той е гнусен тип жаден за власт............
  • 28 Жител на турския вилает "Булгаристан"

    11 1 Отговор
    Не изпращайте европейски пари ! Ще потънат в сините обръчи . А за законност при поръчков прокурор е смешно да се говори.
  • 29 Behemoth

    4 3 Отговор
    Ам ей ги...ако си бяхте мълчали...щяха да ги усвоят ....чи и на вас можеха да подхвърлят и да гледат как се биете за комат хляб ХАХАХА....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ами сега???

    5 0 Отговор
    Фнучетата му гладни ще плачат, щерка му ще трябва да работи, зеткоъо и той а Батко Буби ще бъде с максималната пенсия от 1 200 лева им ще гладува. Да направим подписка за да им съберем съберем малко пари, да не гладуват като няколко милиона българи.
  • 32 От 30

    8 0 Отговор
    Защо изтрихте коментара ми, данните бяха публикувани неотдавна как се крадат парите от ЕС? Далаверата е обща. От ЕС веднага получават тридесет процента, Батко прибира толкова а останалото се дава на негови хора. Колко да стигне до обикновения българин?
  • 33 Реалист

    5 0 Отговор
    България да загуби европари означава нулева разлика за бг.данъкоплатец.
    Хубавото е,че като ги загуби престъпниците от парламент и министерства няма да могат да ги откраднат.
  • 34 Винету

    4 0 Отговор
    Ще ми остане празен шкафа
  • 35 MObile

    4 1 Отговор
    Така или иначе парите ги краде еднокнижния.
    Реално до нормалния български гражданин европейски пари не стигат.
  • 36 Странджата

    4 1 Отговор
    България или Герб или вече няма разлика?
  • 37 Васил

    2 0 Отговор
    Тъкмо си купих нова гарнитура с много шкафчета и ся какво праим?
  • 38 Сойка Присмехулка

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Де Факто":

    И извънземните...мхм...
  • 39 Добруджата

    1 0 Отговор
    На България не й отива да е в ЕС!
    Отива й да стане 1 световна сила и да има свои лична политическа структура!
    От векове българското е мачкано, тва не трябва да е така!
    Истинското бъдеще на България е такова, че не е за вярване!
    За нас Българите преди години е било казано ето това - Не помагай на тоя народ, а му вреди, оставете го сам да се оправя!
    Щом като е така, защо тогава се правят неща, които не са за правене?! За да остане България собственост пак на онези от НАЙ ГОРЕ?!
Новини по държави: