29 Ноември, 2020 04:36 5 781 26

29 ноември 1830 г. Полското въстание срещу Русия

  • полско въстание-
  • полша-
  • русия-
  • царизъм

Събитията в Париж предизвикват и опасения, че Николай I ще отмени полската конституция

29 ноември 1830 г. Полското въстание срещу Русия - 1

На 29 ноември избухва Полското въстание. Започнало като локален бунт срещу руския управител във Варшава на 29 ноември 1830 г.

Заради датата, на която избухва, въстанието е наричано още „Ноемврийско“.

Поляците са насърчени от събитията през юли 1830 година, когато французите прогонват опиталия се да потъпче конституцията им последен крал от Бурбоните. Събитията в Париж предизвикват и опасения, че Николай I ще отмени полската конституция. Опасенията се засилват през ноември, когато властите в Полша разпореждат частична мобилизация насред слуховете, че царят ще прати полските войски да потушават френската революция. Заповедта за мобилизация подтиква към действие група патриоти начело с подпоручик Пьотър Висоцки.

В нощта на 29 срещу 30 ноември те вдигат на оръжие кадетите от Варшавското пехотно училище и нападат руския гарнизон и двореца „Белведер“, където резидира великият княз Константин Павлович. И двете атаки се провалят, но дават сигнал за масово надигане на жителите на полската столица. Бунтовниците завземат арсенала и овладяват града. На 3 декември e образувано „Временно правителство“, заменено само два дни по-късно с диктатура на генерал Юзеф Хлопицки.

В началото на следващата година то прераства в пълномащабна война, след като полският парламент - Сеймът обявява руския цар Николай I за свален от полския престол. В началото на бойните действия въстаниците печелят редица успехи, но социалните и политически разногласия помежду им помагат на царската армия да спечели пълна победа през октомври 1831 година.

Резултатът от него е тежък за поляците в Кралството: отменена е либералната конституция от 1815, а с нея са премахнати редица суверенни полски институции (парламентът, армията, Варшавският университет). На тяхно място е установен авторитарен режим начело с царския наместник Иван Паскевич.В последвалата „Велика емиграция“ хиляди поляци, сред които множество представители на интелектуалния и творческия елит на нацията, се изселват в Западна Европа.

История на Великата емиграция започва още по време на Ноемврийското въстание. От юли до октомври 1831 г. някои групи от полските войски, притиснати от руските войски, преминават границите с Прусия и Австрия и слагат оръжие там. Преди окончателното потушаване на въстанието през есента на 1831 в чужбина бягат основните бунтовнически сили и представителите на правителството и на Сейма. До октомври 1831 около 50 хиляди поляци са били извън границите на Кралство Полша - на територията на Прусия – около 30 хиляди, в Австрия – около 20 хиляди.

Когато на 1 ноември 1831 г. император Николай I обявява амнистия за участниците във въстанието, много бунтовници, които са повярвали на тези обещания и мотивирани от копнеж за дома, се връщат обратно в страната си. Някои от тях веднага са изпратени на заточение в Сибир или Кавказ. Като действат в координация с Русия, Прусия и Австрия принуждават със заплахи и дори сила бунтовниците да се върнат у дома по време на управлението на император Николай I. В резултат на това в края на 1831 общо около 3000 бунтовници остават в Прусия и Австрия. Останалите или се завръщат в Русия, или самостоятелно се преместват на Запад.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шмрък

    17 6 Отговор
    Венци,дърт човек си,що се излагаш като кифладжия?
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 6 Отговор
    войните не водят към нищо добро
  • 3 нашия

    53 3 Отговор
    1915 г. на тази дата
    По време на Първата световна война са освободени Гевгели и Дойран, като българските войски разбиват 10-та Британска дивизия (17 ноември 1915 г. по стар стил

    Коментиран от #6

  • 4 нашия

    40 4 Отговор
    на тази дата 1877 г.
    По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) Западният отряд влиза в Орхание (Ботевград). Започват боевете при Арабаконашкия проход
  • 5 Сух

    34 7 Отговор
    Таз мисирка е на хранилка от хамерското посолство..
  • 6 Браво

    40 6 Отговор

    До коментар #3 от "нашия":

    Ами браво пич-пишат тук новини само за да бъдат политкорекни към Запада-факт.А у нас е имало събития на тази дата кито са били съдбоносни или пък са геройски за народа ни...-но НЕ--трябва те(мисирките) да следыат днешната политическа линия.А нашата история да се забрави и да станеме като овцете-стадо лесно за управление.Адмирации за инфото ти...
  • 7 Браво на Полска

    10 37 Отговор
    Достоен народ заслужаващ свободата си

    Коментиран от #9, #10

  • 8 7659

    33 0 Отговор
    Германия Австрияи Русия нямат нищо друго да делят освен Полша.
  • 9 нашия

    30 6 Отговор

    До коментар #7 от "Браво на Полска":

    свобода от братята си за да е роб на германците

    Коментиран от #20

  • 10 нашия

    26 9 Отговор

    До коментар #7 от "Браво на Полска":

    Полша и Украйна за Русия са като Македония за нас

    Коментиран от #11

  • 11 Criminal

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "нашия":

    Да ама от промиване на мозъци на нас братя ни станаха миризливите инглизи и долните им каторжници от сащ.........

    Коментиран от #12

  • 12 Criminal

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Criminal":

    Забравих да кажа, че както и на тях братя им станаха други......
  • 13 Ахмак

    17 5 Отговор
    Малко им е на поляците: "Така през 1610 година Зигмунд най-после събира войска и потегля. Царуващият по това време в Москва Василий Шуйски е свален, поляците влизат в Кремъл, но това не означава, че Лъже-Димитрий ІІ се възкачва на престола. Напротив! Зигмунд бързо се отървава от него, защото иска руски цар да стане собственият му син Владислав."
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 падналия ангел

    38 1 Отговор
    По това време Полша е била разделена между Русия, Прусия и Австро-унгария. Руската част е имала автономност, правителство и Сейм, за разлика от другите. Там не са могли и да бафнат!
  • 16 политкоректно

    37 2 Отговор
    Коректно би било , да се обясни коя е причината руски войници да се намират на полска територия . Това е следствие на наполеоновите войни , и руската отечествена война в която Полша играе активна роля на страната на Наполеон , и след като има полски войници участвали в плячкосването на Москва , в ответ има руски войници в Полша , само че там Русия им дава конституция , и сейм .
  • 17 Пацо

    24 1 Отговор
    Поляци и руснаци са се избивали взаимно столетия. Има ли обаче нещо за Русия и Полша се започва с катинската гора. В по новата история след първата световна война поляците избиват руски офицери и войници. Факт. След това следва катинската гора. И след това съветската армия не влиза във Варшава да подкрепи въстанието там . И германците правят клане. Въпреки всичко ако не беше СССР поляците нямаше да ги има сега както и украинците. В днешно време е останала любовта между тези два славянски народа за съжаление. Сравнението с България и Македония не е добро.

    Коментиран от #18

  • 18 футболна драма

    13 8 Отговор

    До коментар #17 от "Пацо":

    Всичко това е точно така с два дребни нюанса . Клането в Катинската гора , е след внушението на Хитлер , сталин и Хитлер по това време са съюзници , и Сталин води кореспонденция с Хитлер - При мен са предалите се полски войници о офицери , с тях какво ще правим . Отговора на Хитлер е ясен - Ти много добре знаеш , какво трябва да направиш с тях . Не случайно , когато германците нахлуват в СССР те веднага се насочват към Капинската Гора разравят труповете , и те са първите които оповестяват , огласяват , и започват пропаганда срещу Сталин защото те много добре знаят , къде и какво се е случило. Без да оправдаваме и Сталин , можело е да ги прати в Сибир , но той да угоди на Хитлер. Полското въстание е организирано от външни елементи без да се уточни със Сталин , и естествено той не се намесва , времената са тежки , жестоки , с реки от кръв , германците още много силни , и не е време за подаръци.
  • 19 Грух

    13 1 Отговор
    Слава на Русия !
  • 20 Браво Полска

    6 11 Отговор

    До коментар #9 от "нашия":

    Какви братя какви сестри ве пич Всеки народ заслужава да живее свободно и достойно а не да чувства гнет от други поробители
  • 21 Разбрах

    19 2 Отговор
    От статията разбрах,че поляците под "руски ботуш" са имала по-голяма демокрация от австрийци,унгарци, пруси,французи и ингелизи. Даже повече права от русниците в Русия. Полша е поделена от Австро-Унгария, Прусия и Русия заради масовото участие на поляците във Великата армия на Наполеон - 100 000 души,т.е. най-много от всички сателити на Наполеон.
  • 22 ЩО Е ТО ПОЛЯК

    12 5 Отговор
    ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ПОЛЯК:РУСКИ ПРЕДАТЕЛИ ПРИЕЛИ КАТОЛИЦИЗМА!ДРУГОТО СА СЪЧИНЕНИЯ НА ТЪЙ НАРИЧАНИТЕ ПОЛЯЦИ И АНГЛОСАКСИ!
  • 23 Nnn

    2 11 Отговор
    Ако питаш поляк при какви условия е съгласен "руско да стане" в аналогия на нашето "ако ще турско да стане" поляка не може да те разбере! За тях това е абсурдно да има кауза която би позволила отново на руснаци да управляват Полша, затова сега поляците стават световна икономика в топ 20 и имат специални "зелени карти" за белоруси и украинци които докажат полски корени! А полския език е бил забраняван от руснаците, нещо което дори турците не са си позволявали тук! Сега цялата външна политика на Полша показва научен исторически урок да се прекъснат връзките м/у немски технологии и руски ресурси и тогава света ще бъде малко по-спокойно място.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Така ще пише след 300 г..3 млн.местни туземци имигрират ....подтикнати от ,демокрация,,и свобода.. Без да я напада друга вражеска армия,държава, нация..и т.н.За България иде реч...
  • 25 Аре

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Nnn":

    Смешник. Имали съставно кралство в Русия,Сийм,Варшавски университет и еден куп поляци на висша руска служба......,ама не им разрешавали полски език. Аре бегай от тука.
  • 26 хихихихи

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Nnn":

    К'во каза, к'во?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания