Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 21:30 4 519 59

Битката за Нагорни Карабах: какво е да живееш във война

  • азербайджан-
  • нагорни карабах

Като посредник Русия вече два пъти успя да постигне прекратяване на огъня, но и двете споразумения бързо се провалиха

Битката за Нагорни Карабах: какво е да живееш във война - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

В сраженията за Нагорни Карабах бяха убити стотици арменци и азербайджанци, много хора от региона напуснаха родните си места. Какво е да живееш във война? Репортаж от град Барда, само на 20 км от фронтовата линия.

Пламъците почти изцяло са погълнали предишния живот на Илгар Фаразалиев. Малко сребърни прибори в кухнята, една рамка от очила, няколко семейни снимки - това са обгорените останки. Ракета ударила къщата им в началото на октомври, разказва Илгар. Домът, където живеел вече от 35 години, изгорял до основи.

"Бяхме се събрали цялото семейство и гледахме телевизия, когато експлозия разтърси задния двор", разказва той. "Побягнахме навън и веднага повикахме пожарната, но когато тя пристигна - вече беше късно."

Илгар Фаразалиев живее в азербайджанския град Барда, на около 20 километра от фронтовата линия в Нагорни Карабах. Той е убеден, че арменците са изстреляли ракетата, която е поразила дома му. Според него, през последните седмици съседната държава целенасочено обстрелва цивилни цели в Азербайджан. По въпроса обаче няма независима оценка.

Война за налагане на различни възгледи

От края на септември Армения и Азербайджан отново воюват за Нагорни Карабах. Според международното право, регионът принадлежи към Азербайджан, но на власт там са арменски сепаратисти. И двете страни съобщават за свои военни успехи и взаимно се обвиняват в подклаждане на конфликта. И в целенасочени атаки срещу жилищни квартали.

Като посредник Русия вече два пъти успя да постигне прекратяване на огъня, но и двете споразумения бързо се провалиха. Нарушено беше и третото споразумение, постигнато във Вашингтон. За месец жертвите сред цивилните граждани са над 100. По данни на арменските власти, убитите войници вече са близо 1000. Азербайджан не съобщава нищо за своите загуби.

Войната за Нагорни Карабах е и война за налагане на определени възгледи. И двете правителства се опитват да влияят на общественото мнение - с помощта на социалните мрежи и телевизионните канали.

Азербайджан се управлява авторитарно и свободата на словото е подложена на масивни ограничения, съобщават правозащитниците. А в момента там е наложено и военно положение: от 21 часа вечерта до 6 сутринта важи полицейски час. Достъпът до интернет често се ограничава, цензурата е строга. Туитър, Фейсбук и редица приложения за комуникация редовно са блокирани, денят преминава под знака на военната пропаганда. Чуждестранните журналисти не могат да припарят в близост до фронта и разполагат единствено с информацията, която им дават азербайджанските власти.

А властите обичат да показват кадри от такива места като Средното училище № 6 в Барда, където от началото на войната са настанени бежанци - над 100 семейства. Повечето идват от съседния град Тертер, където вече от седмици се водят тежки артилерийски престрелки между арменските и азербайджанските войски. По тази причина много хора са напуснали Тертер. Част от жителите на града обаче са останали и се крият в мазетата.

Стар конфликт, нови сражения

Глухият тътен на оръдия се чува чак до училищния двор в Барда, където играят децата на бежанците. Пред входа, край една черно-бяла снимка, са положени червени карамфили: в памет на един азербайджански войник, загинал в първата война за Нагорни Карабах преди 30 години. Тогава, след разпадането на СССР, Азербайджан изгуби контрола над този регион, населен предимно с арменци. През 1994 година с посредничеството на ОССЕ беше сключено крехко примирие, което обаче не уреди трайно териториалния спор.

Бежанците в "Шесто училище" в Барда са убедени, че тяхната армия води справедлива война. На същото мнение е и Мусела Мусаева, заместник-директорка на училището. Тя обаче не вярва, че азербайджанската страна обстрелва и цивилни цели в Нагорни Карабах, нито пък че и сред арменците има много убити и много бежанци. "Не знам какво става откъм арменската страна. Знам само това, което виждам тук по нашата телевизия", казва Мусаева. "Убедена съм обаче, че арменците ще загубят. Крайно време е да се оттеглят. Ние не се бием, за да окупираме арменска територия, ние просто искаме да си вземем обратно онова, което си е наше."

Така мисли и бежанецът Забил Алиев, който живее вече от няколко седмици в училището заедно със съпругата си Нахиде и с три внучки. Те също са от съседния Тертер. В новия им "дом" по ученическите чинове са наредени чаши и чинии, на пода гори малък газов котлон. "Тревожа се за момичетата. Толкова ги беше страх, когато започнаха сраженията", казва Алиев откъм походното си легло. "Те трябва да ходят на училище."

Какво ли още ще се случи?

Алиев не вярва, че дипломатическото посредничество и временното примирие могат да постигнат нещо. Другият Алиев, президентът на страната, продължава да залага на военното решение. "Никой не може да сломи нашата решителност", каза Илхам Алиев на среща с висши военни, излъчена по държавната телевизия. И добави, че врагът ще бъде изтласкан, а Азербайджан ще си върне Нагорни Карабах.

Но какво означават тези намерения за цивилните граждани от двете страни, включително и за бежанците в училището в Барда? Никой не знае отговора на този въпрос. Може скоро да се приберат по домовете си. Или пък да стане още по-страшно и да им се наложи да напуснат училището в Барда, защото и там може да стане опасно.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Магърич Турголян

    11 5 Отговор
    Илгар ,а я ни разпръй за великото турско дрон
  • 4 Диверсант

    30 2 Отговор
    Мечтая си да имам такава власт че да мога да накарам тия къде хвърлят бомби да разчистват с голи ръце развалините и строят нови домове на хората
  • 5 Дервишово семе

    22 5 Отговор
    Войната е продължението на политиката, но чрез други средства. Жалко, много жалко за толкова много смърт на невинни хора. Война! В нея се убиват хора които никога не са се срещали и не се познават, защото хора които много добре се познават не могат да изгладят различията си.

    Коментиран от #49

  • 6 ТаУмВзе

    7 3 Отговор
    Идеалка ислямизран уж конфликт. А Пакистан, тези чаровни плавници. Война по границите на Русия ли бе? Макарон ходи при Путин да си прибере ислямистите чеченски уж. А Беларус не е Украйна. Както Калининград не е Европа. Смех

    Коментиран от #24

  • 7 Герпобедавинаги ™

    13 2 Отговор
    В едно ТКЗС училище ...
    -Иванчо, кажи ми имената на двама известни арменци.
    - Д'Артанян и Ян Бибиян!
  • 8 Арменски м нго

    12 23 Отговор
    Армения губи на бойното боле в Карабах и бомбардира извън бойното поле цивилни хора. Армения е терористична държава. И ако продължава така Россия няма да я спаси защото след Карабах следващата цел ще е Армения.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Господар на уеба

    26 11 Отговор
    Арменците са грозни ,но християни ...няма как да убедите чист българин ,че азерските резаци са с права кауза ...... Пробвайте помаците
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 баба ви от бг

    2 2 Отговор
    същият сценарий в Югославия, южните " славяни" , тоест , нас траките и българите от 6 - ти век!!!!! а тази вечер в Белград сръпс. скупщина защо повечето без маски, се целуваха???? Вучич каза, че няма повече да затваря Югославия!
  • 14 Софиискиселянин

    4 3 Отговор
    А КАДЕ Е ИБИТКЯН ДА НИ ОРГАНИЗИРА
  • 15 арменски орк

    12 23 Отговор
    арменски войничета си вдигнали поличките и бягат без да гледат назад. На арменец никога вяра да нямаш защото много лъжат. 3 пъти направиха договор за мир в Карабах и 3 пъти арменците развалиха договора и бомбардираха цивилни. На арменец вяра да нямаш арменец е равен на ц.ганин
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Господар на уеба

    17 9 Отговор
    Aрменски войн :

    Коментиран от #53, #55

  • 18 Магърич Турголян

    13 8 Отговор
    Никога не може ислям да победи това :

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 дядо ви от бг

    3 4 Отговор
    ей, защо се изтрива истината или ще видим тогава кой държи този сайт !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 22 Месут

    10 17 Отговор
    КАРАБАХ Е АЗЕРБАЙДЖАН.

    Коментиран от #29, #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Bahti

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    А арменците, колко плюха Русия? Хайде играйкайте си!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вечният войник

    13 9 Отговор
    Мен ми мирише повече на религиозен конфликт ,затова съм склонен да подкрепя Армения.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кичо Слепия

    8 3 Отговор
    Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини руските въоръжени сили в атака срещу базата на подкрепяната от Турция Свободна сирийска армия (TFSA), заявявайки, че това показва нежеланието на Москва за мир.
  • 29 Кичо Слепия

    15 5 Отговор

    До коментар #22 от "Месут":

    Карабах е който победи ,а в последните 100 години е Армения
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 дядо ви от бг

    2 1 Отговор
    оооооо, толкова ли някой го е страх от българските казаци 1913- 15, че там да изтрива някой, който не е учил българската история?????ами 1916- 18??? 800 000 руска армия с ген. Вранглер са минали само през бг и после в ница и кан! не са останали ни в турция, нито в гърция, нито в косово,сърбия, нито в хърватия, нито в италия!!!!! Бялата гвардия, те са били толкова умни, че освен България и Франция, друго нищооооо !!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хипократ

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Фильо Киркорян":

    Лекари!
    Пcихиaтри!
    Изпълнeтe cи Хипoкрaтoвaтa клeтвa!
    Въдвoрeтe нa лeчeниe лудият Бoриcoв!
    Нагло фалшифициращ изборите по лукашенковски!

    Простакът Бoриcoв пoдлуди и бългaритe!
    Тe вeчe нe прaвят рaзликa мeжду дoбрoтo и злoтo,
    мeжду иcтинaтa и лъжaтa!
    Между луди и нормални!
    Между простаци и порядъчни!

    Зaкoпaни от ОПГ-ГЕРБ, нa дънoтo нa EC!
    Пocлeдни пo пeнcии и зaплaти!
    Първи пo cмъртнocт и кoрупция!
  • 34 Господар на уеба

    17 6 Отговор
    Истината ли , ми азерите са събрани от нивите и горите селяндури ,които Турция ползва като пушечно месо !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Магърич Турголян

    7 6 Отговор
    Затуй ли азерите режат глави на умрели ,а арменците се кръстят ?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ваня

    3 4 Отговор
    кичо слепият, не знае бг. граматика!!! за марфан синдром знаем, че е наследство от тур. сифилис в англия, крим и другите, които са наследници на турците през вековете!!! Странно в сев. африка, само в тунис има! Ние, българите не сме имали връзки с турците, независимо от петвековното робствоооо, освен педтвековните изнасилвания , за които всички знаем!!!!
  • 41 ваня

    3 3 Отговор
    ама вие не разбрахте ли защо са рязани, и тези, и онези дето са им измислели в 7 век " религияата" ????? Ами имали са и двата нюанса!!! сифилис от преди първи век!!! простооо!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Господар на уеба

    1 5 Отговор

    До коментар #42 от "AKHIRAJ SINGH":

    Арийски тракиец будист........ Дай ми две седмици да се нагодя ? Как изглеждате от вашия вид ?

    Коментиран от #44

  • 44 Господар на уеба

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Господар на уеба":

    Що ми се чини ,че " арийски тракиец будист " е: раковски циганин тютюнджия
  • 45 Господар на уеба

    1 0 Отговор
    Мечкадари няма вече ...... Ма то мечкадар щеше да си варварин остгот централноевразиец
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 баба ви от бг

    1 1 Отговор
    снимах те мошенник!!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Голям филантроп си станал

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дервишово семе":

    Когато любимците ти губят. Дали щеше да напишеш същото ако печелеха :))))

    Коментиран от #56

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ето ти истината :))))

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Магърич Турголян":

    Горчивата....

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "Господар на уеба":

    Окупатор на Карабах ..един милион азери живеят 27 г далеч от земите си
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Армянский воин

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Господар на уеба":

    То е :)))

  • 56 Дервишово семе

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Голям филантроп си станал":

    Нямам любимци друже. Въобще нямам любим народ, държава, футболен или какъвто и да е друг отбор.

    Коментиран от #57

  • 57 Не се прави на ударен с мокър парцл

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Дервишово семе":

    Това, че нямаш любими, не означава, че нямаш и нелюбими. Сети ли се? :)
  • 58 Арменецът

    2 2 Отговор
    Престанете да живеете в неведение !
    Образовайте се, имате по-културни сънародници, които не си позволяват да говорят подобни небивалици.
    Кой е терорист ? Този, на когото църкви, паметници на културата се обстрелват , мирни жители и защо ли в Азербайджан всичко е така ограничено, защо ли -ДИКТАТУРА ! Това не е човешко, това е назадничево мислене, което ще Ви доведе до самоизтребване. Бог да Ви е на помощ !

    Коментиран от #59

  • 59 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #58 от "Арменецът":

    Ами според ООН Карабах е азерска земя и Армения е окупатор ..няма никакви правни основания ..и е редно хората да си вземат обратно