Last news in Fakti

28 Май, 2022 14:29 14 198 19

Шок чака българската икономика

  • кредитен рейтинг-
  • инфлация-
  • шок-
  • пари-
  • доходи-
  • рейтинг

Перспективата пред рейтинга остава стабилна

Шок чака българската икономика - 1
Снимка: БГНЕС

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's Global Ratings (S&P) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2', съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Перспективата пред рейтинга остава стабилна, предаде БГНЕС.

От рейтинговата агенция очакват, че военният конфликт Русия - Украйна ще причини шок на българската икономика и вследствие на това реалният растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. ще се забави до 1,6 % спрямо 4,3 % - от прогнозата им през месец ноември, а бюджетният дефицит ще се удвои до 5 % от БВП. S&P отбелязват, че силните външни и фискални баланси на България ще помогнат за смекчаване на този шок, а стабилният приток на трансфери от Европейския съюз (ЕС) ще подкрепи растежа в средносрочен план.

Стабилната перспектива отразява очакванията на S&P, че българската икономика няма да претърпи големи външни или фискални дисбаланси. По-скоро шокът върху икономиката по линия на военния конфликт ще бъде временен и икономическият растеж ще се засили от 2023 г., подкрепен от притокa на трансфери от ЕС. S&P очакват това да ограничи нарастването на консолидирания държавен дълг, който ще остане нисък в международен план. Според S&P българската икономика ще бъде засегната от конфликта в Украйна поради високата инфлация, която ще доведе до намаление на разполагаемия доход, по-ниско доверие на бизнеса и потребителите в България, както и вторични ефекти, произтичащи от по-ниската икономическа активност на най-важните търговски партньори на страната в ЕС.

От рейтинговата агенция оценяват, че ситуацията, свързана с прекъснатите доставки на газ от Русия за България, остава управляема поради продължаващите усилия за диверсификация на доставките и оставащите запаси от газ, които са ниски, но все пак достатъчни. Въпреки това S&P считат, че високите и растящи нива на инфлация представляват предизвикателство за правителството. Увеличава се натискът върху публичните финанси, но нетният държавен дълг остава под 20 % от БВП и осигурява достатъчно пространство за провеждане на политика. S&P отбелязват също, че външните рискове са управляеми, въпреки нарастващите дефицити по текущата сметка на фона на покачващите се цени на храните и енергията, и бавното възстановяване в туристическия сектор. От рейтинговата агенция очакват, че в периода до 2025 г. притокът на средства от предишната и настояща Многогодишна финансова рамка на ЕС, както и допълнителните средства по новия инструмент „Следващо поколение ЕС“, ще осигурят солидна основа за укрепване на икономическия растеж.

В съобщението се казва, че рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при присъединяването на България към еврозоната, както и при съществено подобрение на баланса по текущата сметка. S&P биха понижили рейтинга, в случай че военният конфликт в Украйна доведе до ограничаване на икономическия растеж на България в средносрочен период.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    52 6 Отговор
    Споко бе,Шок идва от Шоколад,твърдят от ООН..
  • 2 Уве Зелер

    55 9 Отговор
    Шокът вече е тук. Запасявайте се с термофори, защото зимата ще бъде страшно!

    Коментиран от #4

  • 3 ТраЛаЛаГербаЛа

    39 10 Отговор
    тия измишльотини по поръчка на гербаджиите ли са. и военната промишленост и рудодобива и кюмюра и АЕЦа са на печалба и то голяма
  • 4 Мдаа

    74 11 Отговор

    До коментар #2 от "Уве Зелер":

    А аз се чудех защо по американските филми хората било в Ню Йорк,било в Сан Франциско или другаде се топлят на горящи на всеки ъгъл варели...капитализъм в употреба!

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Ттттт

    52 8 Отговор
    При тези увеличения виждам разпад и анархия в държавата!Явно е в ход великото зануляв.не на шваб!
    Тръгнаха много грубо - до година всички хора ще фалират.

    Коментиран от #12

  • 6 Уве Зелер

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа":

    Категорично!
  • 7 Японеца

    34 3 Отговор
    Да ухат супата сдани и боклу ! България е съсипвана системно от такива !
  • 8 Истината

    53 8 Отговор
    Шока ще бъде за хората наесен, когато всички цени ще скочат до небето!
    Това ще стане като функция от Мъдрата политика на Кирчо и Кокорчо!
  • 9 дядото

    37 1 Отговор
    най-големия оценител на на управлението и състоянието на държавата е благосъстоянието на хората.а вашите кредитни агенции да вървят на май...а си
  • 10 Теле

    30 7 Отговор
    Е вече не сме зависими от русия и се развиваме ударно
  • 11 БАТЕ ШЕФЕ,☝

    43 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа":

    А В КОЯ ДЪРЖАВА ОТ ТРИЙСЕ ГОДИНИ ХОРАТА СИ ДЕМОНТИРАТ РАДИАТОРИТЕ,А?

    Коментиран от #16

  • 12 Госあ

    23 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ттттт":

    Не знам кой е тоя шваб, и какво зануляване има предвид, обаче БРИКС нема да играят по свирката на западняците повече. А ние пак сме на неправилната страна
  • 13 Я Я Я Я ДА

    7 21 Отговор
    ДОЛО КОМУНИСТИТЕ ОТ ВЛАСТА РАДЕВ НИНОВА ЯНЕВ И ДРУГИТЕ МИЖАТУРКИ - ВЕДНАГА АУТ ...........................................................................................................
  • 14 aнтифен

    7 4 Отговор
    Не може да бъде,... при такава планова икономика, просто е невъзможно
    Вижте съседите
  • 15 чиче

    17 0 Отговор
    какъв шок.каква икономика.СМЯХ.
  • 16 Емо Марков

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "БАТЕ ШЕФЕ,☝":

    В Германия. Слагат си нови.
  • 17 Предател като тебе

    5 2 Отговор
    Кирчо ще ни спаси.Ще иде при Бай Ганьо (Байдън) и ще му подари 40 милиарда заради хубавите му очи и успешното лизане.
  • 18 Сандо

    7 0 Отговор
    Преди година по това време доматите струваха 2,50-3,50.Сега - 4-5 лв.Хляба,който си купувах понякога от 1,09 е 1,59,а захарта от 1,9 сега е 1,69.Въпросът ми е не за инфлацията,а за това как се е променил размера на БВП.И е хубаво компетентните органи отвреме навреме да публикуват други данни,като например:произведени тонове домати,картофи,мляко и млечни произведения,месо и т.нат. и да сравняват количествата с предходни периоди и да спрат да ни тикат в лицата измислените си и манипулирани показатели,за които дори и те знаят,че са една голяма измама!
  • 19 Жулиен Гаков

    5 0 Отговор
    То да е само шок!?