Last news in Fakti

30 Декември, 2020 20:05 1 900 2

Военно положение след труса! Войници помагат на пострадалите от земетресението в Хърватия

  • хърватия-
  • земетресение

Президентът Зоран Миланович, който е главнокомандващ на армията, посети пострадалите райони и се срещна с войниците, изпратени на терен

Военно положение след труса! Войници помагат на пострадалите от земетресението в Хърватия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич съобщи днес, че в момента има 150 войници в пострадалите от земетресението градове Петриня, Сисак и Глина, а други 350 са в готовност да ги подкрепят, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

Баножич каза, че местните казарми ще бъдат изцяло предоставени за настаняване на хора, изгубили домовете си при вчерашното земетресение с магнитуд 6,3.

"В момента има около 150 войници в района на Петриня, Глина и Сисак и във всички общини, които са заявили нужда от помощ на днешното заседание на службата за гражданска защита. Имаме и други 350 войници в готовност", каза министърът на заседание на правителството.

Баножич добави, че има и 5 хеликоптера - 3 в Петриня и 2 в Загреб, които са предназначени за транспорт на ранени, а сега е нужно да се осигури техника за разрушаване и разчистване на развалините на опасни сгради.

Министърът похвали армията и службата за гражданска защита и цялата система за сигурност за бързата им организация в помощ на пострадалите.

Той каза, че има място за около 500 души в казармата в Петриня, а тази нощ там са били настанени 315 души, главно хора от домове за възрастни. Тази сутрин още 15-20 възрастни са пристигнали в казармата.

Президентът Зоран Миланович, който е главнокомандващ на армията, посети днес пострадалите от земетресението райони и се срещна с войниците, изпратени на терен.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Военно

    8 6 Отговор
    Следващата истер рична ку рва ще гръ мне диктаторът Борисов с пистолета върху шкафчето. Амин! Алилуя!
  • 2 КРАДЦИ ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Баножич добави, че има и 5 хеликоптера - 3 в Петриня и 2 в Загреб, А НИЕ ИМАМЕ 8 ИЗТРЕБИТЕЛЯ КОИТО ЩЕ ПРИСТИГНАТ ВЕДНАГА СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ....... ДА НИ ДОИЗТРЕБЯТ !
Новини по държави: