Last news in Fakti

9 Декември, 2012 22:51 2 052 0

94-годишният Нелсън Мандела е в болница

  • нелсън мандела-
  • юар

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума навести 94-годишния си предшественик Нелсън Мандела в болница в Претория, където основателят на съвременен ЮАР постъпи вчера за рутинни изследвания, съобщи агенция „Франс прес“. Според Зума, Мандела е прекарал нощта спокойно и се чувства добре.

Съобщението за хоспитализацията на Нелсън Мандела предизвика безпокойство сред населението в страната. В редица църкви в Претория имаше служби за неговото здраве.

Мандела е смятан за една от ключовите политически фигури на ХХ век. По време на режима на апартейда той прекара 27 години в затвор на о. Робен, превръщайки се в световен символ на борбата за човешки права и расова равнопоставеност. През 1993 г. получи Нобелова награда за мир, а година по-късно стана първият чернокож президент на ЮАР и заемаше този пост в продължение на петилетка.

Начело на държавата Нелсън Мандела наложи политика за национално помирение и отказ от преследване срещу представителите на предишната власт. Според експертите огромният му авторитет е допринесъл да не се допуснат гонения срещу бялото малцинство в страната и за утвърждаване на мултирасово демократично общество в нея.

Нелсън Мандела не се е появявал публично от финала на световното първенство по футбол в ЮАР през лятото на 2010 г., ето защо в страната периодично се пускат слухове, че е тежко болен или дори, че е починал. За последно Мандела беше в болница през февруари заради стомашни болки. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА