18 Февруари, 2021 14:04 5 940 49

"Аз познавах Хитлер": съвременници разказват

  • адолф хитлер-
  • нацизъм

Рецензентите на книгата с интервюта със съвременници на Хитлер отбелязват многократно заслепението на тези хора

"Аз познавах Хитлер": съвременници разказват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Всички те са познавали Хитлер лично. Проговорили са за отношенията си с него чак към края на живота си. Ето какво е научил германският публицист Карл Хьофкес от разговорите си с десетки съвременници на Хитлер.

45 съвременници разказват за Хитлер: готвачки, камериери, гаулайтери, генерали, щурмбанфюрери, шофьори, актриси, домакини. Мнозина от тях едва през 1990-те години за пръв път събират кураж да говорят - пред германския публицист Карл Хьофкес, който е човекът, притежаващ най-големия филмов архив от времето на националсоциализма. Наскоро берлинското издателство Berlin Story Verlag публикува ново издание на разговорите на Хьофкес под заглавие „Аз познавах Хитлер“.

В рецензия за книгата в списание „Цицеро“ четем: „Хитлер е смятан за същинското олицетворение на злото в историята. А това влиза в противоречие с възхитата, която изпитват към него негови съратници и съвременници. И тъкмо с това историческата наука се мъчи вече отдавна. Като имаме предвид разрушителното му дело, как е възможно да се обясни феноменът Хитлер и неговата привлекателност за толкова много съвременници?“.

"Този необразован кръчмарски демагог, този фанатичен расист, този нарцистичен мегаломан"

Карл Хьофкес е разговарял с оцелели нацисти, с печалбари, кариеристи и наивници. И с твърде малко хора, които са прозрели истината. Да, в книгата има и такива, но в нито едно интервю не се чува: „Ние извършихме престъпления. Сбъркахме. Бях се подлъгал и застанах на грешната страна“, коментира в предговора си издателят на книгата Виланд Гибел. Всеки спомен, документиран в тази книга, потвърждава тезата на историка Иън Кършоу, пише Гибел и цитира световноизвестния британски учен, автор на двутомна биография на Хитлер, която е всепризнато стандартно произведение:

„Името на Хитлер с основание и за всички времена ще остане синоним за главния подпалвач на тоталната разруха на модерната цивилизация. Екстремната форма на лична власт, която придобива и упражнява този необразован кръчмарски демагог, този фанатичен расист, този нарцистичен мегаломан, самообявил се за спасител на нацията в една иначе модерна, икономически напреднала и култивирана държава, известна със своите мислители и поети, беше решаваща за ужасяващите събития през онези съдбовни 12 години“ (преводът е на редакцията - бел.ред.).

В сборника с интервюта със съвременници на Хитлер могат да се прочетат и доста познати неща - например за кулинарните му навици или за склонността му да удължава деня си до късно през нощта. Съставителят предупреждава още, че част от описанията звучат направо конфузно: „Например разказът на Маргарете Мителщрасер за това как е търкала (във ваната - бел.ред.) гърба на Ева Браун. Или пък спомените на Гретел Рьолофс за шницелите от целина на Хитлер. Или историята на Вили Шнайдер, който стоварил тежко кресло върху стъпалото на Хитлер. А Егон Хафщенгл разказва, че като дете много обичал заедно с Хитлер да си играе с електрическото влакче, защото „чичо Адолф“ можел да издава фантастични звучи. А майката на Егон разказва как един ден Хитлер се покачил на стол, наметнал си покривката от масата като тога и разиграл сцената как в детството си репетирал за римски сенатор.

Една от най-интересните събеседнички на Хьофкес се казва Елизабет Грюнбауер, по баща Поп. По време на интервюто през 1994 година тя вече е побеляла 88-годишна старица, но добре помни годините 1913-1914, когато младият Адолф Хитлер живеел под наем в бащиния ѝ дом в Мюнхен. В рецензия за книгата в списание „Фокус“ четем: „И съвсем естествено малката Елизабет, тогава на 8 години, редовно общувала с него. Любовта на Хитлер към децата била всеизвестна и той често позволявал на Елизабет и нейните приятелки да го закачат. (…) Тя разказва на Хьофкес най-вече какво си е говорел Хитлер с родителите ѝ. Те имали добро отношение към австриеца, който бил избягал в Германия, за да се укрие от австрийската военна служба. (…) В същото време младият мъж бил толкова словоохотлив, че понякога опъвал нервите на баща ѝ, който бил собственик на малко магазинче. Хитлер често се отбивал в магазинчето и надълго и нашироко споделял своите възгледи. Една от темите, по които Хитлер особено обичал да говори, била за евреите.“

Познавачите на Хитлеровата биография единодушно смятат, че Елизабет Грюнбауер всъщност дава най-ранните сведения за антисемитизма на Хитлер, който още преди Първата световна война говори за пропитото от „еврейщина“ австрийско общество и евреите като „експлоататори“. Именно затова Хитлер бил напуснал Австрия. „Той казваше, че евреите държат в ръцете си и борсата, и цяла Австрия. (…) Казваше, че експлоатират хората в Австрия. И че и в Германия не е по-различно.“

Това дава повод на германския историк Томас Вебер да анализира тъкмо ранния антисемитизъм на Хитлер и неговия произход. Вебер смята, че Хитлер става антисемит още във Виена, като в дъното е неговата антикапиталистическа нагласа. Редом с евреите Хитлер най-много мрази болшевиките, а след края на Първата световна война тези две омрази се превръщат в опасна смес, която упражнява все по-силно влияние върху нарастващия брой негови привърженици, обяснява Вебер.

Списание „Цицеро“ цитира по същата тема друг изследовател на Хитлер - Клаус Хант, автор на книгата „Хитлер: малко известните факти“. В рецензията между другото четем: „Прави впечатление колко малко са се занимавали досега изследователите с „непознатия Хитлер“ от първите му три десетилетия. (…) У него още отрано се появяват черти, които по-късно в своята пълнота и в наглед безграничния егоцентризъм на германския диктатор ще поставят особено характерен отпечатък върху късните му години. Егоцентризъм, който бързо се превръща в чувство за превъзходство и отново и отново избива в същински изблици на гняв и омраза.“

Рецензентите на книгата с интервюта със съвременници на Хитлер отбелязват многократно заслепението на тези хора. Както пише издателят Виланд Гибел: „Преклонението пред „фюрера“, този винаги мил към обкръжението си човек, остава живо в продължение на повече от 50 години у мнозина, които проговарят в тази книга“.

"Хитлер със сигурност имаше най-добрите планове, той имаше много силна рицарска нагласа"

Грете Рьолофс например казва: „Той със сигурност имаше добрата воля и най-добрите планове, това го вярвам. И всички го вярваха“. А Тила Мария фон Бело твърди: „Хитлер имаше много силна рицарска нагласа, вътрешна рицарска нагласа“. И още цитати:

Вилхелм Шнайдер: "Нямах абсолютно никаква представа за случващото се в концентрационните лагери".

Фриц Даргес, оберщурмбанфюрер и адютант на Хитлер: "Уверявам ви, че за пръв път чух името Аушвиц на 8 май 1945 година. Преди това не знаех нищо за това гигантско престъпление в концентрационните лагери".

Тобиас Порчи, есесовец: "Винаги съм бил хуманист. И бяха много учуден, когато след войната научих за концентрационните лагери".

„Не знаехме нищо за Аушвиц и изтребването на евреите“ - с тези добре известни клишета много германци десетилетия наред се опитват да избягат от историческата вина. Но в предговора на издателя Виланд Гибел се съдържат и исторически цитати, от които на човек му настръхва кожата. Например думите на Рудолф фон Рибентроп, офицер от танкова дивизия на SS и носител на „Железен кръст“, който след войната успешно влиза в бизнеса: „От около 30 метра отстреляхме няколко руснаци. Като зайци ги отстреляхме, докато бягаха надолу по склона. По едно време ни подмина един Т-34, върху който се бяха накачили пехотинци. Виждам още очите, лицата им, как гледат с ужас право в нашето дуло. Нямаше какво толкова да се церемоним, тези клетници бяха отписани. Някои от тях скочиха на земята, а ние ги прегазихме. Беше такова пъклено празненство, каквото не можете да си представите.“

"Ich traf Hitler": Die Interviews von Karl Höffkes mit Zeitzeugen, Berlin Story Verlag


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След 50 години

    44 6 Отговор
    ПКП:Аз познавах Бойко.Викаше ми на галено ПКП.

    Коментиран от #48

  • 2 ТаУмВзе

    30 7 Отговор
    Овце зеле! Главната причина за Възхода на хитлер, са Непосилните Репарации след ww1. И когато бутате опорката, че краварите са спечелили ww2. ПОМНЕТЕ СТАЛИНГРАД.

