Last news in Fakti

23 Ноември, 2012 18:26 1 006 1

Провал на преговорите за бюджета на ЕС

  • ес-
  • преговори-
  • бюджет
Провал на преговорите за бюджета на ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двудневната среща на върха на Европейския съюз, посветена на приемането на 7-годишния общ бюджет, приключи без постигане на споразумение, съобщиха представителите на няколко делегации.

"Няма постигнато споразумение", заяви официален представител, цитиран от АФП.

Президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой смята, че споразумение за бюджета на ЕС е възможно в началото на идната година. Той добави, че има достатъчна степен на съгласие между ръководителите на 27-те държави-членки.

Председателят на Еврогрупата Жан Клод Юнкер намекна по-рано днес, че преговорите за бюджета могат да продължат през февруари 2013.

Още по средата на днешния ден стана ясно, че европейските лидери едва ли ще постигнат компромис по бюджета за периода 2014-2020, тъй като позициите на богатите и бедните държави са твърде разнопосочни.

Британският премиер Дейвид Камерън остана непоклатим по въпроса за съкращенията на бюджета. "Наистина има проблем", отбеляза министър-председателят, който е изправен пред тежката задача да води преговори с европейските си колеги и същевременно да умилостивява властните евроскептици в своята Консервативна партия.

Великобритания, както много от страните в Европа, отговаря на икономическата криза с големи съкращения на разходите. По тази причина, според Камерън, е време Брюксел да стори същото.

От своя страна и канцлерът на ГЕрмания Ангела Меркел също намекна по-рано днес, че форумът в белгийската столица ще приключи с неуспех за континента.

"Мисля, че през този рунд няма да стигнем до това, на което се надяваме – а именно до единодушно решение", коментира тя. "Ако се нуждаем от втори рунд, ще ни отнеме необходимото ни време", допълни тя.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GOGO

    0 0 Отговор
    Какви положителни резултати очакваме?!?
    Нали ББ е там!!
Новини по държави: