Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 10:00 5 001 53

В Европа се крадат все повече нацистки реликви

  • европа-
  • германия-
  • история-
  • кражба-
  • нацисти-
  • нацистки реликви-
  • адолф хитлер-
  • хайнрих химлер-
  • нидерландия

Копия в голям мащаб се правят в България, Полша, Украйна и дори Пакистан

В Европа се крадат все повече нацистки реликви - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните години все по-често се съобщава за откраднати или фалшифицирани нацистки реликви. Сега вниманието привлече серия от кражби в Нидерландия и в Дания. През август 2020 година шестима души разбиха вратата на военния музей "Eyewitness" в нидерландския град Бек, счупиха витрините и откраднаха експонати от времето на нацизма на стойност 1,5 милиона евро. Престъпниците имали нужда само от шест минути, за да извършат кражбата. И очевидно са знаели точно какво искат да вземат. През октомври сходен обир бе извършен във военния музей в Осендрехт, отново в Нидерландия. Там крадците подходиха по-малко грубо, но не по-малко нагло – те откраднаха наред с другото множество манекени с исторически униформи, както и оръжия. В този случай щетите са за около един милион евро.

Редица музеи предприемат мерки, за да предотвратят кражби

Във връзка с тези случаи Франс ван Венрой, директор на военния музей в Луп он Занд, решава да не бездейства в очакване и неговият музей да пострада. Той взима мерки за повишаване на сигурността на експонатите, сред които прибори за хранене на Адолф Хитлер и Хайнрих Химлер и нацистки униформи. Венрой укрепва допълнително входната врата на своя музей. Неговите колеги от военния музей в Оверлон пък връщат обратно предоставените временно ценни предмети от Нидералндския институт за военна документация - включително една от книгите, в която са били регистрирани смъртните случаи в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Следващата кражба обаче става не в Нидерландия, а в Дания. През нощта срещу трети ноември неизивестни лица открадват 20 експоната от Германския музей "Nordschleswig" в датския град Зьондерборг. В съобщение на музея за пресата се казва: "Извършителят или извършителите са набелязали при нападението предмети, свързани с националсоциалистическото минало на германското малцинство. Става дума най-вече за различни униформи. Те са високо ценен трофей за колекционерите, което е възможен мотив за кражбата".

Интересът към нацистките реликви расте

Още не е ясно дали последните кражби са свързани. Сигурно е, че в момента нацистките реликви са търсени повече откогато и да било. Порталът artnet съобщава, че нарасналото търсене води до все повече фалшификати - както се установява при подготовката на една изложба за Холокоста в Буенос Айрес, когато голяма част от експонтатите се оказват подменени. Междувременно копия в голям мащаб се правят в България, Полша, Украйна и дори Пакистан, както споделил един аукционер пред artnet. Сред най-ценените предмети от нацистките времена наред с униформите са каските, военните ордени за заслуги, кортиците и личните вещи, притежавани от високопоставени офицери или нацисти. На аукциони предметите от този характер по правило достигат високи цени.

Възхищение пред злото?

И историкът професор Арнд Бауеркемпер от Берлин, който е експерт по нацистката диктатура и отношението към националсоциализма, вижда ръст в интереса към нацистките реликви в последните десет години. Според него роля за това играят три различни мотива: определеното възхищение от националсоциализма, все по-дистанцирано-шеговито отношение към темите от миналото, както и комерсиалното измерение. "Това е положението с мотивите на онези, които извършват деянията. Но трябва да се погледне и другата страна: който търси такива предмети? Така се стига до една група, която споделя дясноекстремистките склонности, но и до хора, които без да са мотивирани политически, се възхищават на националсоциализма", посочва Бауеркемпер.

Фетишизирането расте с времето

Все по-голямата времева дистанция спрямо нацизма и измирането на последните живи свидетели будят опасения у Бауeркемпер: "Дистанцията играе голяма роля, ако имаме предвид например как на парти британският принц Хари се маскира като генерал Ромел - нещо шеговито и необмислено“. Случаят е от 2005-а, а принцът се появи включително със свастика на ръкава, за което впоследствие публично се извини. Все пак има и хора, които купуват нацистки реликви, за да не попаднат те в грешни ръце. През 2019-а година ливанският бизнесмен Абдала Шатила купи на търг лични предмети, принадлежали на Адолф Хитлер, за да ги предаде на "Яд Вашем" - централния израелски мемориал в памет на жертвите на Холокоста.

Автор: Филип Йедике


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    33 2 Отговор
    момчето с мустачките да не изскочи от някъде?
  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    64 1 Отговор
    В Европа трябва да се появи нов "чичко с мустак", защото патладжаните ще превземат хората...

    Коментиран от #43

  • 3 Тц тц тц

    1 1 Отговор
    -5000м
  • 4 военно време

    37 14 Отговор
    Преди години един циганин открадна колелото на дядо с хитлеристкия орел. Бил е даден на неговия баща от немски войник в замяна на една кокошка, а след немците руснаците като са дошли са грабили прасета и нищо не са оставали в отплата.

    Коментиран от #6, #15, #45

  • 5 Софиянец

    23 10 Отговор
    За разлика от това соц тенекийките от същия период струват стотинки, просто са изгубени от садържание, чест и достойнство
  • 6 КОТарАК

    16 28 Отговор

    До коментар #4 от "военно време":

    немските войници са били на издръжка при нас и са получавали заплати , сравними с тия на тогавашните депутати-от нашия бюджет им е плащано. информирам те само

    Коментиран от #8, #12, #29, #53

  • 7 Присмехулник

    24 0 Отговор
    Ами нещата вървят нататък с тези сбъркани политики....
  • 8 военно време

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Е явно тоя войник му се е яло пилешко пресно месо и е дал, каквото не му е трябвало - колелото. Иначе остава прадедо да го е гепил от некъде?

    Коментиран от #11

  • 9 УЛТРАС

    37 0 Отговор
    ОТ ДИСТАНЦИЯТА НА ВРЕМЕТО ХОРАТА ЩЕ РАЗБЕРАТ ЧЕ ЧИЧО АДИ БЕШЕ ПРАВ !!! ТОЙ СЕ БОРИ СРЕЩУ ЕВРЕЙСКАТА БАНКА!!!
  • 10 Аз40🏴‍☠️

    28 1 Отговор
    Дойчевеле забрави да ни излъже за пореден път, че не сме спасили "евреите", а сме ги пращали към лагерите. От години целят да притиснат властите да им плащат обезщетения от бюджета.
  • 11 КОТарАК

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "военно време":

    ако историята ти е достоверна , то е станало при изтеглянето на вермахта предполагам/ иначе с излишъка от порциона си и купените продоволствия тук , са пращали за Германия композиции с хранителни стоки и други
  • 12 Справедлив

    28 7 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Ще ти кажа само два случая казани ми от хора които отдавна са в гроба.Пловдив...ул.Данаил Николаев...зима...Немски генерал убива с колата младо момиче...изважда пистолета и се застрелва.Пловдив...гребната база...Руснак продава часовник на българин...потърпевшият...след малко друг руснак си...познава часояника и му го взема...Това не е пропаганда...

    Коментиран от #21, #27, #46

  • 13 един от многото

    23 0 Отговор
    С тези неадекватни решения на "демократичните" лидери , пълнещи държавите си с паплач от целия свят , не може да се очаква нищо друго освен възраждане на Нео фашизма. Малко се нациите по света които безропотно плащат , ток , вода и здравни услуги на не само безполезни но и вредни за обществото прослойки.
  • 14 Ами супер

    10 1 Отговор
    💪🏻🙏🏻👏🏻😜 какво да друго да крадат “Ермолка” ли 🤪🤪😝😝🤣👏🏻
  • 15 Любовчия

    4 14 Отговор

    До коментар #4 от "военно време":

    Ами, какво да тти каже стареца? Истината ли?
    Дядо ти, просто е ДАЛ на немския войник, и за благодарност е получил колело.

    Коментиран от #16

  • 16 военно време

    21 3 Отговор

    До коментар #15 от "Любовчия":

    Тогава не е имало подобни неща. Дядо ми е воювал после в Унгария срещу Райха, предполагам, не от някакви скруполи за колелото, а просто такива са били заповедите. Та и така е станало, немецът е взел кокошката, но просто е бил научен да не краде и е дал нещо в замяна.
  • 17 Перо

    13 0 Отговор
    Соросистите и неолиберализма ще върне времето назад.
  • 18 Criminal

    26 2 Отговор
    Със свещ ще го търсите фюрера, все полека взехте да се усещате, кой прав, кой крив.........
  • 19 Айхман

    19 1 Отговор
    Много голям брой хора се възхищават на качествената изработка на нцистките предмети.
  • 20 Хемус

    17 0 Отговор
    Беше много удобно да обявят чичо за злодей,понеже каза много като истини!Е питам беше ли прав като предсказа какво бъдеще я очаква Европа!Или ние тях или Те нас!
  • 21 ВъГъЗъ

    16 5 Отговор

    До коментар #12 от "Справедлив":

    Големи басни разказваш. Никой генерал не кара колата си сам, той си има шофьор. Само ББ кара 'жипката сам, защото не е истински генерал!!!

    Коментиран от #24

  • 22 темелко

    20 1 Отговор
    Всичко произведено в нацистка Германия е екстра качество.

    Коментиран от #23

  • 23 Перо

    22 0 Отговор

    До коментар #22 от "темелко":

    Аутобаните са били с 7 м.настилка и още не са мръднали за 85 г. Тук са с 2 см асфалт върху кал с годност 1 месец.

    Коментиран от #26

  • 24 Перо

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "ВъГъЗъ":

    Само в БГ и Русия пожарникарите са под пагон към МВР. Какъв пожарникар може да бъде генерал с дипломна работа Разгъване на маркуч през пресечена местност.
  • 25 феро

    11 0 Отговор
    НАТО много харесва Хитлер, следва приомите му!
  • 26 Факт!

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Нямаа по-добър материал за път от бетона.Неслучайно самолетните писти по военните летища са от бетон.
  • 27 nklk

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Справедлив":

    Сигурно е бил есесовец нали? Аман от приказки за лека нощ.
  • 28 777

    14 3 Отговор
    И надойдоха едни мустакати с калпаци та ни ограбиха и закопаха за 100г- напред защото А.Х. загуби войната за жалост и запяхме навред са блеснали житата и разлюлей се гора от стомана та цъфнахме и вързахме и едва ли скоро ще върнем манталитета на културния и трудолюбив Българин който изправи страната ни след 1св-война и тя беше в десетката на Европа..!
  • 29 Ъгълов

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Докажи го червен лъжльо. Уы нас официално на наша издръжка са били само медицинските , комендантските и евакуационните части на Червената армия и по-късно междусъюзническата комисия след войната. Какви немски части е имало в България ? Никого не сме извържали. Напротив немците са си плащали за всичко с райхс марки, които са имали доста голяма попрулярност. Преди обявяването на войната, през 1939 г. германската марка струвала на международния пазар около 11 лева. След първите победи на германската армия курса скача и БНБ започва да я я купува по 32,50 лв., без премия. Търговците са предпочитали марките пред лева. Така, че чети мой човек, но не измислените от комунистите книги.

    Коментиран от #30, #34, #35, #37

  • 30 Айхман

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ъгълов":

    Уточнение.Една райхсмарка е струвала 32,50лв.Източник БНБ.

    Коментиран от #47

  • 31 Първан

    2 2 Отговор
    Тея не могат да не споменат България в статия за нацисти боклуци
  • 32 112

    13 2 Отговор
    Браво 29 ! Няма кой да чете и да види колко кожи от народа са смъкнали т.н. освободители ! Ако прочетете Проф.Диню Щарланов , ще Ви се изправят косите откомунистическата съветизация на България ! Ама кой да чете ? У нас простотията ,насаждана от комунистите,е вече масово явление ! За това сме и на тоя хал !
  • 33 До експерта

    6 1 Отговор
    Въобще не е толкова до възхищение към тогавашния националсоциализъм колкото до красотата на предметите, униформите, оръжие и т.н. г-н Лени Килмистър има цял гараж с колекции и на питане ти защо ги колекционира той отговаря :- Много са красиви, ако и на израелската армия били толкова красиви и тях щял да колекционира ! т.е. няма общо с политиката, а с естетиката
  • 34 Почти никакви

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ъгълов":

    Имало е инженерни групи, които са били със задача, да укрепват мостове по границата с Турция, ако случайно войната се пренесе натам
  • 35 КОТарАК

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ъгълов":

    ,,По този повод министърът на финансите Добри Божилов съобщава на министър-председателя Богдан Филов, че "исканията на суми за издръжка на германските войски в България постоянно се увеличават; за последното тримесечие те възлизат на 900 милиона, което за година би дало три милиарда и 600 милиона." / само една извадка ти цитирам-съмнявам се че имаш книги , поразрови се в нета.....,,Издирените от Давид Коен финансови документи показват, че за времето от 1941 до 1944 г. германците изтеглят от БНБ общо 7 039 000 000 лв., а общото клирингово салдо с Германия към 9 септември 1944 г. възлиза на 23 641 456 540 лв.''........аз не съм червен лъжльо между другото /неутрален патриот съм , знаещ историята и как са ни цакали всички

    Коментиран от #36

  • 36 минувач

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "КОТарАК":

    Да всички само са взимали.Виж какво става със златния резерв след 09.09.44г.

    Коментиран от #38

  • 37 ВСВотСАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ъгълов":

    А, така ли? Я почни да се ограмотяваш?
    Спогодбата "Нойбахер"
    "Втората световна война (1939-1945). Наречена е на името на германския представител, който я подписва. Предвижда Българската народна банка (БНБ) да предостави средства за покриване нуждите на германските войски в България срещу финансовите задължения на България към Германия, а ако такива няма - както е в действителност, покриването да се осъществява чрез заверяване на клиринговата сметка на БНБ при Дойче Феррехнуунгскассе. Клаузите на спогодбата не се спазват от Германия. Вместо предвидените 500 млн. лв. до 1944 г. тя изтегля от БНБ 7,039 млрд. лв.(огромна сума за онова време). Спогодбата престава да действа след преустановяване на официалните отношения между двете страни през септември 1944 г. А парите не са върнати и до днес.

    Коментиран от #41

  • 38 Не точно

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "минувач":

    Златния резерв след 09.09.44г. отива за плащене на репарациите, щото швабите загубиха войната, а ние се излъгахме да подпишем пакт с тях
  • 39 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    Сегашното зло с опитите за подмяна на коренните населения и насаждането на перверзии сред подрастващите е може би по-голямо.
  • 40 ХайлАдолф

    3 0 Отговор
    Вечна слава зя великия Фюрер , първия радетел на обединена Европа на нациите , а останалите ционистки брътвежи и комунистическа пропаганда, са си едни долнопробни напъни .....
  • 41 Антиболшевик

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "ВСВотСАЩ":

    А нещо за българския златен резерв ,който потегли към Москва след 44 година да кажеш .....

    Коментиран от #44

  • 42 ХайлАдолф

    3 0 Отговор
    Нeoнaциoнaлизмa , драги ми джендъряги , e eдинcтвeнoтo cпaceниe зa държaвитe нa cтaрия кoнтинeнт , зaщoтo рeлигиoзнaтa и eтничecкa кaртa нa Eврoпa ce прoмeня в пoлзa нa вcякaква cвeтoвнa пaплaч, нo нe и в пoлзa нa Eврoпeйcкитe нaрoди ......
  • 43 ддд

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    ми да празнуваме 20 април, аз ще за вас незнам
    всеки нов ден е празник не че нещо
  • 44 ВСВотСАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Антиболшевик":

    Казвам- нарича се разплащане на задълженията ни.
    До 1959 г. натрупаните по време на Царство България 26 тона златни резерви тайно са преместени в Москва под предлог, че сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка.
    "До 1962 г. две партиди от златния резерв на България е продаден, за да бъдат покрити падежите по дълга към съветските банки в Лондон и Париж. В самия край на 1962 г. около 21 тона злато си купува срещу рубли и Централната банка на СССР – Госбанк, макар две години по-рано е било обсъждано друго решение, а именно златото да бъде продадено срещу капиталистическа валута и с осигурения ресурс да бъдат погасени българските задължения. През 1964 г. са продадени още 4 тона, надлежно депозирани предварително като златен залог в Лондон."

    Коментиран от #51

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Справедлив":

    Я кажи името на тоя генерал бе Все пак за генерал става въпрос Много ще интересно ,кой е тоя генерал, дето освен всичко си е карал и сам колата
  • 47 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Айхман":

    Според спогодба Нойбахер от 41 накрая излиза 1 марка 1000 лв
  • 48 Цар Вул

    3 2 Отговор
    Райх марките в края на войната изобщо не са имали стойността, която са им давали!
    България в плащала издръжка на всеки немски войник двойно по-голяма, отколкото на български войник. Даже в последствие Министъра на войната излиза с наредбата нашите да ходат по налъми и по терлици, че нямало кожа за чепици... разбира се, същия този по-късно става "жертва" на народния съд
  • 49 Айхман

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Интересът към нацистките реликви расте.
    Растат и интереса и симпатиите към нацизма.
  • 50 групен фюрер

    3 0 Отговор
    Нацистите на чело с Адолф създадоха икононически мощна и социална държава.Водача до днес е ненадминат по изпълнение на обещания пред нацията.
  • 51 Антиболшевик

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "ВСВотСАЩ":

    Дадох ти плюсче , защото това е вярно от гледна точка на сухата статистика , но никой не казва , че зад тази статистика се крие схемата на една голяма кражба и източване на България от болшевиките в Москва .

    Коментиран от #52

  • 52 Не точно

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Антиболшевик":

    Днес е по-лошо. Схемата с природните ни ресурси с под 1% се крие една голяма кражба и източване на България от демократите във Вашингтон. Надминала многократно тази през соца. Но на това ще се даде гласност и разбере години, след като американците си заминат.
  • 53 м илиев

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    ко викаш , я пак ...не те разбрах нещо , ама първо си го кажи на глас , на себе си , после ръси тъпотий