Last news in Fakti

16 Ноември, 2012 12:08 3 180 8

Израел се готви за война, мобилизира и запасняци

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • палестинска автономия
Израел се готви за война, мобилизира и запасняци - 1
Египетският премиер Кандил и лидерът на ХАМАС държат тялото на палестниско дете, убито при въздушна атака на Израел. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Движението ХАМАС наруши примирието с Израел, планирано във връзка с посещението на египетския министър-председател Хишам Кандил в Газа, съобщи „Ройтерс“.

Скоро след пристигането на Кандил в Газа към израелската територия са изстреляни няколко десетки ракети. По данни на местния вестник „Аарец“ в град Ешкол ракета е ударила административна сграда. В южната част на страната са избухнали над 20 неуправляеми ракети, част от които са били прихванати от системата за противовъздушна отбрана.

В отговор израелските военно-въздушни сили са нанесли нови удари по сектора Газа. Бил е обстрелван и домът на един от лидерите на ХАМАС – Мухамад Абу Шамала, но самият той, по данни на „Джерусалем пост“, не е пострадал.

Палестинската страна пък обвини Израел в прекъсване на примирието, съобщи „Франс прес“. „Самолет на окупационните сили хвърли бомби нтад наши граждани в района на Назила“, заявил е представител на ХАМАС.

В хода на визитата си в Газа египетският премиер Кандил нарече действмията на Израел „агресия“ и призова световната общественост да вземе мерки да бъдат преустановени военните акции в сектора Газа. Малко преди това Египет отзова от Израел своя посланик.

Египетската страна поиска от Израел да прекрати обстрела на сектора Газа по време на визитата на главата на своето правителство, която трябваше да продължи три часа. Израелската страна беше изразила готовност да спре огъня, но при условие бойците на ХАМАС също да преустановят обстрела.

Мащабната военна операция на Израел срещу ХАМАС започна на 14 ноември. Повод за нея бе редовният обстрел с неуправляеми ракети по израелската територия. Целта на израелската армия са военните обекти и лидерите на ХАМАС. За две денонощия на размяна на авиационни и ракетни удари загинаха около 20 палестинци (според някои данни 12 от тях са мирни жители, има и деца) и над 150 бяха ранени. От израелска страна са убити трима мирни жители и са ранени трима войници. Израел не изключва провеждането и на сухопътна операция в сектора Газа.

Израелските отбранителни сили ЦАХАЛ са мобилизирали 30 000 военни и 16 000 от резерва. За изминалата нощ Израел е изстрелял към територията на анклава 150 ракети и е нанесъл около 450 удара, уточни Нюзру.Израел. От началото на сегашния конфликт палестинците пък са пуснали над 300 ракети към Израел, при което трима израелски граждани са загинали, а към 45 са били ранени. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    "палестинците пък са пуснали над 300 ракети към Израел, при което трима израелски граждани са загинали, а към 45 са били ранени."
    Тази сметка нещо не ми се вижда логична, освен ако не се окаже че палестинците страшно много внимават някой да не пострада от ракетите им ?!?
  • 2 рязан

    1 0 Отговор
    аллах акбар.смърт на ционистите които водят света към тотарно унищожение!!!
  • 3 муспи

    0 1 Отговор
    Какво стана с противоракетната система "патриот", дето гарантираше птиче да не префръкне над исраел?
  • 4 Мартиониус

    1 0 Отговор
    Само ИЗРАЕЛ!!! От тези засмени и прости м....ли в Африка, само евреите стават за хора ! Ако избият чалмиите наоколо, а те могат , всичко ще е наред и ще живеем в по-добър Свят! Всеки момент чашата ще прелее отново и Израел ще атакува и тогава ще стане страшно за злобните чавенца ,дето не осъзнават с какво се захващат и разчитат на многобройната но изключително проста турска армия ,а и САЩ никога няма остави съюзник,особено когато са намесени и икономически облаги ! Така че, сбогом чалмии ,НЯМА ДА МИ ЛИПСВАТЕ!
  • 5 Ильо войвода

    0 0 Отговор
    Зопочна се!
  • 6 муспи

    0 0 Отговор
    Започна се, - като начало да убиеме този Мартиониус!

    Коментиран от #7

  • 7 Мартиониус

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "муспи":

    Мартиониус , каза:
    Да бъде или не ? Да бъда шут и да отговоря на муспи с поредната обида губейки нерви и достойнство или не, да бъда умник и да напиша нещо отново губейки време то си ?
    Може би най-добрият вариант е по средата ,а именно да не пиша нищо ,щото и без това "драгият " ми Полоний (муспи) няма да разбере.
  • 8 муспи

    0 0 Отговор
    Евреин стой тука! Не всички евреи са за да командвад - талмуд е от дявола, а той с бесовете е в дяволски взаимоотношения. Евреите са за пушечно месо в задаващия се гняв. Тяхният дяволък че са преграда между цивилизацията и чалмите, няма да прикрие партньорството им с арабите в провеждания геноцид. Това което правите най вече в България, ще се съхрани до последния момент като свидетелство за вашето проклятие!