Last news in Fakti

31 Януари, 2021 23:30 1 589 5

Правят център за ядрени изследвания и технологии в Боливия

  • ядрени изследвания-
  • боливия-
  • център-
  • русия-
  • атомна технология-
  • аец-
  • ел алто

Центърът е на стойност 300 милиона долара

Правят център за ядрени изследвания и технологии в Боливия - 1
Снимка: Shutterstock

Боливия и Русия възобновиха работата по изграждането на Център за ядрени изследвания и технологии за мирни цели в Ел Алто. По план проектът трябваше да бъде завършен през 2023 година, но поради забавяне на дейностите през 2020 г. - при временното правителство на Боливия, завършването се очаква през 2024 г. Това стана ясно от думите на представителя на Руската Федерация в Боливия Яков Федоров.

Центърът, който е на стойност 300 милиона долара и се създава съвместно с руската държавна корпорация „Росатом“, ще включва предклиничен циклотронно-радиофармакологичен комплекс, многофункционален център за облъчване и изследователски ядрен реактор. Според Федоров, циклотронно-радиофармакологичният комплекс и многофункционалният център за облъчване могат да бъдат завършени и въведени в експлоатация през август тази година.

Успоредно с това се създават три центъра за ядрена медицина в градовете Ла Пас, Ел Алто и Санта Круз. Те ще извършват комплексна диагностика и лечение на онкологични, неврологични и сърдечни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    12 2 Отговор
    Хаха , това е много хитро - от години има дефицит на пазара на радио-нуклеоиди за медицински цели в Америки-те и цените са невероятни
    .....
    ....... И изведнъж Рашките правят дъмпинг на Американската фарма :)))
  • 2 Бах

    12 1 Отговор
    Отлично . Руснаците си придъпаха още една държава под носа на краварите . Боливия ще се развива а ние послушните овце , ще ровим из кофите за боклук , като бездомните кучета !
  • 3 Сатъра на Хана

    8 0 Отговор
    Приятеля на Ево Моралес спечели изборите ..... А Илон Мъск беше вече се размечтал как е сложил ръка на Най-големите запаси на Литий в света , ......
    ... Рашките имат договор да направят 50/50 предприятие с Боливийците още преди преврата срещу Ево Моралес ...... Съседна Никарагуа пък строи Китайския канал - конкуренция на Американския канал

    Коментиран от #4

  • 4 Махмуд

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    Илон Мъск що не си седи в Африка.Безродни хора ей.
  • 5 Анджело

    4 0 Отговор
    Е как само 300 млн ще струва бе? Ако беше в Бг щеше да е 3 млрд. Справка Белене