Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 07:31 2 261 14

Мерки! ЕС наложи санкции на шефа на руското военно разузнаване

  • ес-
  • русия-
  • игор костюков

Игор Костюков, ръководител на генералния щаб на ГРУ, е отговорен за хакерското нападение на информационната система на германския парламент

Мерки! ЕС наложи санкции на шефа на руското военно разузнаване  - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз наложи санкции на ръководителя на руското военно разузнаване Игор Костюков и на още един руснак, обвинявайки ги в кражбата на имейли на немския канцлер Ангела Меркел при хакерска атака срещу парламента на Германия през 2015 г., съобщава Ройтерс.

През май Русия отхвърли обвиненията като "изтъркана история" и заяви, че ЕС няма доказателства.

Санкциите срещу ръководителя на Агенцията за военно разузнаване (ГРУ) следват аналогичните замразявания на активи и забрани за пътуване, наложени през миналата седмица на служители, близки до президента Владимир Путин, в отговор на предполагаемото отравяне на кремълския критик Алексей Навални.

Новите мерки бяха оповестени в официалното издание на ЕС. В допълнение към Костюков, тези наказателни мерки са насочени и към Дмитрий Бадин, обвинен като хакер, който е организирал атаката, както и към така наречения 85-и основен център или "Център 85", който е поделението на ГРУ, използвано за осъществяването на хакерското нападение.

"Откраднато е значително количество данни и са засегнати имейл акаунти на няколко депутати, както и на канцлера Ангела Меркел“, се казва в официалното издание на ЕС по повод на хакерската атака.

Костюков, ръководител на генералния щаб на ГРУ, е отговорен за хакерското нападение на информационната система на германския парламент, съобщава още официозът на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    12 3 Отговор
    Крадци на дребно,затова ги наказват.Да изучат опита но САЩ как се правят нещата с Меркел /а и не само с нея/ и ще получат дори благодарности.
  • 2 Н стоименов

    20 3 Отговор
    Г-н Костюков си го премести в другия крачол

    Коментиран от #11

  • 3 БАЙ Х@Й

    24 1 Отговор
    А как ЕС наказа ШАШТ за подслушването на Меркел ?
  • 4 БАЙ Х@Й

    24 1 Отговор
    Упс как да накажеш окупатори си ! Колко бази и колко военни има на ШАШТ в Европа ????????????
  • 5 Амииииим

    25 2 Отговор
    Абе стига с тези смехории бе -дали пък тоя шеф на разузнаването има някакво притеснение от тези санкции...? Айде вече влезте в реалният свят- и друго...-защо немците тогава не наложиха санкции на американците след като се разбра,че АМБ и ЦРУ ги подслушва с години? Точно това евро-атлантическо лицемерие кара хората все повече да се отвръщават от евро-атлантиците
  • 6 Грейс

    24 1 Отговор
    Като не могат да направят нищо на Русия като цяло със санкциите си ще започнат да налагат поименно. Опротивяхте с измишльотините си.

    Коментиран от #12

  • 7 Коко

    14 1 Отговор
    СТИГА СЪС ТЕЗИ ГЛУПОСТИ
  • 8 Коко

    11 1 Отговор
    СТИГА С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ
  • 9 1234

    11 1 Отговор
    Жалки палячовци!
  • 10 Да няма

    6 1 Отговор
    в скоро време победния парад на руските войски в Гейропа? Не знам за кой пореден път. На времето Бисмарк е казал, че знае над 100 начина да изкара руската мечка от леговището й, но нито 1 как да я върне.
  • 11 666

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Н стоименов":

    Лошото е,че няма да може да си премести парите от загниващите европейски банки.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 2020

    2 0 Отговор
    Нашият много "прозд"Бойко Методиев Борисов-комунист,агент"Буда"взе ли отношение за руските хакери,или умира от страх,да не узнаят тайните му?! Цялото му досие е достояние на Русия и Израел.Отдавна българските хакери /на 18-20 години/ влязоха в тайните на Пентагона?!Другарите като Иван Костов през Станишев, НДСВ до Бойко Борисов мълчат и крият.Нашите хакери са по-добри от руските.Но има размяна на сведения между тях и споделяне и прецизиране на научените тайни на сащ, Англия, Германия/то пък едни германски тайни/и др.Силни хакери имат Китай, "малките тигърчета"-Сев. и Ю. Корея.Не са подценяване японските хакери .Те също обменят информация,но по техния си начин, често неразбераем за Европейските им колеги /и пази Боже ,сащ нещо да проумели,за което силно се съмнявам/.
  • 14 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ЮРЪПШЪНИТЕ НЕ ЗНАЯТ ИЗРАЗА : " ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТЯ В ДРУГИЯ КРАЧАЛ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: