Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 07:56 4 174 92

Марсоходът "Пърсивиърънс" кацна успешно на Марс

  • марсоход-
  • марс-
  • пърсивиърънс

Това е третото посещение на земен апарат на Червената планета в рамките на малко повече от седмица

Марсоходът "Пърсивиърънс" кацна успешно на Марс  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс" кацна успешно на Червената планета. Минути след това, в наземния контрол в Пасадена получиха от апарата първите черно-бели снимки от повърхността. Изпълняващият длъжността директор на НАСА Стив Джурчик обясни с какво ще допринесе сегашната мисия:

"Ако е успешна, може да я използваме за научна платформа за наблюдение и събиране на информация за бъдещите експедиции на марсоходи. Интересният начин на кацане ни позволява да изпращаме все по-големи и по-амбициозно изградени роботи на повърхността на Марс."

Марсоходът е в кратера Джезеро - избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата. Целта е да търси следи от примитивен живот, а ще вземе и проби, които да бъдат върнати на Земята от друга мисия.

"Пърсивиърънс" е най-големият и сложен планетоход на НАСА и деветият космически апарат, кацнал успешно на повърхността на Марс.

Това е третото посещение на земен апарат на Червената планета в рамките на малко повече от седмица. Два апарата - на Обединените арабски емирства и Китай - навлязоха в орбитата на Марс в два последователни дни миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 адаша

    42 4 Отговор
    Първите снимки са на македонските митничари...
  • 3 Sofia

    64 41 Отговор
    Браво на Американците. Руснаците има да завиждат още 50 години, но нали имат космически войски хахах

    Коментиран от #4, #10, #22, #70

  • 4 батко мафи

    36 42 Отговор

    До коментар #3 от "Sofia":

    Русофобията е не по малко вредна от русофилията.А чуждопоклонничеството унищожава личноста.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гъдю Гъдев

    14 43 Отговор
    Как черно бели снимки, бе тези хора за цветни фулмастери не са ли чували..
  • 7 щом е кацнал

    8 33 Отговор
    сигурно се готви за Луков Марс.
  • 8 КОЛЬО ДИПЛОМАТА

    18 47 Отговор
    КАЦНАЛИ КАТО НА ЛУНАТА, КАТО ЕДНО ВРЕМЕ
    А СЕГА И НА МАРС

    ХОЛИВУДСКА СИТУАЦИЯ
  • 9 оня с коня

    44 24 Отговор
    Руснаците нещо ги няма та Хоризонта?Верно че се шматкат с Ракетите си в Ниска Орбита около Земята,ама да обиколяш кат Гламав Земята и да правиш Снимки НЕ Е като 1 Път да Отидеш И КАЦНЕШ на Марс!

    Коментиран от #11

  • 10 Муаха-ха-ха-ха...

    15 46 Отговор

    До коментар #3 от "Sofia":

    Апарата изпратил "ЧЕРНОБЕЛИ СНИМКИ",нищо,че струва 2млрд. $.

    Коментиран от #32

  • 11 Зрител

    21 41 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Уви ! След голямата стачка на холивудските сценаристи киното в Саш умря . Няма кой да ангажира артисти със скафандри да имитират стъпване на Марс , няма кой да им напише вълнуващ текст с думи към човечеството ... Мъка !

    Коментиран от #13

  • 12 серчу

    9 41 Отговор
    Ъъъаа, и каде кацна тва . У некоя падина из пустинята па викат на марс било

    Коментиран от #35, #89

  • 13 мдаааа

    42 5 Отговор

    До коментар #11 от "Зрител":

    Да живее Мосфильм ...🤭🙄
  • 14 pepy

    61 7 Отговор
    Днес хейтърите ще остроумничат до откат... :)

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Браво

    12 30 Отговор
    Спокойно господа, то без Руско участие не е минало, я проверете с какъв двигател е извелата го ракета носител, великолепен както каза самия Мъск,та още веднъж, браво:)

    Коментиран от #19, #90

  • 17 Бай Айлън

    7 24 Отговор
    А да се върне ще може ли или за сега еднопосочен билет 😂
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Sofia

    10 8 Отговор

    До коментар #16 от "Браво":

    United States - Atlas V 541

    Ракета Атлас 5 с двигатели произведени в Украйна.

    Киев обвини Москва, че е предала на КНДР украински ракетни двигатели

    КНДР може да е купила ракетни двигатели от Украйна

    Украйна ще достави на Турция двигатели за крилати ракети

    Коментиран от #30, #33

  • 20 Анонимен

    9 0 Отговор
    Украинските власти хвърлиха върху Русия вината, че Северна Корея разполага с произведени в Украйна ракетни двигатели, за което съобщи вестник "Ню Йорк таймс", позовавайки се на доклад на експерти от Международния институт за стратегически изследвания.

    Изпълняващият длъжността ръководител на Държавната космическа агенция на Украйна Юрий Радченко заяви, че въпросните двигатели са произвеждани до 2001 година в предприятието "Южмаш", но само за нуждите на руската космическа програма.

    В момента Русия има между 7 и 20 двигателя РД-250 за ракети носители "Циклон-2" и "Циклон-3" и може да прави каквото си пожелае с тях и с информацията как се произвеждат, заяви Радченко
  • 21 Васил

    11 4 Отговор
    Хората пратиха марсоход на Марс а нашият диктатор още се учи дупки да кърпи къде сме ние?

    Коментиран от #59

  • 22 Гост

    10 26 Отговор

    До коментар #3 от "Sofia":

    Първи спътник около земята-руски. Първи човек излязъл в околоземна орбита - пак руснак. Време бе и американците поне в кацането на Марс да бъдат първи. Докато руснаците са заети да усвояват Арктика.

    Коментиран от #25, #26, #29, #44

  • 23 Аз40🏴‍☠️

    7 25 Отговор
    Гледах го този сериал и не го препоръчвам. Скапани графики, лоши ефекти, не става за нищо, дори за загуба на време.
  • 24 Живко

    30 4 Отговор
    Рогозка ,ко стана баце ? Батута им май работи, а твоя не работи

    Коментиран от #47, #84, #87

  • 25 мдаааа

    18 5 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Първи алкаш - пак руски ...😁
  • 26 Sofia

    13 11 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Русия все още няма нормално работеща комуникационна система и пълноценна група от спътници за дистанционно сондиране на Земята. По отношение на руските научни мисии нещата са трагични: последните два сериозни апарата, "Спектр-Р" (космически телескоп) и "Фобос-Грунт" (мисия до луната Фобос на Марс) бяха изстреляни през 2011 година. "Спектр-Р" престана да получава команди от Земята през януари тази година, а "Фобос-Грунт" изгоря в атмосферата през януари 2012-та година.
  • 27 Разбираема е

    15 11 Отговор
    злобата на русопоклонниците, защото Марс за русите е пълен провал и не случайно го наричат "Омагьосаната планета". Първо успешно облитане на Марс е на НАСА с Маринър 4 декември 1967 г. преди отново да направят първо влизане в орбита на Марс с Маринър 9. На руснаците им се отдава да кацнат първи с "Марс-3" но великата руска техника работи само 15 секунди и спира завинаги, което е успех като кацане, но провал като мисия на повърхността. Американците кацат след тях с Викинг-1 и правят първото успешно изследване на повърхността с рекордните над 6 години работа на апарата. Оттогава до сега нищо не се е променило - едните гледат от Земята, а други имат успех след успех. Затова разбирайки че не е за тях тая работа планират съвместна мисия с ЕКА - от тях сложната техника за кацане и изследване, а руснаците ще се опитат да ги закарат до Марс - все пак се специализираха в тексиметровите услуги в ниска земна орбита, ще пробват и по-далеч....
  • 28 оня с коня

    17 9 Отговор
    Твърдят тука разни "Защитници на всичко руско" че в Ракетата имало Руски двигател.Въпросът е ЗАЩО след като руснаците УЖ имат такъв Двигател ТЕ не изпратиха Кораб с робот до Марс?Еса очаквам да чуя "Не са казали,не са го направили"!Ама за осъществяване на Подобен Проект трябва Дупеее!...ама Американско,а не Руско:)

    Коментиран от #37, #42

  • 29 Sofia

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Статистиката за 2018-та година е тъжна: Русия изостава в областта на спътниковите изстрелвания. СпейсЕкс са изстреляли през 2018 година повече ракети "Фолкън 9" отколкото всичките орбитални ракети, изстреляни от руснаците за същия период, при това ако броим към статистиката полетите на "Союз-СТ-Б" от Френска Гвиана за руски (де факто те са европейски). Миналата година Русия е изстреляла само четири граждански спътника (тези от серията "Канопус") и два за нуждите на ГЛОНАСС.
  • 30 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "Sofia":

    Украйна, ако има ракетни двигатели, то те са произведени още по времето на СССР. Не се произвеждат там нито ракетни двигатели, нито авииносци, както някога когато бяха в състава на СССР. Даже корабните им заводи пустеят, получават надуваеми лодки от САЩ и Великобритания. Всички високо технологични производства в Украйна са унищожени. Основно изнасят земеделски продукти. И металургията не можаха новите големи братя от САЩ да им унищожат. За сега.
  • 31 pepy

    30 3 Отговор

    До коментар #15 от "мдаааа":

    Може и така да се каже... Просто пропуснах да сложа кавички където трябва...
  • 32 Sofia

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Муаха-ха-ха-ха...":

    Друг основен проблем - електрониката. Макар че по времето на СССР битовата техника е била с ниско качество, електронните компоненти са били по-добри. Да, тези електронни прибори, които са се използвали във военния и космическия отрасъл, са изразходвали повече електроенергия и са били по-големи и тежки от западните, но са вършили добре своята работа. Успехите по съветско време са безспорни - автоматични междупланетни станци, най-вече мисии до Венера, пилотирани кораби, проектът Буран. Да, развитието на космическата електроника е било в изолация от глобалните тенденции, но то е било провеждано съобразно предварителни начертани планове и ясно структурирана ръководна и производствена система. Прогресът в тази област бил прекратен след съсипването на системата. Конструкторските бюра били оставени на пазара с ръководство, което не е умеело да работи в капиталистическата система, но все пак е било принудено да го прави. В опит да оцелеят те се облегнали най-вече на връзките си и на лобизъм, за да получават поръчки. Резултатът от това е налице - вместо да има пазарна конкуренция, решенията се взимат на базата на лични договорености между поръчителя и изпълнителя. Космическите апарати са екипирани с нови бордови прибори, с нови наземни системи, но те се изготвят от различни производители, съответно взаимовръзката между отделните звена е лоша. През последните години Русия прави опит да купи чуждестранни компоненти за спътниците си, най-вече целева екипировка. Но ник
  • 33 Браво, бе

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "Sofia":

    Тва е като с Крим, украински ама всъщност подарък от Русия, върнат и пак руски и като ваксината, руската ще се произвежда и в Турция и Сърбия и други се готвят и какво не е руска :))), ами то лунната програма на САЩ за кацането е сръбска в основата си с голям принос на сръбски учени, едно е сигурно не са индианците, които са всъщност истинските американци:))), което е друга тема вече:)
  • 34 Sofia

    8 2 Отговор
    Саркисов обръща внимание и на още един сериозен проблем - липсата на работна ръка. Да, в Русия все още има инженерно-конструкторски школи на топ ниво, обединени около най-големите звена на космическата индустрия, но и те отмират. Почти няма хора на средна възраст, които да са назначени, а дори и тези, които са на щат, просто не са успели да си намерят някаква друга работа. Млади хора пък почти не се наемат. Ако навремето в космонавтиката са се трудили само най-добрите, сега малцина желят да работят за заплата като тази на чистачката в мола. Следва най-тежкият проблем след този на ниското заплащане - бюрокрацията. Представете си следното, пише Саркисов: един младеж, току-що завършил университет, постъпва в космическия отрасъл заради чист идеализъм и романтика да работи в космическия отрасъл (друга обективна причина няма). Вместо да използва уменията си така, както може, е принуден през повечето време да се занимава с документация. Това е задължително за младите космически специалисти, независимо че предприятията си имат назначен административен персонал, при това безобразно раздут спрямо стандартите на съвременните компании. Безумията са неописуеми, например няма електронна документация - документите често пъти се отпечатват и сканират наново, защото голяма част от персонала се състои от възрастни хора, които не могат да работят с компютри и не искат да се научат.

    Коментиран от #50

  • 35 тъпанар

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "серчу":

    Да, и земята е плоска. А... и живеем под купол. Абе всичко е анимация. Да продължавам ли?
  • 36 Sofia

    6 1 Отговор
    Осигуряването в Русия също отстъпва сериозно на това в САЩ. Работниците на НАСА имат здравни осигуровки, командировъчни, болнични в размер на 100% от основната заплата, дори се поема такса асансьор при преместване от една квартира в друга. За повечето руски учени и инженери това е мираж. Да, топ шефовете получават всичко споменато, че и отгоре. Но останалата част от персонала разчита само на влошаващите се руски медикаменти, възможност за почивка и болничен, който е няколко пъти по-малък от основната заплата.

    Стигаме до постоянните отлагания. Русия редовно отлага изстрелванията на научни мисии, нови ракети и космически кораби. Да вземем например модула МЛМ "Наука", който се разработва от центъра "Хруничев" от 1995 година насам. Очакваше се той да лети през 2007 година, но поради ред причини (замърсяването на горивните резервоари и стареенето на каучукови компоненти) все още не е излетял.
  • 37 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "оня с коня":

    Може би приоритетите на руснаците са другаде насочени. А и американците не са колонизирали Марс все още. Ще има място и за китайците, американските емирства и който още друг реши да отдели огромни средства, за да изснима черно бял филм от тази планета. Ще трябва да изчакаме доста време, преди да пратят мисия, която да го донесе на Земята.
  • 38 Sofia

    6 0 Отговор
    Друг проблематичен проект е този на ракетите "Ангара". През април 2018-та година Юрий Коптев, шеф на научно-техническия съвет на държавната корпорация, оповести, че проектът е погълнал 110 милиарда рубли. До този момент ракетите са летяли два пъти през 2014-та година. Роскосмос непрекъснато се оплаква, че СпейсЕкс получава субсидии от правителството, но пренебрегва да упомене, че въпреки че тези субсидии са сходни с полученото за "Ангара", компанията на Илон Мъск е изпълнила всичките си задължения и е успяла да създаде конкурентноспособна ракета. Най-интересното е, че разработчикът на "Ангара" е същото това предприятие "Хруничев", което има дългове от над 100 милиарда рубли. Рогозин решава проблемите му по странен начин - той принуждава космическата индустрия да купува продукти на "Хруничев", създал е Национален космически център на негова територия и моли правителството за субсидии, за да се изкупят дълговете. И това не е достатъчно - Рогозин непрекъснато заявява, че е нужно да се създаде единен ракетно-космически холдинг, който да обедини Роскосмос, Алмаз-Антей, Радиотехнически и информационни системи (РТИ) и корпорация Тактическо-ракетно въоръжение (КТРВ). Четирите военни звена изобщо не са очаровани от подобно обединение, защото не желаят да участват в решаването на дълговете на "Хруничев", които тежат като воденичен камък на руската космическа програма.

    Според Саркисов Русия има две възможности: или да остави нещата такива, каквито са, или поне да
  • 39 Sofia

    6 3 Отговор
    Според Саркисов Русия има две възможности: или да остави нещата такива, каквито са, или поне да се опита да запази малкото неща, които са й останали. Става въпрос най-вече за персонал, научни школи и колективи, които държавата се опитва да ги преобразува в бюрократични чудовища, неспособни да правят нищо друго от това да усвояват пари и да строят Потьомскински села (бележка: бутафорни села, изградени по нареждане на княз Потьомкин Таврически в Новорусия и Таврида по маршрута на Екатерина II).
  • 40 хахаха

    3 5 Отговор
    браво на американците...само не мога да разбера тия с големите чаршафи написани защо толкова се превъзнасят? не знам да сме американски щат...

    Коментиран от #43, #45, #68

  • 41 Ама колко

    14 3 Отговор
    сте наивни - първото кацане на НАСА на Марс е през далечната 1976 г. и не ми обяснявайте, че СССР е давал на щатите двигатели през Студената война. Същото важи и за Луната и за първите и единствени апарати напуснали пределите на Слънчевата сестема - Вояджър 1 и 2. Омазахте се с тоя РД180 в Атлас, тая година ще му е последна, защото до края на годината или началото на 2022 ще стартира новата SLS на НАСА и всичко свършва. С изключение на Венера и луноходите руснаците по далеч от НЗО не могат да отидат, Марс е недостижим, а да напуснат Слънчевата система не смеят и да си помислят....

    Коментиран от #91

  • 42 Ами защото

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "оня с коня":

    Трябваше да си по оправят Крим:), да избавят света от Идил, който напълни Европа с нещо неизлечимо и защото Китай пращат, а новата надпревара ако я има ще Китай и Русия срещу САЩ и приятели:), иначе те и Саудитска Арабия пращат мисия, а те в космонавтиката са голямо дупее:)))
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Рап

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Пропусна да споменеш,че имат и първото бебе в космоса .....

    Коментиран от #67

  • 45 Sofia

    10 2 Отговор

    До коментар #40 от "хахаха":

    В случая с руската космическа програма обаче, независимо от пристрастията на коментиращия, трудно може да се отрече, че тя е в криза. Да се твърди, че състоянието на руския космически отрасъл е равно на това на американския или китайския, би било опашата лъжа и нищо не може да оправдае тиражирането на тази лъжа. Трудно е да се напише нещо положително за космическите разработки на Русия поради една проста причина - те са твърде малко.

    В този ред на мисли днес на страниците на Лента.Ру бе представен подробен анализ от Дмитрий Саркисов. Статията точно анализира текущото състояние на руската космическа програма. Препоръчвам да я прочетете в оригинал, а тук представям най-важните акценти.

    Коментиран от #49, #51, #56, #77

  • 46 Алоо

    4 3 Отговор
    Пророците за Русия:)), по големи пророци са предрекли бъдещето и ролята на Русия за света и оставете нашата Ванга, ами и американската Едгар Кейси, ама те познават за разлика от пророците пишман разбирачи тук:))
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    О , ДАНО НЕ ОТИДАТ БГ ТЕХНИЦИ - ЩЕ ВЗЕМАТ ДА ОКАБЕЛЯТ И МАРС.
  • 49 Ей го и тоя

    3 9 Отговор

    До коментар #45 от "Sofia":

    А че са приели нов закон за подписване на сътрудничество с Китай в космонавтиката прочете ли:) и кой пророк тук ще обясни ако има надпревара пак в космонавтиката Русия и Китай дали ще се изложат, а:))
  • 50 Гост

    2 8 Отговор

    До коментар #34 от "Sofia":

    Как да ти кажа, може и да си вярваш, че руските космически инжинери и космонавти взимат заплата колкото чистачките в мола. В какво вярва човек си е дело свещено и интимно. Не мисля и да те разубеждавам. То отдавна я пеят тази песен, че всички гениални руски мозъци били изтекли на Запад. Но реалността е малко по-различна. Успели са американците да заснемат филм за Марс. Дотук добре. Следим какво ще се случи по-нататък,чакаме филма първо да стигне в някое студио, да го промият и да видим малко по-подробно какво има на тая червена планета . И не издребняваме, че на руските косминавти като излетят в космоса, болничните не им се плащали на 100 процента. Първо защото не сме видели договорите им, в които това е указано.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Sofia

    6 3 Отговор
    По време на Втората световна война американци и англичани доставят на СССР различна техника на десетки компании. Само че най-много са ценени и чакани американските камиони.

    През Втората световна война американската компания Studebaker създава камион, предназначен основно за износ в СССР в рамките на програмата за оказване на военна помощ на съветите. Така много американски камиони се озовават на Източния фронт като носачи на руските "Катюши".

    Коментиран от #54, #55, #63, #65

  • 53 Шекел

    2 9 Отговор
    Безсмислени упражнения харчещи ресурси.
  • 54 хахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #52 от "Sofia":

    едно си баба знае, едно си баба бае..и.нфото е за американски апарат, достигнал Марс...браво за което...какво си се разпенил "Русия, та Русия..."

    Коментиран от #57

  • 55 Sofia

    5 3 Отговор

    До коментар #52 от "Sofia":

    След края на Втората световна война моделът US-6 изиграва голяма роля за разработката на съветския камион ЗИС/ЗИЛ-151. Скоро след войната той заменя Studebaker, на чиято основа по-късно са конструирани бронетранспортьорът БТР-152 и амфибията БАВ-485.

    След войната по силата на Закона за "заем-наем" една част от камионите са върнати на САЩ, а останалите продължават известно време да се използват за нуждите на съветската армия и в селското стопанство. Единични екземпляри могат да се видят в движение чак до края на 1980-те години!

    Коментиран от #58

  • 56 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #45 от "Sofia":

    Дотук е вярно. Руснаците изостават в космическите си програми. Голям част от този скъп отрасъл, както и почти цялата военен индустрия бе унищожена по времето на Елцин. А американците не са се спирали. Нормално е да бъдат по-напред поне със заснемането на масови пейзажи.

    Коментиран от #76

  • 57 Sofia

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "хахаха":

    "Щяхме да загубим". Каква роля играе помощта на САЩ в победата на СССР срещу нацистка Германия

    Коментиран от #60, #62

  • 58 хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "Sofia":

    абе на теб да не би да ти плащат от уикито? камините да не би рърва да са ходили на Марс на изпитания? много си зле, да знаеш...

    Коментиран от #61

  • 59 Rado

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Васил":

    Като приключи магистралата тук, ще го вземат да асфалтира Марс :DDDD
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Sofia

    5 2 Отговор

    До коментар #58 от "хахаха":

    Общата стойност на доставките по „Заем-наем“ възлиза на около 50,1 милиарда тогавашни долара [4], от които 31,4 – на Великобритания, 11,3 – в Съветския съюз, 3,2 получава Франция и 1,6 – Китай. Обратно са върнати общо 7,8 млрд. долара, от които 6,8 от Великобритания[5].

    След края на войната се изказват различни мнения за ролята на „Заем-наем“. В Съветския съюз например често се омаловажава ролята на доставките, докато на Запад се акцентира, че без тях СССР не би издържал на натиска на Нацистка Германия. В съветската историография обикновено се твърди, че размерът на помощта по „Заем-наем“ за СССР е твърде малък – до 4% от средствата, похарчени от Съветите по време на войната, а доставяната военна техника – танкове и самолети, е била съставена от остарели модели. Днес руската концепция е малко по-друга, като се акцентира върху това, че е покривала немалка част от нуждите на тогавашния СССР. [6]. По същия начин се оспорва количеството и качеството на доставяната техника, а и плановете за достъп до нови модели въоръжение и промишлено оборудване.

    Коментиран от #64

  • 62 хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #57 от "Sofia":

    ма си забравил, че тази статия е за кацане на Марс...

    Коментиран от #73

  • 63 И браво

    2 4 Отговор

    До коментар #52 от "Sofia":

    Те и сега са заедно на мкс, а и американската астронавтка това лято я закарах двамата руснаци с руски кораб до горе, та те си се погаждат доста добре:=)), е а ко решат от наса да има пак надпревара Русия и Китай така спогодени ще са не по слаби, напротив:)
  • 64 хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #61 от "Sofia":

    а бе, ...убавец, вземи се озапти и пиши по статията, къде се юрна да пишеш за втората световна?! или сега са ти позволили да ровиш из уикито?
  • 65 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #52 от "Sofia":

    Е, опитай сега да сравниш кой продукт е по-високо технологичен? Дали Катюшите или камионите, на които са ги возили? Сега обаче, руските С400 и С500 се транспортират на руски возила.И американците нямат аналог на тези системи.

    Коментиран от #69

  • 66 Светльо

    0 7 Отговор
    Абе не може мисия от 97ма година да има цветна снимка, а тоя марсоход да са му сложили камера на никия 3310

    Коментиран от #71, #85

  • 67 Ха ха ха

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "Рап":

    Възможно е, те лятото американската астронавтка нали я качих двама руснаци на руския кораб до Мкс, та нищо чудно:)))
  • 68 Sofia

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "хахаха":

    Едно от най-честите оплаквания, които получавам е това, че съм отразявал новините пристрастно и необективно - космическите събития от САЩ предимно в позитивна светлина, докато тези от Русия - в негативна. Всъщност в коментарната журналистика обективизъм няма и не може да има. Коментар винаги се пише спрямо някаква гледна точка. Всеки човек има пристрастия и това е напълно естествено. Пристрастеността съвсем не е лошо нещо - това означава, че пишещият има аргумент или мнение, което е готов да защитава. Освен това хората масово бъркат думата "пристрастен" със "зависим" - това, че даден човек брани ревностно аргументите си, не е еквивалент на зависимост от фондация, дружество или правителство. Далеч по-сериозна вреда на обществеността нанасят тези общественици, които претендират за безпристрастност, макар да е ясно, че не са.

    Коментиран от #74

  • 69 Ха ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #65 от "Гост":

    На тоя въпрос може да отговори само 2рия по сила член на нато Турция, за купила си с400:))
  • 70 Bake Rolls

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Sofia":

    Интер-галактически , дартвейдърически .
  • 71 г0ш0

    8 0 Отговор

    До коментар #66 от "Светльо":

    3310 нямаше камера
  • 72 Илия

    1 6 Отговор
    Дали да не продължим този безумен спор когато все пак ни покажат нещо малко от снимковия материал? Американски робот е заснел повърхността. Великолепно. Докато пратят някой летателен апарат да вземе снимките може да минат и години. Нещо не им вярвам на тези американци на едната честна дума.
  • 73 Sofia

    7 1 Отговор

    До коментар #62 от "хахаха":

    През следващите часове и дни екипът на мисията ще провери всички подсистеми на "Пърсъвиърънс", както и научните инструменти, за да могат изследователите да се уверят, че всичко е минало наред. Марсоходът започва амбициозна мисия, която ще продължи поне две години. През това време очакваме "Пърсъвиърънс" да търси следи от отминал живот на Червената планета и да освободи малък експериментален хеликоптер в марсианската атмосфера.

    "Пърсъвиърънс" полага началото на още една амбициозна задача на Марс - събирането на скали и проби от грунда, които ще бъдат опаковани в специални контейнери и оставени за по-нататъшен превоз към Земята.

    Напомням на читателите, че през декември китайският спускаем апарат "Чанг'e 5" извърши меко кацане на Луната, взе проби и ги достави на Земята по аналогичен начин, по който са го правили американските пилотирани мисии "Аполо".

    Но Марс е много по-далече в сравнение с Луната, гравитационното привличане е по-силно и задачата по доставката на скалите е по-трудна. Три мисии са ангажирани с изпълнението на тази цел, първата от които е "Пърсъвиърънс". След като материалът бъде събран и опакован, по-нататък той ще бъде прихванат от европейски марсоход, след което натоварен към възвръщаема ракета и изстрелян от марсианската повърхност. Вече в околомарсианска орбита ще бъде осъществено скачване с преходна степен и обратното пътешествие към Земята може да започне.

    Коментиран от #75

  • 74 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #68 от "Sofia":

    Аз лично нямам оплаквания към теб. Нищо, че си отразяваЛ някакви пристрастия, а пък пишеш с женско име.Каквато и да е подбудата ти.
  • 75 pepy

    16 0 Отговор

    До коментар #73 от "Sofia":

    Колега, нещата, които пишеш са верни, но не е лошо да използваш КАВИЧКИ когато ЦИТИРАШ...
  • 76 Странно

    16 2 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    е това което си написал, защото успехите им на Марс, Луната и напускането на Слънчевата система от Вояджърите (като преди това за първи път предадоха информация за външния кръг планети) е много преди времето на Елцин, много преди фалита на СССР. Тези програми са от 60-ти и 70-те години на миналия век, когато е пика на силата са СССР. От тогава е изоставането, не е от Елцин. .

    Коментиран от #78

  • 77 Антигерб

    3 25 Отговор

    До коментар #45 от "Sofia":

    Алоо София, кажи ми с какво се подобрява живота на хората на земята от това че американците са пратили някакъв апарат на Марс. Руската програма била в криза защото много малко изстрелвания имало - ами за всяко изстрелване трябват много пари които ще бъдат платени от данъкоплатците - е някои хора като Мъск стават по-богати от това но това с нищо не помага на обикновения американец или руснак - за мен това са безмислени разходи.

    Навремето си ги мереха кой има по голяма "ракета" и народът плащаше - знаеш ли колко струва на американците програмата "Аполо" - колко струваше и на руснаците.

    Та сега милиардите похарчени служат само да повдигат егото на соросоидчетата че видиш ли и техните господари не са най-изостаналите.

    Милиарди гладуват по земята а те тръгнали на Марс. Вместо да хвърлят тези пари на вятъра да ги вложат в разработването на реактор за ядрен синтез който реално ще спаси планетата от глобалното затопляне а не да правят електрички ама тока да идва от ТЕЦ.

    Спътници около земята които подобряват живота ни съм съгласен но да харчат милиарди само за да покажат колко са велики изобщо не съм съгласен.

    Та виж бюджета на НАСА и този на Рискосмос и ако имаш малко акъл ще разбереш защо руснаците изстрелват много по-малко ракети но така е правилно - не трябва да се харчат пари само за да покажеш че ти е по-голям и да избиваш комплекси.

    Коментиран от #79, #80, #86

  • 78 Антигерб

    4 17 Отговор

    До коментар #76 от "Странно":

    И на теб да напиша - изоставането на руснаците не е технологично а парично и започна преди Горбачов и Елцин но те го довършиха.

    Та ина теб ще задам същия въпрос:
    - С какво ни подобрява живота на земята това че американците са изпратили някакъв апарат на Марс или до края на слънчевата система - не излизат ли прекалено скъпи снимките в близък план на Марс или Юпитер. С каво се подобри животът ти от това. Не е ли по добре тези пари да се харчат за нещо по-креативно отколкото за повдигане на самочуствието на някои.

    Коментиран от #92

  • 79 Ходи пеш

    19 1 Отговор

    До коментар #77 от "Антигерб":

    Това което инвестират в Оръжия и Войни, ако го инвестират в научни изледвания, апарати и т.н. да сме покорили вече вселената.

    Коментиран от #81

  • 80 pepy

    38 1 Отговор

    До коментар #77 от "Антигерб":

    "... Та виж бюджета на НАСА и този на Рискосмос..."

    Съобразно с бюджета, Роскосмос:
    ...
    2019 год. планира 45 старта - осъществени 25;
    2020 год. планира 40 старта - осъществени 17;
    2021 год. планира 30 старта - осъществени ??.

    "Съобразно" с бюджета са и заплатите на шефовете...

    Коментиран от #82, #83

  • 81 Антигерб

    3 27 Отговор

    До коментар #79 от "Ходи пеш":

    Съгласен съм че това което инвестират в оръжия и войни ако е в научни изследвания ще позволи да живеем много по-добре и да не си затриваме планетата но американците така си поддържат статута и от това стават богати защото ограбват другите държави - на колко държави взеха петрола и колко конфликта предизвикаха и измислени заплахи да си продават оръжията.

    Сбъркана система - ако вложат тези пари в разработката на реактор за ядрен синтез до сега да са го направили. Може да провериш колко е бюджета за тази разработка - няма и 1% от военния.

    Е да ама някои искат да са господари даже с цената на унищожението на планетата ни.
  • 82 Антигерб

    4 29 Отговор

    До коментар #80 от "pepy":

    Какво общо имат заплатите с бюджета - малоумни разсъждения. Той бюджета на Мъск който получава от НАСА и е много по-малък от този на НАСА пак е по-голям от този на Роскосмос.

    Роскосмос получават от държавата съвсем малко (това е бюджетът) и в повечето случаи се финансират с търговски стартове.

    За миналата година бюджетът на НАСА (от държавата) е бил по-голям от общия бюджет на следващите го 10.

    Та и теб питам с какво ни се подобрява живота от това че американците са пратили някакъв апарат на Марс или извън слъчевата система.

    Коментиран от #88

  • 83 Антигерб

    4 13 Отговор

    До коментар #80 от "pepy":

    И хайде стига с тази програмка която ви дадоха да си пишете плюсчета - ставате банални.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Rado

    18 0 Отговор

    До коментар #66 от "Светльо":

    Роувъра има 23 камери за различни цели. По време на кацане и секунди след кацането са активирани камерите за контрол на кацането и избягване на близки опасности и тези снимки са от тях. Вие какво искате да кацне и да се активира цялото оборудване, цветни снимки та и вертолета да излети от него. Ако прочетеш има камера Mastcam, която прави цветни снимки за научни цели, а не е като тези за придвижване и контрол, от които са и първите снимки. А хората от години гледаме на големи телевизори, Русия е много развита, до сега в капсата Союз трябваше да има 50 инча телевизор според твоите критерии и сравнения с телефони.
  • 86 Rado

    17 2 Отговор

    До коментар #77 от "Антигерб":

    Алоо София. Друго си е да правиш само оръжия и замъци, това помага много на целия свят. А американците, какво, някакви си процесори, компютри, интернет, GPS
  • 87 pepy

    21 2 Отговор

    До коментар #24 от "Живко":

    Стана тя каквато стана...

  • 88 pepy

    22 1 Отговор

    До коментар #82 от "Антигерб":

    "Кaквo oбщo имaт зaплaтитe c бюджeтa - мaлoумни рaзcъждeния..."

    Да... заплатите нямат нищо общо с бюджета защото се формират и изплащат от доброволни пожертвования и вноски на феновете...

    "... Тa и тeб питaм c кaквo ни ce пoдoбрявa живoтa oт тoвa чe aмeрикaнцитe ca прaтили някaкъв aпaрaт нa Мaрc или извън cлъчeвaтa cиcтeмa."

    С нищо... това помага само за развитие на науката и познанието за Космоса и другите планети... Съвсем друго обаче щеше да бъде ако това беше апарат изстрелян от Роскосмос... тогава подобрението на живота нямаше да може да се измери, опише, коментира и т.н...
  • 89 Име

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "серчу":

    А ти какво очакваш да е Марс? Дървета и полянки?
  • 90 Име

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Браво":

    И пак най-ефективните и най мощните двигатели създавани някога са американски? И са кво правим? До къде стигна русофилията ти? Двигателите на SpaceX които са няколко пъти по ефективни са и няколко пъти по евтини. И са кво правим? Ще ревеш ли? ULA е частна компания която е избрала тоя боклук преди 21 години. Ракетата е стара и на тоя умреш двигател и е базиран дизайнът
  • 91 Алекс

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ама колко":

    Спри! Не се хаби! Излишно е! Повтарят една и съща опорка под всяка статия, РД, та РД. Този двигател не е нито американски, нито руски. Проектира се и се произвежда от три големи компании в joint venture, Pratt & Whitney Rocketdyne, West Palm Beach и Energomash. И питай ги къде са руските ракети, които да летят и носят товари до Марс с РД-180, няма никакъв отговор. И няма и да има, защото този двигател е правен само за Atlas III и IV, за да се качи на друг носител ще трябва генерално да се преработи.
    Дано Роскосмос се вземат в ръце, че с тези темпове скоро JAXA и ESA ще ги задминат, а е тъжно родината на космонавтиката да няма един сериозен изцяло собствен проект.
  • 92 Отговор

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Антигерб":

    Какво общо има ГЕРБ с Марс? Това показва че си емоционален, политизираш всичко, вкл. и научните изследвания. Някои така говорят за културата, изкуството и т.н., и обръщат всичко в „да се даде на народа”, а той просто ще го изяде и нищо няма да остане. Програмата Аполо примерно, която за теб е мерене на п..ки, за всеки вложен в нея долар дава многократно прираст обратно в икономиката чрез развитите технологии, които сега използваме. Без ударното разработване на тогавашната електроника, сега нямаше да има тия технологии, вкл. и в комуникацията, която тук сега ползваме, а също и в съвременната медицинска апаратура, транспорт и т.н. Хайде мисли малко по-мащабно, ако това за теб е просто „излишно перчене”, то за тях е стъпка в целенасоченото усвояване на близкия космос. Така е създадено всичко, което сега приемаме без да мислим за даденост - от първи стъпки, които в очите на някои са били самоцелни с излишни разходи и усилия. Правилната схема е – образование, наука, технологии, високотехнологична икономика и едва тогава можеш да мислиш за социалното, защото ще имаш откъде да ги вземеш. Обратното – няма да има за нищо и ще оцеляваме ден за ден.... А защо си срещу ГЕРБ, нали Баце това прави – раздава пари.... Бюджета на БАН е по-малък отколкото бюджета на технологичните колоси за тоалетни консумативи..... Да не мислиш, че БСП, ДПС и сие са по-различни....