Last news in Fakti

4 Септември, 2020 19:30 4 233 35

Германски медии за събитията в България: "Полицейско насилие, каквото иначе познаваме от Минск"

  • протест-
  • герб-
  • бойко борисов

ЕС е застрашен от няколко нови Унгарии, в които политиците проявявали голяма изобретателност при отклоняването на европари към собствените си джобове

Германски медии за събитията в България: "Полицейско насилие, каквото иначе познаваме от Минск" - 1
Снимка: БГНЕС

Ето само няколко цитата: "Прекомерно полицейско насилие, каквото иначе познаваме от беларуската столица Минск"; "И този път Борисов успя да измъкне главата си от примката"; "България е на път да стане втора Унгария".

Германските медии проявяват все по-голям интерес към събитията в България. Авторитетни издания като „Зюддойче Цайтунг", „Ди Цайт", Ди Велт" и други коментират и днес развоя на протестите и нестихващите искания за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

„Когато един премиер обявява в социалните медии, че няма нищо против гражданите да го замерят с яйца и домати, стига да освободят кръстовищата, има само две възможни обяснения: този човек или е изцяло откъснат от действителността, или вярва в помирителната сила на своя хумор", коментира вестник „Ди Велт" и заключава: „За разлика от закачливите нотки в съобщението на Борисов, положението в България е наистина сериозно".

"Денят хикс"

„Протестите срещу Борисов ескалират", обявява в заглавие и „Зюддойче Цайтунг". Статията информира за ранените и задържаните по време на масовия протест в София и съобщава, че в лицето на Борисов демонстриращите българи виждат „маша в ръцете на мафията".

В статия за онлайн изданието „Телеполис" за „окървавени протести" говори и известният германски журналист и добър познавач на България Франк Щир. „Това трябваше да е денят хикс, който да сложи окончателен край на политическата кариера на премиера Борисов, но той и този път успя да измъкне главата си от примката. За колко ли време обаче?", пита Щир.

Авторът информира за събитията от протеста на 2 септември, като не пропуска да отбележи, че на "Великото народно въстание" е имало и склонни към насилие агитки от футболни фенове. „Кой ги беше изпратил там - това остана неясно", обобщава германският журналист. Според него, някои от видеозаписите, поствани в социалните мрежи след протеста на 2 септември, показват „прекомерно полицейско насилие, каквото иначе познаваме по-скоро от беларуската столица Минск". Франк Щир съобщава и за екип на датска телевизия, който също е бил засегнат от действията на полицията в София.

Според автора на анализа, човек трудно може да си представи, че в условията на подобни напрежения България ще дочака редовните парламентарни избори. „България е твърде далеч от политическата нормалност", заключава германският журналист, който в края на анализа си цитира критичен коментар на ръководителя на Българската редакция на ДВ Александър Андреев, поставил акцент върху въпроса защо ЕК и германското правителство се възмущават от Лукашенко, а мълчат за беззаконието в България.

"Дали тук не възниква втора Унгария?"

Авторът на „Ди Велт" Филип Фолкман-Шлук твърди на свой ред, че вниманието на европейците вече е насочено към София. В неговия анализ четем: „В Брюксел гледат загрижено към България. Дали тук не възниква втора Унгария? След като бе приета в ЕС, страната, ръководена от Виктор Орбан, стъпка по стъпка ограничи свободните медии, правосъдието и опозицията. Така Унгария се превърна в държава, в която парите от Брюксел отчасти потъват напълно безконтролно", пише авторът и цитира мнения на евродепутати за събитията в България. Един от тях, Даниел Фройнд от Зелените, който е експерт по проблемите с корупцията, вижда следната съществена разлика между България и Унгария: „За разлика от Унгария, България се държи по-умело, като гледа да не се набива така силно в очи", отбелязва политикът. А представителят на европейските социалдемократи Йенс Гайер предупреждава, че ЕС е застрашен от няколко нови Унгарии, в които политиците проявявали голяма изобретателност при отклоняването на европари към собствените си джобове.

Надеждата, според "Ди Велт", е свързана с главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши - и с това, че България е подчинена на юрисдикцията на европейската прокуратура. В бъдеще тя ще разследва и случаи на злоупотреби с европейски пари. Заключението на германския всекидневник обаче не е особено оптимистично: като се има предвид, че само сега трябва да се разпределят 750 млрд. евро за преодоляване на последиците от пандемията, Кьовеши и нейните сътрудници със сигурност ще имат твърде много работа.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама

    23 78 Отговор
    Стига се излагайте с това Дойче Веле , може ли! Никакво полицейско насилие нямаше! И се видя на всички репортажи и видеа! Да ви пусна от Германия , Франция или САЩ видеа става ли? Ама там на далеч по твърди действия не казват полицейско насилие!
    А тук - дори водни оръдия и палки нямаше!

    Коментиран от #6, #15

  • 2 Пишете си, пишете

    61 5 Отговор
    Меркел и ЕНП защитават Борисов и неговото ОПГ ??? А ви си пишете, лицемери!
  • 3 ТаУмВзе

    51 7 Отговор
    Швабите пак се бъзикат. А че и те са на процент от Кражбите на Мутрата си траят! Кучета ни яли пак в 3та национална Катастрофа.

    Коментиран от #8

  • 4 нямам думи

    55 7 Отговор
    Явно Борисов ще се крие до края на мандата си, уплашен е до смърт, край с разходките с джипката. Няма доверие на полицията, викна мутрите от Делта Гард, с полицейски униформи, да му бранят "демокрацията" и Домът на партия ГРОБ.
  • 5 Дедо Пенс

    55 8 Отговор
    Бойко унищожи държавата...

    Коментиран от #7

  • 6 гербераст зад всеки храст

    33 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ама":

    Тая опорна точка ли ви спусна да мантрите и тролите Шехито на Боко ?
  • 7 Боко Три

    24 5 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо Пенс":

    Държавата - това съм аз!

    Щом мен няма да ме има...да гори всичко.
  • 8 Шкафбанк

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Моля не оповестявайте нашите фирмени тайни !
  • 9 гост

    17 18 Отговор
    Иcтинaтa e някъдe тaм. Пoлициятa c бoкcвe, чeрeпи и зaтвoрничecки тaтуcи, прeзидeнтa пoдклaждa грaждaнcкa вoйнa, прaвитeлcтвoтo прaщa прoвoкaтoри, кoитo къртят пaвeтa и хвърлят бoмби, другият мaфиoт Бoжкoв ce oпитвa дa яхнe и финaнcирa прoтecтa нa хoрaтa, кoитo нaиcтинa иcкaт прoмянa, другaтa групичкa нe знae зa кaквo прoтecтирa " ceлфитa дa имa oт прoтecтa, ШoТo e мoдeрнo", Кocтя кoпeйкин, Мaнoлoвa, БCП и т.н. ce нaдявaт нa нeщo и дърпaт чeрджeтo към тях, Руcия и излизaнe oт EC, дeмoкрaтитe и тe ca тaм, дърпaт в тoтaлнo прoтивoпoлoжнa пocoкa нa първитe, Мaрeшки нe знaeш вeчe c кoи мaфиoти e, Cлaви нищo нe кaзвa и мнoгo хoрa cмятaт, чe тoй e eдинcтвeнaтa aлтeрнaтивa. Прoтecти и пaк прoтecти, дo ocтaвкитe и рaзфoрмирaнeтo нa вcички, кoитo cмe им глeдaли циркoвeтe дo ceгa, oт Бoйкo, прeз Кoрнeлия и кoмпaния дo прeзидeнтa Рaдeв, тoтaлнo рecтaртирaнe нa вcичкo c млaди, cвeжи, oбрaзoвaни и чecтни Бългaри oт тук и чужбинa. Инaчe тoзи цирк oщe мнoгo гoдини щe имa дa гo глeдaмe и игрaeм.
  • 10 Време беше

    38 9 Отговор
    Най сетне осъзнаха, че сме водени от диктатор, като Беларус. Беларус поне не се обезлюдява, а ние сме на дъното по всички показатели.
  • 11 Гошо

    27 5 Отговор
    Аз лично от Париж го познавам полицейското насилие и напоследък от Берлин
    Редакцията каква е причината всеки ден да препечатвате ДВ че някога и два пъти и вие и другите
    Какво толкова ни навирате тоя журналистически помярник

    Коментиран от #13

  • 12 Томахок!

    9 8 Отговор
    Фалшива новина...
  • 13 Анонимен

    26 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гошо":

    Хората в България се борят за държавата си. Да бъдем правова държава, като останалите от ЕС. Протести на запад са за правата на тъмнокожите, защото са презадоволени, а ние искаме базови неща.

    Коментиран от #14

  • 14 Е да де

    15 14 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Кои хора - тия с прътите и бомбите ли?
    Или тия 6 милиона , дето не протестират?

    Коментиран от #34

  • 15 Doni Brasko

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ама":

    Ти нещо бъркаш понятията. Полицейско насилие не е само боя а и кого биеш. Когато биеш и арестуваш наблюдател не активно съпротивляващ се - е полицейско насилие. Когато биеш оказващ съпротива и застрашаващ здравето на полицаите не е. Дано си разбрсл

    Коментиран от #20

  • 16 Така е

    5 14 Отговор
    Като имаш морска или сухопътна граница с Рашастан,нулево развитие .Ех да бяхме между Австрия,Германия и Чехия,щехме да сме си екстра.

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 а стига бе

    14 5 Отговор

    До коментар #17 от "До Кьоваши":

    Ами значи трябваше по примера на всички полицаи по света да ви изринат от плащада след първото хвърляне на предмет къв тях! Това ли казвате?
  • 19 минчо

    16 5 Отговор
    Е КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДЯТ ТИЯ В ЕС
  • 20 Така де

    14 15 Отговор

    До коментар #15 от "Doni Brasko":

    Когато нападаш полицай или отказващ да изпълниш полицейско разпореждане ВСЯКА полициа по свето има право да те арестува! Без значение какъв си!
    Ама сте лицемери всичките!

    Коментиран от #24

  • 21 хахаха

    19 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Полицейско насилие, каквото иначе познаваме от Минск"
    па що са зяпале чак у Минск, а не погледнаа какви ги върши полицията у Берлин, че по-близо? ка млатяха полицаймайстерите бременна жена, не видяха... :)))
  • 22 Ван дер Любе

    20 5 Отговор
    А германските медии казват ли, че протестите са подкрепени от Меркел? Тя е гуруто на Борисов. Той още не я е обявил за университет, но и това ще стане. Той си гя е купил тази подкрепа като е плащал на немски фирми за калпави услуги. Всичко си има цена. А България няма да стане втора Унгария, т.к. Борисов ще бъде изритан. Въпреки Меркел.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Doni Brasko

    8 7 Отговор

    До коментар #20 от "Така де":

    Защо полицията цял ден пазеше агитката Левски Запад? Не ми отговаряй, аз ще ти кажа. Защото са повикани от герберастите, за да има повод за побоя, защото хората идващи 56 дни не дадоха повод за сплашване с надилие. Днес ония дето президента ги извика гледаха само в земята. Така не се държат хора на които съвестта им е чиста

    Коментиран от #29

  • 25 Същия

    9 4 Отговор
    Хората не протестират срещу институциите, срещу тяхната същност и функции, а срещу определени индивиди и групи , които демонстрират алчност, пълна тъпота и простащина... полицията би следвало да защитава институциите , а не тези гнусни изчадия - истинска ОПГ... ОСТАВКА!!!
  • 26 Василева

    11 12 Отговор
    Гледах директните предавания на БТВ до към полунощ.Никакво насилие към протестиращите не видях,само няколко човека говореха,че някой е бил бит.Пред хвърлящите бомбички имаше много протестиращи.Дори до един протестиращ избухна бомбичка.Защо протестиращите не изолираха хвърлящите бомбички,а стояха пред тях?Защо Отровното трио призоваше хората на бунт,а сега се отричат от думите си.

    Коментиран от #28

  • 27 Лоло

    12 1 Отговор
    Абе що никой не протестира пре сАрайте или пред заведение на някой олигарх?
  • 28 Ввв

    7 6 Отговор

    До коментар #26 от "Василева":

    Защото си с лоботомия и ти е трудничко и невъзможно да възприемеш информацията!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    3 6 Отговор
    Никакво полицейско насилие нямаше.Който не е рушал и не си го е търсил не е пострадал.Колко време приканваха да се разутива протеста никой не чува.Чупи се и се замерят полицаите това няма как да не предизвика реакция.Полицията се държи изключително адекватно и сдържано.
  • 31 Дамм...

    5 4 Отговор
    В Закона за МВР е ясно казано, че при масови безредици полицията има право да използва сила не само срещу малолетни, но и срещу бременни, ако няма друг начин. Мисля, че проблемът до голяма степен идва от това, че този закон дава на полицията повече права, отколкото си мислят протестиращите, които не са го чели. Оттам нататък едните говорят за полицейско насилие, другите говорят, че няма такова. Със сигурност има случаи, в които полицаи злоупотребяват с правомощията си, но със сигурност и не ВСЯКА полицейска реакция спрямо протестиращи може да се счита автоматично за полицейско насилие. Особено пък, когато реакцията е сред т.нар. "провокатори". Мисля си, че ако и нормалните протестиращи, и полицията "отделят" провокаторите, случаите на полицейско насилие ще намалеят. Прочетете закона, знайте своите права, както и тези на полицията. В противен случай всичко е свободна интерпретация според това, на кого какво му е удобно. Така и гражданите, и полицията (която реално погледнато също е съставена от граждани) се превръщат в марионетки на трети. Абсолютно контрапродуктивно за постигане на желаната промяна.
  • 32 Дамм...-корекция

    2 2 Отговор
    "Особено когато реакцията е СРЕД т.нар. "провокатори" да се чете "....СРЕЩУ..."
  • 33 Дамм...

    4 1 Отговор
    Между другото, използването на деца и (бременни) жени, както знаете, не е рядко срещана практика, напр. при терористични атаки. Колкото и да не ни се вярва и да не ни се ще, това е реалността, в която живеем.
  • 34 Пипи дългото чорапче

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Е да де":

    Не протестират на хранилка,на добра заплата, калинки,полицаи,чиновници и цигани.Вие от кои сте?
  • 35 Не, че нещо

    2 3 Отговор
    Но,... Това не е протест. Това е метеж и неговата цел е стани да седна аз. Те организаторите си го казват ама кой да слуша. Бойко управлява много, не остана за нас. Има едни 30 милиарда от ЕС за разпределяне през следващите 7. Протеста трябва да има за цел цялата политическа класа управлявала през последните 70 и... години да се изгони и да няма право на достъп до държавна служба. Партии като БСП, ДПС, АТАКА, ВЪЗРАЖДАНЕ и др. Такива да се забранят. Я опитайте да поискате това и ще видите как ще ви изхвърлят от протеста гавазите на триото.
Новини по държави: