Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 16:23 3 922 30

Ето колко енергия ще произвежда новият свръхмощен енергоблок в Русия

  • енергоблок-
  • русия-
  • ленинградска аец-
  • аец-
  • атомна енергия

Свръхмощният енергоблок скоро ще бъде готов за промишлена експлоатация

Ето колко енергия ще произвежда новият свръхмощен енергоблок в Русия - 1
Снимка: Shutterstock

В Ленинградската АЕЦ започна финална проверка на новия шести енергоблок с реактор ВВЕР- 1200 преди въвеждането му в промишлена експлоатация. Тя се извършва от Федералната служба по екологичен, технологичен и атомен надзор.

След получаване на заключение от инспекторите на регулатора, свръхмощният енергоблок ще бъде готов за промишлена експлоатация и ще произвежда близо 28 милиона киловатчаса електроенергия на денонощие. Предаването му в промишлена експлоатация е предвидено за пролетта на тази година.

Изграждането на енергоблока с реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+ започна през 2010 година. Той бе свързан към електроенергийната мрежа на Русия през октомври 2020 година и достигна максимална мощност на 3 януари 2021 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    74 76 Отговор
    ВВЕР са стари технологии, все още рискови и все още с остатъчен елемент от ядреното гориво, който трябва някъде да се съхрани. Има къде по-надеждни и ефективни нови дизайни на атомни реактори. Ама, едно си баба знае, едно прави.

    Коментиран от #5, #11, #12, #13, #21

  • 2 Рено ентусиаст

    8 58 Отговор
    Хахахаха руски пдали.Френските реактори ЕРП са с 1500 мегавата.

    Коментиран от #7

  • 3 ми ,

    8 8 Отговор
    Ше го премествам .
  • 4 Учуден

    50 7 Отговор
    И какви са тези по-сигурни реактори, може би на уестингхаус?
  • 5 ВВЕР

    54 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Като са рискови, сега остава да онагледиш с конкретен пример за сериозен инцидент с ВВЕР реактор. Както и да дадеш пример за "нови дизайни", които не са толкова рискови, само че съществуващи към този момент дизайни.
  • 6 Дедо ви

    26 9 Отговор
    Само измисляте бомбастични заглавия. Щом ВВЕР-1200 значи произвежда 1200 мегавата в час. Всичко друго е ала-бала. За по ефектно можеше да напишете, че ще произвежда 1 200 000 000 вата в час, а в денонощие 28 800 000 000 вата. Пък ако го обърнем в миливатове.....

    Коментиран от #8, #9

  • 7 френска ласка

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рено ентусиаст":

    EPR, не обратното.

    Коментиран от #10

  • 8 Бесен Язовец

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо ви":

    Първо се обръща в кw. после във w. и не в h, а на h! Иначе е така!

    Коментиран от #14

  • 9 До Дедо Ви

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо ви":

    Те тези дато си драскотят тука, дори не са и журналя! Ами ние сме виновни, че дори им отваряме сайтовете, пък че ги и четем....
  • 10 Български шамар

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "френска ласка":

    Мерси за корекцията
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Други гост

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ти експерт ли си по атомна енергетика?
  • 13 1234

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    По новите технологии са 4 поколение и те са реактори на бързи неутрони. В света има 1 действащ на 600МВ и той е в Русия.

    Коментиран от #15

  • 14 Читател

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    1W=1V*1A е единица мярка за мощност и няма връзка с времето.

    Коментиран от #16, #17, #28

  • 15 АаА

    22 20 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    Бъдещето е в малки, модулни реактори, SMR, а не грандомански проекти, обект на природни бедствия. Китай, Канада, САЩ, дори Полша вървят в тази посока. ВВЕР е технология от 60-те.

    Коментиран от #22, #26, #29

  • 16 Бесен Язовец

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "Читател":

    Много си зле, говорим за производителност не за мощност /сила на тока. V - волтажа е сила на ток няма нищо общо. Профан!
  • 17 Бесен Язовец

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Читател":

    И 2000 W са 2 kw!!!! Волтажа може да ти е на 110 - 220-230....няма нищо общо!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Читател

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Само като прочета волтажа е сила на тока и разбирам че нямаш нищо общо с физиката и електротехниката.
  • 19 Учуден

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Вероятно не правиш разлика между ток, напрежение, мощност и енергия.
  • 20 Алексей Сергеев

    2 19 Отговор
    Като си спомням какви автомобили правиха: Москвич, Запорожец.. такива са им АЕЦ

    Коментиран от #23, #24

  • 21 Стари са ти

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    знанията:В сравнение с енергоблоковете от предишното поколение (ВВЕР-1000), иновативният енергоблок от поколение „3 плюс“ с реактор ВВЕР-1200 има редица предимства, които съществено повишават неговата безопасност и икономическите му характеристики. Той е 20% по-мощен, необходимият обслужващ персонал е между 30 и 40% по-малко, а проектният срок на експлоатация на реактора е двойно по-дълъг - до 60 години, с възможност да бъде продължен с още 20 години.
  • 22 Ами те

    21 3 Отговор

    До коментар #15 от "АаА":

    руснаците направиха малка подвижна атомна централа за Сибир,която е и действаша и захранва цял град,ама ти сигурно си пропуснал тази новина,защото е от преди 1 година.
  • 23 Явно

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "Алексей Сергеев":

    акъла ти стига само до памет само за автомобилите а другото ти е бяло петно,явно заради обема на капацитета ти. Виж ако се напънеш си спомни пък тези,които толкова пъти уж кацаха на Луната и произвеждат уж някакви автомобили колко години се возиха като куфари на същите тези произвеждали Москвич,Жигули,ЗАЗ и т.н. И автомобилите са им добри за техните условия никой не ти ги тика в ръцете,като искаш купуваш,като не искаш твоя воля.
  • 24 Имай предвид

    20 2 Отговор

    До коментар #20 от "Алексей Сергеев":

    че ако не бяха те да ни построят АЕЦ Козлодуй още щяхме да сме на режим на тока,а не да изнасяме ток и да ни плащат за това. Но всъщност както е тръгнало сигурно пак ще се върнем на режим на тока заради тъпите и прости политици,които не мислят за народа а за свояджоб.

    Коментиран от #27

  • 25 Същия

    14 2 Отговор
    До №1 Даа! Горна Волта , но с ядрени ракети-така наричаха бившия СССР - нали...Русия е единсвената , която прави ядрено гориво от ядрени отпадъци-това означава затворен кръг без никакви отпадъци, това означава почти безкрайни ресурси за ядрената енергетика...урана е на изчерпване вече...
  • 26 1234

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "АаА":

    Не си наясно с материята. Малките реактори с какво гориво ще работят. Вместо у голям ще има 1000 малки, които ще произведат също толкова вредно отработено гориво. При реакторите на бързи неутрони няма вредно отработено гориво. Четете. Само с клишета не става. Русия е №1 в ядрените технологии. Построила е и парвата атомна централа в света. През 1954г.
  • 27 ТОЧКАТА

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Имай предвид":

    ...току що го каза тиквата,, диверсифицираме ядреното гориво с ДОСТАВКИ ОТ ,,УЕСТИНГХАУЗ,,, ЗА КОЗЛОДУЙ...А честито....
  • 28 Електротехника

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Читател":

    Ампеража ти е силата на напрежението по твоята логика бушоните ти във вкъщи трябва да
    са по 220 Ампер h не си добре!
  • 29 Туци

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "АаА":

    Малките реактори са за малки държави. За големите държави е нормално да има голями проекти за да задоволяват нуждите на огромните си територии и население.
  • 30 Fermera

    0 0 Отговор
    Малките модулни реактори са подходящи за големи консуматори.Така не плащаш такса пренос и загубите.Сборно това са над 4 ст.на kW/h.Проблема им е че имат по малко КПД и основно сигурността.Другия проблем е че V блок ще ра боти максимум до 2032г заради изтичане ресурса на пярогенераторите Така че за диверсификация на ядрено гориво е късно.Те Чехите пробваха и още съжаляват
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания