Last news in Fakti

29 Декември, 2012 13:34 1 785 5

Отпадна данък "разкош" във Франция

  • данък разкош
Отпадна данък "разкош" във Франция - 1
Облаците за богатите във Франция се разсеяха

Френският Конституционен съвет (Върховният съд) отмени данъка от 75% върху доходите над един милион евро годишно, съобщи Би Би Си. Новият налог стана известен като данък "разкош".

Налогът щеше да засегне хората, които имат годишен доход над 1 млн. евро. Оказа се обаче, че той засяга едва 1500 души в страната. Липсата на солидарност в новия налог е основния мотив на съда да отхвърли данъка.

Тази мярка беше въведена от президента Франсоа Оланд и бе една от централните в бюджета на Франция за 2013 г., приет от лявото мнозинство.

Въвеждането на данък "разкош" бе едно от предизборните обещания на френския президент Франсоа Оланд. Правителството се надяваше така да попълни хазната с 10 млрд. евро, които да отидат за погасяване на бюджетния дефицит. Данъкът бе въведен като временна мярка - за 3 години, считано от 1 януари 2013 г.

Данъкът обаче ядоса френския бизнес. Немалко богати  французи се заканиха да емигрират. Сред тях беше и френския актьор Жерард Депардийо.

Френското правителство ще преработи предложението си за 75-процентен данък върху доходите над 1 милион евро и след това ще го представи отново. Това съобщиха по-късно от кабинета на премиера Жан-Марк Еро.

Той ще бъде представен като част от следващия закон за бюджета, пише в изявление на кабинета, в което не се уточнява в какъв срок ще стане това. От кабинета подчертават също, че отхвърлянето на данъка от 75 процента няма да засегне усилията за намаляване на държавния дефицит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глас народен

    0 0 Отговор
    и техния съд е като нашия /обслужва парите не хората/
  • 2 глас Божи

    0 0 Отговор
    Във Франция отпадат, а в България си имаме Дянков!
  • 3 хана

    0 0 Отговор
    най после няколко уни хора! какъв е този тъп данък_ С това най много да изгонят хората, които имат пари! Ужасно е леви да са на власт, само глупости правят и след тях потоп.
  • 4 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ОЧАКВАШЕ СЕ ИНАЧЕ КАКТО БЕШЕ ТРЪГНАЛО НАЙ-БОГАТИТЕ ИМ ХОРА ЩЯХА НАБЪРЗО ДА СЕ ИЗНЕСАТ В СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ .
  • 5 муспи

    0 0 Отговор
    Трошач, богатите хора не искат да напускат страната където се забогатява лесно, в чужбина само ще харчат това дето вече са награбили. Те не допускат да се променят условията за грабеж. За да се сетиш за какво става дма - виж България.
Новини по държави: