11 Ноември, 2020 17:29 1 617 6

Атомната индустрия в Германия е скептична за малките модулни реактори

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • германия-
  • малки модулни реактори-
  • атомна индустрия

Малките реактори стават все по-популярни

Атомната индустрия в Германия е скептична за малките модулни реактори - 1
Снимка: Shutterstock

Малките модулни реактори (ММР) са все по-популярни като ефективен начин за използване на атомната енергия за ограничаване на климатичните промени. Атомната индустрия на Германия обаче е скептична за това, пише Süddeutsche Zeitung.

Докато конвенционалните реактори често са много скъпи за изграждане и експлоатация, ММР биха намалили драстично времето за строителство и, според разработчиците им, биха понижили разходите заради по-опростения си дизайн.

Американската компания Nuscale посочва, че малките модулни реактори, които изгражда в момента, могат да произвеждат енергия на цена, сравнима с тази на природния газ. Освен това те могат да се експлоатират много по-гъвкаво от конвенционалните реактори и по този начин да осигурят резервен капацитет за енергийни системи, доминирани от възобновяеми енергийни източници, съобщи Cleanenergywire.org.

Никола Уендлър от браншовата асоциация Nuclear Technology Germany обаче посочва, че малките модулни реактори винаги ще бъдат по-скъпи от по-големите, поради по-ниската си мощност при постоянни разходи, тъй като мерките за безопасност и изискванията за персонал не се различават значително от конвенционалните АЕЦ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    2 4 Отговор
    Този кумин как пуши.
  • 2 Jeik

    3 2 Отговор
    Руснаците ще произвежсат малки модулни реактори на половината цена от американските и ще бъдат по евфективни!
  • 3 Факт

    4 3 Отговор
    Че немската атомна индустрия не съществува или ако съществува е крадена френска.В Света само Франция Русия и Сащ имат атомна индустрия.

    Коментиран от #4

  • 4 Мария Кюри

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    И на мен ми стана странно атомна немска индустрия като на немците им е забранено да се занимават с атомно делене след ВСВ!

    Коментиран от #5

  • 5 Знаещ

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мария Кюри":

    По същата причина, поради която развиха свръхмодерен военен комплекс преди и запалиха ВСВ, въпреки че имаха абсолютна зарана след краха в ПСВ. Военна промишленост не се изгражда без пари.
  • 6 LYON

    2 0 Отговор
    Немците сами си се гръмнаха в крака със своя отказ от ядрената енергетика. Сега ще плащат прескъп ток, по-зелен и от тиквите им. В същото време Беларус с нов АЕЦ, Полша ще строи също.
    Съсипия в прехвалената Германия.
Новини по държави: