Last news in Fakti

1 Декември, 2020 08:48 1 716 17

Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

  • спин-
  • хив-
  • здраве-
  • заразени

ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве

Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН - 1
Снимка: Shutterstock

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов „Глобална солидарност, гъвкави услуги“. Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве, предаде Dariknews.bg.

По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2019 г. е 1,9 млн., а смъртните случаи са 690 000. Данните показват, че в световен мащаб близо 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия. В България от 1986 г. до 25.11.2020 г. са регистрирани общо 3 467 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2020 г. са открити нови 183 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от новоинфектираните жени. Съотношението мъже/ жени и през настоящата година продължава да нараства - 5.5:1 (85% мъже и 15% жени).

По предварителни данни в страната над 207 035 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината, като от тях около 3000 са го направили в КАБКИС. По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година близо 89 % от новите случаи с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път ( 46% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, и близо 43% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани близо 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. И тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. /33%/, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 28 % и 40-49 г. – 25%. Данните показват, че близо 60% от новите случаи са във възрастовата група 30-50 г.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София град – 40% (74 лица), в Област Варна – 14% (25 лица), Пловдив – 9% (17 лица), Русе – 4% (7 лица) и в останалите под 3%. Данните показват още, че 5% от новите случаи през 2020 г. са чужди граждани от различни региони на света (от 9 различни държави). Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица независимо от техния здравноосигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Към 31 октомври 2020 г. общо 1 809 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 769 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Дейностите за превенция на ХИВ сред лицата от уязвимите групи се предоставят от неправителствени организации, с които МЗ е сключило договори след проведен конкурс. За първото полугодие на 2020 г. екипите на НПО са достигнали до общо 2 053 лица от уязвимите групи, в т. ч. 252 лица, инжекционно употребяващи наркотици, 1 474 мъже, които правят секс с мъже и 327 лица, предлагащи сексуални услуги. Раздадени са общо 67 087 пакета за безопасни инжекционни практики, както и 43 974 презерватива и здравнообразователни материала. Извършени са 3 290 изследвания за ХИВ, 1 318 изследвания за сифилис и 1 467 изследвания за хепатит С на представители на рисковите групи, като при необходимост лицата са насочвани към лечебни и здравни заведения. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население за България е 3,7, a средният показател за страните от ЕС през 2019 г. е 5,4, т.е. страната ни е с по-ниско разпространение на ХИВ в сравнение със средното за страните от ЕС.

През 2019 г. 24 801 лица са диагностицирани с ХИВ в 30 държави от ЕС / ЕИП. Най-високи нива на ХИВ инфекция са регистрирани в Малта (16,2), Латвия (15,4) и Естония (13,4), а най-ниската - в Словакия (1,9) и Словения (1,6). По данни на Европейския център за контрол на заболяванията и Европейския офис на СЗО общият брой на всички новодиагностицирани през 2019 г. в целия Европейски регион е нараснал на 136 000 лица, като 20% са в страните от Европейския съюз/ЕИП и 80% в страните от Източна Европа и Централна Азия. Със заповед на министъра на здравеопазването е сформирана работна група, която да разработи новата Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ за периода 2021-2025 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    Деси от Лом пази се винаги ползвай кондом спасител че виждаш ли колко е лош СПИНЪТ.
  • 2 Ерекция Кочева

    6 4 Отговор
    Аааааа,вече нема СПИН а има СПУН(синдром на придобита умствена недостатъчност),за по кратко Ковид-19.
    🐵🐷🐵🐷🐵🐷🐵🐷🐵

    Коментиран от #7

  • 3 дс сд ас

    6 2 Отговор
    След някоя и друга година, ще почнем да отбелязваме "денят за борба срещу к-19" и така до края на света.
    В същност, между спина и к-19 има много прилики. И не, те не са в самото заболяване, а в промотирането, например.
    Когато се чу за спин, се твърдеше, че това било болест по намкви си маймуни, която се прехвърлила и по хората.
    За тая сега измислица, ковида, пъксе оказа, че един китаец изяял един гущер, който пък бил ял прилеп и такаааа...
    В задачата се пита, както как така Човечеството преживя хилядолетия при положение, че през всичкото това време е имало маймуни, прилепи и гущери?! И като как така, за всички тия хилядолетия, тия болести не се появиха?!
    Може би усещате какво искам да питам? И може би се досещате, че никой няма да ми отговори истината.

    Коментиран от #6

  • 4 моряка

    4 1 Отговор
    Какво беше , това СПИН? Покрай пандемията го забравиха. Но много малко хора знаят какво ставаше когато се прибирахме от рейс. (лични преживявания от "Океански риболов")Навярно много колеги все още изпадат в ужас при спомена. То не беше милиция , сирени , кучета , затваряне във вилата на риболова в "Отманли", екипите със скафандрите , вземане на кръв и безкрайното чакане и неизвестност и това след като се връщаш в къщи след 6-7 месеца в океана.
  • 5 Кирилов

    10 6 Отговор
    СПИН е Божие наказание, заради гейските извращения, и заради безразборните и извън-семейните полови контакти!

    Ако хората спазваха Божиите заповеди - СПИН нямаше да има, и животът на земята щеше да е предобраз и подобен на райския!

    Коментиран от #9, #10, #15

  • 6 Ерекция Кочева

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "дс сд ас":

    Отговора го знаеш.Всеки който има и втори етаж в главата го знае!
    😎💀😎💀😎
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ерекция Кочева":

    А ти ползваш ли кондом скъпа госпожа Ерекция?
  • 8 гдцж ф р

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от новоинфектираните жени.
    ========================
    Ама вие питахте ли тези мъже, дали са мъже ? Или само по паспорт (за сега) се водят мъже, а инак са от 234-тия пол?
  • 9 Ерекция Кочева

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "Кирилов":

    Тва лично Богъ ли ти го каза,или една жена от маалата?
    🐵🐷🐵🐷🐵🐷🐵🐷🐵

    Коментиран от #13

  • 10 кц цм

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Кирилов":

    Както е казано "не ползвай напразно, името Господне".
    Бог няма меша тука. Ако той не искаше да има извращение и пенделюги, нямаше да допусне в САЩ да бъдет признати над двеста пола и да ми спрятат парадчета по голидупета и паунови перца.

    Коментиран от #12

  • 11 село

    1 0 Отговор
    Това е най-мразената от мен болест. От шубе и незнание колко възможности изпуснах. Лелее! Накрая за по-сигурно взех че се ожених.
  • 12 Кирилов

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "кц цм":

    Недей цитира неща, които не разбираш!

    Без Божия воля или Божие допущение не става нищо на този свят!

    Коментиран от #16

  • 13 Кирилов

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ерекция Кочева":

    Спазването на Божиите заповеди е дадено още в Стария Завет на Библията, а за СПИН прочети Правослвани източници и ще разбереш!
  • 14 Гейски вирус

    2 0 Отговор
    Знаете ли че тоя вирус не въщедтеува.Никой не е открил структурата му.Даце една снимка няма на вируса.
  • 15 Стоянов

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кирилов":

    Абсолютно съм съгласен с теб!

    За съжаление в съвременния свят хората много са се отдалечили от Бога и повечето няма да те разберат!
  • 16 Ерекция Кочева

    1 9 Отговор

    До коментар #12 от "Кирилов":

    Значи Богъ го кефят пъстроцветните прайдове,да?
    🙉😎🙉😎🙉

    Коментиран от #17

  • 17 Кирилов

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ерекция Кочева":

    Не! Напротив - това е голям и тежък грях!

    Просто Бог е създал човека със свободна воля и уважава свободата на волята му.

    А тези извращения са резултат от собственото изкривяване на хората.