    Коментиран от #7

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    26 1 Отговор
    Нито дума за Фолксваген, за Хуго Бос, защо ли ‼

    Коментиран от #4

  • 4 ТаУмВзе

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    А Хенри Форд? Много са.
  • 5 Прочетох

    7 12 Отговор
    ... до рецензията и спрях!!! Няма нужда!!! Фашизмът бавно настъпва!!! Какво могат да кажат хората около него!!!! Че е обикновен човек!!! Че нищо не са знаели за престъпленията!!! Само че това е опасно!!!!
  • 6 Илюминат

    28 4 Отговор
    Демокрация сме , обаче ако сега се изкажете публично в защита на Фюрера ще бъдете подложени на натиск и преследване !!! Защо ??? Защо един мъртвец няма право на защита дори в отвъдното? Страх ?? Демокрация ??? Свобода ??? Общество ?? Най безнадеждно поробен е този който погрешно смята , че е свободен! А нашата цивилизация е толкова свободна , че преследва съдебно всеки защитил и казал нещо в подкрепа на един починал отдавна човек? Защо можете свободно да заявите , че харесвате дявола и никой няма да ви арестува , но не можете да кажете , че харесвате Фюрера?

    Коментиран от #10

  • 7 Stéphanie 🎲

    6 12 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Москва да върне "Зъбите на Хитлер"на Германия 😁Стига са ги стискали в торбичка под ключ 😂😅

    Коментиран от #12

  • 8 Перо

    13 4 Отговор
    Изглежда има причина за платената и поръчкова статия. Толупът също се надява да го споменават,редом с Драгалевския патладжан за разрухата на БГ,след 50 г.
  • 9 Юсуффф

    23 3 Отговор
    АМИ НОРМАЛНО Е БРИТАНСКИЯ УЧЕН ДА ХРАЧИ ЗЛОСТНО,СЛЕД КАТО ХИТЛЕР Е СИПАЛ БОМБИ НАД ЛОНДОН ВЪРХУ ТЪПИТЕ ИМ КРАТУНИ. ХИТЛЕР СРАВНИМ СЪС СЕГАШНИТЕ УРОДИ СИ Е НАПРАВО ДЕВСТВЕНА МОНАХИНЯ.АКО БЕ СПЕЧЕЛИЛ ВОЙНАТА СЕГА ИСТОРИЯТА ЩЕШЕ ДА ПИШИ КОРЕННО РАЗЛИЧНИ И ВЕРНИ НЕЩА.
  • 10 Ти си луд

    0 9 Отговор

    До коментар #6 от "Илюминат":

    Много!

    Коментиран от #20

  • 11 Аз40🏴‍☠️

    8 1 Отговор
    Това Еми Барух ли го е съчинила? 🤣
  • 12 ТаУмВзе

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    Хахахах! Да ни върнат Архива!
  • 13 Пешо от Петърч

    29 7 Отговор
    Хората са обожавали Фюрера. Вече 76 години евреите се опитват да ни внушат, че е бил психопат и изрод, но се провалят в своята измамническа кампания.

    Коментиран от #16

  • 14 А бе

    18 1 Отговор
    Сега плюете, а кой го финансира? Май за това и дума няма. Този "финансист" е не по -
    малко виновен. Ама мина в сенките, между капките. С мечти не се води война. Парици трябват.

    Коментиран от #23

  • 15 Роза

    8 13 Отговор
    И Хитлер,и Сталин са били патологични личности,но природно хитри.С хитрост са се докопали со властта.И за двамата загиналите във войната воиници са били само статистически бройки,а не хора със собствен живот и съдба.И Сталин,и Хитлер са били необразовани и войнолюбци.Имаше една някогашна песен със заглавие"Как да стане сън войната".Навярно много път трябва да извърви човечеството,докато войната изчезне от живота на хората и се превърне само в един лош,кошмарен сън!
  • 16 Stéphanie 🎲

    12 16 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо от Петърч":

    Да се намеся и аз Сталин е по ГОЛЯМОТО зло .Докато Хитлер се фокусира върху определени социални групи (предимно евреи и роми ), повече от убитите по заповед на Сталин са негови граждани. По правило, всеки който се изпречел на пътя му или бил сметнат за потенциална заплаха за режима, бил убиван.

    Смята се, че между 10 и 30 милиона души са убити по време на режима на Сталин.

    От 1934 г. той започва организирана чистка на партията, правителството, въоръжените сили и интелигенцията, при която милиони „врагове“ на народа са вкарани в затвора, заточени или екзекутирани. Под политиката на Сталин е извършен и Украинския геноцид, наричан още Гладомор – изкуствено предизвикан масов глад, при който за година загиват между 2.5 и 7.5 милиона украинци.

    Коментиран от #19, #34

  • 17 Дуньо простия

    4 8 Отговор
    През 1990 му разказал как си спомня как през 1913 Хитлер живеел под наем стига лъгахте хората не са глупави
  • 18 Гост

    14 6 Отговор
    Велик де да имаше България такъв политик много бързо щеше да оправи всичко.
  • 19 Майна

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Stéphanie 🎲":

    СТЕФАНИЙО, ..ЗАМЪЛЧИ...,ЧЕ ИМА ВИСШ РАЗУМ И СИЛАТА НА ДУМИТЕ СЪЗДАВА КАРМА...., ЗА ТВОЕ ДОБРО ГО КАЗВАМ

    Коментиран от #25

  • 20 Защо?

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ти си луд":

    Че изказва мнение, различно от клишетата, дето ги набиват у чуторите на плебса като мантри? Даже и диагноза поставя? Всеки има право на мнение, дори и да не е като клишето. Много по - гнусно е да се лакейства угоднически пред силния на деня.

    Коментиран от #35

  • 21 dabe

    2 1 Отговор
    фюрерът е казал
    много бях прос че не отсраних вътрешните ми врагове като Сталин
    затова и са му направени толкова атентати
    и то от негови приближени
  • 22 Софиянец

    3 4 Отговор
    Късмет, за малко да сме приключили с болшевизма.
  • 23 ВСВотСАЩ

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "А бе":

    Има не искат да пишат, щото от там им плащат.
    САЩ и Великобритания имаха първостепенна роля при финансирането на Хитлер и неговите помощници още през 20-те години, които го разглеждаха като инструмент за разгромяването на СССР.

    Сенатор Прескот Буш (дядото на Джеб Буш) е награден с отличието Немски орел в знак на благодарност, че банката му е отпуснала големи финансови средства на националсоциалистическата партия - документът е с дата 7 март 1938г. и носи личните подписи на Хитлер и на държавния му секретар Ото Майснер. Този доказателствен материал се съхранява в архивите на Министерството на правосъдието на САЩ заедно със заповед от 1942г. до Буш-старши да преотстъпи акциите на банка, свързана с Третия райх.
  • 24 К 1929

    15 2 Отговор
    САМАТА ЗАБРАНА ЗА ОТРИЧАНЕТО НА ХОЛОКОСТА КОЕТО В МНОГО ДЪРЖАВИ СЕ ПРЕСЛЕДВА ОТ ЗАКОНА,ПОКАЗВА ЧЕ ТОВА ЧУДО Е ИЗМИСЛЕНО СЛЕД НЮРНБЕРГСКИЯ ПРОЦЕС КОЕТО ОБСЛУЖВА НА 100% ЕВРЕЙСКИЯ ИНТЕРЕС.
  • 25 Stéphanie 🎲

    6 6 Отговор

    До коментар #19 от "Майна":

    Абе чудя се дали да не си сменя ника или да пиша без ник.Защо бе човек лъжа ли ???Само мен нападате русофилците ,просто пиша факти от ИСТОРИЯТА тя не може да се забрави или изтрие .Ние трябва да живеем с историята да учим знаем какво е било и да се поучаваме от грешките на диктатурата.

    Коментиран от #27, #28, #29, #32

  • 26 Гошо

    4 1 Отговор
    ДВ,да ви кажа след толкова писаници против Хитлер и аз започнах да мисля че съм го познавал Човек на място беше, жалко че не се се сприятели със Сталин /между другото и с него се запознах /
  • 27 Роза

    7 7 Отговор

    До коментар #25 от "Stéphanie 🎲":

    Напълно си права.Фактите от историята говорят,че Сталин е избил в собствената си държава много повече хора,отколкото Хитлер.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 I'm not a robot

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "Stéphanie 🎲":

    ТИ НИКА СИ ЩЕ СМЕНИШ 100 ПЪТИ,А ПРОСТОТИЯТА СИ НИТО 1 ПЪТ.I
  • 30 не може да бъде

    15 0 Отговор
    На някои им е много е лесно след 70-80 г.да обясняват какво се е случила тогава!Може би Хитлер да е имал най-добри намерение-е, и пътят към ада е постлан само с добри намерения!?Но едва ли той може да дойде на власт така,както ни обясняват,поне аз не го вярвам,и едва ли никой в Европа не е знаел какво се случва в конлагерите.Правилно е казал пастор Нимьолер -"Хитлер първо унищожи комунистите,но ние не надигнахме глас,защото не бяхме комунисти.След това унищожи профсъюзите,но ние не надигнахме глас,защото не бяхме профсъюзни членове.След това унищожи социалдемократите ,но ние не надигнахме глас,защото не бяхме социалдемократи.След това започна да унищожава евреите,но ние не надигнахме глас ,защото не бяхме евреи.След това той дойде и за нас-но нямаше вече кой да надигне глас!?"Считам,че никога няма да научивм истината и за Хитлер и за ВСВ,защото там има твърде много истини които не бива да излизат наяве....

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ВСВотСАЩ

    15 1 Отговор

    До коментар #25 от "Stéphanie 🎲":

    Освен, че няма нищо вярно в коментара ти -16, темата е за Бай Хитлер, не за Сталин. Когато има статия за сатрапа Сталин, ше ти обясня, но с тия сороспийски номера- да отклоняваш тема, вече не минават.
  • 33 Роза

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "не може да бъде":

    Искрени поздравления за умния,точен и правдив коментар!Голяма рядкост в този форум!
  • 34 Грешно Стефче,

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Stéphanie 🎲":

    грешно. Сталин изтрепва хазарите, паразитиращи тогава в управлението, милиция и др. ръководни места в държавата. Тези паразити са съставлявали над 90% от ръководството. Именно ТЕ осъществяват Гладомора и убийствата, и
    репресиите над интелигенцията, и духовенството, много преди Сталин да поеме властта. Доста е поизчистил по - късно от тях, затова го отравят и верни на своята същност, му приписват всякакви грехове и престъпления. Тяхна заслуга е и убийството на царското семейство, но това е друга тема.

    Коментиран от #36

  • 35 Илюминат

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Защо?":

    Благодаря Ви, че отговорихте вместо мен. Аз дори не смятам , че изказвам мнение, а по скоро си задавам тези въпроси. Искрено се чудя и размишлявам над тях ...
  • 36 Stéphanie 🎲

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "Грешно Стефче,":

    Така така 🥴🧠😉 И до ден днешен руснаците и русофилите си го обичате Сталин това е проблем на медията ,инфото в Рисия (скриване на истината ) .Ето как се работи във Русия -За да се премахне истината, е необходимо: да се преподава идеология; пресата да се превърне в инструмент; да се разпространяват фалшиви новини; реалното да се създава.

     

    За да се заличи историята, е необходимо: да се изтрие миналото; да се пренапише историята; да се измисли паметта; да се унищожат книгите; да се индустриализира литературата

    Коментиран от #39

  • 37 Само истината

    11 1 Отговор
    Хитлер беше създаден от ционистите. В лагерите на смъртта няма изпратен нито един Ротшилд,Рокфелер,Морган или друга от фамилиите, които и днес управляват света. Нито един банкер,само дребни занаятчии и търговци. Швейцария където са банките на уж омразните евреи не е нападната! Защо? Този,който говореше за чиста арийска раса,всъщност прилича на евреин. Кое му е арийското на Хитлер? Големият Чаплин направи комедия точно за да ни покаже този абсурд. А резултата от това което направи Хитлер какъв е? Така нареченият "антисемитизъм" е престъпление, което в някои държави се наказва по-строго от убийство. Никой няма право да говори против господарите на света. Но и на това ще му дойде края...

    Коментиран от #38

  • 38 Майна

    5 5 Отговор

    До коментар #37 от "Само истината":

    СТРАШНОТО Е НЕ В ХИТЛЕР, А В ГЕРМАНЦИТЕ, КОИТО ТРЪГНАХА СЛЕД НЕГО...И ПРИЧИНИХА ТОЛКОВА СМЪРТ НА НЕВИННИ ХОРА...
  • 39 Добре,

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Stéphanie 🎲":

    в сегашната "демокрация" няма ли цензура и преследване на инакомислещите? Мнението ми е - колкото искаш. А за "филството" съм само българофил. Изказвам само това което съм чел и смятам за вярно. А западната "демокрация" е само клише, лицемерие и студена надменност когато няма с какво да те замотат. Знам го от личен, дългогодишен опит. С другите , на изток не съм имал контакти.

    Коментиран от #40

  • 40 Stéphanie 🎲

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Добре,":

    Тук вече влизаме в друга тема интернет,деградация,дрога ,джендър ...
    Мишел Онфре и книгата му -  „Теория на диктатурата“ може да погледнете ако ви е интересно.Мишел Онфре - определя Джордж Оруел като голям политически мислител. Той описва тоталитаризмите на двайсети век и предчувства днешното време. Къде откривате белезите на тоталитаризъм в нашата епоха? И не е ли това малко преувеличено? Наистина ли навлизаме в нова форма на диктатура?



    - Не, не е преувеличено, защото аз не твърдя, че се връщаме към нацизма или сталинизма. Това, което ме интересува, не е начинът, по който е функционирал тоталитаризмът преди, а как функционира днес, в ерата на интернет, метаданните и мобилните телефони. Този съвременен тоталитаризъм не носи каска и ботуши. В същото време живеем в общество на пълен контрол: факт е, че може да бъдем непрекъснато подслушвани, да се събират данни за нас и т.н. Контролът върху обществото днес е достигнал непознати досега степени на нажежаване...
  • 41 БЮЧ

    4 2 Отговор
    След прочитане на "статията" разбрах, че Дойче Веле е по-лоша и от Хитлер
  • 42 Мнение

    8 3 Отговор
    Много искам да знам защо никога не се говори за това какво е довело германците до избора си ??? Защо Англия и Франция унижават Германия до последно дори когато се усеща нотка на канибализъм от глад ??? Защо ги лишават от цялата им индустрия и в същото време ги кара да плащат непосилни репарации дори когато едва ли не са лишени от какъвто и да е доход !? Това което германците са започнали да унижават преминаващи по улицата евреин, французина пръв го е приложил , буквално с шамари и шутове са ги избутвали от тротоарите !? Поведение, което иначе шокира света, но изглежда само защото са го приложили германците, докато на французите, никой не е държал сметка. Самото лицемерие и в случая двоен стандарт, ме възпира да бъда възмутен от Хитлер, а той определено е продукт на Антантата

    Коментиран от #44

  • 43 кисел

    13 1 Отговор
    Добре ги беше започнал Хитлер,евреите.И кой му попречи-Англия.Тя е винаги на дъното ,когато се касае за мизерии.След евреите няма друг по-противен народ от АНГЛИЧАНИ.Те насочиха Хитлер срещу Русия/тогава СССР/.Но знаем какво стана през ВСВ.Няма тайни.Тайните са за романите.Има сурова истина-с Русия никой не може за си прави гаргара.Обикновено изгаря нападателя.Така се и получи.Не пишете за конспиративни теории.Това е за Холивудските глупави филми.А и сащ ,се включиха във ВСВ ,когато Червената Армия превземаше Берлин и края на войната беше решен.Но тъпите сащ искаха от баницата и подтиквани пак от вероломна Англия решиха да поделят света на три.Останалото го знаем.Не уважавам нито Англия,нито сащ.Уважавам Русия ,която с цената на 32 милиона руснаци освободи Европа,която беше умряла от страх пред Хитлер,който беше с много силна армия.Но не му беше възможно да се справи с Руската армия защото руснакът се бие до последно и не е предател.Германия има и сега какво да научи от днешна Русия/най-силната страна в света във всяко отношение/.Лошото е че България винаги залага на куц кон-пропаднали сащ, разпадащи се ЕС, ЕП.

    Коментиран от #45

  • 44 копи пейст

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "Мнение":

    Хитлeр ocвoбoждaвa Гeрмaния oт Мeждунaрoднитe бaнкoви кaртeли. Кoгaтo Хитлeр cтaвa кaнцлeр нa Гeрмaния, гeрмaнcкият нaрoд нямa рaбoтa, нямa пaри и глaдувa. Eдин вaрeл пълeн cъc cтo милиaрдa мaрки нe мoжe дa купи, дoри eдин хляб пo тoвa врeмe. Мнoгo гeрмaнци живeят в бaрaки, тъй кaтo бeзбрoй дoмoвe и фeрми ca били иззeти oт бaнкитe нa Рoтшилд/Рoкфeлeр. В книгaтa cи, „Мaгиятa нa пaритe“ oт 1967 г., прeзидeнтът нa Рaйхcбaнк, Д-р Ялмaр Хoрac Грийли Шaхт рaзкривa гoлямaтa тaйнa: „Дрaмaтичнoтo oбeзцeнявaнe нa мaркaтa зaпoчвa cкoрo cлeд „привaтизирaнeтo“ нa Рaйхcбaнк, или ocтaвянeтo и в ръцeтe нa чacтни инвecтитoри.“ C други думи, oтгoвoрнocт зa cлeдвoeннaтa хипeринфлaция пoeмa нe прaвитeлcтвoтo нa Гeрмaния, a пo-cкoрo чacтнaтa цeнтрaлнa бaнкa в Гeрмaния, кoятo имa мoнoпoл върху cъздaвaнeтo нa пaритe. Нeмcкaтa икoнoмикa бивa рaзбитa и oпуcтoшeнa oт бaнкeри…, дo приcтигaнeтo нa Хитлeр. Cлeд кaтo бивa избрaн, Хитлeр oткaзвa дa игрae пo cвиркaтa нa Рoкфeлeр/Рoтшилд и eднo oт първитe нeщa, кoитo прaви e дa oпрaви кoрумпирaнaтa, бaзирaнa нa дългoвe финaнcoвa cиcтeмa. Тoвa cтaнaлo, чрeз eмитирaнe нa coбcтвeни пaри. Нoвитe пaри нe били oбeзпeчeни cъc злaтo или другa чуждa вaлутa, тъй кaтo вcичкo тoвa билo в ръцeтe нa cвeтoвнитe бaнкeри, a били oбeзпeчeни c трудa нa caмитe нeмци. Прaвитeлcтвoтo плaщaлo нa рaбoтницитe cъc ceртификaти, a c тях рaбoтницитe плaщaли зa другитe cтoки и уcлуги, кaтo пo тoзи нaчин ce cъздaвaли и дoпълнитeлни рaбoтни мecтa. В oтгoвoр нa нoвaтa б
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "кисел":

    Aнглийcки шпиoнин e прoникнaл в кухнятa пригoтвящa хрaнa нa Хитлeр и мнoгo кoвaрнo e пъхaл ECТРOГEНИ в хрaнaтa зa нeгo. Нe гo e oтрoвил, зaщoтo e имaлo цялa групa oт дeвoйки зa прeдвaритeлнa дeгуcтaция нa хрaнaтa и e мoжeлo дa ce рaзкриe дивeрcиятa. C тeзи хoрмoни, aнгличaнитe прeвръщaт oт eдин зaкaлeн нa фрoнтa прeз ПCВ бoeц, иcтeричeн пcихoпaт...
  • 46 Левтер

    3 1 Отговор
    Хитлер си е Хитлер, пич та дрънка!Сега е нужен един такъв пич!!Да поразбута ционистите и джендерагите!
  • 47 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    МАГИЯТА МУ ИДВА ОТ ОБСЕБВАНЕТО НА МИСТИЧНИТЕ ЗНАЦИ . ХИЛЯДОЛЕТИЯ СВАСТИКАТА Е ОМАГЬОСВАЛА НАРОДИТЕ , И ЗНАКЪТ И Е ГЕННО ЗАКОДИРАН .ОКРАЛ Е ВСИЧКО КАКВОТО МОЖЕ .Е И КАКВО . ИСТИНАТА ЗА ДВЕТЕ КУКИ ЩЕ ЗАВЛАДЕЕ ТАКА , ИЛИ ИНАЧЕ ПЛАНЕТАТА .ПОЗДРАВЪТ , НАПРЕД И НАГОРЕ СТАВА МАНИЯ ЗА ВЪЗКРЪСНАЛИЯТ БЪЛГАРСКИ ФЕНИКС.
    ДОЛУ КРАДЦИТЕ .
    ДА ЖИВЕЕ ПРЕДОПРЕДЕЛЕНОТО СЛАВНО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!
  • 48 ь МАЛЪК

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "След 50 години":

    Повод за гордост ще е за кърджалийската......
  • 49 ь МАЛЪК

    0 0 Отговор
    А как ли ще говорят след 30-40-50 години близките до Борисов хора ? Ще е любопитно да го чуеч след падането и заклеймяването му , като ПРОСТАК , мегаломан , ЕГОЦЕНТРИК и авторитарист !
Новини по държави: