Last news in Fakti

26 Ноември, 2012 09:49 933 0

Медведев: Не ме отписвайте за Кремъл

  • дмитрий медведев-
  • русия-
  • владимир путин

Едва ли бих станал премиер при друг президент, изобщо не мога да си представя това

Медведев: Не ме отписвайте за Кремъл - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че не изключва да се завърне в Кремъл, след като изпълни един президентски мандат от 2008 до 2012 г., но допълни, че е щастлив да работи като премиер на своя ментор Владимир Путин.

Ако съм достатъчно силен и здрав, ако нашият народ ми гласува доверие

в бъдеще на подобен пост, разбира се, не изключвам подобно развитие на събитията", заяви Медведев в интервю за АФП и вестник "Фигаро" в отговор на въпрос дали има амбиция за нов мандат в Кремъл. Преди четири години Медведев говори пред „Фигаро“.

Медведев, който днес пристига на двудневно работно посещение във Франция, стана президент, след като Путин се оттегли от поста в края на втория си пореден мандат, максималния разрешен от Конституцията. Но Путин остана влиятелен премиер, а Медведев така и не успя да излезе от сянката му, впечатление, което се засили със завръщането на Путин в Кремъл през май 2012 г.

Медведев, който през май беше назначен за премиер,

не успя да осъществи трайна промяна в президентския си мандат

чрез широко рекламираната си програма за модернизация, припомня АФП. Той обаче разкри в интервюто си пред френските медии, че не е изгубил политическите си амбиции. "Завръщането на президентския пост зависи от много фактори. Никога не казвам никога, особено след като вече преплувах тази река, а това е река, която можеш да преплуваш два пъти", заяви руският премиер.

Медведев опроверга слуховете за обтегнати отношения с Путин, отбелязвайки, че би му било невъзможно да работи с друг президент.

"Едва ли бих станал премиер при друг президент, изобщо не мога да си представя това. Ако има човек, с когото мога да работя удобно като премиер, след като съм бил президент, това е само един човек, Владимир Путин", заяви Медведев.

Той обаче се разграничи от Путин по някои въпроси, най-вече по случая с феминистката пънк група „Пуси Райът“. Две членки на групата бяха изпратени в затворнически лагери заради песен срещу силния човек в Русия, изпълнена в катедралата "Христос Спасител" в Москва. Потвърждавайки мнението си, че те трябва да бъдат освободени, Медведев допълни:

"Смятам, че те вече усетиха какво е да си в затвора...

Така че допълнително наказание във формата на затвор не е необходимо. Това е личната ми позиция".

По делото с най-известния затворник в Русия Михаил Ходорковски Медведев заяви, че решенията на съда трябва да се уважават, но отбеляза, че бившият магнат никога не е отправял искане за помилване от Кремъл. Той призна, че опитите му за модернизация до момента не са дали резултат, но изрази надежда, че все още има време да осъществи идеите си. "Вярно е, че за момента модернизацията не се е превърнала в национална идея и не е постигнат някакъв радикален напредък.

Нужно е да модернизираме икономиката, но можеш ли да направиш това за две-три години?

Разбира се, че не", смята руският премиер.

Той коментира и конфликта в Сирия, критикувайки ожесточено "напълно неприемливата от гледна точна на международното право" подкрепа на Франция за Коалицията на сирийската опозиция.

Решението на Париж да признае Коалицията като "единствен представител на сирийския народ" и да поиска отмяна на ембаргото върху доставките на оръжие за опозицията е "много спорно", заяви руският премиер. "Припомням, че според принципите на международното право, одобрени от ООН през 1970 г., нито една държава няма право да предприема действия, целящи свалянето със сила на режим в трета страна", посочи Медведев.

"Русия не подкрепя нито режима на Асад, нито опозицията. Нашата позиция е неутрална", каза още руският премиер и допълни, че единственото решение е започването на преговори между страните в конфликта.

Той изрази безпокойството на Москва и от кризата в ЕС, определяйки я като "много сериозна заплаха" за Русия, тъй като половината от търговския й обмен е със страни от съюза. Медведев не одобрява напълно управлението на кризата в ЕС. "Понякога ни се струва, че на нашите европейски партньори им липсват енергия и желание да вземат решения...Изглежда, че те са на път да постигнат споразумение. Важното е това да не стане прекалено късно", отбеляза руският премиер.

"Положението в нашата страна зависи до голяма степен от случващото се в икономиките на ЕС", каза още Медведев и допълни, че общият размер на търговския обмен между Русия и съюза възлиза на около 300 милиарда евро.

Руският премиер потвърди и подкрепата си за еврото. "41% от валутните ни резерви са в евро. Поради това искаме еврото да продължи да съществува като резервна валута и като стабилна валута", отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания