Last news in Fakti

25 Октомври, 2012 12:05 2 856 1

Застреляха убиеца на американския посланик в Либия

  • американски посланик-
  • либия-
  • египет-
  • нападение
Застреляха убиеца на американския посланик в Либия - 1
Протестите в Тунис, ескалирали в нападение над посолството на САЩ. Снимка ЕПА/БГНЕС

Мъж, заподозрян за нападението над американското консулство в Либия на 11 септември, е бил убит по време на престрелка в Кайро, съобщи Би Би Си. Според представители на властите в Египет, той трябвало да бъде задържан рано сутринта на 25 октомври в квартирата му в предградие на столицата. Той хвърлил граната по сътрудниците на спецслужбите, която обаче се взривила в самото жилище. След това мъжът започнал да стреля и поддържал огъня в продължение на няколко часа.

В резултат на престрелката в дома избухнал пожар и всички обитатели на кооперацията трябвало да бъдат евакуирани.

В полицейския отчет мъжът е споменат като „Хазем“. Пълното му име не се съобщава. В дома на убития са намерени взривни материали и оръжие. 

На 11 септември при атака над американското консулство в Бенгази бяха убити посланикът Кристофър Стивънс и още трима души от дипломатическата мисия на САЩ. На 16 септември 50 души бяха арестувани във връзка с нападението. В началото на октомври турски граничари задържаха и предадоха на полицията двама граждани на Тунис, също заподозрени за участие в погрома.

Тунизийският съд пък наказа лидера на ислямистката организация „Ансар ал Шариа“ Абу Аюба с 1 година лишаване от свобода по обвинение в подстрекателство за нападението над посолството на САЩ в Тунис от 14 септември, предаде „Ройтерс“. Адвокатът Аюба съобщил, че има намерение да обжалва присъдата.

По това дело са арестувани 144 души, сред които двама лидери на групировката „Ансар ал Шариа“. По-рано през октомври властите в САЩ поискаха от Тунис да предяви обвинения към участниците в нападението в замяна на подкрепа от тяхна страна за прехода към демократично управление. Министърът на външните работи на страната пък обяви, че очакват от САЩ 2,5 милиарда долара, необходими за възстановяването на икономиката след революцията миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    един м....л по-малко