Last news in Fakti

6 Януари, 2021 16:15 1 808 5

След мощния трус: Сисак се е преместил с 10 см на изток, Петриня - с 20 см

  • хърватия-
  • земетресение-
  • рихтер

Екип изследователи в момента са в засегнатия региона и все още не са забелязали някакви промени на първо ниво като разкъсвания на повърхността по разломната линия

След мощния трус: Сисак се е преместил с 10 см на изток, Петриня - с 20 см - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Като последица от земетресението с магнитуд 6,2 по Рихтер хърватският град Сисак се е изместил с 10 см на изток и Петриня с 15-20 см на изток, съобщава днес хърватският вестник "Ютарни лист", цитиран от БТА.

Карти, изработени на база сателитни снимки, осигурени от Европейската космическа агенция показват, че разрушителното земетресение е предизвикало придвижване на земната повърхност с до 70 см. Най-големи промени са регистрирани в горски район близо до селищата Слана, Глинска поляна и Гора, пише вестникът.

Изследователят Марин Говорчин, професор в Загребския факултет по геодезия, е цитиран да казва, че Сисак се е преместил с по-малка интензивност от Петриня.

Според него Сисак се е преместил с 10 см, а Петриня - с 15-20 см.

Екип изследователи в момента са в засегнатия региона и все още не са забелязали някакви промени на първо ниво като разкъсвания на повърхността по разломната линия.

Земетресението стана по разломна линия в посока от северозапад към югоизток, преминаваща през района Покупле край Петриня и Глина, а линията на разлома е между два различни тектонични блока, пише изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 секуро

    2 1 Отговор
    А Венецуела се е преместила в Европа. Била до Белгия.
  • 2 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    След труса коронавируса в Хърватия изчезнал безследно.О,чудо!

    Коментиран от #5

  • 3 Johansson

    2 1 Отговор
    Това е само полувин xyj разстояние.
  • 4 Behemoth

    0 1 Отговор
    Край жипиеса не мой ги откри...
  • 5 Камен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ха, верно е така. Никой не говори за статистики, локдауни и ограничения.
Новини по държави: