23 Февруари, 2021 08:20 1 701 4

34% е делът на атомната енергия във Финландия

  • финландия-
  • аец-
  • атомна енергетика

В процес на изграждане е още една централа

34% е делът на атомната енергия във Финландия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Делът на атомната енергия в енергийния микс на Финландия е 34% през 2020 година, показва отчетът на енергийната компания TVO, която е оператор на АЕЦ „Олкилуото“.

Централата е произвела 14,59 тераватчаса електроенергия, което е около 1/6 от общото потребление в страната. Продължават тестовете на оборудването и системите на новоизграждащия се трети енергоблок на централата. Реакторът се подготвя за зареждане с гориво, след като през април миналата година бе подадено съответното заявление до регулатора в страната.

Освен АЕЦ „Олкилуото“, във Финландия работят два реактора в атомната централа „Ловиса“. В процес на изграждане е и АЕЦ „Ханхикиви“ 1, която ще бъде с руски реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кире

    8 0 Отговор
    А не. Само не Руски. Най добре е Американски, платени предварително, които след като се построят (ако се построят) им се отдават на концесия за 50 г. примерно.
  • 2 Да им помагат

    2 0 Отговор
    Съседите по съседки..!
  • 3 Козлодуйски бряг бум

    3 0 Отговор
    Това е защото там е студено и тикви и теменужки не виреят.
  • 4 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЗАЩО ФИНЛАНДСКАТА АЕЦ СИСТЕМА -МОЖЕ ДА Е РУСКА , А НИЕ РИТАМЕ ТЪПО СРУЩУ БЕЛЕНЕ ???!!! ТРУДНО ИМ Е НА ЦРУ ДА ПОДКУПВАТ ФИНИ - ФИНИТЕ СА ЖЕЛЕЗОМЕН !!!!!!!!!!!
Новини по държави: