ФАКТИ.БГ

Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве

Публикувана: 1 Декември, 2020 08:48
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 866
Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов „Глобална солидарност, гъвкави услуги“. Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве, предаде Dariknews.bg.

По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2019 г. е 1,9 млн., а смъртните случаи са 690 000. Данните показват, че в световен мащаб близо 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия. В България от 1986 г. до 25.11.2020 г. са регистрирани общо 3 467 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2020 г. са открити нови 183 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от новоинфектираните жени. Съотношението мъже/ жени и през настоящата година продължава да нараства - 5.5:1 (85% мъже и 15% жени).

По предварителни данни в страната над 207 035 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината, като от тях около 3000 са го направили в КАБКИС. По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година близо 89 % от новите случаи с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път ( 46% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, и близо 43% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани близо 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. И тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. /33%/, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 28 % и 40-49 г. – 25%. Данните показват, че близо 60% от новите случаи са във възрастовата група 30-50 г.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София град – 40% (74 лица), в Област Варна – 14% (25 лица), Пловдив – 9% (17 лица), Русе – 4% (7 лица) и в останалите под 3%. Данните показват още, че 5% от новите случаи през 2020 г. са чужди граждани от различни региони на света (от 9 различни държави). Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица независимо от техния здравноосигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Към 31 октомври 2020 г. общо 1 809 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 769 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Дейностите за превенция на ХИВ сред лицата от уязвимите групи се предоставят от неправителствени организации, с които МЗ е сключило договори след проведен конкурс. За първото полугодие на 2020 г. екипите на НПО са достигнали до общо 2 053 лица от уязвимите групи, в т. ч. 252 лица, инжекционно употребяващи наркотици, 1 474 мъже, които правят секс с мъже и 327 лица, предлагащи сексуални услуги. Раздадени са общо 67 087 пакета за безопасни инжекционни практики, както и 43 974 презерватива и здравнообразователни материала. Извършени са 3 290 изследвания за ХИВ, 1 318 изследвания за сифилис и 1 467 изследвания за хепатит С на представители на рисковите групи, като при необходимост лицата са насочвани към лечебни и здравни заведения. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население за България е 3,7, a средният показател за страните от ЕС през 2019 г. е 5,4, т.е. страната ни е с по-ниско разпространение на ХИВ в сравнение със средното за страните от ЕС.

През 2019 г. 24 801 лица са диагностицирани с ХИВ в 30 държави от ЕС / ЕИП. Най-високи нива на ХИВ инфекция са регистрирани в Малта (16,2), Латвия (15,4) и Естония (13,4), а най-ниската - в Словакия (1,9) и Словения (1,6). По данни на Европейския център за контрол на заболяванията и Европейския офис на СЗО общият брой на всички новодиагностицирани през 2019 г. в целия Европейски регион е нараснал на 136 000 лица, като 20% са в страните от Европейския съюз/ЕИП и 80% в страните от Източна Европа и Централна Азия. Със заповед на министъра на здравеопазването е сформирана работна група, която да разработи новата Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ за периода 2021-2025 г.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
Деси от Лом пази се винаги ползвай кондом спасител че виждаш ли колко е лош СПИНЪТ.

Оценка:
-2 +3

Ерекция Кочева
2 Отговор
Аааааа,вече нема СПИН а има СПУН(синдром на придобита умствена недостатъчност),за по кратко Ковид-19.
🐵🐷🐵🐷🐵🐷🐵🐷🐵

Коментиран от #7


Оценка:
-3 +6

дс сд ас
3 Отговор
След някоя и друга година, ще почнем да отбелязваме "денят за борба срещу к-19" и така до края на света.
В същност, между спина и к-19 има много прилики. И не, те не са в самото заболяване, а в промотирането, например.
Когато се чу за спин, се твърдеше, че това било болест по намкви си маймуни, която се прехвърлила и по хората.
За тая сега измислица, ковида, пъксе оказа, че един китаец изяял един гущер, който пък бил ял прилеп и такаааа...
В задачата се пита, както как така Човечеството преживя хилядолетия при положение, че през всичкото това време е имало маймуни, прилепи и гущери?! И като как така, за всички тия хилядолетия, тия болести не се появиха?!
Може би усещате какво искам да питам? И може би се досещате, че никой няма да ми отговори истината.

Коментиран от #6


Оценка:
-2 +6

моряка
4 Отговор
Какво беше , това СПИН? Покрай пандемията го забравиха. Но много малко хора знаят какво ставаше когато се прибирахме от рейс. (лични преживявания от "Океански риболов")Навярно много колеги все още изпадат в ужас при спомена. То не беше милиция , сирени , кучета , затваряне във вилата на риболова в "Отманли", екипите със скафандрите , вземане на кръв и безкрайното чакане и неизвестност и това след като се връщаш в къщи след 6-7 месеца в океана.

Оценка:
-1 +4

Кирилов
5 Отговор
СПИН е Божие наказание, заради гейските извращения, и заради безразборните и извън-семейните полови контакти!

Ако хората спазваха Божиите заповеди - СПИН нямаше да има, и животът на земята щеше да е предобраз и подобен на райския!

Коментиран от #9, #10, #15


Оценка:
-5 +10

Ерекция Кочева
6 Отговор

До коментар #3 от "дс сд ас":


Отговора го знаеш.Всеки който има и втори етаж в главата го знае!
😎💀😎💀😎

Оценка:
-0 +1

ГРАД КОЗЛОДУЙ
7 Отговор

До коментар #2 от "Ерекция Кочева":


А ти ползваш ли кондом скъпа госпожа Ерекция?

Оценка:
-2 +1

гдцж ф р
8 Отговор
Публикувано във факти.бг: Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от новоинфектираните жени.
========================
Ама вие питахте ли тези мъже, дали са мъже ? Или само по паспорт (за сега) се водят мъже, а инак са от 234-тия пол?

Оценка:
-0 +2

Ерекция Кочева
9 Отговор

До коментар #5 от "Кирилов":


Тва лично Богъ ли ти го каза,или една жена от маалата?
🐵🐷🐵🐷🐵🐷🐵🐷🐵

Коментиран от #13


Оценка:
-8 +3

кц цм
10 Отговор

До коментар #5 от "Кирилов":


Както е казано "не ползвай напразно, името Господне".
Бог няма меша тука. Ако той не искаше да има извращение и пенделюги, нямаше да допусне в САЩ да бъдет признати над двеста пола и да ми спрятат парадчета по голидупета и паунови перца.

Коментиран от #12


Оценка:
-7 +3

село
11 Отговор
Това е най-мразената от мен болест. От шубе и незнание колко възможности изпуснах. Лелее! Накрая за по-сигурно взех че се ожених.

Оценка:
-0 +1

Кирилов
12 Отговор

До коментар #10 от "кц цм":


Недей цитира неща, които не разбираш!

Без Божия воля или Божие допущение не става нищо на този свят!

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +10

Кирилов
13 Отговор

До коментар #9 от "Ерекция Кочева":


Спазването на Божиите заповеди е дадено още в Стария Завет на Библията, а за СПИН прочети Правослвани източници и ще разбереш!

Оценка:
-1 +10

Гейски вирус
14 Отговор
Знаете ли че тоя вирус не въщедтеува.Никой не е открил структурата му.Даце една снимка няма на вируса.

Оценка:
-0 +2

Стоянов
15 Отговор

До коментар #5 от "Кирилов":


Абсолютно съм съгласен с теб!

За съжаление в съвременния свят хората много са се отдалечили от Бога и повечето няма да те разберат!

Оценка:
-1 +10

Ерекция Кочева
16 Отговор

До коментар #12 от "Кирилов":


Значи Богъ го кефят пъстроцветните прайдове,да?
🙉😎🙉😎🙉

Коментиран от #17


Оценка:
-9 +1

Кирилов
17 Отговор

До коментар #16 от "Ерекция Кочева":


Не! Напротив - това е голям и тежък грях!

Просто Бог е създал човека със свободна воля и уважава свободата на волята му.

А тези извращения са резултат от собственото изкривяване на хората.

Оценка:
-0 +9

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5