Last news in Fakti

7 Февруари, 2021 08:51 2 721 21

Британският износ за ЕС чрез фериботи е намалял с 68% след Брекзит

  • ес-
  • великобритания-
  • брекзит

Много британски фирми се ориентират към изнасяне на дейност в ЕС като наемат складове, за да могат по-лесно да разпределят стоките си

Британският износ за ЕС чрез фериботи е намалял с 68% след Брекзит  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обемът на износа през британски пристанища за ЕС е намалял със 68% през първия месец след Брекзит в сравнение с януари миналата година, съобщава “Обзървър“.

Драматичният спад на товарните превози чрез фериботи или през тунела под Ламанша е бил докладван на вицепремиера Майкъл Гоув от Асоциацията на пътните превозвачи, направила проучване по въпроса, пише „Обзървър“.

В писмо до Гоув с дата 1 февруари председателят на асоциацията Ричард Бърнет изтъква, че Гоув и неговите служители постоянно са били предупреждавани за трупащите се проблеми и са били призовани да вземат мерки, но никой не е обърнал внимание.

Бърнет посочва конкретно, че е наблегнал на нуждата спешно да се увеличи броя на митническите служители, за да се помогне на фирмите с огромния обем допълнителна документация. Наличните 10 000 митничари представляват едва една пета от необходимата бройка, според Асоциацията на пътните превозвачи.

Бърнет заявява за „Обзървър“, че освен намаляването на износа със 68%, около 65-75 на сто от товарните камиони, които са дошли от ЕС, са се върнали празни, защото просто е нямало стоки за тях, било то поради забавяне от британска страна или защото британски компании са прекратили временно или за постоянно износа си за ЕС.

„Дълбоко разочароващо и крайно неприятно е, че министрите предпочетоха да не чуят какво мислят експертите в нашата сфера“, посочва Бърнет.

Търговски експерти са на мнение, че резкият спад на износа е в резултат на съвпадането на Брекзит с пандемията от коронавируса. Много търговци обаче смятат, че лошото тепърва предстои. „Обзървър“ информира в предишни издания, че много британски фирми се ориентират към изнасяне на дейност в ЕС като наемат складове, за да могат по-лесно да разпределят стоките си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колко тъжно

    45 6 Отговор
    Колко жалко за най-големите мафиоти в Света след евреите.Ограбили половината Свят мъкнали диаманти злато и обирали парите от половината Свят и криещи се зад водата.
  • 2 Шекел

    33 8 Отговор
    Аз британска стока не съм видел айде французите поне тигани правят ама тия некадърници....

    Коментиран от #5, #6, #17

  • 3 Последният Мохикан

    23 4 Отговор
    Великобритания не звучи актуално,усеща се,който има близки натам,знае това..
  • 4 моряка

    15 4 Отговор
    Хайде , юруш на евтините ферита. Време е Гърция да си поднови малко старите бараки за каботажно плаване!
  • 5 РЕАЛИСТ

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Шекел":

    Великобритания изнася за ЕС основно: петрол и петролни продукти (?), машини, коли, електрика, лекарства, селскостопанска продукция, авиационни части.

    Коментиран от #7

  • 6 един от многото

    30 5 Отговор

    До коментар #2 от "Шекел":

    Най добрата стока от UK е Шотландската отлежала , сингъл малц! Друго за свяст наистина нямат.
  • 7 Шекел

    22 7 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    И кви коли изнасят бе че то всипките им производители германски.Изнасят за българските обратни коли с обратен волан трета ръка.Хахаха

    Коментиран от #11, #16

  • 8 Факт

    29 5 Отговор
    Малко им е. Сега им пожелавам Шотландия и Уелс да се отделят и Англия да стане 52рия беден щат на САЩ като Хаити.
  • 9 Антон

    11 16 Отговор
    Странно но никой не споменава, че Великобритания е разработчик и продавач на архитектура на ARM процесорите. Такива процесори се слагат в огромната част от мобилните устройства. Така че не ги подценявайте.

    Коментиран от #10

  • 10 Шекел

    16 5 Отговор

    До коментар #9 от "Антон":

    Квинпроцесори бе сульо.Процесорите в Еврооа се правят във Франция Италия и Германия другито идва от Китай и Тайван.
  • 11 Гоуст

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "Шекел":

    Японски.За да избегнат митата за ЕС повечето японски автопроизводители имат заводи в Англия. Сега това се обезсмисли.

    Коментиран от #13

  • 12 Kjl

    13 4 Отговор
    До преди няма и сто години вилнееха по света, убиваха по-слабите и крадяха всичко до което се докопат. Е, сега има едни други дето го правят и тези мутри, бандити или просто пират, останаха на постна ясла. Света се промени и ще продължи да се променя. Само с едно хранене пак ще става, ама не и за тях.
  • 13 Гоуст

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гоуст":

    Ми ще отидат във Франция.Новата Ярис се прави там или другаде в ЕС.А и японските коли не се продават тука чак толкова.Лексъс и Инфинити напускат.
  • 14 Гост

    9 0 Отговор
    Причината е изцяло на Брекзит, или я споделя с ковид кризата?
  • 15 Коч

    13 4 Отговор
    Нормално, азиатски стоки с веднъж платени мита, как да ги изнесеш в Европа като пак трябва да им се плаща мито. Става непродаваемо.
  • 16 РЕАЛИСТ

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Шекел":

    Най голямото перо в икономиката за износ от Острова се пада на коли и то е 38 милиарда годишно. Това , кой е собственик е друга тема. Това влиза в бюджета и се живее много по добре от Велика България, която една кола не и дават да прави.
  • 17 икономист

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Шекел":

    Имат, и то доста качествени неща, но германските вериги не ги разпространяват. Не вярвай на пропагандата, която ни прави зависими. Никак не са зле икономически, не ги мисли.
  • 18 Времето свърши

    8 4 Отговор
    През вековете Великобритания никога не се е стремяла да забогатява от производство и износ на стоки, а се е интересувала повече само от вноса на готово откраднатите чужди богатства...!!!

    Коментиран от #19

  • 19 No Exit

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Времето свърши":

    В коментиращите с усеща ВЕКОВНАТА ЗЛОБА на РОБА. Обзървър е рупор на опозиционната Лейбъристка партия и пет години рисуваше Апокалипсис след брекзит. Сега да кажат колко е спаднал износа на всички страни заради коронавируса и постоянните локдауни!

    Коментиран от #20

  • 20 КОЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "No Exit":

    500г. подкрепят турция ,после искат да правят София поле за картофи.Как да няма злоба.Повярвай който не помни историята си ще я преживее отново.

    Коментиран от #21

  • 21 No Exit

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "КОЙ":

    Хм, интересно твърдение. Турция съществува от 1923 година.
Новини по държави: