30 Ноември, 2020 16:32 9 733 72

Дачич: Българските престъпления са факт

  • сърбия-
  • ивица дачич-
  • северна македония

Сръбският представител критикува македонския премиер

Дачич: Българските престъпления са факт - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Премиерът на Северна Македония има нужда от България, но трябва да внимава какво говори. Това заяви председателят на сръбският парламент Ивица Дачич, цитиран от Пинк.

Представителят на Сърбия коментира последното интервю на македонския премиер. Заев заяви, че се надява да намери приятелство с България.

Според Дачич българската окупация не може да бъде наричана администрация. Той заяви, че македонците могат да се признаят за българи и да променят своя език, ако търсят това.

Според него обаче българската държава е извършвала престъпления по време на окупацията, за които има много сведения. Дачич отхвърля и твърденията, че Югославия е разделяла българската и македонската страна.

Според него Заев помни къде страната му е търгувала своята продукция, но сега се нуждае от приятелството на България. Сръбският представител и преди е отправял критични думи към българската държава.

През миналата година се стигна до привикване на сръбския посланик в София.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    54 1 Отговор
    промивки
  • 2 Ахаххах

    97 4 Отговор
    Бойкот на сърболяците! Затворете границите за тези мазници! Да обикалят през Гърция за Анадола!
  • 3 Бай Събин

    114 2 Отговор
    А ето кои се месят във вътрешните работи на Македония! :(
  • 4 Дачич

    105 3 Отговор
    да си мери приказките щото и Сърбия, която създаде това ГМО - Македония се готви за ЕС. Балтия и за тях.
  • 5 Zero Tolerance

    114 10 Отговор
    Най голямите ни врагове винаги са били сърбите !
  • 6 Анонимен

    133 3 Отговор
    Ако не беше Сърбия, сега в Македония нямаше да има българи с промити мозъци.
  • 7 Кремъл ги

    45 12 Отговор
    подкукуросва.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бозман

    80 6 Отговор
    А когато сърбите окупирана цяла Македония след Балканската война с поддръжката на Русия това какво е. Оттам и цялата антибългарска политика на сърбите и руснаците до ден днешен.
  • 10 Mister Cro

    73 1 Отговор
    След пет века османско управление в Македония продължаваха да живеят българи, след това сърбите ви оправиха! Това е за промитите мозъци и сърбоманите в БГ!
  • 11 Историк

    52 5 Отговор
    Дачич, ай стига с театрото.Понеже сме един народ Вулгаро-татари,ама за комунистите-македонисти цинизмите изпреварват гейската дипломатичност,трябва да знаеш, че сте скъсани на изпита.И Ви предстои поправителна сесия.А аа и да ключа е в бай Ганьо за врата на ЕУ.Сори изпреварихме Ви Сърбия и Македония и сега се пита в задачата ще се явявате на поправката
  • 12 Много ги боли сърбите

    45 3 Отговор
    Защото до идването на турците, те са били винаги в нашата държава! И когато сме ги оставяли да имат, пак наши са били!
  • 13 Лицемерие

    85 3 Отговор
    Гледай какво нещо стана... Сърбия, която окупира територии с българско население, извърши хиляди убийства, забрани им да се наричат българи, преследваше членовете на ВМРО, не им даваше да се самоопределят, не им даваше 25 години дори собствена държава, сега тези ще ми говорят ния какви престъпници за македонците сме били ?! Ние, които винаги се борихме за тях, които подкрепяхме ВМРО, които благодарение на тази ОКУПАЦИЯ станаха от вардарска бановина, македония, макар и югославска, поне могат да се наричат нещо друго от Южни Сърби. Ето това е блестящ пример за ДЕМАГОГИЯ !!!
  • 14 Бачо Киро

    49 3 Отговор
    Дачич, оплакванията ти към лицата, които са участвали тогава. Сега за къф ревеш? Май ни бъркаш с германците, дето 75 години се извиняват за прадядовците си. У леву, бастун. Като решите какви сте точно, се обади. Не може хем онуй докрая, хем душата в Рая... Македонци ли сте, почвайте да говорите на гръцки. Ако не, пишете се Западна България и млъквайте. На никой не му дреме за вас така или иначе, ако щеш пиши, че сте от Луната...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Антигерб

    53 2 Отговор
    Според Дачич българската окупация не може да бъде наричана администрация.

    Е как се "окупира" част от държавата ти окупирана преди това от други - значи според сърбина сме "окупирали" и южна Добруджа. До колкото ми е известно това се води освобождаване на територии от чужда (сръбска) окупация.

    Все едно руската армия когато освобождава територията си от окупацията на немците накой малоумник да се изпъчи и да каже че руснаците са окупирали собствената си територия.

    Сръбската пропаганда в действие - не се чудете защо макетата ни мразят - все пак сърбите са им промивали мозъците поколения наред.
  • 17 дсявес

    45 3 Отговор
    Никой не пита сърбежите за нищо, защото нищо не зависи от тях.

    На този лично бих му ритнал столчето под краката.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Христо

    55 4 Отговор
    А Югославските престъпления не са ли факт??? Що мълчиш за тях??
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Stormtrooper

    42 3 Отговор
    Србски представители са последните, които имат думата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тоше

    45 2 Отговор
    Едно към едно, тона се дава от Белград а в Скопие пригласят. Поне се изяснява кой командва в "независимата" Република С. Македония.
  • 24 Мешков

    40 4 Отговор
    Сърбия е в лоши отношения със вси4ките си съседи, и фактор на нестабилност за целия регион. Нека все пак не забравят, 4е тръбата им за газ минава първо през БГ..освен без ЕС да не останат и на студено
  • 25 123

    44 4 Отговор
    На 6 април 1941 г. германските въоръжени сили (Вермахт) започват инвазията в Кралство Югославия и бързо я завладяват. Когато германците влязоха в югославска Македония, хората ги поздравиха с висок ентусиазъм. Тълпи в Скопие, развяха знамена, които поздравиха обединението на Македония и България.
  • 26 123

    37 1 Отговор
    Когато Българската армия навлезе във Вардарска Македония на 19 април 1941 г., те бяха посрещнати от по-голямата част от местното население като освободители, тъй като по това време преобладаваха антисръбските и пробългарски чувства сред местното население. С ходатайството на комитетите и българската администрация над 12 000 югославски военнопленници в Македония, които са били набрани в югославската армия, са освободени от германските, италианските и унгарските власти. С пристигането на българската армия се състоя масово изгонване на сръбски колонисти от Вардарска Македония.
  • 27 Mister Cro

    39 3 Отговор
    Ама иначе в България много хора обичат да плачкат за сърбите, които направиха тири войни при разпада на Югославия - със Словения, с Хърватия, С Босна и Херцеговина, както и една свързана с отнемането на автономията на Косово, което се отдели в самостоятелна държава! Отричат геноцида в Сребреница, само защото клаха мюсюлмани, а забравят, че тези айдуци и престъпници така са клали и в Македония!....
  • 28 123

    10 0 Отговор
    По това време Коминтерна има друга програма за разрешаване на съдбата на Македония - независима македонска държава, управлявана от мнозинство от етнически македонци. Тази идея беше потвърдена от Резолюцията на Коминтерна от 1934 г. и беше подкрепена от БКП, Комунистическата партия на Гърция (КПГ) и КПЮ. През 1939 г. КПЮ започва да популяризира идеята за формиране на македонска държава, но в рамките на югославска федерация. Шаторов беше против втория вариант и беше привърженик на програмата на Коминтерна, която предлагаше създаване на „съветска Македония". Докато българските комунисти избягваха организирането на масово въоръжено въстание срещу българските власти, Югославските комунисти настояваха, че нито едно освобождение не може да бъде постигнато без въоръжен бунт.
  • 29 Античното Маке

    24 0 Отговор
    Тиквешкото въстание
    "Тиквешкото въстание е първият масов въоръжен протест на македонските българи срещу новия сръбски режим във Вардарска Македония. Въстанието избухва на 15 юни 1913 година, ден преди началото на Междусъюзническата война, като са освободени Неготино, Кавадарци и Ваташа, но не обхваща и други селища в района, защото българските войски не успяват да се притекат на помощ. На 25 юни четите се оттеглят от завзетите селища и в следващите дни въстаналите райони са подложени на жесток терор от сръбската власт.
    Причина за въстанието са насилията, извършвани от сръбските административни и военни власти в тиквешкия край. Още в началото на декември 1912 година сръбският комендант на Кавадарци събира видните българи и ги уведомява, че българското общинско управление се разпуска и той лично ще управлява града, като им заявява:
    “Вие сте стари сърби. Българите ви асимилираха. Сега, когато ние сме тук, ще си бъдете отново сърби. Ако не се съобразявате с това, което ви казвам, ще ви избия всички.”
  • 30 Античното Маке

    26 0 Отговор
    2) Изгонени са всички български свещеници и учители от Тиквешко и на тяхно място са доведени сръбски свещеници. Изгонени са и всички учители и са заменени със сръбски. Тези, които искали да останат, трябвало да отидат на курс в Белград да изучат сръбски език. Архиерейският наместник Григорий Лазаров е пребит, защото се е опитал да причака своя митрополит на железопътната гара в Криволак, а къщата му е съборена. Извършени са и много насилия – убит е един младеж – Александър Видов, който на въпрос сърбин ли е, той отговоря отрицателно. Убита е и майката на войводата участник във въстанието Димитър Пинджуров – Наца Пинджурова. Изнасилена е Мария Тодорова на втория ден след нейната сватба от един сръбски поручик. Зарко Илиев от Ваташа бива пребит, също и много други жители на Тиквешко.
  • 31 123

    8 0 Отговор
    Ръководството на Областния комитет на КПЮ за Македония решава да създаде отделна македонска комунистическа партия, която да е представител на волята на македонския народ в антифашистката борба за национално освобождение. Комунистическата партия на Македония (КПМ) е създадена на 19 март 1943 г. в Тетово. Първият Централен комитет (ЦК на КПМ) е съставен от югославски комунисти като Страхил Гигов, Кузман Йосифовски Питу, Цветко Узуновски, Мара Нацева и Бане Андреев.
  • 32 Перо

    16 0 Отговор
    Македонистите са доброволно помакедончени българи /идеологически еничари/,другите,истинските са умряли по лагери и затвори или се преселили в БГ. Прилича ми на българските щатни “комунисти”,агенти на Гешев с измислени заслуги или станали “партизани” през м.септември 1944 г.,после идващи три поколения уредени,”убедени” и “фанатизирани” демократи.
  • 33 Античното Маке

    15 0 Отговор
    3) През април и май 1913 г. ВМОРО е готова да вдигне въстание в Тиквешко срещу сръбските окупационни части. На 26 май ръководството на организацията в Кавадарци получава окръжно №57 от Централния комитет, че към Тиквешко се придвижват четите на Марко Иванов, Милан Матов, Панайот Карамфилович, Петър Чаулев, Милан Гюрлуков и други. На 29 и 30 май е свикано събрание в село Бегнище, на което присъстват 60 души представители на почти всички села в Кавадарска околия. За вдигане на въстание се изказват единодушно всички делегати. Избран е революционен щаб, в който влизат Михаил Шкартов, Лазар Банянски, Христо Михов, Коце Сеизов, Атанас Мурджев, Тодор Камчев, Пано Измирлиев, Мело Янев, Тодор Мицев, Глигор Линин, Евтим Манев, Дончо Лазаров, Васил Саздов, Димитър Пинджуров, Атанас Божков, Трайчо Трушията, Гошо Голев, Йованче Шошев, Милан Атанасов и Милан Ацев.
  • 34 Античното Маке

    15 0 Отговор
    4) На 13 юни е свикано второ заседание в село Ваташа, което решава, щом се получи известие, че българските войски тръгват от Щип, Радовиш и Струмица, четите и милицията на ВМОРО веднага ще се вдигнат на повсеместно въстание в Тиквешко, като ударят в гръб сръбските войски, окопали се по десния бряг на Вардар и по височините при селата Пепелище и Мужанци.

    На 15 юни 1913 г. обаче четата на Дончо Лазаров е открита във Ваташа и започва сражение. Заедно с четата на Шкартов нападат сръбските войски в Неготино и още същия ден ги прогонват. В селището се установява българско управление. Сръбските власти изпращат войски и турски чети от околните села, но всички техни пристъпи са отблъснати. От Неготино българските въстаници настъпват към Кавадарци, където сърбите успяват да арестуват множество легални дейци на ВМОРО. Избухналото въстание хвърля в тревога сръбското върховно военно командване, което изпраща още войски. На 19 юни обаче те са разбити и отстъпват към Велес. Кавадарци е освободен, като над града се развяват български знамена. На 20 юни на тържествено събрание е избрано българско управление, съставено от 12 души от града и околията.
  • 35 778

    4 0 Отговор
    Сръбските в бивша Югославия са факт!
  • 36 Ждрольо

    11 0 Отговор
    Северняците са интересни хора.Наследници са уж на Сашето Дергрос.В същото време този същият Сашко и бащаму Фиката плещили на гръцки.И изневиделица през 800 и някоя година двама братя,също северняци макар и от Солун решили да се откажат от езика на Сашето Великия и да измислят нов такъв.Днешния Македонски.Незнам да плачем ли или да се смеем.Тяхната история не е само смях.То няма такъв цирк и такива смешници с такава съшита с бели конци лъжеистория.
  • 37 Античното Маке

    12 0 Отговор
    5) На 20 юни настъпва около 30 000 сръбска войска, начело с войводите Василие Търбич и Йован Бабунски и други. Въстаниците са подкрепени от пристигналите на 22 юни чети на Христо Чернопеев, Чаулев и Васил Чекаларов. Сръбската армия започва да изгаря масово българските села, като селяните бягат към Кавадарци. Въстаниците водят ожесточени сражения при височините на село Паликура и от река Черна до река Луда Мара. На 23 юни Щабът на въстанието отправя апел до българското главно командване да изпрати помощ. Но получава заповед четите да се оттеглят, тъй като българската армия отстъпва на изток.

    На 24 юни въстаниците напускат организирано позициите си и сръбските войски влизат в Кавадарци. Цялото население и всички бежанци от околните села бягат към планините. По улиците на града се водят боеве през цялата нощ срещу 25 юни. Рано сутринта и четите и милицията на ВМОРО се оттеглят къв Бегнище. Градът е разграбен и опожарен. 60 къщи и дюкана са изгорени, а заловените 24 души са разстреляни на място. Неготино пострадва по-силно – от 800 къщи и дюкяни са изгорени 750.
  • 38 Античното Маке

    12 1 Отговор
    6) На 27 юни щабът на въстанието решава невоъоръжените хора да се върнат в домовете си. Сръбският комендант на Кавадарци гарантира чрез свещеник Григор Хаджийорданов живота и имота на завърналите се. Въпреки това над тях се започват масови насилия – в Моклище са убити 18 души, в Корешница – 19, в Рибарци – 16. В Кавадарци 150 души са завързани на колове, държани 30 часа без вода и накрая избити и оставени непогребани. На 12 юли, Петровден всички жители на Кавадарци са принудени да присъстват на молебен за крал Петър I, като окръжният управител заявява, че „тук в Сърбия може да живее само оня, който е прави сърбин“. На 20 юли всички граждани отново са събрани и обградени от войска, жандармерия и сръбски четници. Окръжният управител заявява, че населението на Кавадарци е от памтивека сръбско, и кара гражданите да гласуват декларация, с която се отказват от българската си народност и се обявяват за сърби. Общо жертвите в Кавадарци са 363 души, в Неготино – 230, а във Ваташа – 40 души. 2700 души са арестувани, инквизирани и затворени.
  • 39 123

    4 0 Отговор
    На 8 септември Италия капитулира. Италианските гарнизони, обезоръжени от MNOV, включват тези в Гостивар, Дебър, Кичево и Любойно. Някои бяха нападнати от подразделения на MNOV, докато се опитваха да стигнат до албанската граница и да избягат от Македония. Пленените оръжия и боеприпаси дават възможност за създаване на нови батальони и дори бригади. След обезоръжаването на италианците е освободена обширна територия, която се простира от Гостивар на север от Струга и Охрид. Освободената територия включваше градовете Дебър и Кичево.В освободените територии е създадена временна народна власт, водена от Националноосвободителните комитети. Навсякъде се провеждаха срещи, пропагандиращи причините за националноосвободителната борба и правото на македонци и други националности на самоопределение.
  • 40 123

    1 0 Отговор
    Веднага след установяването на свободната територия в Западна Вардарска Македония германското командване нахлува в районите, държани от временната власт. Проблемът за германците беше фактът, че свободната територия прекъсваше комуникациите между Скопие и североизточна Гърция. След като събраха две дивизии и артилерийски части, македонските сили започнаха операции за повторно превземане на територията. Борбата продължи повече от два месеца, като най-важните битки бяха при Букович, Дебарка, Кичево и Сливово. Град Кичево е превзет от германците в началото на ноември, но три дни по-късно отново попада в ръцете на македонските партизани, за да бъде по-късно превзет за втори път от германските войски.
  • 41 123

    1 0 Отговор
    Върховното командване на Народната освободителна армия на Македония, заедно с Централния комитет на Комунистическата партия на Македония решиха да предприемат уклончиви маневри, за да избегнат пълно унищожение на македонските сили поради огромния брой ангажирани вражески войски. Само няколко малки единици останаха зад гърба си. След повече от два месеца непрекъснати битки, през декември 1943 г. македонският MNOV заедно с ЦК на CPM започват масово отстъпление през Преспа и след 13-дневен марш влизат в гръцка Македония.
  • 42 123

    1 0 Отговор
    Pод натиск на Германия онези евреи от новоприсъединените им територии без българско гражданство са депортирани, като тези от Вардарска Македония и Западна Тракия.Българското правителство беше отговорно за събирането и депортирането на над 7000 евреи в Скопие и Битоля.,
  • 43 123

    2 0 Отговор
    Българските власти създадоха специални жандармерийски сили, които получиха почти неограничена власт за преследване на комунистическите партизани в цялото царство. Жандармите се прочуха с извършването на зверства срещу пленени партизани и техните поддръжници [необходимо е цитиране]. Суровото управление на окупационните сили и редица победи на Съюзниците, показващи, че Оста може да загуби войната, насърчиха повече македонци да подкрепят комунистическото партизанско съпротивително движение на Йосип Броз Тито.

    Много бивши членове на ВМРО подпомагаха българските власти в борбата с партизаните на Темпо. С помощта на българското правителство и бивши членове на ВМРО през октомври 1943 г. в окупирана гръцка Македония бяха организирани няколко пробългарски паравоенни отряда (Ухрана), които бяха ръководени от български офицери, произхождащи от гръцка Македония и натоварени със защита на местното население в зоните под германски и италиански контрол.
  • 44 Иво

    9 1 Отговор
    Хе хе това сръбско мекере да каже за "кървавия Божич,"за 30 000" избити македонски българи по времето на Тито и хилядите репресирани,прогонени и вкараните в затворите.И при тия няма излизане от комунистическото минало.Какви доказателства и фалшифицирани документи има бе пуяк.И в България и в Македония във воината има убити комунисти и партизани но не и мирни граждани.Я като си отворен кажи между воините колко българи избихте и прогонихте от Македония за това документи имаш ли.Нещастник .Като сме окупатори как така дадохме над 20 милиона златни лева през годините на водната за икономиката на Македония ,кои окупатор прави това.Сръбски неандерталец.
  • 45 123

    0 0 Отговор
    Най-дългите битки се водят в Източна Македония и област Пчиня, където са застрашени основните германски линии за доставка (Вардар и Морава) и тези на българите (Скопие-София). Основните сили на окупационните армии бяха съсредоточени в този район. Тази позиция не само контролира основните комуникационни линии, но ги позиционира да атакуват македонските, южносръбските и българските съпротивителни движения, разположени в североизточна Македония. За да обърка врага, MNOV нарежда внезапна атака на 3-та македонска щурмова бригада срещу град Кратово. След полудневна битка Кратово попада в ръцете на партизаните.
  • 46 123

    0 0 Отговор
    Атаката и освобождението на Кратово има голямо политическо и военно въздействие във време, когато германците и българите започват масово настъпление, но това не спира нацистите. Третата македонска щурмова бригада беше принудена да напусне Кратово три дни по-късно и участва в много сблъсъци с армиите на Оста, които се движеха на 10 км северно от Килкис в Гърция. Там те отдъхнаха, реорганизираха се и започнаха контранастъпление срещу българите и германците, биейки се от Килкис през Източна Македония, преминавайки в Сърбия чак до Черна Трава, където заедно с 6-та Южноморавска бригада ангажираха врага на финала битки от тази офанзива
  • 47 123

    2 2 Отговор
    На 2 август 1944 г., на 41-годишнината от Илинденското въстание, в манастира „Свети Прохор Пчински“ се провежда първото заседание на новосъздадената Антифашистка асамблея на Националното освобождение на Македония (ASNOM).Въпреки надеждите на Тито за обратното, председателският комитет на ASNOM беше доминиран от елементи, които не бяха известни със своите проюгославски настроения. За недоволство на тези, които предпочитат да се присъединят към Югославската социалистическа федерация, Методия Андонов-Ченто беше избран за президент, а Панко Бръшнаров (бивш член на ВМРО) за вицепрезидент. Събранието се опита да осигури възможно най-голяма независимост на югославската Македония и даде приоритет на обединението на трите части на Македония. [86] Няколко източника посочват, че Ченто е направил планове за създаване на независима Македония, която ще бъде подкрепена от САЩ. [87]

    Написан е манифест, който очертава бъдещите планове на ASNOM за независима македонска държава и обявява македонския език за официален език на Македония.ASNOM беше ръководното тяло на Македония от нейното формиране до края на Втората световна война.
  • 48 123

    1 2 Отговор
    Манифестът на ASNOM в крайна сметка се превърна в компромис между "максималистите" и "минималистите" - обединението на македонския народ беше обсъдено и пропагандирано, но в крайна сметка беше взето решение Вардарска Македония да стане част от новата комунистическа Югославия.Привържениците на "максималистичната" линия бяха за създаването на независима обединена македонска държава, която да има връзки с Югославия, но не непременно включване в югославска федерация. Привържениците на тази опция бяха Методия Андонов-Ченто, както и видни фигури от бившата ВМРО (Обединени) като Павел Шатев, Панко Бръшнаров и др. Те виждаха присъединяването към Югославия като форма на сръбско господство над Македония и предпочитаха членството в Балканска федерация или пълната независимост.Привържениците на "минималистичната" линия също бяха за създаването на македонска държава, но в рамките на югославската федерация.

    Тези различия бяха видими в дискусиите на ASNOM, но те особено се появиха на открито след окончателното освобождение на Македония. Трябва да се добави, че както „максималистичните“, така и „минималистичните“ линии в рамките на Националноосвободителното движение във Вардарска Македония подкрепяха съществуването на отделна македонска идентичност и бяха за създаването на отделна държава, в която македонският народ да има своята родина . Най-голямата разлика между двете линии беше дали Македония трябва да се присъедини към Югославия или да съществува като независима д
  • 49 123

    2 1 Отговор
    Шаторов е лидер на македонски комунисти през 1941 г. Изчезва при неизвестни обстоятелства през септември 1944 г. Има данни, че е бил убит от агентите на Тито като политически неудобен лидер.
  • 50 123

    1 2 Отговор
    Общият брой на жертвите в Македония от Втората световна война е приблизително 24 000, както следва: 7000 евреи, 6000 сърби, 6000 етнически македонци, 4000 албанци и 1000 българи. Това включва около 3000 "колаборационисти", "контрареволюционери" и цивилни жертви, 7 000 евреи, унищожени в концентрационни лагери, и 14 000 бойци и войници на съпротива. Според Боголюб Кочович относителният брой военни загуби е най-нисък сред македонците в сравнение с другите етнически групи в Югославия:
  • 51 Магелан

    8 2 Отговор
    Мил спомен и тъга по изкуствено създадена Югославия от Коминтерна със съдеиствието на на психопата Сталин и българския предател Димитров.В Югославия сърбите издевателсваха и упраляваха насилствено другите дътжави участнички.Накрая изядаха сопата и им отнеха Косово Но явно това не им е достатъчно.Продължават да да ровят,но вола като ринел на гърба си го хвърлял!!!!

    Коментиран от #62

  • 52 123

    1 1 Отговор
    Панко Бръшнаров, първият говорител на ASNOM е арестуван през 1950 г. и затворен в трудовия лагер Голи Оток, където умира на следващата година.
    Методия Андонов, първият президент на АСНОМ и на Народна република Македония. След несъгласие с политиката на нова Югославия е арестуван и осъден на дванадесет години затвор.
    Причина за смъртта на македонци през ВСВ
    Брой жертви
    Паравоенни, военни и полицейски терори. (Вероятно тук е включена и част от жертвите на тогавашните комунистически репресии.) 1427 (около 1200)
    Войници, загинали от октомври 1944 г. до май 1945 г. (Повечето от тях на Сремския фронт през 1945 г.) 3548 (около 2500)
    Жертви на съюзнически въздушни нападения и бомбардировки 811
    В интернирането 87
    Затворници 205
    При депортация 70
    През априлската война от 1941 г. 266
    Други причини 49
    Неясни обстоятелства 67
    Партизани, убити от октомври 1941 г. до октомври 1944 г. Повечето от тях в албанската зона. [129] 81
    Военнопленници 90
    Принудителен труд 23
    Общ брой 6724
  • 53 123

    1 1 Отговор
    Югославската изпълнителна власт. Главният щаб на Тито изпраща заповеди с искане силите на MNOV да участват в боевете в Сирийския фронт за окончателното освобождение на Югославия. Президентът Методия Андонов-Ченто и неговите сътрудници обсъждаха дали да изпратят войските в Срем и да помогнат за освобождението на Югославия или да придвижат войските под негово командване към гръцка Македония, за да „обединят македонския народ“ в една държава. На 16 декември артилерийският взвод на бригадата „Гоце Делчев“, разположен в Скопската крепост, и един от пехотните й взводове в Щип въстава срещу заповедта за изпращане на Сремския фронт.Те искаха да се отправят към Солун като предполагаема столица на въображаема Независима Македония.Светозар Вукманович ги обвини, че са попаднали под български влияния. След като отказаха да се разпръснат и на двете места, десетки бяха свалени и много бяха арестувани по негова заповед. Андонов-Ченто и неговите близки сътрудници се опитват да минимизират връзките с Югославия, доколкото е възможно, което е в противоречие с решенията на AVNOJ.В резултат Андонов-Ченто беше заменен от Лазар Колишевски, който започна изцяло да прилага про-югославската линия. По-късно самият Ченто е хвърлен в затвора. Измислените обвинения срещу него бяха, че е западен шпионин, предател, работещ срещу СР Македония като част от СФР Югославия, че е в тесни контакти с терориста на ВМРО, подкрепяйки пробългарски план за независима Македония.
  • 54 123

    1 1 Отговор
    Новото ръководство на Народна република Македония начело с Лазар Колишевски потвърди решенията на AVNOJ и Македония се присъедини към Югославия. Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения в крайна сметка всички станаха част от Социалистическа федеративна република Югославия. По това време македонските национални чувства бяха узрели в сравнение с 1941 г. Впоследствие, до изтривайки останалите българофилски настроения, новите комунистически власти преследваха десните националисти с обвиненията в „великобългарски шовинизъм“.Следващата задача беше също да разбие всички организации, които се противопоставиха на идеята за Югославия. Така че дори по-възрастните леви политици, които в известна степен бяха пробългарски ориентирани, бяха изчистени от позициите си, след това изолирани, арестувани и затворени по изфабрикувани обвинения, като чуждестранни агенти, изискващи по-голяма независимост, формиране на конспиративни политически групи и други подобни .
  • 55 123

    2 1 Отговор
    Освен това много македонци преминаха през трудовия лагер на Голи Оток в средата на 40-те години. Броят на жертвите се изчислява от 50 000, до 100 000, включително убитите, затворените, депортираните, изпратените на принудителен труд, изтезаните,
  • 56 123

    3 1 Отговор
    Чрез нашествието си през 1941 г. българите бяха посрещнати от повечето местни жители като освободители от сръбското владичество, чрез развяващи се български знамена , защото пробългарските настроения сред тях все още преобладават. Тогава македонските комунисти също отказаха да определят българите като окупатори и включиха структурите си в БКП. В същото време значителна част от местната администрация, вербуваните в Българската армия войници и полицейските служители, разположени във Вардарска Македония, са родом от района. Дори единствената жертва на нападението на 11 октомври 1941 г., празнувано днес като ден на Македонското въстание срещу фашизма, е местен мъж,работеш в българската полиция. Югославските македонски историци обвиниха българските сили в няколко зверства, най-видно сред които е избиването на 12 млади цивилни в село Ваташа, но офицерът, командващ операцията беше местен както и персонал му.
  • 57 123

    2 1 Отговор
    След войната обаче югославската комунистическа историография направи много, за да приравни понятието българи с „фашистки окупатори“.Днес има някои ревизионистки мнения в Северна Македония, този конфликт е бил просто гражданска война, а значителното съпротивително движение срещу българите е само исторически мит. Броят на етническите македонски партизани, убити от октомври 1941 г. до октомври 1944 г. в преки битки срещу българи, е само няколко десетки.
  • 58 123

    1 1 Отговор
    От друга страна, прославянето на югославското партизанско движение се превърна в един от основните компоненти на следвоенната комунистическа политическа пропаганда. Въпреки това преди есента на 1944 г. македонските партизани не са били значителна военна сила. Дейността им не се различава от типично балканските „хайдушки“ традиции като засади и липса на военно планиране. Те бяха зле оборудвани и не бяха добре обучени. Партизаните получават повече оръжия след държавния преврат на 9 септември 1944 г., когато българите се оттеглят от района и част от военната им техника попада в ръцете на партизаните. Едновременно те преброиха едва около. 8000 души, базирани предимно на тогавашната албанска територия. През есента на 1944 г. стана ясно, че българската армия, подкрепяща Белградската офанзива на 3-ия украински фронт, е истинската сила зад отблъскването на германската група армии Е, броейки ок. 300 000 войници извън Южна Сърбия, Косово и Македония. Въпреки това официалната югославска и по-късно македонска историография изигра ролята си по политически причини, всъщност с цената на историческите измами
  • 59 123

    4 1 Отговор
    Например, според македонски източници българите не са участвали в операциите по превземането на Скопие в средата на ноември 1944 г., дори като наблюдатели. След като градът беше превзет от партизаните, дори не им беше позволено да влизат в него. Въпреки това градът е превзет не без решаващата роля на българските войски. Според германския военен историк Карл Хниличка българите развиват настъплението си към Скопие в мащабна офанзива, която поражда опасността от отрязване на група армии Е. Ситуацията беше отчайваща и градът беше спешно евакуиран през нощта на 13/14 ноември. В резултат на 13 и 14 ноември части от Първа и Четвърта българска армия влизат в Скопие. Според британския комисар в Съюзническата комисия в София - генерал Уолтър Оксли, Скопие е превзето след няколко български нападения, докато партизаните чакат по хълмовете наоколо, и се присъединават в последния момент навреме, за да подкрепят влизането на България в град.Български източници поддържат, че първоначално са влезли в града, а именно български отряди завземат и центъра му в полунощ.
  • 60 123

    4 0 Отговор
    Впоследствие в СР Македония са построени много партизански паметници и паметници. Междувременно, ок. 3000 български жертви, погребани на различни гробища в Югославия, бяха събрани в две костници - в Ниш и във Вуковар. Останалите от военните гробища, включително всички в Северна Македония, бяха заличени. Някои от българските жертви са върнати и погребани в България. Като цяло 3422 български войници са убити и 2136 са изчезнали през есента на 1944 г. в Южна Сърбия, Северна Македония и Косово.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Сите сърбе на върбе

    10 0 Отговор

    До коментар #51 от "Магелан":

    Много скоро ще им отнемат Войводина. Ще изгубят и западните покрайнини.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Фашисти са немците и италианците,

    9 0 Отговор
    Смееш ли да плямпаш, комунисти престъпници сте сърбите, геноцид и изтребление на българите в Македония, заличихте войнишките паметници, долни свине сте сърбите, знаем ви много добре, Македония е българска земя, подарена ви от комунистите, да потънете в дъното на земята, мръсни гадове
  • 65 спомен

    7 1 Отговор
    преди да говори това кафявочервено петно за български фашистки зверства да обясни на цял свят кой беше фашиста на европа през 1991-1999год.ами ти червен палячо и твоите сънародници сърбите.фашистите на европа и на 21век.
  • 66 Митко

    10 0 Отговор
    Сърбите кога ще ни връщат западните покрайнини ?Тая смешна държава извади голям късмет с падането на райха , само българите не си поискаха тяхното , щото България се ръководи от не етнически българи .
    Или по правилно , кога ще си вземем обратно западните покрайнини ?
    Да дам на американците една добра идея за нова война . тъпата мутра що спи , що не действа , да не мисли за чекмеджета само .
  • 67 Бугарин

    7 0 Отговор
    Сърбия и РСМ са тумори на Балканите, метастазирали в целия регион.
  • 68 Густо Майна

    6 1 Отговор
    Ейиии не се спря това древно, югославско мекере! За кой ли път вече ни плюе за каквото се присети. Май се нуждае от директен въпрос с изискуем официален отговор, защо толкова много ненавижда България и българите, и защо непрекъснато, независимо от тематиката "джурка" костите на дедите ни?!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Това е отпреди няколко години

    0 0 Отговор
    Два дни продължи първата „Сръбска слава“ в чест на Сурдулишките „новомъченици“, канонизирани миналата година от Светия Архиерейски събор на Сръбската православна църква по предложение на владиката на Вранска епархия Пахомий.

    Събитието бе предизвестено и подробно отразено в сръбските централни и регионални медии, като многократно бе подчертано, че „Сурдулишките мъченици“ всъщност са 20 000 сърби, които, според сръбската историография, били избити в Сурдулица по време на Първата световна война от Българската окупаторска армия.

    В понеделник на 28 май, Вранската православна епархия, община Сурдулица и Църковна община Сурдулица са организирали бдение в църквата „Свети Великомъченик Георги“ и е открита изложба на тема „Страдания на свещениците в българската окупационна зона по време на Първата световна война“, съобщават от Културен информационен център (КИЦ) на българите в Босилеград.

    Изложбата е подготвена от Архива на Сръбската православна църква в сътрудничество с Епархия Вранска. Били представени документи за 186 убити свещеници, като 24 от тях били от Сурдулица. Била представена и карта с 25 концлагери предназначени само за сърби, като се сочи, че изследванията са правени на базата на карти и доклади от български източници.

    Една част от изложбата се намира в църквата „Св. Великомъченик Георги“, а другата в Културния център в Сурдулица.

    По същия повод бе организиран и литературен конкурс за деца, за който в Десант вече сигнализирахме. Първата
  • 72 Нетърпимо

    2 0 Отговор
    Тоя психар ще гние в ада за тези лъжи за България...не се спряха тия сърби бе...не стига.че толкова убийства.направиха .и църквата им е грешна и ще горят в ада.Никой от съседните ни държави не могат да стъпят на нищо на изстрадалата ни Родина.вечно помагаща на всички и прекалено толерантна с всички
Новини по държави: