6 Февруари, 2021 15:18 2 398 60

Отношенията Русия - ЕС са в задънена улица

  • сергей лавров-
  • русия-
  • ес-
  • алексей навални

Като политически играч Евросъюзът има субектност и голямо влияние - и икономическо влияние, и мека сила, и достатъчно сериозна дипломация

Отношенията Русия - ЕС са в задънена улица  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските лидери, включително върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел, реагираха остро на новината за ефективната присъда на Алексей Навални. На думи. На пресконференцията след вчерашните преговори Лавров - Борел стана ясно, че засега Европейският съюз не бърза с въвеждането на нови санкции срещу Русия заради Навални.

„Едва ли скоро ще има някакви радикални стъпки в тази посока, защото всъщност Европейският съюз вече реагира на случая „Навални“ чрез санкции. През октомври миналата година беше използван т.нар. „химически пакет“, или санкционният механизъм, който беше приет от Европейския съвет още след случая „Скрипал“. Това каза пред БНР Иван Тимофеев, програмен директор на Руския съвет по международни отношения.

В предаването „Събота 150“ той поясни, че след ареста на Навални е имало различни мнения вътре в Европейския съюз:

„Редица страни призоваха незабавно да бъдат въведени санкции. Помним резолюцията на Европейския парламент, в която се призоваваше не само за санкции, но и за спиране на „Северен поток 2“. Има и друго мнение. Добре, ще въведем санкции и какво от това? Какъв ще бъде резултатът? Никакви фундаментални промени няма да настъпят. Още повече, това ще усложни отношенията с Москва по други въпроси. Между другото в Европейския съюз имаше предложения посещението на Борел да бъде отменено. Да не ходи в Москва, в никакъв случай да не разговаря с Москва. Борел все пак замина и остана привърженик на диалога, макар че всъщност едва ли и това посещение ще промени нещо. Даже когато се налагат санкции, те засега не засягат нашите големи проекти като „Северен поток 2“ или нашите икономически отношения“.

Означава ли това, че и занапред няма да има европейски санкции срещу проекта за газопровод „Северен поток 2“?

Мисля, че вероятността от санкции срещу „Северен поток 2“ е много малка. Това би било самонаказание, защото проектът е на Германия и на редица други европейски страни. В него участват големи компании. Още повече, Германия и Европейският съюз като цяло са заинтересовани от проекта, защото става дума за сигурността на доставките на енергоносителите.

Очертавайки външнополитическите си приоритети новият президент на Съединените щати Джо Байдън обеща да накара Русия да плаща за агресивните си действия и също настоя за незабавно освобождаване на Навални. Да очакваме ли американски санкции срещу Русия заради Навални?

Има вероятност от такива санкции. Има няколко варианта на действие. Първият вариант е въвеждането на персонални санкции срещу отделни руски чиновници, като се използва законът „Магнитски“. Американците могат да използват закона за химическото и бактериологично оръжие от 1991 година, т.е. да въведат санкции не толкова заради ареста на Навални, колкото заради предполагаемото му отравяне с предполагаемото използване на химическо оръжие. Това също е възможно. Тези санкции не са персонални, а могат да бъдат насочени срещу руския суверенен дълг. Вече има санкции срещу дълга, номиниран в чуждестранна валута, и могат да бъдат разширени върху дълга, номиниран в рубли. Това ще нанесе вреда и на самите американци и затова не мисля, че ще използват точно тези санкции. Има още един вариант. Персоналните санкции могат да обхванат не само чиновниците, но и представителите на едрия бизнес, финансовия сектор и енергетиката. Знаете, че имаше препоръки на Фонда за борба с корупцията и на наши сънародници в чужбина кои лица да бъдат включени в тези списъци.

Нека се върнем на руско-европейските отношения. Доколко случаят „Навални“ повлия на тези отношения?

Предполагаемото отравяне сериозно охлади отношенията между Русия и Германия, Русия и Европейския съюз. Руската дипломация постави въпроса за прекратяване на диалога с Европейския съюз. От страна на Евросъюза също имаше резки изявления и съответните санкции. Шестима високопоставени руски чиновници бяха включени в съответните списъци. За Запада Навални се превърна в икона на демократичната съпротива. Сега на него се гледа като на ключов противник на действащата власт. В Русия това се възприема като манипулация и намеса в нашите вътрешни работи.

По време на вчерашните преговори между Сергей Лавров и Жозеп Борел Русия изгони германски, полски и шведски дипломат заради участието им в неразрешените протести в подкрепа на Алексей Навални. Това случайно съвпадение ли е или по-скоро сигнал от Москва към Брюксел?

Това е жест от страна на Москва, с който тя иска да покаже, че гледа на такива действия като на форма на намеса във вътрешните ѝ работи и като на недопустимо поведение за дипломати. Затова смятам, че това е напълно закономерно действие на Москва. Да, това е политически сигнал.

Съгласен ли сте с тезата, че Европейският съюз е лишен от политическа субектност в отношенията си с Русия, доколкото не води самостоятелна политика, а следва политиката на Съединените щати?

Ако говорим за сигурността, военната сигурност преди всичко, на Европа не ѝ достига субектност и засега Европейският съюз не е военна организация. Той е партньор на НАТО. НАТО е ключова организация в сферата на сигурността, в която водеща роля играят Съединените щати. Като политически играч обаче Евросъюзът има субектност и голямо влияние: и икономическо влияние, и „мека сила“, и достатъчно сериозна дипломация.

Как виждате бъдещето на отношенията между Русия и Европейския съюз?

Отношенията ни се намират в задънена улица. Добре е, че на фона на всички тези проблеми засега в Евросъюза не са се отказали от концепцията за избирателно сътрудничество и от желанието за диалог с Москва. В Москва също са отворени за диалог. Но в обозрима перспектива този диалог няма да реши проблемите ни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Beyonder

    36 3 Отговор
    Ще бъде като при венецуелския опозиционер който европа смяташе за легитимен и след като байдън спечели смениха позицията си така ще стане и за навални
  • 2 Майна

    40 46 Отговор
    АБЕ НЕ Е ТОЛКОВА СРАМНО ДА ДАДЕТЕ НАЗАД...ЕВРОНЯКАКВИ СИ....ТОВА ДА НЕ ВИ Е БОРИСОВ ...ТОВА Е РУСИЯ И ПУТИН!
  • 3 народ

    47 50 Отговор
    Никой няма право да се намесва в вътрешната политика да друга държава!
    Какво се случи с убийството на американци при подкрепата на Тръмп!?
    Или излиза, че това са демократични убийства!
    Това е цинизъм!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 джаба

    20 39 Отговор
    ТВА ЖОЗЕПЕТО НА КЪФ СА НАПРАЙ ТА ДА ИСКА СРЕЩА С НАВАЛНИ
  • 6 гост

    35 37 Отговор

    До коментар #3 от "народ":

    Случа се, че всички мълчат за убийствата и се правят, че нищо не се е случило....
    А, това е демокрацията!
  • 7 Шпек

    30 37 Отговор
    Евро краварите ги минават с 200 (по Борисов),Тия 15 000 000 000 $ отпуснати за идеологическа и хибридна война с Русия трябва да се оправдаят.Ето например нашето външно министерство се озъби на Руснаците и те си го преместиха
  • 8 ❓❓❓

    41 40 Отговор
    Защо Еврогейските лидери реагират така остро за Навални, а за Джулиан Асандж си затвориха очите?

    Коментиран от #13

  • 9 Лъвът

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Ей, садист, я се скрий в дупката си, че да не падне някоя бомба върху неграмотната ти глава!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    То и граматиката не познаваш,но пиши,пиши - кой ли ти обръща внимание.
  • 12 Путин

    8 8 Отговор
    Най добре се живее при нас в Русия, питайте Сноудан бившият ЦРУ агент който сега живее охолно пратил съм горещи рускинки да му се наслаждават а и се затопля времето имаме гори всичко докато в америка в ню йорк има 500 вида афроамериканки дебели хора замърсен пейзаж престъпност и някаква симулация на печатене на зелени хартийки
  • 13 The Beyonder

    6 23 Отговор

    До коментар #8 от "❓❓❓":

    Навални е кротък опозиционер докато Асандж е престъпник който е публикувал милиони страници засекретена информация от международно значение
  • 14 Е БРЕ

    8 30 Отговор
    Русия упорито не иска да признае сегашния си статут на изостанала във втория, а в някои отношения- и в третия ешалон на държавите в света и продължава да се пъчи като велика сила
    Между 1990 и 2000 година целият свят беше готов да помага на Русия и помагаше, с каквото може, въпреки че това беше най-невралгичният период за нейното разпадане.
    Никоя държава не се възползва от това, защото всички се надяваха да видят една нова, просперираща , демократична Русия, достоен член на световната общност. Тази общност беше готова да я приеме безусловно.
    Но още при Елцин нещата тръгнаха обратно-Русия се превърна в бандитска държава, с мафия, израснала върху остатъците на най-зловещата организация в историята- КГБ.
    Десетилетието завърши с това, че тази мафия постави на президентския престол свой представител.
    С което свършиха надеждите, че в Русия нещо може да се промени към по-добро.
    Най-лошото е, че първи се простиха с тези надежди самите руснаци.
    И се оставиха на течението, което ги завлече в блатото.
    Където се къпят в тинята вече 20 години.

    Коментиран от #29, #34, #40, #41

  • 15 HAVANA

    16 37 Отговор
    При руснаците с остро не става, по - добре да се трят еврогейсектата и да избягват коментари относто Руската Федерация!

    Коментиран от #19

  • 16 еврогеец

    11 3 Отговор
    "Меката сила" е голяма работа.

    Коментиран от #50

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лавров

    8 2 Отговор
    Хубаво ги пита за Пуч Демон ама мълчат като 😂 Дори Русия позволи Украинска държава, не съществувала в миналота, а Гравство Барцелона е само от 200 години в Испания, преди това във Франция и още по преди отделна държавичка

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БомбААааааа

    6 10 Отговор
    И руската мъка да свършва ,че се измори СВЕТА от тях

    Коментиран от #51

  • 22 Jeik

    8 2 Отговор
    Сергей Лавров защо не му ковнал една глава на Жозе да му се завие свят на нахалния соросоид?

    Коментиран от #24, #37

  • 23 САМО БКП

    12 2 Отговор
    Много нагъл е този Борел самопоканил се в Москва

    Коментиран от #25

  • 24 Защото не му стиска

    3 13 Отговор

    До коментар #22 от "Jeik":

    Скоро ги приберът в бункера рубладжийте
  • 25 Защото си просссссссст

    3 13 Отговор

    До коментар #23 от "САМО БКП":

    По горе е писал някой -Русия упорито не иска да признае сегашния си статут на изостанала във втория, а в някои отношения- и в третия ешалон на държавите в света и продължава да се пъчи като велика сила
    Между 1990 и 2000 година целият свят беше готов да помага на Русия и помагаше, с каквото може, въпреки че това беше най-невралгичният период за нейното разпадане.
    Никоя държава не се възползва от това, защото всички се надяваха да видят една нова, просперираща , демократична Русия, достоен член на световната общност. Тази общност беше готова да я приеме безусловно.
    Но още при Елцин нещата тръгнаха обратно-Русия се превърна в бандитска държава, с мафия, израснала върху остатъците на най-зловещата организация в историята- КГБ.
    Десетилетието завърши с това, че тази мафия постави на президентския престол свой представител.
    С което свършиха надеждите, че в Русия нещо може да се промени към по-добро.
    Най-лошото е, че първи се простиха с тези надежди самите руснаци.
    И се оставиха на течението, което ги завлече в блатото.
    Където се къпят в тинята вече 20 години.

    Коментиран от #26, #52

  • 26 САМО БКП

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Защото си просссссссст":

    А на тебе кой ще ти помогме бе радваш се на топлия Февруари защито ще се сгреш малко иначе само зяпаш изкл. си радиатор. България 21 век ЕС 70% зимата изпитват затруднение да се греят. Търсите вече БКПто търсире!
    греят

    Коментиран от #30

  • 27 Лоши дни идват за

    3 12 Отговор
    Руското блато -очакваме краят с нетърпение .Путя обмисли ли къде да се крие ,а дали смени памперса

    Коментиран от #31, #53

  • 28 big

    8 1 Отговор
    И защо така? Просто е, взеха се за нещо, което не са, опитват се да играят някаква роля в световната политика, но не им се удава! Просто са смазани от угодничество и зависимости от САЩ; по-лека, лека Китай ги изкупува, а зависят суровинно от Русия. Никоя от тези страни няма да им позволи своеволията, които си позволяват!
  • 29 Освен

    20 3 Отговор

    До коментар #14 от "Е БРЕ":

    руснаците никой друг не иска да види Русия просперираща държава, най- малко европейците и американците. Те искат слаба държава от която да могат да крадат и разпарчетосват. Каквато имаха при Елцин.

    Коментиран от #32, #46

  • 30 Защото си просссссссст

    3 11 Отговор

    До коментар #26 от "САМО БКП":

    Не можем да се топлим със водка и спирт.А това че ти нямаш парно е твой проблем комуняга и седиш на студено.Не слагай всички под общ знаменател

    Коментиран от #33, #35

  • 31 Jeik

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "Лоши дни идват за":

    Ти май си неграмотник и не четеш, дядя Джо печата 2 трилиона $ щял да ги налива в пробитата каца САЩ.
  • 32 Да си ги прибира Путин

    3 17 Отговор

    До коментар #29 от "Освен":

    В блатото,да се изолират и като Робинзон да не мърдат .Да се построи стена която да разделя света от Русия
  • 33 Фалуджа

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Защото си просссссссст":

    Още ли се редиш на обществената кухня в църквата демократче?
  • 34 ***

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Е БРЕ":

    Системни източване ли наричаш помощ?
    Точно Путин врътна кранчето и системното източването на Русия приключи!
    Всички измамници се разбягаха когато разбраха, че не само източването приключи а и затвор ги чака, затова всички ритат и плюят змии и гущери!
  • 35 Алооо

    13 2 Отговор

    До коментар #30 от "Защото си просссссссст":

    Чуй какво казва чичо ти Джо, 36 милиона американци живеят в мизерия и нищета!!!
    Това е ВОДЕЩАТА Демокрация в света!
    За това хората щурмуваха Капитолия!
    Стига сте гледали филми!

    Коментиран от #38

  • 36 русия е джудже

    3 5 Отговор
    ЕС до кога ще се занимават с подобни джудженца като северняшките ?

    Коментиран от #54

  • 37 мдаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Jeik":

    А конската глава е много здрава ...
  • 38 Рико

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Алооо":

    Кой какво нарича мизерия. На места по света ако имаш една крава си най-богатият в селото; на други места с една само крава си бедняк.
  • 39 Луноход

    9 3 Отговор
    Чичо Ви БайДун от два дни е включил задна скорост по всички основни теми – Северен поток 2(Сваля санкциите), НаХални(Няма да има протести),Китай(Блинкен в позиция ПАРТЕР пред китайците).
  • 40 Рико

    2 11 Отговор

    До коментар #14 от "Е БРЕ":

    Такова разпродаване на национални богатства както при Путин ,по онези земи никога не е имало! Те статистика няма да покажат, но и с просто око отвън се вижда,че мащабите на разпродаване на ресурси са огромни. Руснаците вместо да го съдят, го издигат до полубожество. Не ги съжалявай-това са си заслужили.
  • 41 Караколю

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Е БРЕ":

    И с какво помагаше целият свят на Русия? С това, че я вкара едва ли не в гробищата, с това, че се опита да я превърне в свой суровинен придатък, с това, че я грабеше така, както никой не беше я грабил? Абе от де ви намират такива, бе...

    Коментиран от #42, #45

  • 42 Рико

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Караколю":

    Ако не бяха я легитимирали чрез признаване на централната власт в Москва, по инерция щеше да продължи разпарчетосването до окончателно разпадане.

    Коментиран от #43

  • 43 Ама вас

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "Рико":

    верно с конкурс ви избират такива улави.

    Коментиран от #47

  • 44 новата

    2 2 Отговор
    Северна Корея на изток
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 По тая

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "Освен":

    логика няма какво да свалят путинката. Тя страната му върви точно натам с него начело. Единственото, което е развил е как да се копат ресурси и да се продават на ЕС и Китай. Толкоз.

    Коментиран от #55

  • 47 Рико

    0 6 Отговор

    До коментар #43 от "Ама вас":

    Отпадат Балтика, Украйна, Беларус ... . По каква логика това движение ще спре? Не , нямаше да спре,тогава беше моментът за получаване на суверенитет. Спря защото "Запада"каза - до тук, така приемаме остатъчната държава и я приемаме за равноправен субект.И процесът спря. "Запада"ви спаси тогава, като формално и реално ви призна.
  • 48 Бацо

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Лавров знае ли че лизача му":

    Знае ли че лизача ми пише тук или шорши 😂🙈😂
  • 49 тимур

    4 0 Отговор
    Руснаците не позволиха да ги купуват и продават. Много са недемократични.
    Малко са останали непречупените народи.

    Коментиран от #58

  • 50 Въххх

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "еврогеец":

    Вероятно имаш предвид "меката ръка"
  • 51 Ватник

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "БомбААааааа":

    Няма кой!!! И джендърите и краварите ги е страх..... Само пушилка......
  • 52 защото си проззззззззззт

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Защото си просссссссст":

    Безгранична наглост е боравенето с думата "демокрация". "Всички очаквали след разпада на Русия, същата да стане демократична държава". Безграничен ционизъм.
    Очаквали са, кои всички? САЩ и още няколко западно-европейски държави. Това не са всички!!!!! Не на всички им харесва тая демокрация с двойни и тройни стандарти.
    Русия пречи, на либералните" демонкрати", не защото не е демократична, а защото не приема техния модел, на устройство на обществото и еднополюсния световен модел. Поради това, тези среди издигнаха русофобството на пиедестал и положиха Русия на медиен терор. Но русофобията и антикомунизмът са симптоми на психично заболяване, породено от усвояването на масови психо-патологични въздействия, което често води до физическо самозадушаване при пациента и в следствие на ограничения достъп на кислород в мозъка се изразява в параноидни халюцинации и вербализиране на нелогични и неадекватни съждения. Русофобията, съдържа несъобщим ирационален остатък, съкровена антипатия и СТРАХ!
  • 53 и по-лоши дни могат да дойдат

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Лоши дни идват за":

    Краят на Русия го чакат и други не само ти. Но вече почти 1000 години, все се отлага.....
    Русия, слава Богу си е на местото!

    Коментиран от #59

  • 54 Ватник

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "русия е джудже":

    От "джуджето" Русия, треперят такива "великани", като ФАЩ и Европейския съюз.
  • 55 По оная

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "По тая":

    Всеки продава, каквото има! Русия продаде на Турция ПРО - С 400, по време в което много уважавания Владимир Путин, беше президент на Русия.! Толкоз!!
  • 56 Иван

    0 1 Отговор
    Защо европейският масонски сатанист е седнал на такава красота? Трябваше да го настанят на стол, както Вучич в Масонския Бел Дом.
  • 57 Полша и 3те Прибалтийските "ПУДЕЛЧЕТА"

    2 0 Отговор
    Вдигат ръка още преди да са чули за какво ще бъдат "този път" санкциите срещу Русия!!! Щом чуят Русия са вдигнали ръка за гласуване!!
  • 58 не си разбрал

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "тимур":

    На руснаците главорезите им им разпродават земята и ресурсите
  • 59 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "и по-лоши дни могат да дойдат":

    Кой нормален човек ще го пожелае това? След 30 години разликите между Западна и Източна Германия още не са заличени. За ГДР говорим. Колко пари и колко години и още има разлики. Ами ако Русията ,която никога не е била ниво ГДР, трябва да облагородяваш. Колко пари и колко години няма да стигнат? Онова блато там не подлежи на цивилизоване. За това е толкова голяма територията на великата.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания