Last news in Fakti

21 Януари, 2021 12:05 1 925 32

Световни медии за новия президент на САЩ: "Демокрацията надделя"

  • джо байдън-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Говорителката на новия президент вече даде първата си пресконференция, в която обеща да има професионален и цивилизован обмен с медиите

Световни медии за новия президент на САЩ: "Демокрацията надделя" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Встъпването в длъжност на новия 46-ти президент на САЩ Джоузеф Байдън, първата му реч като държавен глава и първите му действия на поста са водеща тема за печатните издания от двете страни на океана, а фразата на Байдън "демокрацията надделя" е избрана за водещо послание под главата на "Ню Йорк таймс", "Файненшъл таймс" и "Гардиън".

Първата страница на британския "Скотсман" е заета от голяма снимка на Байдън и по-дълъг откъс от речта му, в който той казва "Демокрацията е ценна, демокрацията е крехка. В този час, приятели, демокрацията надделя", предаде БТА.

Водещото заглавие на "Вашингтон пост" е "Байдън: единството е пътят напред". Лондонският "Дейли телеграф" е избрал друг цитат от речта на Байдън: "Да спрем тази негражданска война", а "Таймс" е избрал "Време за единство", вплетено в голяма снимка на целувка на Байдън и съпругата му Джил.

Испанският в. "Мундо" извежда в заглавие казаното от Байдън, че "Има много неща, които трябва да изцелим", а берлинският в. "Билд", който е с най-голям тираж в Европа, е избрал за заглавие "Завръщане за Америка". Консервативният германски вестник "Зюддойче цайтунг" пък избира за заглавие "Нова ера за Америка".

Лондонският "Гардиън" коментира вчерашното водещо световно събитие с констатацията, че "Сега Джо Байдън е президент, но Тръмп подложи САЩ на изпитание за поколение напред". Авторът изтъква, че първата реч на Байдън като президент е била изцяло "нетръмпистка" и в нея е имало успокояващи нотки на реализъм, смирение, надежда и последователност.

Американският в. "Хил" пише, че президентът Байдън наистина е лидерът на свободния свят и трябва да говори освен за обединение на американското семейство, за обединение на демократичните държави. Заглавието на редакционната статия на американския вестник "Бостън глоуб" е риторичен въпрос "Може ли мехлем за ранена нация да се превърне в лепило, което да я скрепи?".

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че Байдън е станал сигурната ръка сред толкова много хаос. Авторката пише, че Байдън не се е хванал на политическата стръв на Тръмп, който седмици наред след изборите се опитваше да обърне резултата от тях. Вместо да се остави да бъде погълнат от тръмписткия хаос, Байдън се съсредоточи върху формирането на кабинета си и в подпомагане на Демократическата партия да спечели балотажите в щата Джорджия, отбелязва изданието. А с очертаващия се втори процес за импийчмънт срещу Тръмп в Сената, 78-годишният Байдън запази непоколебимата си вяра в политическия център, като се позиционира като застъпник за всички американци и посредник между левите и десните, коментира "Ню Йорк таймс".

В заглавието на друг коментарен материал "Ню Йорк таймс" изтъква, че мнозина в цяла Америка са си поели дъх със започването на нова ера. Според автора, за много американци в изтощената и разделена страна, церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън е била не просто преход, а промяна в духа на времето.

В тази връзка в. "Вашингтон таймс" коментира, че "Постиженията на Тръмп ще останат част от тъканта на Америка". Според изданието, политиките на Тръмп към Китай и Близкия изток ще бъдат запазени, но той е създал повече проблеми от необходимото. Изданието изтъква, че, ако не друго, Тръмп е сложил край на политическите династии на Буш и Клинтън и е извадил на показ пристрастията, а понякога и лицемерието, на всички политически страни във Вашингтон. Дори да не постигнал нищо друго, той трябва да бъде похвален за това от сънародниците си, обобщава "Вашингтон таймс".

Изданието съобщава също, че демонстранти срещу Байдън се нанесли щети на централата на Демократическата партия в Портланд, щата Орегон. Протестиращите са изрисували по фасадата анархистки символи.

В. "Ню Йорк таймс" пък съобщава, че крайно дясната групировка "Прауд бойс", чиито членове бяха сред най-ревностните привърженици на 45-тия президент Доналд Тръмп, е започнала да му се подиграва и да го нарича "слаб", което е знак за дистанциране от досегашния държавен глава.

Говорителката на президента Джо Байдън даде първата си пресконференция, в която обеща да има професионален и цивилизован обмен с медиите, предаде Ройтерс.

"Ще има моменти, в които ние няма да сме на едно мнение и със сигурност ще има дни, в които ще има разногласия между нас по време на голяма част от брифинга", заяви Джен Саки. "Но ние имаме обща цел и тя е да споделяме точна информация с американския народ", увери тя. Саки подчерта, че Байдън има намерение да е прозрачен с медиите, да споделя с тях истината, дори когато тя е трудна за чуване.

Саки каза, че очаква да има дневни брифинги в Белия дом и да даде възможност за представители на здравните власти да разясняват мерките, които взима администрацията, за да овладее пандемията от коронавируса.

При президентството на Тръмп Белият дом забрани достъпа до брифингите на новинарски организации, които бяха възприемани за прекалено критични. Тръмп често пъти наричаше "медии на фалшивите новини" някои от водещите американски медии.

Саки заяви сега, че изпитва дълбоко уважение към ролята на свободната и независима преса в американската демокрация.

Саки съобщи също така, че първи телефонен разговор с чужд лидер Байдън ще проведе с канадския премиер Джъстин Трюдо, предаде Франс прес. Със сигурност те ще обсъдят двустранните отношения, които са много значими, и решението на Байдън относно петролопровода Кийстоун.

Проектът е подкрепян от Отава, но е критикуван от еколози. Подет е през 2008 г., но анулиран за първи път от Барак Обама по екологични причини, а после подновен от Тръмп по икономически причини. Решението на Байдън да отмени решението на Тръмп за проекта бе взето в първия му работен ден, а Канада изрази разочарование от него.

Говорителката на Байдън коментира и въпроса за Иран, като каза, че Байдън ще дискутира темата с чужди партньори и съюзници, предаде Ройтерс. Тя припомни, че САЩ ще искат да удължат и затегнат ядрените ограничения над Иран.

Относно въведените от Китай санкции срещу представители на администрацията на Тръмп Саки каза, че те са непродуктивни. Санкциите бяха въведени срещу отиващия си държавен секретар Майк Помпео и срещу още 27 души. Китай ги обвини в лъжи и измами. Санкциите бяха въведени вчера.

Относно процедурата за импийчмънт на Тръмп Саки каза, че Байдън ще остави на Сената да прецени как и кога да действа.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демокрацията

    25 4 Отговор
    На 150 годишните 😂 да живеят Пощите

    Коментиран от #12

  • 2 Питагор

    17 8 Отговор
    Демокрацията е най-тъпата система на управление. Доказано вече много години!
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    21 4 Отговор
    Исках да я прочета , ама нямах желание !
  • 4 мислещ

    16 3 Отговор
    Китайска "демокрация"
  • 5 Фатмак

    15 4 Отговор
    Тоя що козирува на празна глава без фуражка?!

    Коментиран от #22, #31

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БОЗА

    22 2 Отговор
    Отдавна твърдя,че сащисаните в последните години ужасно приличат на късният СССР...световните медии "коментират"със същият апломб ...все едно конгрес(юбилеен) на КПСС...циркът е пълен...подобни изцепки имаше и при една сватба в обединеното кралство...важното е и тълпата да получи своето...да е съпричастна дет се вика... ;-)

    Коментиран от #9

  • 8 Де Факто

    25 2 Отговор
    Истината е, че:
    НАДДЕЛЯ ЛИЦЕМЕРИЕТО.
  • 9 мислещ

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "БОЗА":

    По-скоро на ранния...настъплението на болшевиките.

    Коментиран от #10

  • 10 БОЗА

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "мислещ":

    На късният...пълно с дементи и се разпадат под собствената си тежест... ;-)
  • 11 Аре нема нужда

    17 2 Отговор
    Вестници собственост на евреи и техните слуги.Тоя изкуфял дъртак ,не може сам да си избърше задника,камо ли да бъде какъвто и да е лидер на "свободния" свят.Свят на разврат и омраза към белия човек - създателя на цивилизацията !
  • 12 СССР

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Демокрацията":

    Дрогари и дрогарки ... каква я мислихме ние ... каква стана тя ... :(
  • 13 СССРБарета

    15 1 Отговор
    Да наделя с кръвта на четирима убити стачкуващи и и стотици арестувани репресирани!
  • 14 Социалист

    8 1 Отговор
    "Демокрацията надделя и победи" !!!

    Такива бяха РАДОСТНИТЕ заглавията на повечето демократични вестници в Европа след 09 май 1945г , когато хитлеристкия ФАШИЗЪМ бе разгромен и унищожен...!!!
  • 15 666

    11 3 Отговор
    "Нова Америка" с президент старец с деменция пълен майтап. Жалко за Тръмп Америка щеше пак да е велика. 😂😂😂😂😂😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 уаси Тито

    8 1 Отговор
    надделя либерастията и популизмът,но няма да е за дълго.Истинските американци няма да допуснат това!Невър!
  • 18 big

    10 1 Отговор
    Ако на това му викат демокрация, явно нея я няма отдавна! В момента в САЩ е това, което те правят по света - налагат "демокрация", а в това демократите са спецове! Почти всички войни по света са разпалени от тях, фрапиращи са тези в екс Югославия - Косово, майдана в Украйна, войната в Сирия! Там няма демокрация, няма международно право има само налагане на сила от най-терористичната държава в света!
  • 19 И аз

    8 1 Отговор
    така му се израдвах на Обама като дойде след Буш, 8 години война срещу терора, инвазии, бомби, дронове и какво ли още не.
    И кво, ИСИС си направиха халифат, Ирак по-зле, Либия от просперираща държава сега е некъв ад и война в Украйна.
    А, и вицепрезидент на Обама му беше същият тоя Байдън.
    Така че малко по-спокойно и да не отваряме шампанското все още
  • 20 rule

    8 0 Отговор
    Почна се! Първо удари канадците с петролопровода, поради еко причини!:) Сега ще успокоява мин. председателя им по телефона!:) Трюдо ще получи полюция!:) Голям майтап!:) Демокрацията победи!!!:)
  • 21 rule

    4 1 Отговор
    Със сигурност Трюдо ще псува едновременно на френски и английски!:) Само че на ум!:) Като приключи разговора ще се облекчи и вербално!:)
  • 22 старшинката

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Фатмак":

    щото забрави,че има глава.
  • 23 УРА

    6 0 Отговор
    ДЖЕНДЪРКРАЦИЯТА НАДДЕЛЯ! ВСЕКИ ДЕН НОВИ ФЕЙК И НЕФЕЙК ПАНДЕМИИ, НОВИЧКИ И НАВАЛНИЧКИ И Т.Н И Т.Н.НЕВЕРОЯТНО БЪДЕЩЕ.ИЛИ БЕШЕ, КАКВОТО БЕШЕ.СОРИ!!!
  • 24 хахаха

    8 0 Отговор
    най-точното заглавие трябва да е: "Геронтокрацията победи"... Байдън - 78, Пелоси - 80 и всички са в тоя диапазон...само камалата е сравнително млада, амо то ясно че не я гласят за президент...
  • 25 Сигурно

    6 1 Отговор
    Какви по-точно световни медии? Сигурно имат в предвид световната со,оспня,джендърия и левичаро-троцкистка помия?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 7759

    2 3 Отговор
    "Демокрацията надделя" Това са думи които никога няма да чуете за режима в русия 😂😂
  • 28 С 25 000 войници от Националната

    2 0 Отговор
    естествено е да надделее.
  • 29 Монгола

    2 0 Отговор
    СОРОСОИДНА ПРОПАГАНДНА МАШИНА,, ДЕМОКРАЦИЯТА НАДЕЛЯ" А ДА НЕ БЕШЕ СОЦИАЛИЗЪМ ДО СЕГА БЕ, ОБРЕЧЕНИ НА МИЗЕРИЯ СЛУГИ НА СОРОСОИДНАТА СЕКТА?
  • 30 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    СЕМИТИТЕ ЦИОНИСТИ УСПЯХА И БАЙДЪН Е ПРЕЗИДЕНТ !!!! АМИ -СЕГА !?!?!?!? АКТИВИРАНИТЕ КУ КЛУКС КЛУН И НАЦИОНАЛИСТИТЕ - АНТИЕВРЕИ --- ВЕЧЕ СА НА ЯСНО И БИТКАТА НА ДЕСНСИТЕ БЕЛИ В САЩ ЩЕ ПРЕЧУКАТ ЕВРЕИСКИТЕ ДОМИНАНТИ -ФБР И ЦРУ + БАНКЕРИТЕ НА ЦИОН !!!!!!!
  • 31 в сащ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фатмак":

    е разрешно.
  • 32 Бял Хетеросексуален Правоверен

    1 0 Отговор
    ДЕМОНОКРАЦИЯТЯ ПОБЕДИ🤔
    ПАЗЕТЕ СИ ДЕЦАТА!
    БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ ТЕЗИ ТВАРИ 😎