Last news in Fakti

14 Септември, 2012 13:12 1 470 1

Белият дом знаел предварително за нападението в Бенгази

  • либия-
  • бенгази-
  • протести
Белият дом знаел предварително за нападението в Бенгази - 1
Протестиращ развява флаг с надпис: „Няма друг бог освен Аллах”. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в САЩ са били предупредени за готвени нападения над американски дипломатически мисии в мюсюлмански държави, но въпреки това не са взели допълнителни мерки за безопасност.

Това съобщава в. „Индипендънт”, позовавайки се на вътрешна информация от дипломатическите кръгове.

Според тях Държавният департамент е бил уведомен за подобна възможност още 48 часа преди събитията в Бенгази и Кайро.  За съжаление тази информация не е била препредадена на дипломатите в арабските страни.

При нападението на американското посолство в Либия на 11 септември загинаха американският посланик Крис Стивънс, сътрудникът на отдела за управление на информацията Шон Смит и двама военни.

Същия ден протестиращи срещу злополучния филм за алтернативната история на пророка Мохамед в Кайро атакуваха американското посолство в Кайро и свалиха националния флаг на САЩ от сградата, заменяйки го с черно знаме, каквото обикновено използва терористичната мрежа Ал Кайда. Вашингтон е склонен да смята, че нападението е планирана акция, а не спонтанна проява на агресия от страна на местните жители. Новоизбраният премиер на Либия Мустафа Абу Шагур пък съобщи, че разследването на терористичния акт напредва и вече има арестувани.

Част от дипломатическия корпус на САЩ вече е отзован от Бенгази. В резултат на покушението в Бенгази от сградата са изчезнали секретни документи, в това число и списъкът на либийци, сътрудничили на американските служби, и договори за доставка на либийски нефт.

Държавният департамент се опасява, че сега тези лица могат да станат жертва на екстремисти. Междувременно антиамериканските протести в мюсюлманските страни продължават.

В четвъртък няколкостотин души нападнаха посолството на САЩ в столицата на Йемен Сана. Вече са засилени мерките за сигурност в мисиите в Тунис, Ирак, Пакистан и Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шофьорът

    0 0 Отговор
    Ако наистина са знаели щяха да вземат необходимите превантимни мерки.Най-лошото е,че в щатите се намират ненормалници които се занимават с простотии като този филм,изгарянето на Корана от католически свещенник и др.Всяка религия има своите ценности и не бива да бъде опорочавана.Аз съм християнин,друг католик трети мюсулманин и др.Всеки да си влиза ако иска в своя храм и да се помоли на своя бог както и той да се казва.Възмутен съм от тези американци от техните простотии!