Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 07:28 6 925 49

Кримската епопея: как беше евакуирана Бялата гвардия

  • кримска епопея-
  • крим-
  • история-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • кораб-
  • владимир ленин-
  • червен терор-
  • гражданска война

Преди 100 г. от Крим за Константинопол тръгват последните кораби с евакуиращи се белогвардейци пред настъпващите болшевики

Кримската епопея: как беше евакуирана Бялата гвардия - 1
Снимка: Shutterstock

По време на Гражданската война в Русия през лятото на 1920 година Червената армия фактически е превзела цялата територия на страната. „Белите“ държат само Крим. Но и той е завоюван през ноември 1920-а.

Заповедта за евакуацията от Крим на белогвардейските части и на цивилните граждани е издадена на 11 ноември, но подготовката започва още през април – съгласно секретна заповед от щаба на генерал Врангел. В началото се смятало, че трябва да се осигурят плавателни съдове за 60 хиляди души в пристанищата на Севастопол, Ялта, Феодосия, Евпатория и Керч – със съответните запаси от гориво и продоволствия. Но бързо станало ясно, че не достигат нито кораби, нито въглища, тъй като в действителност трябвало да бъдат транспортирани около 100 хиляди души, включително бежанци. А и тази цифра се оказала невярна – реално евакуираните с различни видове плавателни съдове били 146 хиляди, от които 29 хиляди цивилни лица.

Имало ли е паника?

В редица съветски филми евакуацията на „белите“ от Крим е представена като паническо бягство на обезумяла тълпа и пълен хаос. Очевидци обаче описват съвсем друга картина.

„Първото, което бих искал да отбележа, е липсата на паника“, пише например известният в миналото социалдемократ и бивш министър на труда в кримското правителство Петър Бобровски. А френският политик Дамиен де Мартел нарича евакуацията „проведена великолепно“.

Веднага след като генерал Врангел издава на 11 ноември заповедта за евакуацията от Крим, започва планираната и предварително подготвена от неговия щаб операция. Заповедта се отнася за „всички, които са били свързани с армията – семействата на военните, чиновниците и всички, които са били застрашени от пристигането на врага“.

Основният проблем на евакуацията от Крим

Най-голямата заслуга за организацията на бързо и добре проведената евакуация е на вицеадмирал Михаил Кедров, командир на евакуационния флот, известен специалист по морска артилерия. Впоследствие той емигрира във Франция и завършва инженерство, а през ноември 1920-а година напуска Севастопол едва след края на евакуацията.

Разбира се, такава масова евакуация не е имало как да мине напълно гладко. Отделните ексцесии били факт: оставяли жените на брега, хвърляли излишния багаж в морето, качвали се на борда по въжетата – но това са отделни случаи с цивилни граждани, объркани от страх и не знаещи какво ги чака.

Основният проблем бил друг. Още в заповедта ставало дума за неизбежното „голямо струпване по параходи“ и други „тежки изпитания“, очакващи тези, които напускат пределите на Русия. Реалността се оказала още по-сериозна: тези, които се опасявали от отмъщението на „червените“, били много повече, отколкото се предполагало. Параходите били претоварени, пълни с хора били и палубите, и трюмовете, и мостиците.

На парахода „Саратов“, например, който бил предназначен за максимум 1860 души, имало над 7 хиляди. А и по другите плавателни съдове положението не било по-различно. Санитарно-хигиенните условия били ужасни, водата и храната не стигали.

Червеният терор в Крим

Разказът за евакуацията няма да е пълен, ако не споменем и онези, които не са успели, или не са поискали да емигрират: бившите военнослужащи, представителите на дворянството, дейците на неболшевишки партии. Мнозина се доверили на уверенията на червеноармейците, че няма да бъдат наказвани онези, които "честно и доброволно преминат на страната на съветската власт. Гарантираме пълна амнистия“, обещавали червените. Но Ленин се възпротивил и издал с телеграма указания за „безпощадна разправа“.

И веднага след влизането на Червената армия в Крим започват масовите разстрели на тези, които болшевиките смятали за класов враг. По официални съветски данни, само в големите градове на Крим са били разстреляни над 56 хиляди души. Известният писател Иван Шмелев и историкът Сергей Мелгунов представят данни, според които убитите в Крим са общо 120 хиляди души. В излязлата през 1997 година „Черна книга на комунизма“, съставена от френски историци, се говори по този повод за „най-масовите убийства през цялата гражданска война“.

Автор: Ефим Шуман


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 веселяк

    55 12 Отговор
    Ааа да ги нямаме такива! Крим си е бил украински, още преди времето на Сашко Великиот!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 9 Отговор
    да има МИР МИР МИР защото войните носят беди мъка сълзи убийства а и всички сме ХОРА на този свят

    Коментиран от #22

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 11 Отговор
    дори дъждът не може да спе полетът на птиците
  • 4 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    40 32 Отговор
    РУСНАЦИ ИЗБИВАТ РУСНАЦИ......ТАКА СЕ УСТАНОВЯВА КОМУНИЗМА В РУСИЯ....

    Коментиран от #9, #47, #48

  • 5 Еврейска му работа

    51 9 Отговор
    Константинопол?Г-н авторът първо първо да прочете историята,а после да пише за историята!

    Коментиран от #8, #15, #32, #45

  • 6 Историк

    50 22 Отговор
    И всичко това е сътворен от масовият убиец Ленин

    Коментиран от #20

  • 7 ЛЕНИН - БЕЗПОЩАДНА РАЗПРАВА

    35 19 Отговор
    БОЛШЕВИКА ЛЕНИН ИЗБИВА МИЛИОНИ РУСНАЦИ ПРЕЗ ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА.....ТАКА СЕ УСТАНОВЯВА КОМУНИЗМА В РУСИЯ

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 4ф4т443ф

    67 13 Отговор

    До коментар #4 от "РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА":

    Европейци избиват индианци, а в последствие си правят гражданска война и се избиват едни други. Така се строи капитализмът в САЩ.
    Доволен ли си сега?

    Коментиран от #19, #33, #35

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 среднощен

    68 14 Отговор
    "...В излязлата през 1997 година „Черна книга на комунизма“, съставена от френски историци, се говори по този повод за „най-масовите убийства през цялата гражданска война“.."?; Интересно е, че никъде на запад не се разглежда така подробно "френската революция" с всичките ѝ извращения, както случващото се в Русия след 1917г...? DW остава вярна на себе си - продължавайки да "плюе" срещу Русия..? Защо не пишат за геноцида на Англия в Ирландия - примерно...? Трябва да се примирят - Русия няма да "играе по свирката им"..! ФАКТ!

    Коментиран от #21

  • 12 Сандо

    41 13 Отговор
    Много важно е дали са бягали организирано или панически!ДВ да обясни защо селяни и работници,бедни и гладни,водени от полуграмотни ръководители,побеждават организаната,боеспособна и с военен опит,начело на която са способни и с опит генерали,Бяла армия.Същата тая "орда"се справя и с нашествениците от 14 държави,всяка от които мечтае за апетитна хапка от богатата руска земя.
  • 13 чистач

    13 11 Отговор

    До коментар #7 от "ЛЕНИН - БЕЗПОЩАДНА РАЗПРАВА":

    Нормално е . Трябва да се почистваБоклука
  • 14 чистач

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "45тг445":

    Браво ! Кефиш ме
  • 15 7786

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Еврейска му работа":

    Да, Константинопол. До Ататюрк градът се е казвал така.

    Коментиран от #49

  • 16 Бело,Бело ....гвардеец!

    31 1 Отговор
    Защо никой не пише как България приема над 60 К!
    Белогвардейци !
    И те се влива в културния и обществен елит!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЛЕНИН - БЕЗПОЩАДНА РАЗПРАВА

    17 16 Отговор
    ЗАПОВЕД НА ЛЕНИН....ДА СЕ ИЗБИВАТ ДО КРАК....РУСНАЦИ ИЗБИВАТ РУСНАЦИ И КОМУНИСТИТЕ ИДВАТ НА ВЛАСТ....
  • 19 ЛЕНИН - БЕЗПОЩАДНА РАЗПРАВА

    16 7 Отговор

    До коментар #9 от "4ф4т443ф":

    ТАМ СЕ ЗАВЛАДЯВАТ НОВИ ЗЕМИ....ТОВА В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ СТАВА С ВОЙНИ....В РУСИЯ НЕ СЕ ЗАВЛАДЯВАТ ЗЕМИ А СЕ ИЗБИВАТ РУСНАЦИ С РУСНАЦИ...ПО РАЗПОРЕЖДАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ВОЖД ЛЕНИН ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА КОМУНИЗМА......
  • 20 Да кажеш нещо за

    11 10 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Масовия убиец Буш, или за новия “симпатяга” Байдън! Че по им знаем “великите” дела! Щото за Ленин съм сигурен, че ти е бедничка и доста непълна информацията!

    Коментиран от #31

  • 21 Хасан

    20 7 Отговор

    До коментар #11 от "среднощен":

    Ами англосаксонеца пише световната история !? Те се мислят за богоизбрани ..мислят си че ако не бяха открили Америка , индианците щяха да се кахърят че са останали неоткрити ...руснака и китаеца създадоха ваксина но ако някой от Запад не създаде се счита че няма

    Коментиран от #24, #28

  • 22 ГРАД КОЗЛОХУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ааа познах те, ти си Тони Дачева
  • 23 ЛЕНИН - БЕЗПОЩАДНА РАЗПРАВА

    11 6 Отговор
    СТАЛИН ИЗБИВА МИЛИОНИ РУСНАЦИ В ИМЕТО НА КОМУНИЗМА.......
  • 24 Хохохо

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Този път си абсолютно точен

    Коментиран от #26

  • 25 А чърчил

    12 1 Отговор
    Понеже е голям човеколюбец след края на ВСВ по молба на Сталин връща в СССР част от евакуираните. И не само тях, а и потомците им. След това всичко е просто и ясно - въже и куршум.
  • 26 Хасан

    15 3 Отговор

    До коментар #24 от "Хохохо":

    Така си е ..Макрон се жалва на ЕС защото турци ,руснаци са разказвали на африканци френската колониална история ..убийствата ,геноцида ...Франция му се искаше това което направи Англия с Северна Америка,Австралия и Испания и Португалия с Южна ..да заличат култури , езици ,вяра и да ги асимилират
  • 27 Бай Ху (By Who)

    9 4 Отговор
    Мда, така правят юдо-болшевиките.
  • 28 среднощен

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    И в "Рим" са си мислели "много неща", но историята ни учи на друго...? Истината за "пандемията" и "ваксините" няма да стане достояние на "простосмъртните"..? Ковит-19 е известен на науката от доста време...? Сега просто е "впрегнат" от " световния елит" да свърши политическа и икономическа работа...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ЛЕНИН - БЕЗПОЩАДНА РАЗПРАВА

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Да кажеш нещо за":

    И КАКВО ЗА БУШ, ЧЕ НЕЩО НЕ РАЗБРАХ.....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 случаен

    13 1 Отговор
    нищо не знаете вие, КРИМ винаги е бил македонски, част от Босфорското Царство, което е било верен и предан васал на всеобхватната македонска империя
  • 35 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "4ф4т443ф":

    ПОзнай какво са правили руснаците с местното население, когато Аляска е била руска?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЛЕНИН - БЕЗПОЩАДНА РАЗПРАВА

    8 3 Отговор
    МИЛИОНИ ИЗБИТИ РУСНАЦИ ОТ РУСНАЦИ ЗА ДА СЕ УСТАНОВИ И ЗАКРЕПИ КОМУНИЗМА В РУСИЯ.....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ЛЕНИН - БЕЗПОЩАДНА РАЗПРАВА

    2 2 Отговор
    ТИПИЧНО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ...ПРОТИВНИЦИТЕ НА КОМУНИЗМА СА РАЗСТРЕЛЯНИ ИЛИ ПРАТЕНИ В КАТОРГА....МИЛИОНИ РУСНАЦИ БЯХА ИЗБИТИ ОТ КОМУНИСТИТЕ ЗА ДА СА НА ВЛАСТ....
  • 41 Румен

    1 2 Отговор
    Само комунизам. Червено с петолъчка, и трактор ДТ 54.
  • 42 потрес

    3 2 Отговор
    Ся , ако трябва да бъдем по-конкретни , Ленин се е занимавал и идеологията , алабалистиката , промиването ма мозъците , специалиста по убийствата и чистките е бил Троцки , а от къде идва Троцки , и кой го налага , като вторият след Ленин по ранг и правомощия , има достатъчно информация в нета. Спец-частите на Троцки атакуват Зимният Дворец , и ключовите държавни учреждения . Само едно не мога да си обясня , от къде намери сили този народ , при такива чудовищни изпитания, реки от кръв революции , бунтове ПСВ , пак бунтове , революция , гражданска война , външна инвазия с опити за разчленяване , всичко това през дългогодишни лишения , милиони жертви , как успя този народ да се изправи и да си спаси държавата , а само 25 години по късно да има силите да спре една европейска и най технологично напреднала империя.
  • 43 СТАЛИН - БЕЗПОЩАДНА РАЗПРАВА 2

    2 0 Отговор
    А ПЪК СТАЛИН ЩО РУСНАЦИ ИЗБИ И КОЛКО ПРАТИ В КАТОРГА....САМО И САМО КОМУНИСТИТЕ ДА СА НА ВЛАСТ
  • 44 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    АВТОРЪТ ЕВРЕИН -СЕМИТ-ЦИОНИСТ ЛИ Е !?!?!?!?
  • 45 No Exit

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Еврейска му работа":

    Точно Константинопол. Тогава турците са малцинство в града. Истанбул става със създаването на Турция. А тези които са ти дали +плюшче+ да ходат да се прегледат!
  • 46 No Exit

    3 0 Отговор
    Вижте клипа на Жана Бичевска “Остров Крым” с автентичен снимков материал.
  • 47 Чети повечко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА":

    Бланк, Бронщайн, Ягода, Зиновиев, Берия и още 400 от ръководството на новата власт звучат ли ти като руски имена ?
  • 48 Гражданската война...

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА":

    И във Франция е било така по време на Френската революция,която служи като главен източник на идеи и вдъхновение на Руската. Най-вече по отношение на Терора. И износа на революция, и концепцията за скъсване със всичко старо, нов календар, нова религия -деизма, войната с историята, враговете на народа. И за Английската може да се каже същото. Термидирианците и Наполеон смекчават ужасиите, но при Корсиканеца Франция за последно е първостепенна сила в Европа. Оттам нататък играе втора цигулка.
  • 49 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "7786":

    Още след превземането му града е преименуван на Истанбул!