Last news in Fakti

31 Декември, 2020 18:06 1 558 3

Хърватия се бори с последиците от силния трус

  • хърватия-
  • земетресение

България също се включва с оказване на съдействие за пострадалите райони

Хърватия се бори с последиците от силния трус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Хърватия - в пострадалите от земетресението с магнитуд над 6,4 по Рихтер градове Петриня, Сисак и Глина, продължават дейностите по отстраняването на причинените от труса щети.

Военнослужещи и техника оказват помощ на пострадалите, осигурени са и хеликоптери за транспорт на ранени, осигурява се и техника за разрушаване и разчистване на развалините на опасни сгради.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в Хърватия - Огнян Златев каза пред БНР, че само за 24 часа 14 страни са се отзовали на молбата на Хърватия за оказване на помощ - 13 от ЕС и Турция.

България също се включва с оказване на съдействие за пострадалите райони.

Страната ни ще предостави на Хърватия два тира с минерална вода, както и 300 походни легла и 100 електрически радиатори, съобщи премиерът Бойко Борисов след работно съвещание днес:

„Говорих вчера с моя колега Андрей Пленкович, но това, което сме се разбрали - със 100 хиляди евро да подпомогнем едно от училищата, в което учат и българчета в него, и би трябвало и минерална вода колкото имат нужда да им помогнем - тук сме сравнително близко и с тирове лесно и бързо може да се закара“.

Водата ще бъде транспортирана с тирове, а другата част от помощта - с военни самолети.

Първият камион с вода замина днес, а другият - на четвърти януари. Два военни самолета "Спартан" ще участват в транспортирането на предоставената от страната ни хуманитарна помощ.

Освен вода, палатки и одеяла, България има готовност за изпращането на спасители и специалисти по оценка и обезопасяване на сградите, пострадали при земетресението.

Кметът на община Павликени инженер Емануил Манолов, който е председател на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа – НАЛАС, изрази съболезнования на пострадалите от поредицата земетресения в Хърватия и декларира своята готовност лично да се включи в инженерните екипи за оценка на щетите:

„Като строителен инженер да участвам в една работна група, да подпомогнем оценката на последствията, степента на разрушенията, размера и начина на възстановяване с чисто строителна експертиза. От Сдружението на общините в България с други колеги строители имаме готовност да пътуваме и да помогнем на нашите колеги кметовете на пострадалите общини от Хърватската република“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    7 0 Отговор
    Нека всички помогнем кой с каквото може на тези хора в беда.....
  • 2 Пачо Софиянеца

    2 0 Отговор
    дай боже и в България , и то депутатие да ги зарине в земята
  • 3 даскала

    0 0 Отговор
    Неприятно , но техните норми за строителство не предвиждат земетръс . Начинът им на строителство е доведен до минимално количество стомана в бетона .
Новини по държави: