Last news in Fakti

7 Февруари, 2021 10:00 8 332 38

"Малкият Химлер" се измъква от възмездието

  • фашизъм-
  • адолф хитлер-
  • вилхелм копе

Вилхелм Копе - "малкият Химлер", както в нацистка Германия наричали висшите полицейски и СС-началници, е назначен за шеф на сигурността в окупирана Полша

"Малкият Химлер" се измъква от възмездието - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един гроб в Бон редовно осъмва с надписа "Неосъден!". Там е погребан бившият високопоставен нацист Вилхелм Копе. Кой е той и защо не е осъден, макар да носи вина за избиването на десетки хиляди поляци?

Разходите по поддържането на гроба на Вилхелм Копе в Бон са поети от неговите внучки Александра фон Ротберг и Беатрикс Хофман. Те знаят за престъпленията, извършени от някогашния началник на СС и на полицията. Преди 20 години започнали да търсят информация и стигнали до шокиращи разкрития, признават те пред ДВ.

Стремителна кариера

Копе е роден през 1896-а година, преди Втората световна война е търговец в Хамбург. Много преди Хитлер да дойде на власт, той става член на Националсоциалистическата работническа партия и на елитните нацистки военни части, а през 1933-а година е избран и за депутат в Райхстага.

През 1939-а година Копе получава още по-важна функция: "малкият Химлер", както в нацистка Германия наричали висшите полицейски и СС-началници, е назначен за шеф на сигурността в окупирана Полша. Със семейството си се премества в Познан и през следващите години отговаря за почти всяко престъпление, извършено по време на нацистката окупация. Копе е много усърден в работата си и колегите му започват да го наричат "дивият Копе". Самият Хайнрих Химлер, райхсфюрер и шеф на СС и на полицията, оценява високо неговия особено брутален подход при унищожаването на евреите и принудителните изселвания в Полша.

Копе разпорежда множество публични екзекуции. Като например в село Тухорза, където заставя 200 от жителите на селото да присъстват на обесването на 15 поляци, осъдени за убийството на германски полицай. В действителност никой от убитите нямал нищо общо със смъртта на полицая. Освен това - в отговор на акциите на полската съпротива - издава заповед всеки ден да бъдат разстрелвани по 50 поляци - на улицата, без съд и присъда. През 1944-а година срещу него е извършен опит за покушение.

Докато Вилхелм Копе ръководи апарата по сигурността в окупирана Полша, семейството му - жена му Кете и двете им деца Урсула и Манфред, водят охолен живот в една вила в Познан. Дали са знаели какво се случва около тях?

Вторият живот на семейство Копе

Още преди капитулацията на Германия на 8 май 1945-а година, семейството започва нов живот: през април Вилхелм се сдобива с нов паспорт с фамилното име на съпругата си - Ломан, с фалшива рождена дата и родно място. Променено е и името на сина му, а пред властите Кете използва друго свое моминско име - Юнеман, обявявайки съпруга си за мъртъв. Преместват се да живеят близо до Хановер, разделени на 15 километра един от друг, преструвайки се, че нищо не ги свързва. Копе, който вече се нарича Ломан, започва отново работа в търговията.

Маскировката функционира и след няколко години семейството вече се чувства напълно сигурно. Преместват в Бон, а през 1952-а година Вилхелм започва работа в шоколадовата фабрика "Trumpf" в Аахен. Осем години по-късно става неин директор. Впоследствие казва, че никой от колегите му не е знаел за неговото нацистко минало.

Съпругата му Кете пък влиза в аристократичните среди - благодарение и на дъщеря си Урсула, която се омъжва за граф.

До процес така и не се стига

В началото на 60-те години Вилхелм Копе е разкрит и прекарва две години в предварителния арест. Излиза обаче на свобода, след като една банка плаща гаранцията му от 50 хиляди германски марки. Синът му Манфред, който междувременно е станал адвокат, поема защитата му и започва да събира доказателства за неговата невинност.

Копе е обвинен в подпомогането и насърчаването на убийства, включително за смъртта на 145 хиляди души в концентрационния лагер Хелмно, както и за съучастие в избиването на 1558 психично болни пациенти в град Джялдово. Но до процес така и не се стига, тъй като обвиняемият си изважда свидетелство, че страда от нарушено кръвообращение, високо кръвно налягане и атеросклероза. Лекарите пишат и, че пациентът трябва през повечето време да е на легло. През август 1966-а прокуратурата в Бон прекратява съдебното производство. Копе умира през 1975-а на 79-годишна възраст.

Манфред, синът на Вилхелм Копе, става известен юрист и през 60-те години е сред адвокатите, пледиращи за даване на амнистия на бившите нацистки престъпници. По-късно оглавява Германското дружество за икономическо сътрудничество. Умира в психиатрична клиника, като обстоятелствата около неговата смърт не са съвсем изяснени - самоубийството не се изключва. Манфред е погребан в същия гроб, в който преди това е положен баща му.

Пред ДВ племенницата на Манфред и внучка на Вилхелм Копе - Александра фон Ротберг - разказва за едно посещение при майка си Урсула преди около 15 години. "Беше привечер, майка ми плачеше пред телевизора - излъчваха филм за Холокоста. "Беше толкова ужасно", повтори тя на няколко пъти, без да има предвид филма по телевизията - имаше предвид нещо много повече", казва Александра.

Няколко години по-късно Урсула заболява от деменция. А дъщерите ѝ се питат дали нейното заболяване не е свързано по някакъв начин с миналото. И дали не е бягство от действителността, насочено към забравата? Смъртта я застига през 2017-а година.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 18 Отговор
    Малката Тиква няма да се измъкне.Всички на площада в 16 00 часа.
  • 2 РАДИО ЕЛТО

    27 10 Отговор
    психопат садист
  • 3 Факт!

    48 22 Отговор
    Десетки хиляди избити поляци няма.Поляците са колаборационисти на нацистите предавали евреи и други.
  • 4 налюдател

    34 9 Отговор
    всички германци са толко невинни
  • 5 Фигаро

    36 50 Отговор
    А националсоциализма много хубаво че го пише 45 години в България беше същото само че не викаха хайл Хитлер а хайл Бай Тошо да изнесат фактите за издевателствата на нашите националсоциалисти през тези 45 години
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 РАДИО ЕЛТО

    20 16 Отговор
    в ада да горят всички убийци насицсти

    Коментиран от #12

  • 8 ПСР

    43 7 Отговор
    Хиляди са неосъдените нацисти.Вернер фон Браун си го вземат в САЩ,за да им направи програмата Аполо.Ген.Гелен става създател на спец.службите на ФРГ след Войната.Клаус Барби посредничи в търговията с оръжие към латино-американските диктатури и сътрудничи дълги години на техните тайни служби.И мн.,мн.други,извършили престъпления срещу човечеството-от Русия,Белорус,Украйна до западните брегове на Франция.

    Коментиран от #11

  • 9 Мнение

    32 3 Отговор
    Така както и сега се вменява на всеки у войската че има дълг така е било и при нацистите , така както и сега се взема под внимание поведението и действията на управляващите така би трябвало да е и за нацистите , на днешно време не се търси отговорност от цял народ а от ръководството, защо германците да са изключение ? по голямата част от обикновенните германски войници им е било вменено, че изпълняват дълга си, все пак е война, така както би се случило и в днешно време. не знам дали разсъждението ми е правилно, но от военна гледна точка е точно така
  • 10 Това за нашите не трябва....

    25 7 Отговор
    Това за нашите не трябва да се допуска. На всеки гроб на ГРОБ трябва да има табела Осъден.
  • 11 Горе долу

    28 3 Отговор

    До коментар #8 от "ПСР":

    От морална гледна точка, американците са постъпили лицемерно и двулично, като са го прибрали, от друга страна Фон Браун не е стрелял по никого, бил е учен и си е работел в лабораторията, а да си учен и откривател какво престъпление е ?

    Коментиран от #16

  • 12 Радио

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "РАДИО ЕЛТО":

    Да...Да....както и гробаджиите.
  • 13 ХайлАдолф

    25 10 Отговор
    Както винаги долнопробната еврейска пропаганда на ДойчЗелце силно изкривява и изопачава истината за събитията . Но това е логично защото такива изданийца са създадени ,за да обслужват еврейските интереси по света . За това и никой не обича евреи , защото ни ги навирате навсякъде и на хората им се повръща вече , само като чуят за евреи .....
  • 14 Иван Грозни

    22 3 Отговор
    Голям артист е бил този нацист. Във всяка партия се членува доброволно, но по различни причини. Едни хора по убеждения други от интерес/самосъхранение, шпионаж, съботаж, домогване до властта и т-н./ Така е било преди 09.09.1944г. така беше и след тази дата. Сега кои са на власт? Същите артисти които бяха преди 10.11.1989г. Извод: на предстоящите избори предлагайте хора които не са си сменяли цветовете като носни кърпички.
  • 15 БЪЛГАРИЯ

    9 16 Отговор
    ХИТЛЕР е бил шизофреник
  • 16 ПСР

    12 8 Отговор

    До коментар #11 от "Горе долу":

    Има логика.Но фон Браун е убеден нацист.Неговите Ф1 и Ф2 нямат военни цели-летят към жилищни квартали.Има обаче и др.бомби,наредени от Харис-Касапина,глав.командващ съюзническите ВВС-запалителните над Хамбург и Дрезден Срещу жилищни квартали .След всичко свърешено от СС в СССР,Франция,Гърция...не понасям идеологията и арогантността им,това е.

    Коментиран от #36

  • 17 Гюнтер

    15 4 Отговор
    Няма присъда, следователно е невинен!
  • 18 С какво

    16 10 Отговор
    нашите комунисти са по добри като изроди и те са трепали безразборно. Но след 1990гд няма един в затвора.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истина

    12 7 Отговор
    Националсоциализма е най хубавото и прекрасно нещо което се е случвало на света. Хитлер е спасението и обединението на европейската раса и нашето самосъхранение от еврейските дяволски лапи и тяхните ор-ки чер-ните май-муни. Националсоциализма е самосъхранение . Всички от ционист ВЕЛЕ трябва да бъдат разстреляни до един . Това не са германци - тива са еврейски ку-;-рви предатели

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХайлАдолф

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Истина":

    Прав си, все пак Адолф Хитлер е първия радетел на обединена Европа на нациите , както казва самия той , затова и Судетите се присъединяват към Германия абсолютно по своя воля . Останалото е еврейско-комунистическа долнопробна пропаганда за заличаване на престъпленията на така наречените "съюзници " във ВСВ .

    Коментиран от #27, #37

  • 25 любител

    13 1 Отговор
    ето от къде се учат и нашите милионери които влязът в затвора веднага се разболяват като ветко и др.а като обикалят със собствените си самолети и яхти по разни острови им няма нищо.боклуци.
  • 26 Panzerkorps

    8 3 Отговор
    Човекът не е осъден следователно е невинен. Добре е да го проумеете!
  • 27 Panzerkorps

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "ХайлАдолф":

    Прави сте братя, но такива коментари не се допускат от... знаете от кого. Трябва да възхвалявате убийците-съюзници. Поне засега. Няма да е още дълго.

    Коментиран от #28

  • 28 ХайлАдолф

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Panzerkorps":

    Чувам , че скоро ще отварят модернизираната и обновена, с по-голям капацитет фабрика за цветни сапучета .....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Има

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "Емил":

    специално едни, които със сигурност са с ментални проблеми. толкова са отмъстителни, че до ден днешен преследват полу умрели на по 100 години нацисти дядовци, дето сигурно и спомени вече нямат, но ония искат да ги съдят. но има и такива, дето осъзнават, че това не е редно и по-скоро ще събуди поредна омраза и най-важното е, че всъщност ,отмъстителните, по този начин падат на нивото на нацистите
  • 31 Роза

    6 1 Отговор
    Според мен този Копе си е получил наказанието,но по друг начин.Представяте ли какво е да живееш толкова години след войната все в страх?!Страх да не те арестуват,страх да не те открие някой от близките на избитите концлагеристи,страх да не те застреля непознат на улицата...Колко много страхове!Сигурна съм,че в края на живота си се е молил Бог да го прибере по-бързо!А иначе,светът е пълен с неосъдени престъпници!И в БГ ги има предостатъчно!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Марс е виновен

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "Емил":

    "Евреите са виновни"-така ли, чети?

    Помисли за евгениката родена в Англия, поддържена от САЩ, възхвалявана от Хитлер, приложена от него в пълна степен лагери?
    Как би се чувствал в ръчичките на Менгеле ТИ и децата ти с едно номерче на IBM-номерата на перфокартите са татуирани на концлагеристите, защото не се вписваш в линийката на нацистката антропология, не си рус и синеок, или челюстта ти е по-малка.
    Не че днес, не ти се готви същото номерче-ЧИП на ръчичката от наследниците на Хитлер-СТО ХИЛЯДИ приети в САЩ и Л. Америка.
    В Бразилия президент откровен фашист, Навални откровен НАЦИСТ.

    Помисли за ваксините, и кои са жертвите?
    Израел е първата жертва на васовото ваксиниране, Германия 2-рата жертва на НАЦИСТКИ закони, кой разпространи Ковид-създаден в лаборатория, кой печели от ваксините, защо.
    Дано да не си млад човек, защото младите хора са най-лесни за промиване на мозъци и включването им в радикални движения-фашизъм, нацизъм, тероризъм, комунизъм, анархизъм.
    60 милиона загинаха, заради един ЛУД с основно образование, финансиран от същите, на които сега внуците им притежават акции-БМВ-Круп, АЙ БИ ЕМ, Монсанто-ГМО, Сименс.

    Докато Лудият Австриец с Основно си е пиел шампанското с Рокфелер и "Червеният Щит", водещи началото си от онези "тайни кръгове"-обикновените евреи, поляци, чехи, руснаци, французи, опозиция германци са убивани в концлагерите.
    Вавилон Рим - Наполеон унищожава Ватикана, Мусолини ги връща-защо?
  • 35 Антиболшевик

    6 1 Отговор
    Спокойно , четвъртия Райх е близо , нещата ще си дойдат на мястото....
  • 36 факт

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "ПСР":

    Всичко това е така , както казваш. Но има два основни фактора които няма как да останат незабелязани , когато се вменява вина за този масов касаплък. Първият фактор е - Кой започва първи , или - Кому е изгодно. И вторият фактор е - Кой спечели войната , за да потърси тази отговорност от победеният . Обикновено победителя носи само морална отговорност , ако изобщо някой му я потърси. От римско време съществува една максима и тя гласи - "Тежко на победените"
  • 37 Само мнение

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "ХайлАдолф":

    Малко фюрерче , само ти ли не разбра , че Хитлер е една обикновена маша в ръцете на германските икономически концерни , но с необикновено дар-слово , и изразно-заразителна патетичност . И преди него са се опитвали да обединяват Европа , даже един път са успели да я обединят(Наполеон) , но нали знаеш - На мишките планът все го разваляла котката.

    Коментиран от #38

  • 38 ответно мнение

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Само мнение":

    А дали "разбиращите" , като теб изобщо са разбрали , че евреите им промиват мозъците точно в тази посока ...