Last news in Fakti

17 Октомври, 2012 12:43 11 682 21

Българин обвини Феликс Баумгартнер в кражба на скока

  • феликс-
  • феликс баумгартнер

Българинът Иван Трифонов, който живее във Виена, обвини Феликс Баумгартнер, че му е откраднал идеята за скока от ръба на Космоса.

Трифонов обяви пред австрийския в. „Курир“, че идеята си е негова, той я е казал на Баумгартнер през 2005 г..

Радвам се на успеха на Баумгартнер. Но това беше моят проект. Нямах обаче финансовата сила на „Ред Бул“, за да изпълня мечтата си, отбелязва нашенецът.

Идеята за скок със свободно падане от стратосферата датира отпреди повече от 50 години, уточниха пред „Курир“ от „Ред Бул“. От компанията уточниха, че са обсъдили много проекти, но концепцията на Трифонов е била неубедителна и затова изобщо не е разработвана“.

Трифонов тренирал за скок от ръба на Космоса години наред. Той обаче възнамерявал да достигне височина от 50 км - с 11 км повече от Феликс, и оттам да скочи. Нарекъл проекта си "Мисия Уран". Обсъждал го с руски космонавти още през 1992 г.

Нуждаел се от 6.5 млн. евро, за да реализира плана си, докато Баумгартнер похарчи 50 млн. евро.

Миналата неделя австриецът скочи от 39 км и постави три световни рекорда в парашутизма накуп, най-авторитетния от които - преминаване на свръхзвуковата бариера от човек без помощни средства. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    1 1 Отговор
    Който преварил той заварил.

    Коментиран от #10

  • 2 AAA

    1 0 Отговор
    Ами хайде. Нека пък той да бъде човека скочил от 50 км. Мисля, че ще се намерят спонсори за проекта му, след като "приятеля" му отвори тази нова страница от съвременната история на човечеството и пробуди интереса! ;) Пожелавам успех!
  • 3 alex

    0 1 Отговор
    ....че имаме таланти, имаме, ама на всеки световен рекорд, на всяко едно световно постижение винаги ще се намери поне един българин да се прави на супермен.
  • 4 Patanov

    1 1 Отговор
    Македонците се похвалиха, че дядото на Баумгартнер им бил сънародник, но този бай Ганьо ги удари в Земята :D
  • 5 кик

    2 1 Отговор
    кому е нужна тази простотия?ей така на вятура отидоха едни 100 млн лева......за да ско4ил от 40 км....ама аз за 2 млрд пък ше се фърла от луната а сега де....

    Коментиран от #8

  • 6 ььь

    0 0 Отговор
    Нека следващия тарикат да скочи в черна дупка.......Е това е уникално.......
  • 7 Real

    1 2 Отговор
    Възхищавам се от Баумгартнер!
    Това е първият в историята на човечеството скок от ръба на Космоса: 36 576 метра височина от стратосферата.
    Срамувам се от поредния неуспял човек (за съжаление българин) решил да трупа известност на гърба на другите!
    Предполагам този никому неизвестен българин е дал и идеята на капитан Джон Китинджър (щатски пилот, скочил от хелиев балон, седнал в кресло от 31 330 км височина през далечната 1960 г.), чиито рекорд бе подобрен от опита на Баумгартнер.
  • 8 JOE

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "кик":

    И аз мисля, че тия заигравки с нищо не допринасят, дали ще скочи от 40 км или от 50 км все тая. Колкото до българина не му ли е станало ясно , че българите не ги вземат много на сериозно в чужбина и трудно някой ще го спонсорира.
  • 9 Весо

    1 5 Отговор
    Аман от българска комплексарщина. Дреме ми на кой е идеята. Това което направи Феликс е велико. Удивително смел човек
  • 10 adidasa

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо поп":

    Напълно съм съгласен с дядо поп кво му е виновен човека че тои е нямал пари на времето след като има възможноста защо да го чака и аз да бях и аз бих го направил бил българин бил му казал и кво като си българин трябва да те чакат ли и как го казват "Нуждаел се от 6.5 млн. евро" се едно са 10 лв
  • 11 ^^^

    0 1 Отговор
    Извинете ме, може аз да съм не разбралия, глупавия или т.н. Виждам, че човека е имал някаква идея, която не е успял да сбъдне поради една или друга причина и сега търси някакъв начин за слава, но уви. Но не виждам, защо БЪЛГАРИТЕ, които тук явно са малко, защо трябва да оплюваме сънародниците си с коментари от сорта Бай Ганьовци, комплексарщини и прочие?! Ако някой опровергае или оспори думите ми, дадено. :)
  • 12 aha

    0 1 Отговор
    koito ima idei,razrabotki,novatorstva i t.n. da si gi patentova,ako iska slava ili pari!!!Estestveno,4e red bull svetovna kompaniq s avstriiska registraciq 6te proslavi avstriec ;) za BG ostava da im piete pomiite s taurin :D
  • 13 JON

    0 0 Отговор
    Скапи Иванчо , с балони можеш да летиш колкото си искаш, но колко скока имаш с парашут. Знеш ли че след 300 км. ръцете и краката ти се стремят да се откъснат от тялото. ......АЛЕКО, ако стане от гроба пак ще се върне. Господи как можа да създадеш толкова нещастен народ
  • 14 Васил

    0 0 Отговор
    Автора на статията да си я редактира,защото Феликс разви около 1170 км/ч ,а това е под скороста на звука !
  • 15 Ferre

    0 0 Отговор
    @Васил ... много си неинформиран относно темата, по - добре си мълчи, отколкото да пишеш глупости и да заблуждаваш хората. По неофициална информация Феликс разви около 1173 км/ч, но след обработка на данните се изясни , че скоростта е била 1,342.8 km/h.
  • 16 Иван

    0 0 Отговор
    39,045 Метра... , чети малко информацията.
  • 17 диан

    0 0 Отговор
    вярно е българин
    вижте мивката зад него прелива от мръсни чинии
    в мазата хиляди непотребни боклуци
    ама как да ги хвърли нали е българин
  • 18 Янко

    0 0 Отговор
    Ушите са му попречили да развие свръхзвукова скорост и по добре защото при преминаването на звука щееше да му гръмне дирника.
  • 19 руснака

    0 0 Отговор
    от Ред Бул казаха много ясно - проекта му е бил неубедителен и затова въобще не го разглеждаха. От ред бул не са вчерашни, щом отговориха така, значи имат основание. пък тоя да реве колкото си иска
  • 20 маке от луната

    0 0 Отговор
    хубава работа ама бугарска
  • 21 Мнение

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера защо коментирате човека негативно. Имал е оригинална идея но във възглед какви са били постиженията му преди 20 години, Ред Бул са решили че не е имало бъдеще в това като реклама и всякаква друга възможност. От друга страна Баумгартнер им се е сторила по добра реклама и са инвестирали в него години след нашия човек. Жалко за човека да гледа как някой изживява мечтата му, но животът е такъв.
Новини по държави: