Last news in Fakti

22 Декември, 2020 13:10 2 025 2

Подадоха ключова документация за новата АЕЦ във Финландия

  • финландия-
  • аец-
  • документация-
  • атомна енергетика-
  • росатом-
  • русия-
  • лиценз

Това е основният документ при кандидатстване за лиценз

Подадоха ключова документация за новата АЕЦ във Финландия - 1
Снимка: Wikipedia

Основният доставчик за АЕЦ „Ханхикиви-1“ във Финландия - RAOS Project Oy, която е част от „Росатом“, подаде ключова проектна документация (Basic Design Stage 1) на компанията Fennovoima. Пакетът документи включва описание на важни етапи от подготовката като концептуалния и функционалния проект на АЕЦ, 3D модел, проектите на системите и сградата на атомната електроцентрала.

Документацията е основа за предварителен доклад за обосновка на безопасността на проекта, който трябва да бъде разгледан и приет от Агенцията по ядрена и радиационна безопасност на Финландия – STUK, за да може да бъде издаден лиценз за строителството на АЕЦ от правителството на Финландия.

Предварителният доклад се състои от 15 раздела. Това е основният документ при кандидатстване за лиценз и представлява подробно описание на всички аспекти, свързани със сигурността на АЕЦ - избор на площадка и разполагане на централата, проектна база и технически решения, средства и мерки за сигурност, както и резултатите от проверката на проекта от гледна точка на безопасността. 5 раздела от доклада вече са предадени от Fennovoima за разглеждане към Агенцията за ядрена и радиационна безопасност, като се очаква работата да бъде изцяло завършена през пролетта на следващата година.

Проектът „Ханхикиви-1“ предвижда изграждането на АЕЦ на базата на съвременния руски реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+. Възложител, собственик и оператор на бъдещата централа е финландската проектна компания Fennovoima Oy. Основен изпълнител на АЕЦ „Ханхикиви-1“ по договор от 2013 г. за инженеринг-доставка-строителство е компанията RAOS Project Oy, част от „Росатом“. Съгласно споразумението, руската страна ще изпълни проекта „до ключ“.

АЕЦ „Ханхикиви-1“ ще бъде построена на нос Ханхикиви в района на Северна Финландия. Към днешна дата проектът е на етап лицензиране и подготвителна работа на площадката. Изискванията на Агенцията за ядрена и радиационна безопасност на Финландия за детайлността на документите на етап лицензиране са изключително високи. Това дава предимства при следващите етапи на реализация и позволява да се избегнат закъснения, свързани с промени по време на строителството.

„Преди да предадем документите на регулатора, ние правим собствен преглед и оценка на безопасността на проекта. Като отговорна компания-собственик и бъдещ оператор, считаме, че самостоятелна и независима проверка е необходима на всички етапи“, заяви Яне Лиуко, технически директор на Fennovoima.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    24 1 Отговор
    У нас за ЧЕТИРИ години построиха една АЕЦ, която работи вече ЧЕТИРИДЕСЕТ години ‼ И вече ЧЕТИРИДЕСЕТ години "строят" втора , която още е идеен проект ‼
  • 2 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    РУСКИТЕ КОМУНИСТИ ДАВАТ НЕЗАВИСИМОСТ НА ФИНЛАНДЦИТЕ В РЕВОЛЮЦИЯТА .... ПОСЛЕ ФИНИТЕ ГИ РАЗГРОМЯВАТ ВЪВ ВОЙНА ПО ПОРЪЧКА И С ПОМОЩ ОТ ШВАБИТЕ !!! ДНЕС СА СИ "ДУПЕ И ГАЩИ " С РУСИЯ --- И ФИНИТЕ И ШВАБИТЕ !!!!!!!!!!!
Новини по държави: