Last news in Fakti

30 Април, 2013 12:46 1 403 0

В ЮАР показаха Мандела - Видео

  • нелсън мандела-
  • юар

На фона на растящите спекулации за здравето на бившия президент Нелсън Мандела властите в ЮАР разпространиха негови снимки от срещата му със сегашния държавен глава Джейкъб Зума.

Мандела се чувства отлично и се възстановява с всеки изминал ден, заяви Зума. Все пак от видеото се вижда, че бившият президент не се усмихва и седи апатично. Той дори не реагира на опита на Зума да го хване за ръка. Кожата на Мандела е сивкава, а на лицето му ясно личи, че кислородната маска е свалена преди малко.

От началото на 2013 г. Нелсън Мандела, известен като Мадиба в ЮАР, лежа два пъти в болница заради белодробна инфекция.

За съжаление бившият президент лежа 18 дни в болница и през декември 2012 г. Тогава също бе разпространена информация за рутинни изследвани, но по-късно се изясни, че той е бил хоспитализиран заради рецидив на прекарана белодробна инфекция, а освен това Мандела е бил и опериран за отстраняване на камъни в жлъчката.

От няколко години африканският лидер не се появява на обществени места, което провокира спорадично слухове, че е тежко болен или дори починал.

Нелсън Мандела получи световна известност като борец срещу апартейда. За дейността си в защита на чернокожите той излежа 27 години в затвора, а през 1993 г. бе удостоен с Нобелова награда за мир. От 1994 до 1999 г. Мандела беше президент на ЮАР, записвайки се в историята като първия чернокож, заемал този пост.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА