27 Ноември, 2012 13:21 816 0

ЕК с нов проект за бюджет

  • ек-
  • бюджет

Европейската комисия (ЕК) представи ново предложение за бюджета на ЕС за 2013 г. "идентичен на 99%" с проекта, който беше отхвърлен преди две седмици, и по този начин рискува да предизвика нови напрежения, които доведоха до провала на срещата на върха за бюджета 2014-2020 г. в четвъртък и петък, съобщи АФП.

Новият бюджет предвижда 151 милиарда евро ангажименти срещу 150,9 милиарда в предишното предложение и 137,8 милиарда разходи срещу 137,9 милиарда в предишния вариант.

"Нашето ново предложение би трябвало да помогне Европейския съвет и на Европарламента да постигнат споразумение за бюджет 2013 г. до края на годината", посочи еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски.

Това предложение представлява 99% от предишното, т.е. почти няма разлика, призна неговият говорител Патрицио Фиорили. В новия вариант разходите са съкратени със 126,3 милиона евро.

В средата на ноември Европарламентът отказа да преговаря за бюджета на ЕС за 2013 г. в знак на протест срещу нежеланието на страните членки да финансират една добавка, за да бъде приключен бюджетът за 2012 г.

И наистина държавите вносители отказват да внесат нови суми, за да се попълни "дупката" от 8,9 милиарда евро в бюджета на изтичащата след месец 2012 г.

Двудневната среща на върха на Европейския съюз, посветена на приемането на 7-годишния общ бюджет, приключи без постигане на споразумение.

"Няма постигнато споразумение", заяви официален представител, цитиран от АФП.

Президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заяви, че е възможно да се постигне споразумение в началото на 2013 г. за бюджета на ЕС, намалявайки по този начин драматизма на провала на срещата на върха, завършила без споразумение.

"Възможно е споразумение в началото на идната година", заяви Ромпой пред журналисти и допълни, че съществува "достатъчна степен на потенциално сближаване на мненията" между ръководителите на 27-те държави-членки. "Ще продължим консултациите в идните седмици, за да постигнем консенсус. Двустранните преговори и конструктивните дискусии показаха достатъчна степен на потенциално сближаване на мненията", изтъкна той.

Ромпой припомни, че в миналото преговорите за бюджета обикновено са изисквали повече срещи като през 2005 г., когато започнаха при люксембургското председателство и завършиха при председателството на Великобритания. Президентът на ЕС каза още, че е направил предложение за бюджет, предвиждащ съкращения, както поискаха редица страни, сред които и Великобритания. "Нуждаем се от време, за да финализираме бюджета до края на десетилетието. Трябва да направим това добре", посочи Ромпой.

Преговорите между лидерите на ЕС се провалиха заради различните мнения относно общия размер на бюджета, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Председателят на Еврогрупата Жан Клод Юнкер намекна, че те могат да продължат през февруари 2013.

Френският президент Франсоа Оланд заяви от своя страна, че въпреки провала срещата на върха на ЕС за бюджет 2014-2020 е била полезна и е съставлявала желан етап към постигане на споразумение. "Този съвет беше полезен и отговаря на желан етап в търсенето на споразумение за бюджетна перспектива" за ЕС, заяви Оланд на пресконференция в Брюксел.

"Ако съветът има възможност да се събере в началото на 2013 г., за да постигне споразумение, това би била добра перспектива", допълни той. Омаловажавайки значението на провала на 27-те държави-членки, френският президент заяви, че в миналото винаги са се провеждали два Европейски съвета - един извънреден, на който да се разберат позициите на основните държави-членки и да се види как те могат да се сближат, и един консултативен. "Сега ние отново не избягахме от тази логика", изтъкна Оланд.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е доволна от разговорите на срещата на върха за бюджета на ЕС и оправда провала й с нуждата да се даде повече време за постигане на споразумение в началото на идната година.

Духът беше "много приятелски и конструктивен, въпреки различията в мненията на 27-те европейски ръководители, посочи Меркел, която още преди днешното съобщение за провала на срещата изрази песимизъм относно перспективите й за успех. "Трудно е да изчислим от колко време още се нуждаем. Няма никаква причина да постигаме принудително споразумение", посочи германският канцлер.

Британският премиер Дейвид Камерън остана непоклатим по въпроса за съкращенията на бюджета. Великобритания, както много от страните в Европа, отговаря на икономическата криза с големи съкращения на разходите. По тази причина, според Камерън, е време Брюксел да стори същото. Той иска общият бюджет на ЕС да бъде намален от предложените 1,047 трилиона евро (1,347 трилиона долара) до 886 милиарда евро.

Последното предложение за бюджет на ЕС за 2014-2020 г. не беше достатъчно добро и би създало редица проблеми за България. Това заяви Ивайло Калфин по повод провала на преговорите в Брюксел за постигане на съгласие по дългосрочните разходи на ЕС.

Калфин е докладчик на на Европейския парламент Ивайло Калфин за дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г.

Заместник-председателят на бюджетната комисия на Европейския парламент се мотивира с намаляването на тавана за финансиране по политиката за сближаване до 2,35% от БВП – най-ниското ниво от началото на преговорите, предвиждането на нови, по-сложни условия за ползване на парите по европейските фондове, незсъщественото повишаване на размера за директните плащания за земеделците, значителното орязване на средствата за конкурентоспособност, наука, младежки обмен, както и намаляването на разходите за обща миграционна политика.

Единствената донякъде положителна новина беше известното увеличаване на обещаните компенсации за старите блокове на АЕЦ „Козлодуй” – от 208 млн. в първоначалното предложение, на 260 млн.. Но и там предложението беше далече от поисканите от България 450 млн. евро, добави българският евродепутат.

Европейските лидери подходиха грешно към преговорите за бюджета на ЕС от самото начало. Те се опитаха да постигнат значителното му намаляване, без да се съобразяват с политическите цели, следваха небалансиран подход към водещите политики, подцениха политиките, водещи към растеж и заетост и отказаха да реформират европейския бюджет, анализира двудневните неуспешни преговори в Брюксел Калфин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: