Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 08:12 3 760 20

Трета присъда за рапъра Пабло Хасел и трета поредна вечер на протести в негова защита

  • испания-
  • рапър-
  • пабло хасел

Затварянето на Хасел предизвика бурен дебат за границите на свободата на словото в Испания

Трета присъда за рапъра Пабло Хасел и трета поредна вечер на протести в негова защита  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдът в Лерида потвърди издадената на 5 март миналата година присъда на испанския рапър Пабло Хасел от две години и половина затвор за възпрепятстване на правосъдието и заплаха на свидетел.

Ако присъдата не бъде обжалвана пред Върховния съд, тя ще се добави към 9-те месеца затвор, които рапърът излежава в момента.

Това е третата присъда, издадена на рапъра Пабло Хасел, след като през 2014-та година Наказателния съд го осъди на 2 години затвор за нападение над журналист и неподчинение на полицаи. Тогава мина условно, защото му беше първо провинение. През 2018 година обаче рапърът пак застана на подсъдимата скамейка за подтикване към тероризъм и обиди към Короната. Присъдата отново е две годишна, но при обжалването Върховният съд я намали на 9 месеца и го глоби с 30 000 евро.

Заради отказ да влезе доброволно в затвора Пабло Хасел бе арестуван във вторник сутринта в Университета в Лерида, където се бе барикадирал заедно със свои поддръжници.

При задържането си Хасел крещеше „Смърт на фашистката държава” и призоваваше за безредици. Изминалата вечер бе третата, в която имаше сблъсъци между полицията и феновете на рапъра. По улиците на Барселона, Тарагона, Сабадел и Валенсия излязоха стотици младежи, които палеха контейнери с боклук и хвърляха горящи предмети по полицаите.

В центъра на Барселона, след като нападнаха журналисти, отразяващи протестите, младежите бяха обградени с полицейски кордон в опит да се спре вандалщината. Блокирано бе и движението по магистрала А7, близо до Тарагона. Арестувани са поне 9 души.

Прокуратурата проверява и случая от предната вечер, при който жена загуби окото си.

Протести имаше и в други градове на страната, но без ексцесии. Затварянето на Хасел предизвика бурен дебат за границите на свободата на словото в Испания.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    47 5 Отговор
    Пратете Борел да моли за Освобождението му.С Навални не успя,но тук може и да се получи.ха ха ха
  • 2 Asdfg

    47 6 Отговор
    Захариева няма ли да се изходи по въпроса и да ОСЪДИ насилието?!?
  • 3 З@х@риев@

    46 7 Отговор
    Ние се изхождаме само за Русия, щото така ни е казал големия брат!

    Коментиран от #9

  • 4 гадно

    30 1 Отговор
    Нападали и биели мисирките явно и там са наведени като тука.
  • 5 Ино време Франко фашиста бе наричан

    27 2 Отговор
    ВЪСТАННИК А НЕ ВАНДАЛ И ТЕРОРИСТ НИЩО ЧЕ УБИ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ И СВАЛИ С КРЪВ ЗАКОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ И ВЪДВОРИ ФАШИСТКА ДИКТАТУРА....

    Коментиран от #11

  • 6 Обида на короната???!!!???

    37 2 Отговор
    Той кралят абдикира и избяга в чужбина, защото го хванаха в далавери, а те вкарали човека в затвора за “обида на короната”!!! Че как я е обидил, като тя явно отдавна няма чест?
  • 7 123

    28 1 Отговор
    Свобода няма вече. За свободата се воюва постоянно иначе я губиш.
  • 8 Рошко

    15 3 Отговор
    Не вярвам, толкова многолюдни протести да са за едни рапърче,
  • 9 А вие се

    5 14 Отговор

    До коментар #3 от "З@х@риев@":

    изхождате само по действията на свободния свят, защото така ви е казал Тъжния кон. (Пиша го на български, защото руски не разбираш. От гербаджиите се различавате само по едно нещо - в главите им са само кражби и пачки, а във вашите още червени петолъчки... Иначе сте същите монолингвисти, расисти, функционално неграмотни нискокултурни индивиди, докарали държавата си до последното място в Европа.)

    Коментиран от #18

  • 10 Фаро

    18 2 Отговор
    Европа е фашистка диктатура
  • 11 Същото като

    3 13 Отговор

    До коментар #5 от "Ино време Франко фашиста бе наричан":

    в България след 9/9/44... Десетки хиляди невинни, избити без съд и присъда от неграмотници, които нямаха акъл в главата да разберат, че не е достатъчно да свалят цървулите и обуят обувки... За да бъде управлявана успешно и това да донесе благоденствие за всички, е необходимо знание и умения, придобите в най-престижните университети в света. (За пример: къде са учили правешкия и банкянския цървули?)

    Коментиран от #14, #20

  • 12 Дааааа

    11 0 Отговор
    Руският външен министър пойска незабавно да бъде спряно полицейското насилие и веднага да бъдат освободени задържаните и дасе наложат санкции на Испания.

    Коментиран от #16

  • 13 Аз40🏴‍☠️

    9 2 Отговор
    Трябва всички монархии да бъдат ликвидирани по естествен начин, с гилотини на площадите като във Франция.
  • 14 американската мафия

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Същото като":

    Да прав си! Милен Велчев от престижния английски университет добре извъртя външния дълг с няколко милиярда за наша сметка! С това ще бъде запомнен! Аре мерси ама си му требе наросен съд!

    Коментиран от #15

  • 15 Ех, дядя...

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "американската мафия":

    защо се правиш на изма'ан с мокър парцал?... Та Миленчо си е ваше момче, с татко от ДС. Проверено момче и пратено от вашите, с нашите пари (по онова време все още и с моите), да се учи на запад, за да може да е на разположение на господарите си от изток. Не забравяй, че е на руска хранилка и онова, което е откраднал, отива в масква.
  • 16 😄 ами да им

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Дааааа":

    наложат... Няма ли да им спрат газа? Или ще се задоволят с провокациите в Каталуния?
  • 17 Пак ли

    0 6 Отговор
    комунягите правят поразии чупят палят убиват невинни само комуне може да направи такива неща
  • 18 Зайо

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "А вие се":

    Кога тоя свят, за когото глаголиш е бил свободен? Аз наблюдавам какво пишат и показват руски опозиционни медии. Къде има такова нещо на запад? Опозиционен телевизионен канал....Ако някой в Германия се изпусне, го наричат нацист, в Америка блокираха акаунтите на Тръмп в социалните медии. Руснаците го поканиха да използва техните, защото там има повече свобода(по техните думи, аз разбирам руски).
  • 19 КатаЛан

    2 3 Отговор
    Този не е никакъв рапър, а е антиполитикант борбите са му срещу правителството което управлява във момента и е за индепенденция на раьона във който бе арестуван, обаче изглежда че му изкараха мръсните ризи и вятърът задуха срещу него!
  • 20 Bellingcat

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Същото като":

    УМЕН А КАКВО ДА ПРАВИМ С ТИЯ ХОРА ДЕТО СЪЩИТЕ ИЗБИХА ПРЕДИ 9/9/44 ИМА ОЩЕ ЖИВИ ХОРА КОИТО СА ВИЖДАЛИ КАК ГИ ХВЪРЛЯХА НАПРИМЕР ОТ ЛАКАТНИШКИТЕ СКАЛИ
Новини по държави: