13 Ноември, 2012 16:41 4 789 0

Наводнението във Венеция сложи начало на "катаклизмен туризъм"

  • венеция-
  • наводнение-
  • туристи
Наводнението във Венеция сложи начало на "катаклизмен туризъм" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато властите се опитват да се справят с последиците от голямото наводнение, което вчера заля 70% от площта на Венеция, туристите подхождат към събитието креативно. Вместо да се качват на високите етажи на сградите, както съветват градските власти, гостите на града се къпят в морска вода на самия площад „Сан Марко“, стоят по столовете в кафенетата на открито потънали до кръста и продължават да разглеждат забележителностите, приемайки приливната вълна като допълнителна атракция, съобщи „Ройтерс“. Вчерашният прилив от 149 см е шестият по височина от 1872 година насам.

Туроператорите са решили да се възползват от положението с предложения за екстремни екскурзии в наводнените региони на Италия, което накара журналистите да заговорят за т.нар. „катаклизмен туризъм“. В Маса Карара, Пиза и Ла Специя времето ще бъде бедствено и през следващите две седмици, уверяват синоптиците. 

Най-ниската точка на Венеция – площадът пред катедралата „Сан Марко“, се е превърнала в басейн, в който плуват и хора по бански: температурата на водата е 20 градуса и те се чувстват доста комфортно в него.
Все пак за да облекчат пребиваването под проливния дъжд в наводнения исторически център, градската управа е поставила на площад „Сан Марко“ и не по-малко популярния мост Риалто допълнителна дървена настилка и подиуми, информира „Дейли мейл“. 

На властите в Италия всъщност не им е до шеги. Медиите вече съобщиха и за първите жертви на наводнението – трима души са загинали в град Гросето в областта Тоскана, след като автомобилът им потънал във „високата“ вода, без да уцели моста.

Самоличността им още не е установена, но колата е принадлежала на италианската компания Enel – един от най-големите енергийни гиганти в света. Около 200 жители на региона са останали без покрив и са евакуирани, хиляди домове са без електрически ток, пътното движение е сериозно затруднено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: