6 Януари, 2021 18:41 5 276 8

Пътуванията в Европа: ето какво трябва да знаете

  • европа-
  • пътувания-
  • коронавирус-
  • италия-
  • великобритания-
  • германия-
  • ес-
  • ваксина

Пандемията почти парализира туризма в Европа

Пътуванията в Европа: ето какво трябва да знаете - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Много европейци, работещи далеч от родината си, по време на коледните и новогодишни празници изпитаха в пълна силна рестрикциите, наложени заради пандемията. Влизането в много европейски държави вече е възможно не само след представянето на негативен тест за коронавирус, но и води до задължителна карантина, без значение какъв е резултатът то теста. Ето как изглеждат условията за пътуване в Германия, Австрия, Великобритания и Франция:

Германия

Към момента Германия разрешава на територията ѝ да влизат граждани на всички държави-членки на Европейския съюз, Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, Великобритания и тези страни, в които са регистрирани ниски нива на заболеваемост. Преди пристигането във Федералната република всеки, който е бил в рисков регион през последните 10 дни, трябва да попълни формуляр – онлайн на www.einreiseanmeldung.de или на хартия – и да го предостави на властите при влизането си в Германия.

Конкретните правила за поставяне под карантина и тестване обаче се определят от отделните провинции. От пристигащите от всички рискови райони, в това число България, Бавария изисква предоставянето на негативен тест, направен най-много 48 часа преди или до 72 часа след пристигането. Дори и тестът да покаже, че пътуващият не е заразен с коронавирус, той трябва да се изолира за най-малко пет дни, когато има възможност отново да се изследва. Ако и този път резултатът му е негативен, карантината се прекратява, в противен случай тя продължава още пет дни. Подобни са правилата и в столицата Берлин.

Пристигащите в Северен Рейн-Вестфалия от рискови райони трябва да предоставят негативен бърз или PCR тест, направен в рамките на 24 часа преди пътуването или непосредствено след като стъпят на територията на германската провинция. Разходите за тестването плаща самият пътуващ, а докато получи резултата от него той трябва да се изолира.

В провинция Баден-Вюртемберг задължават всеки, който пристига на нейната територия от рискова държава или друга федерална провинция, да прекара 10 дни под карантина. Изключения от задължителната карантина се правят само за упражняващите т.нар. “критични за системата” дейности, в това число лекари, гледачи и полицаи, както и за транзитно преминаващите.

Австрия

Австрия разрешава свободното влизане в страната на пристигащи от 10 държави - Австралия, Финландия, Ирландия, Исландия, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Уругвай и Ватикана. Всички останали, пристигащи от държавите от ЕС и Европейската икономическа зона, Швейцария, Андора, Монако, Сан Марино или Великобритания, трябва да се подложат на 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена с негативен PCR или антигенен тест, но едва на петия ден. Пътуващите по служебни причини са освободени от задължителната изолация. В тях обаче не се включват живеещите в съседни държави, които пътуват редовно до работа, както и тези, които се прибират за почивка. Жителите на всички останали държави не се допускат на територията на Австрия.

Великобритания

Новооткритият щам на коронавирус и неяснотите около Брекзит до последния момент преди финалния срок за постигане на сделка създадоха редица проблеми за пътуващите от Великобритания към континентална Европа в последния месец. Към момента редица държави са ограничили достъпа на британски граждани до тяхна територия или като цяло въздушния транспорт с Острова. Сред тях са Испания, Италия, Австрия. За момента Германия и Франция напълно са преустановили пътуването между техните държави и Великобритания до 6 януари.

Всеки, който пристига на територията на Великобритания, трябва да попълни специален формуляр преди това - https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk . В случай че е пребивавал в държава, която Лондон разглежда като рискова (например България), след пристигането си на Острова пътуващият трябва да самоизолира за 10 дни. Най-рано на петия ден може карантината да бъде прекратена след представянето на негативен тест.

Франция

Жителите на Европейския съюз имат право да влизат на територията на Франция. В случай че не разполагат с негативен тест, направен в последните 72 часа преди пристигането, при положителен резултат от теста на летището или при наличие на симптоми на COVID-19, властите могат да изискат от тях да се самоизолират.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕСтерия

    34 2 Отговор
    Тези извращения важат за гражданите на ЕС, а за навлеци и имигранти от третия свят, вход свободен, без ограничения ! Вилкомен!
  • 2 дедо Герчо

    22 1 Отговор
    А В ИСПАНИЯ,ПРОВИНЦИЯ КАСТИЛИЯ ЛА МАНЧА КАК Е,А!? А КАТАЛУНЯ,ПРОВИНЦИЯ БАРСЕЛОНА,М!?...АБЕ ЩОО НЕ СИ...........!!!..
  • 3 Pompev 🇧🇬

    15 2 Отговор
    А за транзинтните не разбрах,пускат ли в Австрия?

    Коментиран от #8

  • 4 no name no face no number

    20 0 Отговор
    ЕС се паралузира не от пандемията, а от политиците. Тези половинчати мерки тук там из ЕС не вършат никаква работа, но разбира се отнемат свободата на хората. DW=пропагандна машина на ЕС
  • 5 Ганьо

    15 0 Отговор
    Я че си стоим на село ни вакцина ми требе ни пътуване.
  • 6 Селянин без колело

    4 0 Отговор
    И в софрониево вече спряха да пускат свободно да влизат и излизат хората не могат да изкарат стоката срам и позор
  • 7 ЦОКАЛ

    6 0 Отговор
    ЕВРОПЕЙСКИ ЦОКАЛ!НАРУШАВАЩ ВСИЧКИ ДЕРЕКТВИ ЗА СВОБДОНО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ И КАПИТАЛИ КО СТАНА БЕ ОВЧИЦИ?
  • 8 Draco

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Pompev 🇧🇬":

    Статията е Copy Paste !
    Написана на български , но не е за българи .
    Тоя умник ,който я е копирал няма грам въображение да се сети да напише специално за българи какво изискват ограниченията .