Last news in Fakti

3 Септември, 2020 20:30 10 950 52

"Това е позор в историята ни": какво чухме и видяхме по улиците на София

  • бойко борисов-
  • герб-
  • иван гешев

В деня на обявеното от протестиращите „Велико народно въстание“ в центъра на София отново се събраха хиляди хора с различни партийни пристрастия

"Това е позор в историята ни": какво чухме и видяхме по улиците на София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Знаем, че главният прокурор се е обадил окуражаващо на Борисов да не подава оставка." "Заверата на Доган и Борисов няма да издържи." "Това е срамна агония." Ето какво видяхме и чухме по улиците на София:

Не само Георги Дренчев пострада сериозно от лютивия спрей, с който полиция и жандармерия отблъснаха опита за пробив на тройната блокада в триъгълника на властта в София. Бяха десетки, плискаха се с вода, а „Отровното трио“ предупреждаваше от микрофоните да се ползват само сухи кърпи.

В деня на обявеното от протестиращите „Велико народно въстание“, в центъра на София отново се събраха хиляди хора с различни партийни пристрастия, но с една цел - оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Вместо това получиха скандален бойкот на президента Румен Радев в първия работен ден на парламента, скрил се премиер и абсурдни идеи на ДПС. А накрая и 122 гласа за новата конституция.

"Ще победим"

„Вижте площада в делничен ден - тук са хора с най-различен профил, а е ден 56-и от началото на недоволството. Ще победим“, уверява адвокат Хаджигенов от т.нар. „Отровно трио“. На въпрос за плановете на тримата водачи на протеста след евентуалната победа, той казва, че не се вижда никъде другаде, освен в съдебната зала като защитник. „Този въпрос е доста преждевременен - ще отговорим, когато му дойде времето. Да отговаряме сега би било стратегическа грешка. Ние мислим максимално мащабно и то отпреди протеста, няма да опорочим енергията на гражданите“, добавя адвокатът.

Според него, ДПС очевидно застава зад ГЕРБ, а в пленарната зала, докато навън множеството скандира „Оставка!“, са допуснали сериозната грешка да поискат експертен кабинет, което означава отново Борисов да е на върха. „Но това няма да мине. В ДПС не са разбрали, че така губят и собствения си електорат, който винаги е бил специфичен, твърд, а и на тези хора им писна да ги карат като овце. Това са обикновени хора, български граждани и не следва да бъдат подценявани“, казва Хаджигенов.

Плътно до тройния полицейски кордон с щитовете е застанал адвокат Минчо Спасов - човекът, който неотдавна спря метрото и сега очаква прокурорът по делото му за хулиганство да се върне от отпуска. "Управляващите за пореден път избягаха от избирателите си - най-позорно депутатите бяха изведени през задните входове, а премиерът от два месеца не се е появявал. Но победата рано или късно ще дойде и тя започна още преди 56 дни, когато българите показаха, че са се събудили“, казва Спасов. И подчертава, че всички на площада държат протестът да е мирен. Именно така те искат да въздействат на съвестта на властите.

"Срамна агония"

Спасов е категоричен, че полицията и жандармерията изпълняват неправомерна задача, ограничавайки правата на протестиращите. Той се позовава на закона за събранията, митингите и манифестациите, който забранява зоната за сигурност да надвишава 20 метра от сградата на парламента. В този ден периметърът е многократно завишен, сезиран е Административният съд, но отговор няма. „Нито един от началниците не застана с лицето си и не се представи, за да каже кой е издал тази заповед. Знаем, че главният прокурор се е обадил окуражаващо на Борисов да не подава оставка. Моят прочит на това е: „Внимавай да не подадеш оставка“", допълва Спасов.

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев е с хората си на площада, а последното му обиталище - палатковият лагер на Орлов мост - е почти пусто през този ден. „Протестът вече постигна своето. А случващото се днес е позор в историята ни - властта се крие зад жандармерия и сълзотворен газ в опита си да спечели още няколко дни. Това е срамна агония“, коментира той. Според него, всяка власт, която се крие от гражданите, е приключила и няма моралното право да продължи да управлява. А протестът ще продължи безотказно до оставките: „България вече има своето гражданско общество“.

Пламен Даракчиев е професионален бунтовник - той е един от 39-имата депутати, обявили през 1991 гладна стачка заради конституцията, биографията му е богата на истории с палатки и не само. Сега е жител на "Орлов град на Шиши щрасе". „Декларацията на ДПС за експертното правителство показва тежки противоречия. Показва също така, че заверата на Доган и Борисов няма да издържи. Личи, че не са в кондиция, изплашени са“, казва Даракчиев. Категоричен е, че протестите ще продължат и че сега България не се нуждае от нова конституция, нито от ВНС. И е оптимист за изхода от кризата.

"Борисов ще се държи за властта до последно"

Гошо от Протеста. Това е другото му име във Фейсбук. Георги Дренчев от четири години живее във Виена - защото демокрацията в България не му е достатъчна. „Тъй като сами не можем да постигнем нивото, аз съм отишъл да живея наготово. Там има правила и хората ги спазват, а това ми харесва“, казва мъжът. Дошъл със семейството си за ваканция, но когато протестната енергия избухнала, всички планове отишли на вятъра. Оттогава е всеки ден на площада, а на вчерашното „Велико народно въстание“ си получи и дозата лютив спрей в очите - заедно с група протестиращи, опитали да пробият блокадата на бул. “Дондуков“. „С надеждата да дойде промяната. Но честно казано, не очаквам скоро да дойде развръзката“, казва Гошо от Протеста.

В човешкото гъмжило на площада му липсва електоратът на ДПС. „Тези хора са във феодален плен на една партия, бизнесите са регулирани, не можеш да правиш нищо, без да си част от партийния елит или поне посочен от него. Те могат да бъдат само част от масовка на Росенец. Когато ние отидохме там, полицията ги пазеше от нас, а ние от тях не искахме нищо, ние им съчувствахме“, разказва Гошо от Протеста.

"Борисов ще се държи за властта до последно, там той се чувства защитен. Макар че в момента живее в кула от карти, която всеки миг ще рухне“, казва още той. Убеден е, че управляващите много добре чуват гласа на площада, но избират лесния път: "Правят се, че тези хора не съществуват. Защото са им важни екстрите на властта, а не хората."

С над 100 задържани за пиратките пред бившия Партиен дом, където вече ще заседават депутатите, приключи ден 56 от недоволството. Сигурно толкова бяха разбудени от властта, която реши посред нощ да срине палатковия лагер на Орлов мост. Борисов продължава да е премиер на България. Дистанционно. Протестите също продължават. На живо.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на живо

    131 32 Отговор
    На площада пак има много хора, а цар Тиква продължава да се крие.

    Коментиран от #50

  • 2 ДЕН ПОБЕДЫ

    38 59 Отговор
    АКО ИСКАТЕ ДА ПОКАНИМ БОЖКОВ ДА ИДВА??

    Коментиран от #6, #22

  • 3 Браво

    48 155 Отговор
    Браво на Борисов. Не може шепа недеволни да искат оставката на милиони доволни. Милионите доволни са по домовете си, а шепата недоволни на улицата

    Коментиран от #15, #21, #43, #46

  • 4 ПАРИ МОЖЕ

    42 67 Отговор
    А КЪДЕ СА СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ.....ХОРА??
  • 5 чичо

    47 109 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В деня на обявеното от протестиращите „Велико народно въстание“/-полицията прояви героично търпение.Трябваше да арестуват хора още като го обявиха това въстание.Що за идиотщина-въстание заради двама престъпници-Божков и Радев.

    Коментиран от #14, #49

  • 6 Активист на БКП

    54 13 Отговор

    До коментар #2 от "ДЕН ПОБЕДЫ":

    НЕ!!! Ще поканим Путин и такива като теб ще ги прибере в Русия!!!
  • 7 Шопо

    73 19 Отговор
    Май ГЕРБ са спрели да плащат на тролове!!!

    Коментиран от #36

  • 8 120

    41 7 Отговор
    Еее пак ли DW. Ще ви го кажа отново - ровете се в помията на Меркел и тарамбуките, които си взехте да разнообразяват немския геном.
  • 9 Тим

    69 20 Отговор
    Къде се покри страхливеца ББ? Хората на площада ходят всеки ден да му засвидетелстват любовта си? Или вече е осъзнал, че е политически труп?

    Коментиран от #52

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гуню Тъпия

    54 16 Отговор
    ББ вероятно е барнал някое милионче и затова , го е страх че без имунитет ще изгори....!!
  • 12 Гост

    32 55 Отговор
    Значи когато му е удобно на хджигенов цитира закона за събранията и митингите ама няма да регистрира протест или шествие както по същия закон. Пфу боклук като всички други
  • 13 Джоко

    52 15 Отговор
    Вече е виден еничерския сговор между ГЕРП и ДПСя. Или трябва да свикваме с новия мутренско- милиционерски хомот или противопоставяне на кликата. Нищо не е така както изглежда- всичко зависи от нас!
  • 14 Чичов,

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "чичо":

    добре е че,поне ти си се оценил положително!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Края на бегето започна след 1876г

    20 10 Отговор
    Всичко е комунистическа пропаганда за да може хитреците да са на власт едно котило през различните десетилетия
  • 17 Перо

    43 11 Отговор
    Главната мутра-нарцис ще предизвика с поведението си да пребиват по улиците членовете на мутренската партия,когато напрежението ескалира. Мутренската държава вече е във война с държавата на народа и няма заден ход. Няма да дочака изборната далавера,която да му запази имунитет за всички престъпления!
  • 18 Следващия президент на сащ

    19 9 Отговор
    Ще бъде некои от охраната на тръмп ли😂😂😂😂😂😂😂или некои талибанин или индианец ше упровляват от палатка😂😂😂щот у бегето е точно така

    Коментиран от #19

  • 19 Перо

    33 14 Отговор

    До коментар #18 от "Следващия президент на сащ":

    Пубер,ако в БГ имаше американски закони,ушите на тиквата щяха да изпушат на 4500V ток на електрическия стол за криминални и държавни престъпления.В някои щати,може да му се размине с ефтаназия.

    Коментиран от #51

  • 20 Казуар

    28 9 Отговор
    Беше ясно, че Борисов няма да подаде оставка, той играе в стил Марешки.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Трол

    5 14 Отговор

    До коментар #2 от "ДЕН ПОБЕДЫ":

    Аз не съм трол, даже не съм и тролче, аз съм държавен служител. Разберете ме, бре хора, аз пазя хляба си, аз осигурявам децата си с храна, но знам че не им осигурявам бъдеще.

    Коментиран от #24

  • 23 Лукреция

    19 13 Отговор
    Толкова много заптие по столичните улици и булеварди не бях виждала. А нямало бройки за пазвавти по селата? Мале, мале и битовата престъпност е във ваша помощ в тормоз на обикновения българин, собствеността и поминака му!
  • 24 Перо

    6 11 Отговор

    До коментар #22 от "Трол":

    Това което пазиш е за сметка на това,което другите са лишени. Ти си бреме за обществото,защото защитаваш индиректно или директно режим,който пречи на теб и на всички да развият справедливо и демократично общество и да живеят по-добре.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Диамантената ръка

    12 11 Отговор
    Руснаците чрез Доган и Гешев не позволяват оставка на Борисов, докато не завърши газопровода до Сърбия, а американците пък докато не почнат да внасят газ през терминала в Гърция. А Божков и Отровното трио си нямат хабер с кого си имат работа...
  • 27 Такт

    2 3 Отговор
    Тоз дългия локум кой го разтегли бе ей чак не ми се чете
  • 28 Трол

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Електра":

    Не ходи на преглед, не се харчи, ти си като мете - трол, сомо че луд, ЛУД!
  • 29 Б Б

    7 3 Отговор
    Всички лоши постъпки в живота носят и своите лоши последствия. Те създават особени форми, през които ще мине този, който ги е създал.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Зайко Байко многознайко

    18 3 Отговор
    Основно чувство което предначертава съдбата ни това е эабравата, другото чувство е детската ни наивност, эатова простихме на Эелю, на Гоце, на Мадридския айдук, на Р. Овч. на СерГей, на оригиналния индоевропеец Костов, на Божков 10та %, на Стефчо маэната усмивка, Румен Пикльото, на крадлата Поптодорова, на ония маэни ко#еленца сподвижниците на царя , които эамениха неиэгодно външния ни дълг, на Пешо Коня, на Болен Сидеров, на патриотарите на недораэумението наречено ирландска пастирка и мистър Бийн, на Цецо Ушавия Шлифер с апартаментите от тъщата, Владко Портфейла, на Пацо Терасата, на Трайковци, на Батко и братко, на Баневци, на Вътковци (Арабаджиев), на Стайковци и всички надолу по веригата! Накрая не съм эабравил и Премиера "Слънце", великият "сроител" еднокнижник, който раэдава пара и маэнинка , но эа съжаление само на отбрани! Къде се скри " Обединителят на нацията иэлеэе, като аслан с вдигнат юмрук а се върна, като ...... пингвин на топло? Докога бре слепи и глухи народе, докога? Единственото решение е 1. Нов намален на половина Парламент 2. Лустрация , от която и комунисти и либерали и националисти и сини и червени и жълти и пембени бягат, като дявол от тамян! 3. Печеливши отрасли(които ги няма вече), комуникации, желеэници и енергетика да се върнат под контрола на държавата, едва тогава ще има пари эа эаплати, пенсии и эдравеопаэване и други социялни дейности! Не эабравяйте , ако ви эвучи много комунистически спомнете си старата Българска пог
  • 32 Зайко Байко многознайко

    12 3 Отговор
    поговорка: " Който не работи, не трябва да яде". 4. У младото поколение трябва да се въэпитава чувство эа отговорност от една страна а от друга да се съэдаде чувство, че държавата е майка а не мащеха! 5. Иэграждане на неэависим съд, прокуратура и полиция ( беэ нея не може эа съжаление), които да спаэват буквата на эакона и да не слугуват на партии и олигарси.
  • 33 чукча

    16 11 Отговор
    Пародия е да си на страната на черепа и да ривеш "мутри вън"

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 любопитен

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "чукча":

    Баце да не е балерина?
  • 36 АМИИИ, бъркаш се

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Шопо":

    НЕ НИ ПЛАЩАТ... НЕ СТЕ НИ СИМПАТИЧНИ И НЕ ВИ ХАРЕСВАМЕ... БЕЗПЛАТНО...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 МЕЧО ПУХ

    6 1 Отговор
    статия без автор........ много интересно представяне на събитията и цитирани само едната част от присъствалите там
    това се нарича обективност ХВАЛА
  • 39 Е дин

    8 1 Отговор
    Дойче веле може да бъде сравнено по своята крайна антибългарска същност само с неБългарския хелзинкски комитет. Имената цитирани в статията ли са лицата на промяната?
  • 40 Бобата

    7 8 Отговор
    Помияри заедно с Румката вън от страната

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Аз Ти Той

    2 3 Отговор
    ТРОЛЧО, И ТУК ЛИ НАЛАЗИ, МАРШ В ПИК
  • 43 Райна

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Робското мислене на милиони доволни овце

    Коментиран от #48

  • 44 ИМПИЙЧМЪНТ

    5 4 Отговор
    ДА НИЕ СМЕ МИЛИОНИ, А ВИЕ СТЕ МИНЬОНИ! ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ

    Коментиран от #45, #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Видя ли си резилтата бе, браво, 75% против теб, 25% те одобряват – милиони са хората, които искат достоен живо, няколко хиляди са такива прас*та като теб, дето искат в коч*на да живеят, да има салам "борисов" и да грухтят по сайтове за възгвала!
  • 47 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "ИМПИЙЧМЪНТ":

    милиони сте в шкафчето на борисов, на улицата сте... хайде да не казвам, че пак ще ме изтрият, но е нещо, което всеки ден изхвърля, но остава в душата ти, и в думът ти, и в генът ти...
  • 48 Фактолог

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Райна":

    Не, Райна, не е роб... И робът е човек, но без права, а този, и тези, са Homo сам по образ и подобие, но в тях няма живот... в тях живее Борисов, те са само физическа ограда...
  • 49 Фактолог

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "чичо":

    Чичо, някой ти говори от главата, гласът на борисов те е отбсебил... Ако си чел "Бесове" на Достоевски ще разбереш за какво говоря, но... едва ли си чел нещо повече от Борисов...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бай онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    Ха ха ха ха ха
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.