Last news in Fakti

28 Ноември, 2020 14:19 3 014 16

Охрид възстанови паметника за загиналите българи в кораба "Илинден"

  • охрид-
  • илинден

Паметникът е възстановен тази сутрин

Охрид възстанови паметника за загиналите българи в кораба "Илинден" - 1
Снимка: БГНЕС

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", който бе разрушен от вандали, бе възстановен напълно тази сутрин, съобщава БГНЕС.

Вандалите бяха разрушили "Стилизираната капка", в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. При инцидента се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира "Свети Наум". Корабът "Илинден" потъна на 200 м от брега.

Снощи българското МВнР изрази дълбокото си възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид.

Кметът на Охрид Константин Георгиевски заяви, че "този паметник ще остане символ и съчувствие към паметта на загиналите български туристи" при откриването на монумента на 5 септември 2020 година.

Министерството на външните работи на Северна Македония осъди оскверняването на паметника.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маке от БГ

    44 2 Отговор
    Лицемерни нещастници. И без това им остават няколко годинки преди да паднат под албанско.
  • 2 Силните творят - слабите рушат!

    47 2 Отговор
    С този гнусен акт македонците накараха и малкото българи, които им симпатизират, да се отвратят от тях и да ги намразят.
  • 3 Тощ

    9 24 Отговор
    Имам известни подозрения, че провокациите на някои македонски лумпени са финансирани от една българска партия. Редовно преди избори организират подобни ПР акции с ромите.
  • 4 Да спрем вноса на македонски

    29 2 Отговор
    Домати и най вече Ябьлки.
  • 5 Паметника

    26 1 Отговор
    може и да е възстановен, но доверието -след 100 години. Тогава и в ЕС
  • 6 Tarnovetz

    30 0 Отговор
    Тодор Александров Гоце Делчев Даме Груев никога не са правили така – паметник на 15 мирни хора. Защо????
  • 7 Гнус

    19 0 Отговор
    Да се изгавриш с паметта на 15 трагично загинали невинни български туристи дошли да подкрепят туризма в страната ти.. ТОВА Е НЕЧОВЕШКО И АНТИХУМАННО.
  • 8 стоян георгиев

    20 0 Отговор
    виновниците за смъртта на българските туристи в охрид получиха присъда равна на това да бутнеш у нас куче или котка с колата си.оправдаха ги с изключение на собственика на кораба които получи една година условно.за сметка на това спаска митрова лежа една година в затвора след като се обяви за българка и нещеше да се съгласи да и вземат детето!следствие тормоза жената заболя от рак и почина.дали някои ни се извини за това?дали съжалиха макетата за тва че оставиха едно дете без маика?абсоллютно обратното.и до днес не изпитват вина ни за убииството на тези туристи ни за спаска.та тва са добрите съседи дето искат европа!
  • 9 Само

    21 0 Отговор
    Това показа само какви нещастни комплексари са античките македонци. Това е най-малкото трети паметник който чупят - преди това плочите на Каймакчалан и Мара Бунева - по няколко поредни пъти. Мара Бунева утрепа сръбското мекере Велимир Прелич
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дедо Пенс

    7 0 Отговор
    Най-тъпото човешко племе на Земята!
  • 13 Мария Захарова

    2 2 Отговор
    А за паметник Советской армии ви е смешно, когат се изгаврят с ним! Каквото почукало - такова се обадило!
  • 14 Аве Адолф Хайл

    3 2 Отговор
    Долнопробните сръбско-болшевишки провокатори работят по един и същи начин и при тях и при нас , крайно време е нашето контраразузнаване да си свърши работата и да ги почисти тия болшевики .
  • 15 история

    1 0 Отговор
    не ми дреме за охрид вече
  • 16 киро

    0 0 Отговор
    Макета - ще гледате ЕС през крив макарон !
Новини по държави: