Last news in Fakti

21 Януари, 2021 16:09 1 049 0

ЕК обсъжда лечението и терапиите с кръв, тъкани и клетки

  • ек-
  • ес-
  • здраве-
  • кръв-
  • дебат-
  • стела кириакиду-
  • клетки-
  • тъкани-
  • европейски здравен съюз

Трябва да актуализираме тази рамка като част от усилията за създаване на силен Европейски здравен съюз, каза комисарят по здравните въпроси

ЕК обсъжда лечението и терапиите с кръв, тъкани и клетки - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия започна обществена консултация, за да събере становища относно предложените варианти за преразглеждане на европейските директиви за безопасност и качество на кръвта, тъканите и клетките.

Действащото законодателство, прието през 2002 г. и 2004 г., значително подобри безопасността и качеството. Понастоящем обаче то е остаряло и не отговаря адекватно на новите научно-технически постижения, настъпили през последните години, както е документирано в оценката от 2019 г.

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Оценката на законодателството на ЕС в областта на кръвта, тъканите и клетките показа, че трябва да актуализираме тази рамка като част от усилията си за създаване на силен Европейски здравен съюз. Кризата с COVID-19 подчерта тази необходимост още повече, като се има предвид силната ни зависимост от трети държави за плазма. Лекарствата, произведени от дарена плазма, са от решаващо значение за лечението на голям брой пациенти. Очаквам резултатите от тази консултация, които следва да ни помогнат да запазим безопасността и ефективността на трансфузията, трансплантацията и асистираната репродукция в бъдеще.“

Консултацията, която започна днес, ще бъде ключова стъпка в процеса на актуализиране на законодателството с оглед на създаването на по-гъвкава рамка, която е подходяща за целта и съобразена с бъдещето. Това ще изисква привеждане в съответствие с научното и технологичното развитие, справяне с появата и повторната поява на заразни болести и защита на донорите и пациентите в един сектор с нарастваща пазарна реализация и глобализация. В процеса ще бъдат взети предвид редица поуки, извлечени от пандемията от COVID-19. До края на тази година може да бъде внесено законодателно предложение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА